Είχα πολλά χρόνια να την φτιάξω γιατί συνήθως φτιάχνω βασιλόπιτα με μαγιά επειδή θεωρώ ότι κρατάει περισσότερες μέρες. Φέτος είπα να τη θυμηθούμε και την έφτιαξα την προηγούμενη εβδομάδα για να μπορώ να σας την προτείνω σήμερα.
Καταλήξαμε ότι αυτή τη συνταγή θα προτιμήσουμε και για την Πρωτοχρονιά, γιατί πρόκειται για μια πολύ μυρωδάτη και αφράτη πίτα που στο ψήσιμό της μοσχομύρισε το σπίτι. Είναι δε και της τελευταίας στιγμής αφού δεν θέλει ανεπιάσματα και ανεβάσματα και είναι τόσο νόστιμη που δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει…
Όπως θα δείτε, παρόλο που δίνω σε γραμμάρια τις ποσότητες, όλες έχουν προκύψει από μετατροπή δραμιών σε γραμμάρια. Το αλεύρι ήταν μια οκά, η ζάχαρη 300 δράμια , το βούτυρο 150 κ.ο.κ. Εγώ έκανα τη μισή δόση και ήταν αρκετή για ένα ταψί 34 νούμερο. Μέτρησα όμως και με τη δοσομετρική κούπα για να διευκολύνω όσους αποφασίσουν να την κάνουν και βαριούνται τα ζυγίσματα. Η δόση της γιαγιάς μου (ολόκληρη όπως είπα) έλεγε ταψί 40-50 νούμερο ανάλογα το πάχος που τη θέλουμε.
Το εντυπωσιακό στη συνταγή είναι ο αριθμός των πορτοκαλιών. Αυτό άλλωστε είναι και το χαρακτηριστικό της αυθεντικής κρητικής βασιλόπιτας. Όλες οι παλιές συνταγές για την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα περιέχουν πολλά πολλά πορτοκάλια. Άφθονα τα εσπεριδοειδή στα σπίτια μας τούτη την εποχή.
Το χυμό και το ξύσμα 10(!!!!!!) πορτοκαλιών λέει το τετράδιο της γιαγιάς. Φυσικά έβαλα 5 πορτοκάλια και ευτυχώς θυμήθηκα να μετρήσω το χυμό γιατί ομολογουμένως η ποσότητα όπως δινόταν ήταν ασαφής. Τα πορτοκάλια μου ήταν πολύ ζουμερά και έδωσαν 450ml χυμού (για τη μισή δόση υπενθυμίζω)!Γι αυτό πήρε και 4,5 κούπες αλεύρι.
Υλικά
640 γραμμάρια αλεύρι ( 4- 4,5 κούπες)
480 γραμμάρια ζάχαρη (2 κούπες)
5 αυγά
Χυμό και ξύσμα 5 πορτοκαλιών (τα δικά μου έδωσαν 450 ml δηλαδή λίγο λιγότερο από δύο κούπες)
160 γραμμάρια βούτυρο καλής ποιότητας ( ήταν μία κούπα σε στερεά μορφή, αλλά όχι πιεσμένο-δείτε φωτογραφία)
Μισό κρασοπότηρο δηλαδή 75 ml κονιάκ ή λικέρ (1/3 κούπας)
1 κούπα αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροαλεσμένα στο multi
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα γεμάτο, όχι κοφτό (μέτρησα την ποσότητα είναι 1 κουταλιά σούπας στο δοσομετρητή, δηλαδή 15ml)
2 σωληνάκια βανίλια σε σκόνη ή μισό κουταλάκι υγρή βανίλια
Επί το έργον
Δείτε το βιντεάκι μας για να κατατοπιστείτε και εγγραφείτε στο κανάλι μας για να μην χάνετε κανένα βίντεο! Επισημαίνω ότι στο βιντεάκι φτιάξαμε τη μισή από την παραπάνω δόση και ήταν αρκετή για φόρμα 26 νούμερο. Έβαλα 3 μικρά αυγά ενώ σε ολόκληρη τη δόση βάζω 5 μέτρια.
Καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα σε τηγάνι ή στο φούρνο και τα χοντροαλέθουμε (αφού κρυώσουν) στο multi. Παίρνουμε το ξύσμα των πορτοκαλιών πρώτα και μετά τα στύβουμε για να πάρουμε το χυμό τους.
Χωρίζουμε τα αυγά σε ασπράδια και κρόκους και χτυπάμε τα ασπράδια με ελάχιστη ζάχαρη σε μαρέγκα. Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να ασπρίσουν και προσθέτουμε το βούτυρο.
Διαλύουμε στον υπόλοιπο χυμό τη σόδα (πάνω από το μπολ ανάμειξης γιατί φουσκώνει πολύ) και τον προσθέτουμε κι αυτόν. Όταν ομογενοποιηθεί το μίγμα, ανακατεύουμε με λίγο από το αλεύρι τα αμύγδαλα και τα προσθέτουμε και αυτά.Συνεχίζουμε το χτύπημα ως ότου έχουμε μια απαλή ανοιχτοκίτρινη κρέμα. Προσθέτουμε το ποτό , το ξύσμα, τις βανίλιες και το μισό χυμό πορτοκαλιού.
Αφήνουμε τώρα κατά μέρος το μίξερ και αρχίζουμε να ρίχνουμε στο μίγμα εναλλάξ τη μαρέγκα και το αλεύρι σε τρείς δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα για να μη ξεφουσκώσει.
Αδειάζουμε τον χυλό που προέκυψε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί 32-36 νούμερο (το δικό μου είναι 34) και με ένα μαχαίρι χαράσσουμε ένα κύκλο στην περιφέρειά της. Έτσι δεν σκάει η επιφάνεια στο ψήσιμο και φουσκώνει όσο γίνεται ομοιόμορφα.
Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 60 ως 70 λεπτά, στη μεσαία σχάρα. Αν χρειαστεί την σκεπάζουμε ενδιάμεσα αλλά όχι πριν το πρώτο μισάωρο. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμη βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο , που πρέπει να βγαίνει στεγνό.Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και μετά από λίγο την αναποδογυρίζουμε για να ξεκολλήσει. Την βάζουμε σε μεγάλη πιατέλα με όποια όψη μας αρέσει στην πάνω μεριά, ανάλογα με τη διακόσμηση που έχουμε τη διάθεση να κάνουμε.
Διακόσμηση:
Πολύ συχνά, επειδή κάνω τη βασιλόπιτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και είμαι πολύ βιαστική, καταφεύγω στον ευκολότερο τρόπο διακόσμησης που υπάρχει κατά τη γνώμη μου και είναι ο παρακάτω:
Παίρνω περίπου 3/4 κούπας υποβρύχιο βανίλια ή μαστίχα και τη ζυμώνω να γίνει εύπλαστη αφού έχω πασπαλίσει τα χέρια μου με αχνοζάχαρη. Πάνω σε αντικολλητικό χαρτί που έχω πασπαλίσει επίσης με αχνοζάχαρη , την απλώνω σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη ή με τα χέρια. Κόβω με κουπ πατ διάφορα σχεδιάκια και τα κολλάω στην επιφάνεια της πίτας.Κολλάνε μόνα τους εύκολα αν τα πιέσουμε λίγο.
Πλάθω κορδονάκια με την βανίλια που μένει και γράφω τη χρονιά. Για χρώμα, βάζω πάνω στην άσπρη βανίλια χρωματιστά κουφετάκια ή κόντιτα ή ψιλοκομμένα γλυκά του κουταλιού.
Παρατηρήσεις
1)Αν ο χυμός των πορτοκαλιών σας είναι αρκετά λιγότερος από 2 κούπες ελαττώστε την ποσότητα του αλευριού σε 4 κούπες.
2)Τα κέικ που περιέχουν μεγάλη ποσότητα πορτοκαλιού θέλουν λίγα λεπτά παραπάνω ψήσιμο. Έχουμε πάντως το νου μας μην μας καεί…
3)Μπορούμε αντί αμύγδαλα να βάλουμε καρύδια ή φουντούκια, ή να μη βάλουμε ξηρούς καρπούς.
4)ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ ΦΛΟΥΡΙ! Εγώ το ξέχασα ήδη στις οδηγίες κι ελπίζω να μη το ξεχάσω και το Σάββατο που θα την ξαναφτιάξω. Αν και μπορούμε να το βάλουμε μετά και να καλύψουμε το σημάδι με ένα αστεράκι. Φυσικά θα αναθέσουμε σε άλλον το κόψιμο εκτός αν θέλουμε να πάει κάπου συγκεκριμένα το φλουρί.
Update 2017: Στο video χτυπάω πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη και μετά προσθέτω τους κρόκους. Δεν έχει σημασία, αρκεί αυτά τα 3 να χτυπηθούν καλά πριν προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Επίσης επειδή στο βίντεο φτιάξαμε τη μισή δόση ο χρόνος ψησίματος ήταν λιγότερος.
