Είχα πολλά χρόνια να την φτιάξω γιατί συνήθως φτιάχνω βασιλόπιτα με μαγιά επειδή θεωρώ ότι κρατάει περισσότερες μέρες. Φέτος είπα να τη θυμηθούμε και την έφτιαξα την προηγούμενη εβδομάδα για να μπορώ να σας την προτείνω σήμερα.
Καταλήξαμε ότι αυτή τη συνταγή θα προτιμήσουμε και για την Πρωτοχρονιά, γιατί πρόκειται για μια πολύ μυρωδάτη και αφράτη πίτα που στο ψήσιμό της μοσχομύρισε το σπίτι. Είναι δε και της τελευταίας στιγμής αφού δεν θέλει ανεπιάσματα και ανεβάσματα και είναι τόσο νόστιμη που δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει…
Όπως θα δείτε, παρόλο που δίνω σε γραμμάρια τις ποσότητες, όλες έχουν προκύψει από μετατροπή δραμιών σε γραμμάρια. Το αλεύρι ήταν μια οκά, η ζάχαρη 300 δράμια , το βούτυρο 150 κ.ο.κ. Εγώ έκανα τη μισή δόση και ήταν αρκετή για ένα ταψί 34 νούμερο. Μέτρησα όμως και με τη δοσομετρική κούπα για να διευκολύνω όσους αποφασίσουν να την κάνουν και βαριούνται τα ζυγίσματα. Η δόση της γιαγιάς μου (ολόκληρη όπως είπα) έλεγε ταψί 40-50 νούμερο ανάλογα το πάχος που τη θέλουμε.
Το εντυπωσιακό στη συνταγή είναι ο αριθμός των πορτοκαλιών. Αυτό άλλωστε είναι και το χαρακτηριστικό της αυθεντικής κρητικής βασιλόπιτας. Όλες οι παλιές συνταγές για την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα περιέχουν πολλά πολλά πορτοκάλια. Άφθονα τα εσπεριδοειδή στα σπίτια μας τούτη την εποχή.
Το χυμό και το ξύσμα 10(!!!!!!) πορτοκαλιών λέει το τετράδιο της γιαγιάς. Φυσικά έβαλα 5 πορτοκάλια και ευτυχώς θυμήθηκα να μετρήσω το χυμό γιατί ομολογουμένως η ποσότητα όπως δινόταν ήταν ασαφής. Τα πορτοκάλια μου ήταν πολύ ζουμερά και έδωσαν 450ml χυμού (για τη μισή δόση υπενθυμίζω)!Γι αυτό πήρε και 4,5 κούπες αλεύρι.
Υλικά
640 γραμμάρια αλεύρι ( 4- 4,5 κούπες)
480 γραμμάρια ζάχαρη (2 κούπες)
5 αυγά
Χυμό και ξύσμα 5 πορτοκαλιών (τα δικά μου έδωσαν 450 ml δηλαδή λίγο λιγότερο από δύο κούπες)
160 γραμμάρια βούτυρο καλής ποιότητας ( ήταν μία κούπα σε στερεά μορφή, αλλά όχι πιεσμένο-δείτε φωτογραφία)
Μισό κρασοπότηρο δηλαδή 75 ml κονιάκ ή λικέρ (1/3 κούπας)
1 κούπα αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροαλεσμένα στο multi
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα γεμάτο, όχι κοφτό (μέτρησα την ποσότητα είναι 1 κουταλιά σούπας στο δοσομετρητή, δηλαδή 15ml)
2 σωληνάκια βανίλια σε σκόνη ή μισό κουταλάκι υγρή βανίλια
Επί το έργον
Δείτε το βιντεάκι μας για να κατατοπιστείτε και εγγραφείτε στο κανάλι μας για να μην χάνετε κανένα βίντεο! Επισημαίνω ότι στο βιντεάκι φτιάξαμε τη μισή από την παραπάνω δόση και ήταν αρκετή για φόρμα 26 νούμερο. Έβαλα 3 μικρά αυγά ενώ σε ολόκληρη τη δόση βάζω 5 μέτρια.
Καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα σε τηγάνι ή στο φούρνο και τα χοντροαλέθουμε (αφού κρυώσουν) στο multi. Παίρνουμε το ξύσμα των πορτοκαλιών πρώτα και μετά τα στύβουμε για να πάρουμε το χυμό τους.
Χωρίζουμε τα αυγά σε ασπράδια και κρόκους και χτυπάμε τα ασπράδια με ελάχιστη ζάχαρη σε μαρέγκα. Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να ασπρίσουν και προσθέτουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το ποτό , το ξύσμα, τις βανίλιες και το μισό χυμό πορτοκαλιού.
Διαλύουμε στον υπόλοιπο χυμό τη σόδα (πάνω από το μπολ ανάμειξης γιατί φουσκώνει πολύ) και τον προσθέτουμε κι αυτόν. Όταν ομογενοποιηθεί το μίγμα, ανακατεύουμε με λίγο από το αλεύρι τα αμύγδαλα και τα προσθέτουμε και αυτά.Συνεχίζουμε το χτύπημα ως ότου έχουμε μια απαλή ανοιχτοκίτρινη κρέμα.
Αφήνουμε τώρα κατά μέρος το μίξερ και αρχίζουμε να ρίχνουμε στο μίγμα εναλλάξ τη μαρέγκα και το αλεύρι σε τρείς δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα για να μη ξεφουσκώσει.
Αδειάζουμε τον χυλό που προέκυψε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί 32-36 νούμερο (το δικό μου είναι 34) και με ένα μαχαίρι χαράσσουμε ένα κύκλο στην περιφέρειά της. Έτσι δεν σκάει η επιφάνεια στο ψήσιμο και φουσκώνει όσο γίνεται ομοιόμορφα.
Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 60 ως 70 λεπτά, στη μεσαία σχάρα. Αν χρειαστεί την σκεπάζουμε ενδιάμεσα αλλά όχι πριν το πρώτο μισάωρο. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμη βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο , που πρέπει να βγαίνει στεγνό.Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και μετά από λίγο την αναποδογυρίζουμε για να ξεκολλήσει. Την βάζουμε σε μεγάλη πιατέλα με όποια όψη μας αρέσει στην πάνω μεριά, ανάλογα με τη διακόσμηση που έχουμε τη διάθεση να κάνουμε.
Διακόσμηση:
Πολύ συχνά, επειδή κάνω τη βασιλόπιτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και είμαι πολύ βιαστική, καταφεύγω στον ευκολότερο τρόπο διακόσμησης που υπάρχει κατά τη γνώμη μου και είναι ο παρακάτω:
Παίρνω περίπου 3/4 κούπας υποβρύχιο βανίλια ή μαστίχα και τη ζυμώνω να γίνει εύπλαστη αφού έχω πασπαλίσει τα χέρια μου με αχνοζάχαρη. Πάνω σε αντικολλητικό χαρτί που έχω πασπαλίσει επίσης με αχνοζάχαρη , την απλώνω σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη ή με τα χέρια. Κόβω με κουπ πατ διάφορα σχεδιάκια και τα κολλάω στην επιφάνεια της πίτας.Κολλάνε μόνα τους εύκολα αν τα πιέσουμε λίγο.
Πλάθω κορδονάκια με την βανίλια που μένει και γράφω τη χρονιά. Για χρώμα, βάζω πάνω στην άσπρη βανίλια χρωματιστά κουφετάκια ή κόντιτα ή ψιλοκομμένα γλυκά του κουταλιού.
Παρατηρήσεις
1)Αν ο χυμός των πορτοκαλιών σας είναι αρκετά λιγότερος από 2 κούπες ελαττώστε την ποσότητα του αλευριού σε 4 κούπες.
2)Τα κέικ που περιέχουν μεγάλη ποσότητα πορτοκαλιού θέλουν λίγα λεπτά παραπάνω ψήσιμο. Έχουμε πάντως το νου μας μην μας καεί…
3)Μπορούμε αντί αμύγδαλα να βάλουμε καρύδια ή φουντούκια, ή να μη βάλουμε ξηρούς καρπούς.
4)ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ ΦΛΟΥΡΙ! Εγώ το ξέχασα ήδη στις οδηγίες κι ελπίζω να μη το ξεχάσω και το Σάββατο που θα την ξαναφτιάξω. Αν και μπορούμε να το βάλουμε μετά και να καλύψουμε το σημάδι με ένα αστεράκι. Φυσικά θα αναθέσουμε σε άλλον το κόψιμο εκτός αν θέλουμε να πάει κάπου συγκεκριμένα το φλουρί.
Update 2017: Στο video χτυπάω πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη και μετά προσθέτω τους κρόκους. Δεν έχει σημασία, αρκεί αυτά τα 3 να χτυπηθούν καλά πριν προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Επίσης επειδή στο βίντεο φτιάξαμε τη μισή δόση ο χρόνος ψησίματος ήταν λιγότερος.
Υπέροχη και μυρωδάτη. Καλή χρόνια, με υγεία και χαρά και ευτυχία!!!
Καλά γέλασα με την τελευταία σου παράγραφο. Για πολλά χρόνια η μικρή μας ήθελε να της τυχαίνει το φλουρί οπότε εγώ πολλές φορές έκανα σχεδιασμούς ώστε όποιος κι αν την κόψει να τυχαίνει κάπου εκεί κοντά!! (κακό αυτό την κακοέμαθα)
Υπέροχη και μυρωδάτη η πίτα σου, όσο για την ακρίβεια των λεγομένων σου τι να πω πια!!
Εύχομαι να είναι γλυκιά και μυρωδάτη η χρονιά που έρχεται για όλο τον κόσμο κι εσάς όλους, γεμάτη Υγεία Χαρά και Προκοπή!!
Πολλά φιλιά.
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ. ΤΗΝ ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΟΛΗ ΤΗΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΜΕΤΟΧΙΑ ΦΡΑΤΖΕΣΚΙΑΝΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ. ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΣΩΝ ΕΤΩΝ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ
Εύχομαι Καλή Πρωτοχρονιά, με ό,τι καλύτερο για εσένα και το σπίτι σου!
Οι βασιλόπιτες, όπως η δική σου, είναι πολύ γευστικές. Καλοφάγωτη.
Γεια στα χέρια και τα κέφια σου Vita.
Έχω φτιάξει 2 μέχρι τώρα και μάλλον πάω και για τρίτη…
Ζ.
vita καλημερα!!!!!!!Δελεαστικοτατη η βασιλοπιτα σου!!!!Θα την δοκιμασω..ετσι και αλλιως οτι εχω φτιαξει απο τις συνταγες σου με βγαζει ασπροπροσωπη!!!Πολλες ευχες και φιλια!!
πολύ έξυπνο αυτό με το κρυμμένο φλουρί σε συγκεκριμένο λουλουδάκι !! θα το κάνω και θα το κερδίσω χιχιχιχιχιχιχιχ! και για να μην νομίζουν οτι τους κλέβω θα σηκώσω το λουλουδάκι και θα το σπρώξε μέσα στην πίτα !! χιχιχιχι
να σαι καλά Βιτάκι μου με τα όμορφα και τα παραδοσιακά σου !!!
Χρονια πολλά και καλή χρονιά με υγεία και αγαπη, να τους χαίρεσαι και να σε χαίρονται !!!
φιλια πολλά πολλά
Fainetai poli kalo, oxi ksero kai oti prepei gia to kainourgeio xpono…na arxisei glyko!
Vita μου υπέροχη την έφτιαξες!!
Χρόνια πολλά, με το καλό να έρθει η νέα χρονιά στο σπιτικό σου!
Φιλιά!
μου φαινεται τελεια αλλα επειδη ειμαστε μονο 2 ατομα θα την μειωσωκαι αλλο τη δοση και θα τη κανω για νο 28.μηπως μπορεισ να μου πεισ δοσολογιες?
Εύχομαι Καλή Χρονιά κι ευτυχισμένη! Να είσαι πάντα καλά εσύ και η οικογένειά σου.
Θα περιμένω και το 2012 τις όμορφες συνταγές σου. 🙂
Λίλα μου σ' ευχαριστώ! Επίσης!
Ξανθή σχεδόν κάθε χρόνο το ξεχνώ το φλουρί και κάνω ζαβολιές :-). Καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο!
Μαρία καλώς όρισες κι εδώ. Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο. Χαίρομαι που οι συνταγές μου σου ξυπνάνε μνήμες 🙂
Ζαμπία κι εγώ 2 τουλάχιστον κάνω κάθε χρόνο 🙂
Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου και τις ανταποδίδω!
Κατερίνα σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Καλή επιτυχία! Θα σας αρέσει και είναι εύκολη.
Μαρία μου προσπαθώ να μη θυμάμαι το λουλουδάκι αλλά δεν τα καταφέρνω πάντα :-). Σ΄ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και σου αντεύχομαι ομοίως καλή μου!
Πήτερ έχεις δίκιο,διατηρεί μια υγρασία και είναι πολύ αφράτη. Πάντα χρειαζόμαστε τη γλύκα πολύ περισσότερο την Πρωτοχρονιά 🙂
Έλενα σ' ευχαριστώ πολύ!Χρόνια Πολλά!
Χρύσανθε καλώς όρισες! Για 28 νούμερο θα έκανα το 1/3 της αρχικής, δηλαδή 430γρ αλεύρι,320 γρ ζάχαρη, 110 γρ βούτυρο,3 αυγά αλλά μεγάλα, χυμό 3 μεγάλων πορτοκαλιών, 1 κ.γ. σόδα αλλά όχι τουρλωτό, 1 σφηνάκι κονιάκ, 3/4 κούπας αμύγδαλα.
Για ακόμη μικρότερη δόση (26 νούμερο) μοίρασε δια δύο τις ποσότητες που δίνω στη συνταγή που έχω φτιάξει παραπάνω. Καλή επιτυχία!
Selcouth ευχαριστώ πολύ! Γερές να είμαστε και το 2012 και σίγουρα θα βρισκόμαστε 🙂
Καλή Χρονιά και πάντα επιτυχίες στην κουζίνα σου και στη ζωή σου!!!
Πολύ ωραία! Και του χρόνου!
Καλή χρονιά, με υγεία πάνω από όλα!
μα ακριβώς την ίδια πίτα κάνουμε λέμε…!!!!
η διαφορά μας είναι στα πορτοκάλια…χυμό από 3 βάζω εγώ…
και γίνεται πραγματικά καταπληκτική,αφράτη και πεντανόστιμη…
αυτό με τη βανίλια το θεωρώ εξαιρετικό και θα το εφαρμόσω πάραυτα…
συνήθως καλύπτω με άχνη και διακοσμώ με ζαχαρόπαστα…
Καλή Χρονιά Βαγγελιώ μου,κάθε καλό στο σπιτικό σας…-:))
Τι ωραία! Καιρό είχα να χαρώ το διάβασμα στο μπλογκ σου λόγω δουλειών! Πολύ ωραία και παραδοσιακή η πίτα σου! Και του χρόνου! Καλή χρονιά!
vasilopita συνταγή της Κρήτης είναι καταπληκτικό.
Αυτό το έτος θέλω να δοκιμάσω εγώ ο ίδιος.
Βρήκα μια συνταγή της Κωνσταντινούπολης. Εάν θα σε βάλω στο blog.
Θέλετε να κάνετε πολλά ευχές για το 2012.
Πολλές φιλιά, σύντομα.
Χρόνια πολλά σε όλους, με υγεία και ευτυχία ο νέος χρόνος που πλησιάζει!!Με δελέασε πολύ η φωτογραφία της βασιλόπιτας και ψάχνοντας κάτι το διαφορετικό φέτος λέω να τη δοκιμάσω!!Καλή χρονιά!!
kalh xronia me ugeia k oti epithimeis!
Καλή και δημιουργική χρονιά να έχεις! Ό,τι επιθυμείς, ευχή μου για σένα και την οικογένειά σου! 🙂
φιλάκι
Καλή χρονιά Vita μου! Οτι καλύτερο σου εύχομαι απο καρδιάς! Τέλεια η βασιλόπιτα και η ιδέα με την βανίλια απίστευτη!!
Φιλάκια πολλά
Καταπληκτική μπορώ να πω!!μου φαίνεται θα φτιάξω 2 βασιλόπιτες φέτος!!η διακόσμηση δε πολύ εξαιρετική θα την δοκιμάσω σίγουρα.
Καλή χρονιά να έχετε με υγεία και χαρά.
Καλή Χρονιά με υγεία, αγάπη και ευτυχία!!!
Καλή χρονιά!
Πάντα με γλύκα και νοστιμιές!
vita, σου ευχομαι με ολη την καρδια καλη χρονια, υγεια και αγαπη.
