Vegan/vegetarian

Τυρόπιτες με φύλλο κρούστας και κρέμα ξινομυζήθρας ή φέτας

Τυρόπιτες με φύλλο κρούστας και κρέμα ξινομυζήθρας ή φέτας

Αφράτες  και νόστιμες!

Πριν από αρκετό καιρό σε μια περιήγησή μου στο internet, είδα μια ενδιαφέρουσα ταξινόμηση συνταγών σε κάποιο site: “της μαμάς», «της γιαγιάς» και «της προγιαγιάς».
Τυρόπιτες με φύλλο κρούστας και κρέμα ξινομυζήθρας ή φέτας
Ο διαχωρισμός αφορούσε κυρίως χρονικές περιόδους και όχι πρόσωπα. Τον θεώρησα πολύ εύστοχο , γιατί ακόμη και οι άκρως τοπικές συνταγές εξελίσσονται στοn χρόνο. Τα νέα υλικά, οι νέες τεχνικές , τα σύγχρονα εργαλεία, διευκολύνουν τη ζωή μας και πλουτίζουν τις κουζίνες μας. Αυτό συνέβαινε ανέκαθεν και θα συμβαίνει πάντα…
Τυρόπιτες με φύλλο κρούστας και κρέμα ξινομυζήθρας ή φέτας
Η σημερινή συνταγή λοιπόν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «της μαμάς»  ή έστω «της γιαγιάς»  για τις πιο νέες. Οι πίτες με φύλλο κρούστας είναι πιο σύγχρονες από τις παραδοσιακές αλλά μετρούν πλέον κι αυτές αρκετές δεκαετίες στα τετράδια των συνταγών μας.
Η γέμιση σε τούτες εδώ  είναι αφράτη, και διαφοροποιείται αισθητά από τις γεμίσεις με σκέτο τυρί. Στην κρέμα βάζω ξινομυζήθρα ή φέτα για να μη γίνεται πολύ λιπαρή αφού περιέχει και αυγά, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα τυριά της αρεσκείας μας.  Σήμερα τύλιξα ατομικές τυρόπιτες αλλά μπορούμε να κάνουμε κλασική πίτα ταψιού με φύλλα πάνω κάτω.
Τυρόπιτες με φύλλο κρούστας και κρέμα ξινομυζήθρας ή φέτας

Παρατηρήσεις

1)Όπως σημειώνω παραπάνω, μπορούμε να φτιάξουμε και κλασική πίτα . Βάζουμε τα μισά φύλλα σε ταψί κατάλληλου μεγέθους (αλείφοντας  με λάδι το καθένα κάθε φορά) έτσι ώστε να περισσεύουν λίγο από τις άκρες. Βάζουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, φροντίζοντας να φυλακιστεί η γέμιση ανάμεσα στα φύλλα.

2)Δοκιμάζουμε τη γέμιση γιατί πιθανόν να χρειάζεται λίγο αλάτι αν η μυζήθρα δεν είναι αλμυρή.

3)Αν θέλουμε την κρέμα εντελώς λεία μπορούμε να την περάσουμε από το multi μετά την προσθήκη της μυζήθρας. Εμείς προτιμούμε να βρίσκουμε “κομπάκια” μυζήθρας κι έτσι απλώς σπάω λίγο τη μυζήθρα με ένα πιρούνι πριν την προσθέσω.

4)Μπορούμε να πασπαλίσουμε τις πίτες μας  τα τελευταία 10 λεπτά πριν τις βγάλουμε από το φούρνο  με τριμμένο τυρί. Επιλέγουμε κάποιο τυρί που να μη λιώνει για να κάνει πιο ωραίο «εφέ» στην επιφάνεια. Δεν είχα κατάλληλο και γι αυτό δεν έβαλα
αυτή τη φορά.

5)Με τις παραπάνω ποσότητες φτιάχνουμε 22-24 τυρόπιτες. Έψησα τις 15 και οι υπόλοιπες είναι στην κατάψυξη. Θα τις ψήσω χωρίς να τις ξεπαγώσω.6)Μπορούμε να αυξομειώσουμε την ποσότητα του τυριού. Αν βάλουμε πιο λίγο, κάνουμε λίγο πιο σφικτή την κρέμα προσθέτοντας 1 κουταλιά αλεύρι ακόμη.

Καλό Παρασκευοσαββατοκύριακο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο