Το μανταρίνι κάνει τη διαφορά!
Οι βασιλόπιτες όπως έχω ξαναγράψει δεν θέλω να είναι ένα απλά κέικ. Θέλω να έχουν παραπάνω φροντίδα και υλικά, να είναι αρωματικές και αφράτες, και να τρώγονται μέχρι τελευταίου ψίχουλου! Αυτή εδώ έχει όλα όσα θέλω!
Εθιμικά πια την τελευταία εβδομάδα του χρόνου δημοσιεύω μια συνταγή βασιλόπιτας σ’ αυτό το blog. Την φτιάχνω για δοκιμή λίγες μέρες πριν, την απολαμβάνουμε σαν κέικ, και ακολουθεί η δημοσίευση.
Τη μεγαλύτερη απήχηση απ’ όλες μου τις συνταγές την έχει η συνταγή της γιαγιάς μου, ίσως η πιο παραδοσιακή κρητική βασιλόπιτα που έχω, με τα αμέτρητα πορτοκάλια.
Φέτος από πολύ νωρίς είχα προγραμματίσει μια βασιλόπιτα από το πιο παλιό τετράδιο συνταγών της μάνας μου, αυτό που είχε νιόπαντρη. Ήταν μια συνταγή με κρεμόριο, ποιος ξέρει πού την είχε βρει… Δυστυχώς όμως το τετράδιο ξεχάστηκε αλλού όταν αποφάσισα αρχές του μήνα να την φτιάξω έξω από τη “βασική” μου κουζίνα. Την πήρα τηλέφωνο αφού ξέρω ότι σχεδόν όλες τις συνταγές αυτού του τετραδίου τις έχει μεταφέρει στις …νέες εκδόσεις της.
«Μπα» μου λέει, «δεν την έχω. Δεν μου άρεσε και δεν την πέρασα στα επόμενα τετράδια. Μόνο στο πρώτο μου, αυτό που έχεις εσύ υπάρχει. Γιατί δεν κάνεις αυτή που έκανα πριν καθιερώσω την ανεβατή; Την έχεις βάλει;» « Έκανες ποτέ άλλη εκτός της ανεβατή;» «Κι αμέ τι νομίζεις… Όταν δούλευα και είχα το ζόρε μου θαρρείς πως έφτιαχνα ανεβατή; Δεν θυμάσαι πως ερχόμουνα στο σπίτι νύχτα την παραμονή τσι Πρωτοχρονιάς;» Τι μου θύμισε! Πράγματι είχα μια σκληρά εργαζόμενη μάνα που δεν ήθελε όμως να μας λείπει τίποτα , ούτε συμβιβαζόταν να είναι κάποιο από τα κλασικά παραδοσιακά μας γλυκά αγοραστό…
Όλα αυτά τα έσουρε ξεφυλλίζοντας το τετράδιό της για να βρει την μανταρινένια βασιλόπιτα που σας προτείνω φέτος και που είναι από τις ωραιότερες που έχω φτιάξει. Αφράτο κέικ, μοσχομυρισμένο από εσπεριδοειδή, στο οποίο πρόσθεσα αν και δεν αναφέρονται στην αρχική συνταγή λίγα αμύγδαλα και τρίμματα σοκολάτας.
Ακόμη και αν έχετε προγραμματίσει άλλη συνταγή για τη φετινή σας βασιλόπιτα, δοκιμάστε κάποια στιγμή αυτή τη συνταγή σαν κέικ. «Πατάει» στην κλασική κρητική συνταγή με τον άφθονο χυμό εσπεριδοειδούς αλλά είναι μάλλον νεώτερη εκδοχή. Τα υλικά και πάλι ήταν σε ποτήρια, φλιτζάνες και φλιτζανάκια του καφέ και τα μετέτρεψα σε κούπες των 250ml.
update 2022: Από την παρασκευή του 2021!