Υπέροχη και μυρωδάτη. Καλή χρόνια, με υγεία και χαρά και ευτυχία!!!
Καλά γέλασα με την τελευταία σου παράγραφο. Για πολλά χρόνια η μικρή μας ήθελε να της τυχαίνει το φλουρί οπότε εγώ πολλές φορές έκανα σχεδιασμούς ώστε όποιος κι αν την κόψει να τυχαίνει κάπου εκεί κοντά!! (κακό αυτό την κακοέμαθα)
Υπέροχη και μυρωδάτη η πίτα σου, όσο για την ακρίβεια των λεγομένων σου τι να πω πια!!
Εύχομαι να είναι γλυκιά και μυρωδάτη η χρονιά που έρχεται για όλο τον κόσμο κι εσάς όλους, γεμάτη Υγεία Χαρά και Προκοπή!!
Πολλά φιλιά.
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ. ΤΗΝ ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΟΛΗ ΤΗΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΜΕΤΟΧΙΑ ΦΡΑΤΖΕΣΚΙΑΝΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ. ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΣΩΝ ΕΤΩΝ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ
Εύχομαι Καλή Πρωτοχρονιά, με ό,τι καλύτερο για εσένα και το σπίτι σου!
Οι βασιλόπιτες, όπως η δική σου, είναι πολύ γευστικές. Καλοφάγωτη.
Γεια στα χέρια και τα κέφια σου Vita.
Έχω φτιάξει 2 μέχρι τώρα και μάλλον πάω και για τρίτη…
Ζ.
vita καλημερα!!!!!!!Δελεαστικοτατη η βασιλοπιτα σου!!!!Θα την δοκιμασω..ετσι και αλλιως οτι εχω φτιαξει απο τις συνταγες σου με βγαζει ασπροπροσωπη!!!Πολλες ευχες και φιλια!!
πολύ έξυπνο αυτό με το κρυμμένο φλουρί σε συγκεκριμένο λουλουδάκι !! θα το κάνω και θα το κερδίσω χιχιχιχιχιχιχιχ! και για να μην νομίζουν οτι τους κλέβω θα σηκώσω το λουλουδάκι και θα το σπρώξε μέσα στην πίτα !! χιχιχιχι
να σαι καλά Βιτάκι μου με τα όμορφα και τα παραδοσιακά σου !!!
Χρονια πολλά και καλή χρονιά με υγεία και αγαπη, να τους χαίρεσαι και να σε χαίρονται !!!
φιλια πολλά πολλά
Fainetai poli kalo, oxi ksero kai oti prepei gia to kainourgeio xpono…na arxisei glyko!
Vita μου υπέροχη την έφτιαξες!!
Χρόνια πολλά, με το καλό να έρθει η νέα χρονιά στο σπιτικό σου!
Φιλιά!
μου φαινεται τελεια αλλα επειδη ειμαστε μονο 2 ατομα θα την μειωσωκαι αλλο τη δοση και θα τη κανω για νο 28.μηπως μπορεισ να μου πεισ δοσολογιες?
Εύχομαι Καλή Χρονιά κι ευτυχισμένη! Να είσαι πάντα καλά εσύ και η οικογένειά σου.
Θα περιμένω και το 2012 τις όμορφες συνταγές σου. 🙂
Λίλα μου σ' ευχαριστώ! Επίσης!
Ξανθή σχεδόν κάθε χρόνο το ξεχνώ το φλουρί και κάνω ζαβολιές :-). Καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο!
Μαρία καλώς όρισες κι εδώ. Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο. Χαίρομαι που οι συνταγές μου σου ξυπνάνε μνήμες 🙂
Ζαμπία κι εγώ 2 τουλάχιστον κάνω κάθε χρόνο 🙂
Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου και τις ανταποδίδω!
Κατερίνα σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Καλή επιτυχία! Θα σας αρέσει και είναι εύκολη.
Μαρία μου προσπαθώ να μη θυμάμαι το λουλουδάκι αλλά δεν τα καταφέρνω πάντα :-). Σ΄ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και σου αντεύχομαι ομοίως καλή μου!
Πήτερ έχεις δίκιο,διατηρεί μια υγρασία και είναι πολύ αφράτη. Πάντα χρειαζόμαστε τη γλύκα πολύ περισσότερο την Πρωτοχρονιά 🙂
Έλενα σ' ευχαριστώ πολύ!Χρόνια Πολλά!
Χρύσανθε καλώς όρισες! Για 28 νούμερο θα έκανα το 1/3 της αρχικής, δηλαδή 430γρ αλεύρι,320 γρ ζάχαρη, 110 γρ βούτυρο,3 αυγά αλλά μεγάλα, χυμό 3 μεγάλων πορτοκαλιών, 1 κ.γ. σόδα αλλά όχι τουρλωτό, 1 σφηνάκι κονιάκ, 3/4 κούπας αμύγδαλα.
Για ακόμη μικρότερη δόση (26 νούμερο) μοίρασε δια δύο τις ποσότητες που δίνω στη συνταγή που έχω φτιάξει παραπάνω. Καλή επιτυχία!
Selcouth ευχαριστώ πολύ! Γερές να είμαστε και το 2012 και σίγουρα θα βρισκόμαστε 🙂
Καλή Χρονιά και πάντα επιτυχίες στην κουζίνα σου και στη ζωή σου!!!
Πολύ ωραία! Και του χρόνου!
Καλή χρονιά, με υγεία πάνω από όλα!
μα ακριβώς την ίδια πίτα κάνουμε λέμε…!!!!
η διαφορά μας είναι στα πορτοκάλια…χυμό από 3 βάζω εγώ…
και γίνεται πραγματικά καταπληκτική,αφράτη και πεντανόστιμη…
αυτό με τη βανίλια το θεωρώ εξαιρετικό και θα το εφαρμόσω πάραυτα…
συνήθως καλύπτω με άχνη και διακοσμώ με ζαχαρόπαστα…
Καλή Χρονιά Βαγγελιώ μου,κάθε καλό στο σπιτικό σας…-:))
Τι ωραία! Καιρό είχα να χαρώ το διάβασμα στο μπλογκ σου λόγω δουλειών! Πολύ ωραία και παραδοσιακή η πίτα σου! Και του χρόνου! Καλή χρονιά!
vasilopita συνταγή της Κρήτης είναι καταπληκτικό.
Αυτό το έτος θέλω να δοκιμάσω εγώ ο ίδιος.
Βρήκα μια συνταγή της Κωνσταντινούπολης. Εάν θα σε βάλω στο blog.
Θέλετε να κάνετε πολλά ευχές για το 2012.
Πολλές φιλιά, σύντομα.
Χρόνια πολλά σε όλους, με υγεία και ευτυχία ο νέος χρόνος που πλησιάζει!!Με δελέασε πολύ η φωτογραφία της βασιλόπιτας και ψάχνοντας κάτι το διαφορετικό φέτος λέω να τη δοκιμάσω!!Καλή χρονιά!!
kalh xronia me ugeia k oti epithimeis!
Καλή και δημιουργική χρονιά να έχεις! Ό,τι επιθυμείς, ευχή μου για σένα και την οικογένειά σου! 🙂
φιλάκι
Καλή χρονιά Vita μου! Οτι καλύτερο σου εύχομαι απο καρδιάς! Τέλεια η βασιλόπιτα και η ιδέα με την βανίλια απίστευτη!!
Φιλάκια πολλά
Καταπληκτική μπορώ να πω!!μου φαίνεται θα φτιάξω 2 βασιλόπιτες φέτος!!η διακόσμηση δε πολύ εξαιρετική θα την δοκιμάσω σίγουρα.
Καλή χρονιά να έχετε με υγεία και χαρά.
Καλή Χρονιά με υγεία, αγάπη και ευτυχία!!!
Καλή χρονιά!
Πάντα με γλύκα και νοστιμιές!
vita, σου ευχομαι με ολη την καρδια καλη χρονια, υγεια και αγαπη.
Μου φαινεται υπεροχη ..και το κολπο με την βανίλια πολύ έξυπνο. .. μπραβο!!! θα την γραψω για να την κάνω μετα τις γιορτές και για του χρόνου…..να έχεις μια όμορφη χρονια με γέλιο αισιοδοξία και θετική σκέψη για τα καλήτερα .. που θα έρθουν..!!!! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ… με υγεία…
╭━━━╮.╭━━━╮┈ ┏┓╭━━━╮ΕΙΡΗΝΗ,
┗━━┃┃╭━╮ ┃┏╯ ┃┗━━ ┃ΑΓΑΠΗ,
╭━━╯┃┃┃┈┃┃┗ .┃╭━━╯ ┃ΗΡΕΜΙΑ,
┃╭━━╯┃┃┈┃┃┈┃┃┃╭━━╯. ΧΑΡΑ,
┃┗━━┓┃╰━┃┈┃┃┃┗━━┓ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ,
┗━━━┛╰━━ ╯┈ ┗┛┗━━━┛ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ !
Χαρούμενο και ευτυχισμένο το 2012 καλή μου Βαγγελιώ. Ότι καλύτερο για σένα και την οικογένειά σου εύχομαι.
Όσο για τη μυρωδάτη βασιλόπιτά σου άκρως γευστική!
Καλή χρονιά!!!!
έκανα την βασιλόπιτα, δυστυχώς δεν μου φουσκωσε πολύ και δεν έγινε καθόλου αφράτη, τι μπορεί να εφταιξε?? το μόνο που άλλαξα στην συνταγή είναι ότι εβαλα 420 γρ. ζαχαρη. Πάντως το μείγμα ήταν νοστιμότατο, το σπίτι μοσχοβόλησε, αλλα δυστυχως ήταν σκληρή.. Vita τι έκανα λάθος? Ειναι κρίμα τόσο ωραία συνταγή, θέλω να την κανω σωστά για να την καθιερώσω κάθε χρόνο!!! Sorry, για το κατεβατό!! Χρόνια πολλά & καλή χρονιά με υγεία σε όλους!!
Μαρίνα ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω! Καλή χρονιά!
mia maria Ευχαριστώ! Τα αυτά και δι υμάς 🙂
Βιβή μου χαίρομαι που την έχεις δοκιμάσει και την εγκρίνεις!Χίλιες ευχές!
Κική ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Κι εγώ ακόμη πουλιά κι αυγά που λένε έχω…
annamaria η πολίτικη είναι με μαγιά και είναι επίσης πολύ νόστιμη. Περιμένω το post σου! Φιλιά και ευχές πολλές!
Ανώνυμε ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο. Περιμένω και την κριτική 🙂
Ειρήνη ευχαριστώ και αντεύχομαι παρομοίως!
Μαριλιάκι μου ευχαριστώ πολύ και σου εύχομαι ό,τι επιθυμείς κοριτσάκι μου
Eri ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Επίσης! Η ιδέα της βανίλιας είναι ό,τι πρέπει για τις πολυάσχολες 🙂
Μαρί να δω φωτογραφίες με τις
δικές σου ιδέες για ανανέωση των δικών μου διακοσμήσεων 🙂
Νατάσα σε ευχαριστώ και ανταποδίδω!
Ελένη μου σε ευχαριστώ. Επίσης!
grEAT ευχαριστώ πολύ. Κι απο μένα πολλές ευχές!
Ρούλα ευχαριστώ πολύ! Όσο για τη θετική σκέψη…Όσο μας επιτρέπουν οι συνθήκες. Καλή χρονιά και σε σένα!
Χαρά τι υπέροχος τρόπος για να πεις ευχές! Ευχαριστώ πολύ και ανταποδίδω!
Πηνελόπη ευχαριστώ! Και συ να χαίρεσαι ό,τι αγαπάς!
Άννα, παραξενεύομαι! Όλοι όσοι την έφτιαξαν δεν μου παραπονέθηκαν. Σίγουρα δεν φταίει η ζάχαρη. Μπορώ να υποθέσω ότι έπεσε λίγο παραπάνω αλεύρι ή ότι σου "έπεσε" το μείγμα όταν το ανακάτεψες με τη μαρέγκα ή ότι άνοιξες την πόρτα του φούρνου πριν τα 40 πρώτα λεπτά ή ήταν πολύ μεγάλο το ταψί σου. Έγινε τίποτα από αυτά; Θα ήθελα να μου πεις. Στο επόμενο post (με τα Χρόνια Πολλά) θα δεις δύο σχόλια φίλων που έμειναν απόλυτα ευχαριστημένες, χωρίς να αναφέρω πόσα μέιλ πήρα! Ειλικρινά παραξενεύτηκα!
Vita καλημέρα και χρόνια πολλά ξανά!! Μην παραξενεύεσαι καθόλου, προφανώς το λάθος ήταν ότι άνοιξα τον φούρνο για να προσθέσω αλλο ένα ταψί περίπου στα 10 λεπτά!! Πραγματικά δεν υπονόησα ούτε μια στιγμή ότι έδωσες λάθος συνταγή, έχω κάνει κι άλλες συνταγές σου που είναι απόλυτα πετυχημένες και έχουν πάρει πολύ καλά σχόλια!! Απλά η εκτέλεση αυτης της συνταγής δεν μου πέτυχε!! Γευστικά έγραψα και πιο πάνω ότι ήταν καταπληκτική, απλά δεν έγινε αφράτη και φουσκωτή όπως φαίνεται η δικιά σου στις φωτογραφίες.. Παντως θα την ξαναπροσπαθήσω πριν την επόμενη πρωτοχρονιά, θέλω να την πετύχω!!!!