Μου φαινεται υπεροχη ..και το κολπο με την βανίλια πολύ έξυπνο. .. μπραβο!!! θα την γραψω για να την κάνω μετα τις γιορτές και για του χρόνου…..να έχεις μια όμορφη χρονια με γέλιο αισιοδοξία και θετική σκέψη για τα καλήτερα .. που θα έρθουν..!!!! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ… με υγεία…
╭━━━╮.╭━━━╮┈ ┏┓╭━━━╮ΕΙΡΗΝΗ,
┗━━┃┃╭━╮ ┃┏╯ ┃┗━━ ┃ΑΓΑΠΗ,
╭━━╯┃┃┃┈┃┃┗ .┃╭━━╯ ┃ΗΡΕΜΙΑ,
┃╭━━╯┃┃┈┃┃┈┃┃┃╭━━╯. ΧΑΡΑ,
┃┗━━┓┃╰━┃┈┃┃┃┗━━┓ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ,
┗━━━┛╰━━ ╯┈ ┗┛┗━━━┛ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ !
Χαρούμενο και ευτυχισμένο το 2012 καλή μου Βαγγελιώ. Ότι καλύτερο για σένα και την οικογένειά σου εύχομαι.
Όσο για τη μυρωδάτη βασιλόπιτά σου άκρως γευστική!
Καλή χρονιά!!!!
έκανα την βασιλόπιτα, δυστυχώς δεν μου φουσκωσε πολύ και δεν έγινε καθόλου αφράτη, τι μπορεί να εφταιξε?? το μόνο που άλλαξα στην συνταγή είναι ότι εβαλα 420 γρ. ζαχαρη. Πάντως το μείγμα ήταν νοστιμότατο, το σπίτι μοσχοβόλησε, αλλα δυστυχως ήταν σκληρή.. Vita τι έκανα λάθος? Ειναι κρίμα τόσο ωραία συνταγή, θέλω να την κανω σωστά για να την καθιερώσω κάθε χρόνο!!! Sorry, για το κατεβατό!! Χρόνια πολλά & καλή χρονιά με υγεία σε όλους!!
Μαρίνα ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω! Καλή χρονιά!
mia maria Ευχαριστώ! Τα αυτά και δι υμάς 🙂
Βιβή μου χαίρομαι που την έχεις δοκιμάσει και την εγκρίνεις!Χίλιες ευχές!
Κική ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Κι εγώ ακόμη πουλιά κι αυγά που λένε έχω…
annamaria η πολίτικη είναι με μαγιά και είναι επίσης πολύ νόστιμη. Περιμένω το post σου! Φιλιά και ευχές πολλές!
Ανώνυμε ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο. Περιμένω και την κριτική 🙂
Ειρήνη ευχαριστώ και αντεύχομαι παρομοίως!
Μαριλιάκι μου ευχαριστώ πολύ και σου εύχομαι ό,τι επιθυμείς κοριτσάκι μου
Eri ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Επίσης! Η ιδέα της βανίλιας είναι ό,τι πρέπει για τις πολυάσχολες 🙂
Μαρί να δω φωτογραφίες με τις
δικές σου ιδέες για ανανέωση των δικών μου διακοσμήσεων 🙂
Νατάσα σε ευχαριστώ και ανταποδίδω!
Ελένη μου σε ευχαριστώ. Επίσης!
grEAT ευχαριστώ πολύ. Κι απο μένα πολλές ευχές!
Ρούλα ευχαριστώ πολύ! Όσο για τη θετική σκέψη…Όσο μας επιτρέπουν οι συνθήκες. Καλή χρονιά και σε σένα!
Χαρά τι υπέροχος τρόπος για να πεις ευχές! Ευχαριστώ πολύ και ανταποδίδω!
Πηνελόπη ευχαριστώ! Και συ να χαίρεσαι ό,τι αγαπάς!
Άννα, παραξενεύομαι! Όλοι όσοι την έφτιαξαν δεν μου παραπονέθηκαν. Σίγουρα δεν φταίει η ζάχαρη. Μπορώ να υποθέσω ότι έπεσε λίγο παραπάνω αλεύρι ή ότι σου "έπεσε" το μείγμα όταν το ανακάτεψες με τη μαρέγκα ή ότι άνοιξες την πόρτα του φούρνου πριν τα 40 πρώτα λεπτά ή ήταν πολύ μεγάλο το ταψί σου. Έγινε τίποτα από αυτά; Θα ήθελα να μου πεις. Στο επόμενο post (με τα Χρόνια Πολλά) θα δεις δύο σχόλια φίλων που έμειναν απόλυτα ευχαριστημένες, χωρίς να αναφέρω πόσα μέιλ πήρα! Ειλικρινά παραξενεύτηκα!
Vita καλημέρα και χρόνια πολλά ξανά!! Μην παραξενεύεσαι καθόλου, προφανώς το λάθος ήταν ότι άνοιξα τον φούρνο για να προσθέσω αλλο ένα ταψί περίπου στα 10 λεπτά!! Πραγματικά δεν υπονόησα ούτε μια στιγμή ότι έδωσες λάθος συνταγή, έχω κάνει κι άλλες συνταγές σου που είναι απόλυτα πετυχημένες και έχουν πάρει πολύ καλά σχόλια!! Απλά η εκτέλεση αυτης της συνταγής δεν μου πέτυχε!! Γευστικά έγραψα και πιο πάνω ότι ήταν καταπληκτική, απλά δεν έγινε αφράτη και φουσκωτή όπως φαίνεται η δικιά σου στις φωτογραφίες.. Παντως θα την ξαναπροσπαθήσω πριν την επόμενη πρωτοχρονιά, θέλω να την πετύχω!!!!
SHMERA EINAI 3 FEBROUARIOU KAI EINAI H 5h BASILOPITA POU FTIAXNW. TELEIAAAAAAAAAAAAAAAAA
Ανώνυμη/ε ευχαριστώ πολύ για το τόσο θετικό σχόλιο! Χαίρομαι που σας άρεσε!
Καλησπέρα vita,
σε ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχη συνταγή σου, πρέπει να είναι ωραία, σκέφτομαι να την φτιάξω φέτος. Να σε ρωτήσω?? Μπορώ να βάλω αλεύρι που φουσκώνει μόνο του?? Θα βάλω και σόδα?? Σε ευχαριστώ πολύ!! Εύχομαι καλή χρονιά!!
Κλαίλια
Κλαίλια καλημέρα και καλή Πρωτοχρονιά. Βάλε μισό κουταλάκι έστω γιατί με τόσο χυμό πορτοκάλι το χρειάζεται το φουσκωτικό της. Καλή επιτυχία!
καλη χρονια… εφτιαξα τη βασιλοπιτα και ηταν εξαιρετικη…μεχρι και ο συζυγος μου που δεν τρωει κεικ και τα παραγωγα αλευριου κ.λ.,εφαγε 2 κομματια και ενθουσιαστηκε…τη συστηνω ανεπιφυλακτα…και του χρονου πρωτα ο Θεος την ιδια θα φτιαξω να 'μαστε καλα…
Δωρα απο Κερκυρα…
υ.γ..ειναι και τυχερη η πιτα σου…μου πετυχε και το φλουρι..
Ευχαριστώ που μοιράστηκες αυτή τη συνταγή, είναι καταπληκτική! Σωτηρία
Σας ευχομαι καλη χρονια να ειναι το 2015!!!Η ιδεα σου για το υποβρυχιο καταπληκτικη!!!Θα την κανω!!!!!♥♥♥♥
S'eyxaristo gia ti syntagi!
Fetos einai i 4i xronia pou ti ftiaxno kai oloi einai ksetrellameni. Zo sto eksoteriko, edo to ethimo den einai gnosto alla i oikogeneia tou andra mou kai oi geitones perimenoun pos k pos kathe xronia na tus ftiakso vasilopita. Ti syntagi ayti tin exoun zitisei polloi. :o)
Kali xronia, me ygeia ki agapi.
Ευχαριστώ πολύ για το τόσο θερμό σχόλιο. Χαίρομαι που σας αρέσει και που αρέσει και στους φίλους σας. Να είστε καλά!
Χρόνια Πολλά και σε σας. Καλή χρονιά να έχουμε με υγεία και ευτυχία για όλο το κόσμο!
Χρονια πολλα κ με το καλο να μας ερθει ο νεος χρονος!! Ηθελα να ρωτησω αν μπορω να μειωσω τα υλικα δλδ να βαλω τα μισα γτ θελω να χρησιμοποιησω 25αρι ταψι με αποσπωμενη βαση κ τοιχωματα ή αν δεν πειραζουν οι δοςολογιες εφοσον τα τοιχωματα ειναι ψηλα. Ευχαριστω εκ των προτερων! 🙂
Χρόνια Πολλά και σε σας ! Καλή χρονιά να έχουμε! Η γνώμη μου είναι να μειώσετε τα υλικά, γιατί δεν ξέρω πως θα συμπεριφερθεί στο ψήσιμο αν είναι πολύ μεγάλο το πάχος της στο ταψί. Πιστεύω ότι η μισή δόση θα είναι μια χαρά στο 25 ταψί. Καλή επιτυχία!
Ευχαιστω πολυ για την αμεση απαντηση! Θα την κανω με τις δοσολογιες που προτεινεις πιο πανω στον Chrisantho κ θα επιστρεψω με τα αποτελεσματα αν κ ειμαι σιγουρη για την επιτυχια! 🙂
Καλη Χρονια κ Χρονια Πολλα!! Η βασιλοπιτα εγινε εξαιρετικη!!αφρατη,μυρωδατη,νοστιμη!!μιας κ ειμαι κρητικια καθιερωνεται απο δω κ στο εξης γτ δεν την ειχα! Να εισαι παντα καλα κ να μας ανεβαζεις νοστιμες κ ομορφες συνταγες!!!
Χρόνια πολλά vita είδα την συνταγή σου αλλά και τα τόσο θετικά σχόλια που έχει αποκομήσει και θα ήθελα πολύ να την δοκιμάσω, μπόρεις να μου πείς τι αλεύρι χρησιμοποίησες?
Χρόνια Πολλά και σε σένα! Καλή χρονιά να έχουμε. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις έβαλα. καλή επιτυχία!
Έχετε δώσει την καλύτερη και πιο σίγουρη στο να πετύχει, συνταγή βασιλόπιτας. Χτες ηταν η 3η παραμονή πρωτοχρονιάς που την φτιάχνω. Δεν είχα κονιάκ και μου έλειπαν δυο πορτοκάλια οπότε αντικαταστάθηκαν με ουίσκι και χυμό μανταρινιών/λεμονιών. Εξαιρετική και πάλι! Σας ευχαριστώ και καλή χρονιά !
Γεια σας και χρόνια πολλά!!!!Ήθελα να ρωτήσω αν δε βαλουμε ξηρούς καρπούς θα πρέπει να βάλουμε περισσότερο αλευρι μηπως βγει πιο αραιο το μειγμα ή δεν χρειάζεται;και κατι ακόμα μπορούμε να βαλουμε φαρινα ή θελει απλό αλεύρι;;
Καλησπέρα σας
Τι να σας πω… Ίσως χρειαστεί λίγο, αλλά όχι περισσότερο από 1-2 κουταλιές γιατί τα αμύγδαλα δεν είναι σε σκόνη ώστε να πήζουν το μείγμα. Καλή επιτυχία και Χρόνια Πολλά!
Για το αλευρακι;; 🙂
Θα έβαζα “άνετα” φαρίνα (κοσκίνισέ τη όμως)! Καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ πολύ!!!!ειμαι σιγουρη πως θα γινει τελεια!!!!καλη χρονια σε ολους!!!
Η αλήθεια είναι ότι όσοι την έχουν δοκιμάσει την έχουν καθιερώσει! Να είστε καλά. Καλή χρονιά και σε σας!
Gia sas kai Xronia Polla. Sas euxomai olopsixa mia kainourgia xronia gemati me omorfes stigmes kai oraies ekplnkseis.
Agapntn Vita leo na ftiakso tnv vasilopita sou gia tnv protoxroniatiki giortn tns koinotntas mas. Prepei na ftiakso kapou 15 basilopites, mikres fisika giro sta 22-23cm. Pisteuo n mia sintagi na einai arketi gia 2 tapsakia?? H erotisi pou exo gia sas einai: efoson n soda einai to mono diogkotiko uliko thelo na sigoureuto oti tha exo tns sostn posotnta. eina entaksi eav valo 1 tsp apo ta gnosta dosologika koutalakia??? Or na valo ligo parapano?
Sas euxaristo poli!
Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά! Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και τις ανταποδίδω. Η αδελφή μου κάνει συχνά τη μισή δόση και τη βάζει σε 26 νούμερο ταψί. Δοκίμασε με 2 ταψάκια στην αρχή, αλλά μπορεί να φτάνει και για 3. Το κοινό κουταλάκι μάλλον χωράει περισσότερο από το δοσομετρικό. Θα έβαζα 10ml δηλ. 2 κουταλάκια δοσομετρικά. Κάνε τη πρώτη δόση με αυτή την αναλογία και ανάλογα προχωρείς στις επόμενες. Καλή επιτυχία και ευχές σε όλη την κοινότητά σας για τη νέα χρονιά!
Σας ευχαριστω πολυ για τις συμβουλές σας!!! Τώρα ψήνονται οι 7η και 8η. Τελικά τις έψησα σε 26αρι με 2 κγ σόδα. Πέρνει καπου 50′ για δυο ταψακια το ένα δίπλα στο αλλο. Θα σας πω σχόλια αυριο.
Αγαπητή Vita. Τέλεια η βασιλόπιτα!! Σας ευχαριστούμε παρα πολυ!!
[…] βασιλόπιτα με τα πολλά πορτοκάλια της γιαγιάς μου, την παραδοσιακή κρητική βασιλόπιτα όπως την έχω καταγράψει. Όταν όμως προ ημερών […]
[…] Του 2012 η πιο παραδοσιακή μας! […]
Παρακαλώ πολυ γράψτε μου πως υπολογίζετε την κούπα γιατί εγώ ξέρω 250 γραμμάρια την κούπα αλλα σε αυτή τη συνταγή το αλεύρι βγαίνει πολυ λιγότερο αν βάλουμε 4 κούπες , ενώ στα αλλα υλικά βγαίνει περίπου 240 γρ.Ευχαριστω πολυ!!!
Η κούπα είναι 250 ml, μονάδα όγκου. Το βάρος είναι διαφορετικό ανάλογα με το υλικό. Άλλο θα ζυγίζει αν βάλουμε μέλι, άλλο αν βάλουμε λάδι, άλλο αν βάλουμε νερό. Αλεύρι ας πούμε ζυγίζει η μια κούπα της φωτογραφίας περίπου 140 gr. Είναι άλλο πράγμα ο όγκος και άλλο η μάζα. Κρατείστε τη μέτρηση με γραμμάρια και ζυγίστε τα υλικά αν επιλέξετε να τη φτιάξετε. Αλλιώς μετρήστε τα με ένα ποτηράκι πλαστικό του νερού. Εϊναι ακριβώς 250ml, δηλαδή όσο η δοσομετρική κούπα. Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!
Η βασιλόπιτα είναι τέλεια σε ευχαριστώ πολύ πολύ καλή χρονιά με υγεία!!!!
Βαγγελιώ καλησπέρα. Θα ήθελα να σε ρωτήσω το εξής: αν βάλουμε αλεύρι φαρίνα προσθέτουμε κανονικά και την σόδα?
Καλές γιορτές σε σένα και την οικογένειά σου!
Ναι, εγώ θα την έβαζα… Η σόδα δίνει και κάποια υφή στα ζυμάρια, όχι μόνο φούσκωμα. Ίσως να ελάττωνα λίγο την ποσότητα αλλά θα έβαζα… Καλές γιορτές!
[…] συνταγές την έχει η συνταγή της γιαγιάς μου, ίσως η πιο παραδοσιακή κρητική βασιλόπιτα που έχω, με τα αμέτρητα […]
μουυ αρέσουν οι συνταγες σας ειναι τελειες!!!!!
Σας ευχαριστώ πολύ!
Καλημερα χρονια πολλα
Μπορώ να προσθέσω αποξηραμενα φρουτα και ξηρους καρπους?
Ευχαριστώ
Βέβαια μπορείτε να προσθέσετε φρούτα και ξηρούς καρπούς. Μην τους αλέσετε όμως σαν αλεύρι αλλά κόψτε τους με μαχαίρι γιατί αν γίνουν σκόνη μπορεί να πρέπει να διαφοροποιήσετε την ποσότητα του αλευριού! Καλή επιτυχία, καλή Πρωτοχρονιά και βέβαια ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Αγαπημένη μας χρόνια πολλά. Φέτος λέω να κάνω την συνταγή σου. Μπορείς να μού πεις σε παρακαλώ τι βούτυρο χρησιμοποιείς;ευχαριστώ. Καλή χρονιά.