Υλικά
225 gr βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου (κρατάμε μια κουταλιά περίπου από μια πλάκα των 250gr)
2 κούπες ζάχαρη (περίπου 450gr)
Το ξύσμα και το χυμό 5 περίπου μανταρινιών ( πρέπει να έχουμε 200ml)
6 αυγά χωρισμένα
50 ml κονιάκ
1 φακελάκι μπέικιν ( αντιστοιχεί σε 3,5 κουταλάκια)
3,5 κούπες αλεύρι για όλες της χρήσεις (480gr ήταν)
Προαιρετικά, ½ κούπα καβουρδισμένα και κοπανισμένα αμύγδαλα και ½ κούπα σταγόνες σοκολάτας ή τριμμένη σοκολάτα.
Επί το έργον
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα (αν βάλουμε) και τα αλέθουμε αφού κρυώσουν με κοφτά χτυπήματα στο multi να μη γίνουν σκόνη.
Σε ένα μπολ, μετράμε και ΚΟΣΚΙΝΙΖΟΥΜΕ το αλεύρι. Το ανακατεύουμε με τα αμύγδαλα, τη σοκολάτα, το μπέικιν, και το ξύσμα.
Στύβουμε τα μανταρίνια και μετράμε το χυμό.
Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών με μια κουταλιά από τη μετρημένη ζάχαρη σε σφικτή μαρέγκα. Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά προσθέτοντας ένα ένα τους κρόκους των αυγών.
Συνεχίζουμε το χτύπημα να «ασπρίσει» το μείγμα και προσθέτουμε το χυμό και το κονιάκ. Όταν ενσωματωθούν κι αυτά, προσθέτουμε εναλλάξ σε τρεις δόσεις την μαρέγκα και το μείγμα του αλευριού όχι πια με το μίξερ αλλά ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
Αλείφουμε με το βούτυρο που κρατήσαμε μια φόρμα με σούστα 26-28 νούμερο και αδειάζουμε το μείγμα (η δική μου είναι 26 νούμερο).
Στρώνουμε την επιφάνεια της πίτας μας και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος, μεσαία σχάρα) για μια ώρα περίπου. Δοκιμάζουμε στα 50 λεπτά βυθίζοντας μια λάμα μαχαιριού αν είναι ψημένη. Στα 45 λεπτά μπορεί να χρειαστεί να την σκεπάσουμε.
Όταν ετοιμαστεί την αφήνουμε για 10-15 λεπτά μέσα στη φόρμα και την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αφήνουμε να κρυώσει και την διακοσμούμε με ό,τι επιλέξουμε.
Παρατηρήσεις
- «Κράτα μια κουταλιά βούτυρο από το πακέτο για την φόρμα» ήταν η συμβουλή της μάνας μου και έκοψα μια φετούλα με πάχος ½ cm από την άκρη του πακέτου όπως φαίνεται στη φωτογραφία.Έβαλα βούτυρο αγελάδας σε πλάκα.
- Δεν ξεχνάμε να βάλουμε το νόμισμα πριν τη φουρνίσουμε ή πριν τη διακοσμήσουμε!
- Το κονιάκ ήταν «1 φλυτζανάκι του καφέ». Με τα δικά μου, αυτό αντιστοιχεί σε 50ml. Επίσης ο χυμός ήταν μια φλυτζάνα του τσαγιού (εννοείται από τις παλιές) δηλαδή 200ml.
- Η μάνα μου λέει ότι όταν δεν είχε εύκαιρα μανταρίνια έβαζε πορτοκάλια, και πολλές φορές ανάμεικτο ξύσμα. Όντως το ξύσμα των μανταρινιών δεν βγαίνει εύκολα αλλά πήρα όσο μπορούσα από τα εύθραυστα μανταρίνια μου. Δεν ήταν του εμπορίου και είχαν λεπτό φλούδι που δεν με διευκόλυνε καθόλου. Έβαλα και λίγο ξύσμα λεμονιού .
