Γλυκά

Σοκολατόπιτα όπως παλιά…

Σοκολατόπιτα όπως παλιά…

Ίσως η πιο «κλασική» μου συνταγή για σοκολατόπιτα!

Σοκολατόπιτες πολλές υπάρχουν στο site… Μας λεει κανείς και chocoholics, μιας και οι περισσότεροι στην οικογένεια την λατρεύουμε. Σοκολατόπιτες απλές, πιο σύνθετες, νηστίσιμες, αρτύσιμες, χωρίς αλεύρι  κλπ κλπ. Με έκπληξη διαπίστωσα πως δεν έχω αναρτήσει μια από τις πιο κλασικές μου συνταγές, μια από τις πιο παλιές μου σοκολατόπιτες! Eμ, τόσα χρόνια πια στο διαδίκτυο, πάνω από 1500 συνταγές εδώ μέσα, όλο και κάποιες μου έχουν ξεφύγει, ειδικά αν έχω πολλά χρόνια να τις φτιάξω. Φέτος που τακτοποιώ παλιά τετράδια (δικά μου και άλλων…), έρχονται στην επιφάνεια κάποια παλιά “διαμαντάκια”.

Σοκολατόπιτα όπως παλιά…

Κλασική συνταγή σοκολατόπιτας, όπως παλιά. Με τα αυγουλάκια της, με το σιροπάκι της, με το κακάο στο μείγμα και την σάλτσα σοκολάτας στην επικάλυψη. Χωρίς γκανάς, χωρίς κρέμα γάλακτος. Είχα βέβαια από παλιά αντικαταστήσει το βούτυρο με ελαιόλαδο αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι όπως παλιά. Ζουμερή όσο πρέπει, αλλά και σταθερή όσο πρέπει. Για να σερβίρεται αξιοπρεπώς και όχι να απλώνεται σαν την άλλη, την πιο χαλαρή, τη χαχόλικη όπως τη λέω, που έχουμε καθιερώσει πιο πρόσφατα επειδή δεν έχει αυγά και βούτυρο.

Σοκολατόπιτα όπως παλιά…

Θα μου πείτε «και ποια προτείνεις ανάμεσα σε τόσες που έχεις δημοσιεύσει;». Τι να πω… Όλες έχουν τη χάρη τους. Μερικές φορές και από τα υλικά μπορεί να καταλάβει κάποιος ποια του ταιριάζει. Κι από τις φωτογραφίες (αν βέβαια είναι οι πραγματικές 😉 ). Αυτή εδώ είναι αυτή ακριβώς που λέω στον τίτλο: παλιά, κλασική, μαμαδίστικη συνταγή. Την προτίμησα ως πασχαλιάτικο κέρασμα, το Πάσχα που πέρασε, αφού είχα εδώ και τις εγγονούλες μου. Για χάρη τους έφτιαξα κάποια παραπάνω γλυκά, ακόμη και πιο «αμαρτωλά»… Το καλοκαίρι θα την επαναλάβω για να την απολαύσουν και με παγωτό, που ως γνωστόν είναι το καλύτερο συνοδευτικό για σοκολατόπιτες!

Σοκολατόπιτα όπως παλιά…

Ναι, παραλίγο να μου ξεφύγει κι αυτή τη φορά η δημοσίευσή της! Από το Πάσχα φτιαγμένη, αλλά το «φακελάκι» με τις φωτογραφίες της είχε ξεχαστεί μέσα στο φάκελο με τα «Προσεχή». Το φακελάκι, μέσα σε άλλο φακελάκι, μέσα σε άλλο φακελάκι με τις “Συνταγές”. Πανικός με τα φακελάκια μου. Σαν το “Η τσάντα και το τσαντάκι” του Ψαθά, ένα πράμα… Φόρτος εργασίας βλέπετε αυτήν την εποχή! Διαγωνίσματα, τεστ, βαθμοί, πίεση από παντού.

Σοκολατόπιτα όπως παλιά…

Τη θυμήθηκα σήμερα και θεωρώ ότι είναι ό,τι πιο κατάλληλο και για να γλυκάνουμε τα παιδιά που αρχίζουν εξετάσεις την εβδομάδα  που έρχεται. Δοκιμάστε την, κεράστε τους μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές, και ευχηθείτε τους καλή επιτυχία!

Παρατηρήσεις

  1. Ενώ ο συνήθης κανόνας στο σιρόπιασμα είναι «ζεστό το ένα-κρύο το άλλο», σε πολλά γλυκά έχω διαπιστώσει ότι το «ζεστά και τα δυο» δίνει καλύτερο αποτέλεσμα. Ένα από αυτά είναι και τούτη η σοκολατόπιτα. Και όπως έχω ξαναγράψει, προτιμούμε εμφιαλωμένο νερό για τα σιρόπια μας.
  2. Η σοκολατόπιτα διατηρείται στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη. Επειδή ταιριάζει πολύ με παγωτό από τώρα και μετά, όταν είναι να την σερβίρουμε μπορούμε να την βγάλουμε από το ψυγείο λίγο πιο πριν ώστε να είναι πιο μαλακή η σοκολάτα. Σε μας πάντως αρέσει και από το ψυγείο.
  3. Αν θέλουμε πιο παχύ το στρώμα του γλάσου, μπορούμε να φτιάξουμε 1,5 δόση. Εγώ εδώ έχω φτιάξει λιγότερο, γιατί η σοκολάτα μου ήταν 125 γραμμάρια οπότε έβαλα 75ml γάλα.
  4. Η αρχική συνταγή θέλει ξύσμα πορτοκαλιού ή άλλου εσπεριδοειδούς. Εγώ όταν υπάρχουν γλασαρισμένες φλούδες στο σπίτι, κόβω 2-3 σε μικρά κομματάκια για τα κέικ μου.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο