Ο κιμάς προοριζόταν για γιουβαρλάκια αλλά επειδή το προηγούμενο βράδυ είχα σούπα και τα κοκκινιστά τα συνηθίζω το καλοκαίρι, η ιδέα ήρθε αυτόματα. Μαγειρεύουμε αυτά τα χόρτα (πιτόχορτα τα λέμε ή γιαχνερά) με χοχλιούς, με μπακαλιάρο, με σουπιές, με κρέας.Γιατί όχι και με γιουβαρλάκια ή κεφτεδάκια Το φαγητό πέτυχε και καθιερώθηκε!
μπορούμε να βάλουμε ότι κιμά θέλουμε. Έχω φτιάξει το φαγητό με μοσχαρίσιο κιμά
και με ανάμεικτο χοιρινό-μοσχαρίσιο και ήταν εξίσου νόστιμο!
πατάτες μαζί με τα χόρτα.
αυτό το φαγητό και θα συμπληρώσω την ανάρτηση με εντυπώσεις και φωτογραφίες…Καλημέρα!
Υλικά
½ κιλό κιμάς
1 αυγό
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ως 3/4 κούπας ρύζι
(γλασέ ή καρολίνα)
2 -3 κουταλιές ελαιόλαδο για τον κιμά
Αλάτι
Πιπέρι
Επί πλέον:
1 κιλό διάφορα χόρτα (πρασάκια, μάραθα,καυκαλήθρες, αρχατζίκους, αγριολάπαθα, σπανάκια κλπ)
½ κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα κρασί
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ (ή ανάλογη ποσότητα σπιτικής σάλτσας ή κατεψυγμένης ντομάτας)
Αλάτι και πιπέρι
Προαιρετικά 2-3 μέτριες πατάτες
Επί το έργον
Καθαρίζουμε ,πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα και τα κόβουμε (όχι πολύ μικρά, στα δύο ας πούμε). Ζυμώνουμε όπως συνήθως τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και τα πλάθουμε. Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και όταν κάψει τοποθετούμε τα γιουβαρλάκια. Τα γυρίζουμε να αλλάξουν χρώμα απ’ όλες τις πλευρές και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε λίγο νεράκι και αφήνουμε να βράσουν 10-15 λεπτά.
Προσθέτουμε τα χόρτα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Όταν πάρουν βράση και «πέσουν» , χαμηλώνουμε σε μέτρια τη
θερμοκρασία και προσθέτουμε την ντομάτα και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε να σιγοβράζουν για 30-40 λεπτά περίπου ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα ,να βράσει το ρύζι και να μελώσει η σάλτσα. Αφήνουμε να μαρουβίσουν και σερβίρουμε.
Να ευχαριστήσω κι από δω για την επιλογή της πίτας, ιδιαίτερα για την επιλογή να προσφερθεί σε εορταστικό περιβάλλον, ελπίζω να άρεσε.
Όταν πήγα στα πάτρια προσπάθησα να βρω χόρτα αλλά μόνο λίγους ζωχούς βρήκα τα έχει κάψει ο πάγος σε μας.
Πόσο μ΄αρέσουν αυτοί οι συνδυασμοί που προτείνεις αλλά ο Θ. δεν τα θέλει.
Καλημέρα
Το φαγάκι σου το λιμπίστικα, αλλά και τα χορταράκια σου πολύ τα ζήλεψα!
Φιλιά Βαγγελιώ μου, καλό απόγευμα!
αχ εσεις οι κρητικοι με την πεντανοστιμη κουζινα σας.παραξενο φαγητο για εμας και πρωτοτυπο.θα το κανω ομως.τι χορτα χρησιμοποιησες συννονοματη;
Αυτά είναι φαγητά, παραδοσιακά, μαμαδίστικα και αγαπημένα!
Πω πω τι ωραιο πιάτο… τρελαινομαι για γιουβαρλάκια. Ετσι ομως δεν τα εχω δοκιμάσει ποτέ!
Καλό βράδυ 🙂