- Η ιδέα της εύκολης διακόσμησης με στένσιλ το προικώον δισκόπανο, δεν είναι δική μου. Την είδα κάπου στον παγκόσμιο ιστό, όπου ευρέως κυκλοφορεί (οπότε είναι αδύνατον να βρεθεί ο αρχικός εμπνευστής ) και μου άρεσε πολύ. Εύκολη και ωραία διακόσμηση και διαφορετική αφού από δισκόπανα έχει ο καθένας τα δικά του…
- Οι βασιλόπιτες των προηγούμενων χρόνων και με ιδέες διακόσμησης είναι εδώ (τα link είναι στο έτος) .
- 2012 η παραδοσιακή
- 2013 η ανεβατή (με μαγιά)
- 2014 σαν γλύκισμα!
- 2015 αρωματισμένη με ανθόνερο
Υπέροχή συνταγή , πολύ ωραία παρουσίαση! Και του χρόνου να είστε καλά και να δημοσιεύετε νόστιμες συνταγές. Το 2016 εκτός από όλα τα καλούδια (υγεία, χαρά , επιτυχίες) , ας σας φέρει και πολλά και όμορφα μαγειρέματα !
Ευχαριστώ πολύ για τις πολύ όμορφες ευχές. Εύχομαι κι εγώ υγεία , ευτυχία και ό,τι επιθυμείτε! Καλή Χρονιά!
να εισαι καλα και του χρονου.χρονια πολλα καλη χρονια
Ευχαριστώ πολύ! Καλή Χρονιά και σε σένα, με υγεία και ευτυχία!
Εξαιρετική παρουσίαση! Μάλλον θα την δοκιμάσω φέτος! Σε ευχαριστούμε πολύ, χρόνια πολλά!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Ελπίζω να την απολαύσετε! Καλή επιτυχία, καλή Πρωτοχρονιά και Καλή Χρονιά!
Πολύ ωραία συνταγή και άψογη διακόσμηση !!!Πολλά συγχαρητήρια για τις πολύ ωραίες συντγές σας!!!!Χρόνια Πολλά και δημιουργικά με υγεία και ευτυχία !!!!!!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Εύχομαι και για σας Καλή Χρονιά με υγεία και ευτυχία!
Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά!
Σκοπεύω να κάνω τη βασιλόπιτά σας φέτος και αναρωτιόμουν σε τι μέγεθος ταψιού να την ψήσω.
Ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα. 26 ως 28 νούμερο είναι μια χαρά, ανάλογα το ύψος που σας αρέσει. Η δική μου είναι σε 26 νούμερο και είναι όπως βλέπετε στη φωτογραφία. Καλή επιτυχία, καλή Πρωτοχρονιά, και Καλή Χρονιά!
Τι εξαιρετικό κόλπο με το άχνισμα! Ευχαριστώ πολύ!!
Είδατε; Κι εγώ το βρήκα εξαιρετικό όταν το είδα κάπου στο ίντερνετ. Αλλά στην πραγματικότητα αν είναι και κατάλληλο το πετσετάκι είναι ακόμη καλύτερο. Καλή Πρωτοχρονιά και Καλή Χρονιά!
Πολύ ωραία η συνταγή για την βασιλόπιτα μόλις την έφτιαξα και μοσχομυρησε το σπίτι να είστε καλά να μας δίνετε ωραίες συνταγές όπως πάντα χρόνια πολλά καλή χρόνια με υγεία και χαρά
Ευχαριστώ που εμπιστευτήκατε τη συνταγή και χαίρομαι που σας άρεσε. Καλή Πρωτοχρονιά και κυρίως καλή χρονιά!
Σας ευχαριστώ πολύ για τις συνταγές, αν είναι εφικτό όποτε έχετε χρόνο μπορείτε να δημοσιεύσετε τη συνταγή για τη βασιλόπιτα με το κρεμόριο, έχω μεγάλη περιέργεια να τη δοκιμάσω!
Ευχαριστώ για την επίσκεψη Αλεξάνδρα. Όπως θα έχεις δει, βάζω μόνο συνταγές με φωτογραφίες όπότε μάλλον αυτή η συνταγή θα μείνει για του χρόνου. Αν θέλεις να σου την στείλω inbox, αλλά δεν εγγυώμαι πώς θα είναι αφού έχω χρόνια να τη φτιάξω…
Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά,
παρόλο που είχα ήδη αποφασίσει την συνταγή βασιλόπιτας για φέτος, μόλις πριν λίγο άλλαξα γνώμη! Έχω πολύ μυρωδάτα μανταρίνια από τον πατρικό κήπο και τι καλύτερο από το να τα χρησιμοποιήσω για την υπέροχη συνταγή σας! Έχω μόνο μια ερώτηση: η ενσωμάτωση μαρέγκας-αλευριού στο μείγμα βούτυρο-ζάχαρη γίνεται με το μίξερ ή με το χέρι με σπάτουλα; Φαντάζομαι με το χέρι γιατί η μαρέγκα θέλει ειδικές κινήσεις, αλλά με το αλεύρι τι γίνεται? Σας εύχομαι μια καλή χρονιά με υγεία και δημιουργία!
Καλησπέρα σας! Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη. Πολύ καλά φαίνεται ότι γνωρίζετε τα της ζαχαροπλαστικής! Πάω να ενημερώσω την συνταγή αν δεν είναι σαφής ο τρόπος ενσωμάτωσης της μαρέγκας.Και βέβαια με σπάτουλα θα γίνει και απαλά απαλά! Καλή επιτυχία και καλή χρονιά.
Καλημέρα και χρόνια πολλά!
Πέρυσι έφτιαξα αυτή την υπέροχη μοσχομυριστή βασιλόπιτα και έχω σκοπό να την ξανακάνω και φέτος γι’αυτό και μπήκα στο σάιτ να ξαναθυμηθώ τη συνταγή. Μου άρεσε τόσο πολύ που την έφτιαξα 3-4 φορές και την κρατούσα δωράκι σε φιλικά σπίτια τις μέρες μετά την Πρωτοχρονιά όπου και αποσπούσε πάντα τα καλύτερα σχόλια!
Καλή (και γεμάτη όμορφες γεύσεις) χρονιά σε όλους!
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε. Καλή Χρονιά και καλή επιτυχία και στη φετινή!
Καλημέρα κ καλή χρονιά.Σε ευχαριστώ πολύ για όλα τα υπέροχα που ανεβάζεις! Σε συμβουλεύομαι πολύ συχνά.. Ηθελα να σου πώ ότι στα κέικ που φτειάχνω στην φόρμα μετά το βούτυρο ή το λάδι, βάζω ζά;χαρη κ κανέλλα.δοκίμασέ το..
Αν πάλι,κάπου το έχεις αναφέρει,τόσο το καλύτερο.Αλλωστε και εμένα μου το είπαν…
Καλή χρονιά με υγεία κ χαρά στο σπιτικό σου!
Ευχαριστώ πολύ για την ωραία ιδέα! Θα δοκιμαστεί! Καλή κι ευτυχιμένη χρονιά εύχομαι!
Για άλλη μια φορά, μια επιτυχημένη συνταγή (βασιλόπιτα με μανταρίνια). Αφράτη, αρωματική, τόσο όσο γλυκιά. Ευχαριστούμε, Καλή χρονιά!
Ωωωω! Χαίρομαι πολύ που διαλέξατε δική μας βασιλόπιτα και που σας άρεσε! Καλή Χρονιά!
Καλή Χρονιά!! Με υγεία! Η καλύτερη συνταγή για βασιλόπιτα με διαφορά!! Εύκολη, αρωματική και γευστική! Ευχαριστούμε πολύ για τις υπέροχες συνταγές που μας χαρίζετε!
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε τόσο πολύ! Να είστε καλά! Καλή Χρονιά!