Καλησπέρα κι ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια αλλά και για την προσφώνηση! Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Είχα κάτι έκτακτο και δεν μπόρεσα να απαντήσω σε ερωτήσεις. Λοιπόν βάζω βούτυρο από βαζάκι ή βούτυρο αγελάδας πλάκα. Και τα δυο αρέσουν σε μας αλλά εσείς βάλετε όποιο συνηθίζετε και σας αρέσει η μυρωδιά του! Καλή Πρωτοχρονιά και καλή χρονιά!
Ποσο αγαπω αυτήν την συνταγή σας. Θα ήθελα να ρωτήσω αν ο χυμός είναι από σεκερια πορτοκάλια, χρειάζεται να μειώσω την ποσότητα της ζάχαρης ή δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της συνταγής;
Καλή Χρονιά! Ελπίζω να την φτιάξατε τελικά. Ήμουν εκτός σπιτιού και δεν είχα πρόσβαση για να σας απαντήσω. Η ζάχαρη έτσι κι αλλιώς μπορεί να αυξομειωθεί λίγο σε όλες τις συνταγές, οπότε ανάλογα με το αν μας αρέσουν τα “γλυκά” γλυκά αυξομειώνουμε κι εδώ!
Καλή χρονιά!! Έκανα την βασιλόπιτα, τι να πω, νόστιμη, αφράτη, αντί για αμύγδαλα έβαλα καρύδια, το αποτέλεσμα εντυπωσίασε!!! Χρόνια πολλά με υγεία και ωραίες συνταγές.!
Τι να πω….αφρατη νοστιμη αρεσε σε ολους…την εκανα 2 φορες! Χρονια πολλα καλη χρονια με υγεια και ωραιες συνταγες!!!
Χαίρομαι που σας άρεσε! Ευχαριστώ που εμπιστευτήκατε τη συνταγή. Καλή Χρονιά και σε σας!
Καλησπέρα.
Παρακαλώ όταν λέτε ‘και με ένα μαχαίρι χαράσσουμε ένα κύκλο στην περιφέρειά της. Έτσι δεν σκάει η επιφάνεια στο ψήσιμο και φουσκώνει όσο γίνεται ομοιόμορφα.’
Τι ακριβώς εννοείτε?
Ανάμεσα στον χυλό και το ταψί?
Δείτε σε αυτό το βίντεο τι εννοώ. Χαράσσω με τη τη σπάτουλα, αλλά δεν φτάνει μέχρι τον πάτο της φόρμας: https://www.youtube.com/watch?v=bgRRRUnrAwA
Καλησπέρα.
Χαράζουμε ανάμεσα στον χυλό και το ταψί?
Πολύ καλή συνταγή, αρωματική πίτα, νόστιμη και τρυφερή και τις επόμενες μέρες από τότε που θα κοπεί. Καταγράφεται για να ξαναδοκιμαστεί. Ευχαριστούμε για τη συνταγή και πάλι μπράβο!
Ευχαριστώ που τη δοκιμάσατε και χαίρομαι που σας άρεσε! Καλή Χρονιά!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ! =)
ΕΜΕΝΑ Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΚΑΛΗ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΛΑΚΟΥΒΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ. ΔΕΝ ΞΕΡΟ ΓΙΑΤΙ.
Καλή Χρονιά και σε σας! Μήπως ανοίξατε το φούρνο ενώ ψηνόταν; Μήπως το σκεύος ήταν μεγαλύτερο απόόσο έπρεπε; Δεν μου έχει συμβεί και δεν μου έχουν κάνει παράπονα άλλοι φίλοι που τη δοκίμασαν… Ελπίζω τουλάχιστον να ήταν νόστιμη και να μην πήγε χαμένη! Καλή Χρονιά να έχετε και ας είναι για το γούρι κι αυτή η μικρή αποτυχία ;-)!
Καλημέρα και με το καλό η νέα χρονιά!
Φαίνεται υπέροχη! Αν κάνω ολόκληρη τη δόση θα χωρέσει σε δύο ταψιά ένα 30εκ και ένα 25εκ.; Επίσης ψήνεται στις αντιστάσεις ή στον αέρα;
Ευχαριστώ
Μαρίνα Θραψανό
Καλό μεσημέρι! Χρόνια Πολλά και σε σας.Εγώ για τα ταψάκια που λέτε θα έφτιαχνα 1,5 δόση. Τα ταψάκια που λέτε έχουν εμβαδόν βάσης περίπου 1200 τ.εκ. ενώ η δόση λέει το πολύ νούμερο 34 που έχει εμβαδόν 907 τ.εκ. Δοκιμάστε με 960 γρ αλεύρι (1,5 δόση). Καλή επιτυχία, Καλή Πρωτοχρονιά και κυρίως Καλή Χρονιά!
Κάπου μπερδεύομαι
Λέτε πως η αρχική δόση είχε
1 οκά=1280γρ αλεύρι
Εσείς βάζετε 640 γρ αφού κάνετε την μισή δόση , βάζετε τα μισά πορτοκάλια 5 από 10 αλλά αφού η ζάχαρη ήταν 300 δρ στην αρχική συνταγή, δεν θα έπρεπε να μπουν τώρα 150 δράμια δηλ.
234 γρ και όχι 480 και αφού το βούτυρο της αρχικής ήταν 150 δράμια τώρα θα έπρεπε να μπουν 75 δράμια δηλ 117γρ και όχι 160;
Χρόνια Πολλά
καλή χρονιά εύχομαι με υγεία!
Ευχές και πάλι για το νέο έτος
Ζητώ συγγνώμη γιατί οι ποσότητες σας ήταν σωστές το κομπιουτεράκι μου έκανε τα δικά του
θεωρώντας την οκά για χίλια δράμια!!!
Ευχαριστώ
Αντώνης
Συμβαίνουν αυτά… Εντάξει, θα ήταν σοβαρό λάθος να είχα δώσει λάθος μετατροπές της οκάς! Μαθηματικός είμαι και θα το έπαιρνα πολύ βαριά 🙂 ! Καλή Χρονιά και σε σας!
Χρονια πολλα, καλη χρονια με υγεια και αγαπη σε ολους. Η βασιλοπιτα με τα πορτοκαλια εγινε καταπληκτικη. Η καλυτερη που εχω φτιαξει. Μπραβο σας ! εβαλα μεσα λιγες σταγονες σοκολατα και λιγοτερη ζαχαρη. Ευχαριστω πολυ.
Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά! Χαίρομαι που σας άρεσε. Η προσθήκη σοκολάτας εξαιρετική παρέμβαση!
Υπεροχη βασιλοπιτα, τα παιδια μου την λατρεψαν τοσο που αποφασισα να τους τη δινω και στο σχολειο. Μπορω να αντικαταστησω το βουτυρο με ελαιολαδο; σε τι ποσοτητα; Εδω και 3 χρονια εχουμε μετακομισει στην Γαλλια και εγω προσπαθω να μαγειρευω ελληνικα για να ικανοποιω τα εξαχρονα διδυμακια μου και τον συζυγο που εχει καταγωγη απο τα Χανια. Συγχαρητηρια για το σαιτ σας, το λατρευω!
Σας ευχομαι μια υπεροχη χρονια με υγεια, περισσοτερη ελευθερια και περισσοτερες αγκαλιες.
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Χαίρομαι που σας άρεσε τόσ πολύ! Θεωρώ ότι 150 ml ελαιόλαδο θα είναι μια χαρά. Έχω αντικαταστήσει σε πολλά κέικ το βούτυρο με σχεδόν ίση ποσότητα ελαιολάδου. Προσέξτε λίγο το χρόνο ψησίματος, μαζί με το πολύ πορτοκάλι μπορεί να χρειάζεται παραπάνω ψήσιμο. Συγχαρητήρια που επιλέγετε να φτιάχνετε ελληνικά φαγητά, είναι πιο υγιεινή η ελληνική κουζίνα. Να χαίρεστε τα διδυμάκια σας και τον πατριώτη μου και να σας χαίρονται! Καλή Χρονιά, να είμαστε καλά και να ξεφύγουμε όλοι από αυτόν τον εφιάλτη!
Αυτή η βασιλόπιτα δεν υπάρχει. Την φτιάχνω κάθε χρόνο εδώ και 10+ χρόνια και όποιος τη δοκιμάζει λέει οτι είναι η νοστιμότερη βασιλόπιτα που έχει δοκιμάσει!
Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι πολύ όταν καθιερώνονται συνταγές μου. Καλή Χρονιά και ό,τι επιθυμείτε!
Καλησπέρα σας. Παρακαλώ πείτε μου ποιος είναι ο υπόλοιπος χυμός και ποιος ο μισός στα παρακάτω: Διαλύουμε στον υπόλοιπο χυμό τη σόδα (πάνω από το μπολ ανάμειξης γιατί φουσκώνει πολύ) και τον προσθέτουμε κι αυτόν. Όταν ομογενοποιηθεί το μίγμα, ανακατεύουμε με λίγο από το αλεύρι τα αμύγδαλα και τα προσθέτουμε και αυτά. Συνεχίζουμε το χτύπημα ως ότου έχουμε μια απαλή ανοιχτοκίτρινη κρέμα. Προσθέτουμε το ποτό , το ξύσμα, τις βανίλιες και το μισό χυμό πορτοκαλιού. Στο βίντεο που είδα ρίχνετε όλο τον χυμό με τη σόδα. Σας ευχαριστώ. Θα ήθελα να κάνω την συνταγή αλλα μπερδεύτηκα λίγο!
Στο βιντεάκι φτιάχνουμε τη μισή δόση οπότε ο χυμός είναι 225ml, γι αυτό διαλύω τη σόδα σε όλη την ποσότητα. Ευχαριστώ που επισημάνατε την ασάφεια συμπλήρωσα και έκανα έντονα γράμματα στην ανάρτηση αυτά που σας μπέρδεψαν. Θα χαρώ να την φτιάξετε και να σας αρέσει!
Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας!
Θα την κάνω! Ως μαθηματικός και εσείς καταλαβαίνετε… Χαριτολογώ! Αν μου επιτρέπετε κάποια άλλη στιγμή, θα σας ζητήσω μια διευκρίνηση για κάτι άλλο που με προβληματίζει. Δεν αφορά στην παραπάνω συνταγή. Σας ευχαριστώ πολύ.
Καλησπέρα, κ.Κασσαπάκη.
Μόλις την έβγαλα από τον φούρνο! Μοσχοβόλησε η γειτονιά!
Έκανα το 1/3 της αρχικής δόσης για 28cm ταψί. Σας ευχαριστώ και πάλι. Γράφω πάλι, γιατί σας ευχαρίστησα αμέσως μετά την απάντηση σας αλλά δεν ανέβηκε.
Ευχαριστώ πολύ που τη φτιάξατε και χαίρομαι που σας άρεσε!