Vegan/vegetarian

Σπανακόρυζο

Σπανακόρυζο

Λεμονάτο, νηστίσιμο. υγιεινό!

Πιάτο ελληνικό, από τα πιο αναγνωρίσιμα ως τέτοιο, συνήθως έχει ενήλικους φίλους. Τα παιδιά αναγνωρίζουν την αξία του αργότερα. Έχω στο μυαλό μου το σπανακόρυζο ως ένα από τα φαγητά που μισούσα μικρή , μαζί με τα πράσα, τις μπάμιες, το βοδινό κρέας, την παλαμίδα και μερικά ακόμη.

1-DSC_0794

Για όλα σχεδόν έχω αναθεωρήσει τις γευστικές μου επιλογές και μάλιστα μερικά έχουν γίνει από τα πιο αγαπημένα μου. Το σπανακόρυζο είναι ένα απ’ αυτά.  Ευτυχώς τα παιδιά μου  το αγαπούσαν από πολύ μικρά κι έτσι υπήρξαν εποχές που το έφτιαχνα με συχνότητα εβδομάδας ή το πολύ δεκαήμερου.

1-DSCN8545

Όλα τα λιτά πιάτα θέλουν την προσοχή τους για να είναι νόστιμα αφού δεν επιβάλλονται λόγω της ποικιλίας των υλικών αλλά λόγω της τεχνικής της παρασκευής τους. Έτσι το σπανακόρυζο έχει κι αυτό τις παραξενιές του… Μη βγει νερουλό, μη λασπώσει το ρύζι, μην πνίγεται στο λάδι.

1-DSC_0022

Στην δικό μας τραπέζι μάλιστα θέλουμε ΣΠΑΝΑΚΟρυζο και όχι ρύζι με λίγα κλαδάκια σπανακιού γι αυτό η ποσότητα του ρυζιού είναι μικρή σε σχέση με το σπανάκι. Νομίζω όμως ότι αυτό είναι μάλλον θέμα επιλογής. Επίσης θέμα επιλογής είναι το  σπυρωτό ή το λίγο πιο χυλωμένο ρύζι.

1-DSC_0789-002

Πρέπει να πω ότι τόσα χρόνια που μαγειρεύω μόνο μια φορά έχω μαγειρέψει σπανακόρυζο με ντομάτα. Δοκιμάστηκε, απορρίφθηκε κι έτσι όταν το σπανάκι θέλω να το συνδυάσω με ντομάτα δεν φτιάχνω σπανακόρυζο! Η πεθερά μου το κοκκίνιζε με κοκκινοπίπερο και καμιά φορά προσθέτω (ιδίως στα χειμωνιάτικα σπανακόρυζά μου) αλλά η σταθερή μας προτίμηση είναι το λεμονάτο σπανακόρυζο.

1-DSC_0017
Κοκκινιστό, αλλά με πάπρικα όχι με ντομάτα.

Παρατηρήσεις

 

  • Το σπανάκι όταν σιγοβράζει κατεβάζει αρκετά υγρά και δεν χρειάζεται πολύ νερό. Προ καιρού συνταγή διάβαζα συνταγή σεφ που έλεγε ότι το ρύζι πρέπει να μαγειρεύεται αν είναι δυνατόν με τα υγρά που θα βγάλει το σπανάκι. Έτσι έκανα και εγώ πάντα. Αν χρειαστεί προσθέτω νερό ενδιάμεσα, κατά προτίμηση από τον βραστήρα για να μη διακοπεί ο βρασμός . Εξάλλου είναι τόσο μικρές οι ποσότητες που βάζω που ο βρασμός ξαναρχίζει αμέσως.
  • Το πολύ τρυφερό και φρέσκο σπανάκι βράζει ταυτόχρονα με το ρύζι κι έτσι μόλις χαμηλώσει προσθέτουμε το ρυζάκι μας. Αν είναι λίγο πιο τραχύ το αφήνουμε να βράσει λίγα λεπτά. Σ’ αυτήν την περίπτωση προσθέτουμε περισσότερο νεράκι.
  • Αν δεν έχουμε φρέσκα κρεμμυδάκια βάζουμε λίγο μεγαλύτερο ξερό κρεμμύδι ή λίγο πράσο.
  • Οι φωτογραφίες είναι από πολλές και διάφορες παρασκευές σπανακόρυζου γι αυτό οι διαφορετικές λεκάνες, κατσαρόλες κλπ. Όλο κάτι άλλο προέκυπτε και αναβαλλόταν η δημοσίευση αυτής της συνταγής! Αφορμή για την “επικαιροποίηση” ήταν η ερώτηση νέας μαγείρισσας αν έχω αναρτήσει τη δική μου εκδοχή για αυτό το φαγητό οπότε σκέφτηκα ότι ήταν πια η ώρα του.

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο