Πιάτο ελληνικό, από τα πιο αναγνωρίσιμα ως τέτοιο, συνήθως έχει ενήλικους φίλους. Τα παιδιά αναγνωρίζουν την αξία του αργότερα. Έχω στο μυαλό μου το σπανακόρυζο ως ένα από τα φαγητά που μισούσα μικρή , μαζί με τα πράσα, τις μπάμιες, το βοδινό κρέας, την παλαμίδα και μερικά ακόμη.
Για όλα σχεδόν έχω αναθεωρήσει τις γευστικές μου επιλογές και μάλιστα μερικά έχουν γίνει από τα πιο αγαπημένα μου. Το σπανακόρυζο είναι ένα απ’ αυτά. Ευτυχώς τα παιδιά μου το αγαπούσαν από πολύ μικρά κι έτσι υπήρξαν εποχές που το έφτιαχνα με συχνότητα εβδομάδας ή το πολύ δεκαήμερου.
Όλα τα λιτά πιάτα θέλουν την προσοχή τους για να είναι νόστιμα αφού δεν επιβάλλονται λόγω της ποικιλίας των υλικών αλλά λόγω της τεχνικής της παρασκευής τους. Έτσι το σπανακόρυζο έχει κι αυτό τις παραξενιές του… Μη βγει νερουλό, μη λασπώσει το ρύζι, μην πνίγεται στο λάδι.
Στην δικό μας τραπέζι μάλιστα θέλουμε ΣΠΑΝΑΚΟρυζο και όχι ρύζι με λίγα κλαδάκια σπανακιού γι αυτό η ποσότητα του ρυζιού είναι μικρή σε σχέση με το σπανάκι. Νομίζω όμως ότι αυτό είναι μάλλον θέμα επιλογής. Επίσης θέμα επιλογής είναι το σπυρωτό ή το λίγο πιο χυλωμένο ρύζι.
Πρέπει να πω ότι τόσα χρόνια που μαγειρεύω μόνο μια φορά έχω μαγειρέψει σπανακόρυζο με ντομάτα. Δοκιμάστηκε, απορρίφθηκε κι έτσι όταν το σπανάκι θέλω να το συνδυάσω με ντομάτα δεν φτιάχνω σπανακόρυζο! Η πεθερά μου το κοκκίνιζε με κοκκινοπίπερο και καμιά φορά προσθέτω (ιδίως στα χειμωνιάτικα σπανακόρυζά μου) αλλά η σταθερή μας προτίμηση είναι το λεμονάτο σπανακόρυζο.
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολλά νερά το σπανάκι. Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Όταν μαραθούν προσθέτουμε το σπανάκι χοντροκομμένο όπως είναι υγρό από το πλύσιμο.
Αλατίζουμε ελαφρά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα . Χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία (στο 6 με μέγιστο το 9) και αφήνουμε να χαμηλώσει στην κατσαρόλα. Ελέγχουμε τα υγρά του και προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειάζεται (περίπου ½ κούπα) .
Μόλις ξαναπάρει βράση και μαραθεί για τα καλά, προσθέτουμε το ρύζι (αφού το ξεπλύνουμε σε στραγγιστήρι), τον κύβο και τον άνηθο αν βάλουμε . Ανακατεύουμε ελαφρά να σκεπάσουν τα υγρά το ρύζι και αφήνουμε το σπανακόρυζό μας να σιγοβράζει για 15 λεπτά περίπου, σκεπασμένο.Αν χρειαστεί βάζουμε λίγο ακόμη νερό. Προσθέτουμε το λεμόνι, και την πάπρικα .Αφήνουμε να βράσει άλλα 2-3 λεπτά περίπου.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι, και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα . Έτσι τραβάει το ρύζι όλα τα υγρά αλλά δεν στεγνώνει το φαγητό. Σερβίρουμε μετά από 10 λεπτά.
Παρατηρήσεις
Το σπανάκι όταν σιγοβράζει κατεβάζει αρκετά υγρά και δεν χρειάζεται πολύ νερό. Προ καιρού συνταγή διάβαζα συνταγή σεφ που έλεγε ότι το ρύζι πρέπει να μαγειρεύεται αν είναι δυνατόν με τα υγρά που θα βγάλει το σπανάκι. Έτσι έκανα και εγώ πάντα. Αν χρειαστεί προσθέτω νερό ενδιάμεσα, κατά προτίμηση από τον βραστήρα για να μη διακοπεί ο βρασμός . Εξάλλου είναι τόσο μικρές οι ποσότητες που βάζω που ο βρασμός ξαναρχίζει αμέσως.
Το πολύ τρυφερό και φρέσκο σπανάκι βράζει ταυτόχρονα με το ρύζι κι έτσι μόλις χαμηλώσει προσθέτουμε το ρυζάκι μας. Αν είναι λίγο πιο τραχύ το αφήνουμε να βράσει λίγα λεπτά. Σ’ αυτήν την περίπτωση προσθέτουμε περισσότερο νεράκι.
Αν δεν έχουμε φρέσκα κρεμμυδάκια βάζουμε λίγο μεγαλύτερο ξερό κρεμμύδι ή λίγο πράσο.
Οι φωτογραφίες είναι από πολλές και διάφορες παρασκευές σπανακόρυζου γι αυτό οι διαφορετικές λεκάνες, κατσαρόλες κλπ. Όλο κάτι άλλο προέκυπτε και αναβαλλόταν η δημοσίευση αυτής της συνταγής! Αφορμή για την “επικαιροποίηση” ήταν η ερώτηση νέας μαγείρισσας αν έχω αναρτήσει τη δική μου εκδοχή για αυτό το φαγητό οπότε σκέφτηκα ότι ήταν πια η ώρα του.
Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!
Μείνε σε επαφή μαζί μας!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Επιλέξτε συμφωνώ εάν μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε ή προτιμήσεις για να επιλέξετε ποια επιτρέπετε.
Μπράβο, πολύ ωραία και υγιεινή συνταγή. Το φτιάχνω συχνά. Έχεις δοκιμάσει να φτιάξεις σουπιές με μάραθα; Είναι πολύ νόστιμο νηστίσιμο και υγιεινό φαγητό.Δεν το έχω φτιάξει αλλά όταν το δοκίμασα μου άρεσε πάρα πολύ.
Βαγγελιώ καλησπερα. Αυριο στο μενου. Τις προαλλες ειχα φτιαξει τον κεντανε με κερεβιζι με σαλτσα ντελπιε… Απαιχτο! Δεν ειμαι ο τυπος που λεει κολακευτικα τα μπραβο… Το μπραβο μου ειναι ειλικρινες! Συνεχισε, με βοηθας πολυ, συν μου θυμιζεις την πατριδα…
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε! Περισσότερο όμως, που σου θυμίζουν πατρίδα οι συνταγές μου 😉
[…] Σπανακόρυζο […]
τι νόστιμο, απλό και γρήγορο φαγάκι, πρώτη φορά το έκανα σήμερα! ευχαριστώ για την συνταγή και δεν είναι η πρώτη που κάνω από τις συνταγές σας, παραδοσιακά φαγητά φτιαγμένα με τον κλασικό τρόπο!!!
Ευχαριστώ πολύ που εμπιστευτήκατε την συνταγή μου για την πρώτη σας φορά! Ναι, είναι από τους καλύτερους συνδυασμούς ρυζιού με λαχανικά το κλασικό μας σπανακόρυζο! Χωρίς πολλά πολλά πρόσθετα και γαρνιτούρες! Χαίρομαι που σας άρεσε!
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ ΠΑΗ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ
Πολύ καλή και υγιεινή ιδέα! Θα δοκιμαστεί!