Vegan/vegetarian

Σοκολατόπιτα με φουντούκια ή φουντουκόπιτα με σοκολάτα; Χωρίς αλεύρι!

Σοκολατόπιτα με φουντούκια ή φουντουκόπιτα με σοκολάτα; Χωρίς αλεύρι!

Επειδή κάποιοι επιμένουν να  γιορτάζουν αύριο!

Αν μη τι άλλο όσοι είναι ερωτευμένοι με τη σοκολάτα. Τα έχουμε πει εδώ και ματαξαναπεί τόσα χρόνια  για την αυριανή γιορτή… Εγώ θέλω ή δεν θέλω, γιορτάζω ή δεν γιορτάζω, ακούω στην γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου πιο πολλά «Χρόνια Πολλά» απ’ όσα στην ονομαστική μου γιορτή! Έτσι δεν είναι τυχαία η σημερινή ανάρτηση με την σοκολατόπιτα, αυτή τη φορά με φουντούκια και χωρίς αλεύρι!

Σοκολατόπιτα με φουντούκια ή φουντουκόπιτα με σοκολάτα; Χωρίς αλεύρι!

Την κράτησα αυτήν τη συνταγή για σήμερα παρόλο που το γλυκό φτιάχτηκε πριν λίγες μέρες, σε μια μέρα που η βουλιμική κρίση οδήγησε σε σοκολατένια γευστικά μονοπάτια. Έ, συνήθεια έχει γίνει πια και για μένα η πρόταση σοκολατένιου ή άλλου γλυκού (δείτε το περισυνό φίνο λεμονοκέικ) για τους αυριανούς εορτάζοντες! Εντάξει τούτη είναι πιο light από άλλες σοκολατόπιτες, χωρίς αλεύρι, λεπτή και ζουμερή,  και –αν μπορείς να συγκρατηθείς- με ένα μικρό κομματάκι καλύπτεις  την ανάγκη για γλυκό.

Σοκολατόπιτα με φουντούκια ή φουντουκόπιτα με σοκολάτα; Χωρίς αλεύρι!

Η αλήθεια είναι πως όταν ζεις με εφήβους, και μάλιστα με τους ενθουσιώδεις εφήβους του Γυμνασίου,  την ξεχωρίζεις αυτήν τη μέρα του Φλεβάρη. Την απαξιώνεις, την κοροϊδεύεις λίγο, αλλά έστω και ως πρόβλημα διαφέρει από τις άλλες μέρες. Στόχος είναι να τα συμμαζέψεις να παρακολουθήσουν το μάθημα και –αν σε παίρνει, και δεν υπάρχει φόβος να σου πάρουν τον αέρα- να κάμεις μια αναφορά στην εμπορευματοποίηση ακόμη και των συναισθημάτων!

Σοκολατόπιτα με φουντούκια ή φουντουκόπιτα με σοκολάτα; Χωρίς αλεύρι!

Η συνταγή είναι από τις πρώτες για σοκολατόπιτες που υπάρχουν στο τετράδιό μου,  και είναι καταγεγραμμένη ως φουντουκόπιτα. Μάλλον προέρχεται από κάποιο περιοδικό (έγραφα από πάντα όσες δοκιμάζαμε και μας άρεσαν), αφού παραδοσιακή δεν τη λες…Επειδή η αναζήτηση της προέλευσης των συνταγών είναι πια μια από τις πιο αγαπημένες μου δραστηριότητες, κατέφυγα για άλλη μια φορά στο διαδίκτυο και στην βιβλιογραφία μου. Έτσι κατέληξα ότι αυτές οι συνταγές βασίζονται σε ιταλική torta με αμύγδαλα, την torta caprese, όπου τα 4 βασικά υλικά (αυγά-βούτυρο-ζάχαρη- σοκολάτα) έχουν ίσες ποσότητες σε γραμμάρια. Ανάλογα γλυκίσματα υπάρχουν βέβαια και στη γαλλική ζαχαροπλαστική.

Σοκολατόπιτα με φουντούκια ή φουντουκόπιτα με σοκολάτα; Χωρίς αλεύρι!

Μάλλον σ’ αυτή τη λογική βασίζεται και τούτη η συνταγή με τα φουντούκια-ως παραλλαγή-γιατί έτσι την έχω καταγράψει: Ζυγίζουμε 3 ή 4 αυγά και παίρνουμε ίσες ποσότητες βουτύρου, σοκολάτας, ζάχαρης, φουντουκιών! Αυτή τη μέθοδο καθορισμού της αναλογίας των υλικών,  την έχω καταγράψει και σε δική μας παραδοσιακή συνταγή για παξιμαδάκια, από τις πρώτες που δημοσίευσα στο site!

Σοκολατόπιτα με φουντούκια ή φουντουκόπιτα με σοκολάτα; Χωρίς αλεύρι!

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Παρατηρήσεις

  • Η πίτα δεν περιέχει φουσκωτικό, αποκτά όγκο μόνο με τα ασπράδια. Πάντως δε φουσκώνει πολύ. Παραμένει υγρή στο εσωτερικό της, σαν σιροπιασμένη.
  • Στην παρασκευή που παρουσιάζεται παραπάνω πέρασα με λίγο σιρόπι από γλυκό κουμ κουάτ την πίτα μου (με πινελάκι, ίσα για να γυαλίσει), και στόλισα με λίγα κουμ κουάτ. Εξαιρετική θα ήταν και με γλυκό πορτοκάλι σε ραβδάκια.
  • Οι συνταγές που είδα από το διαδίκτυο δεν τηρούν πια το «ίσες ποσότητες από όλα τα υλικά». Έτσι, στη σημερινή παρασκευή έβαλα 3 μέτρια αυγά χωρίς να τα ζυγίσω (καθένα είναι περίπου 50 gr) , και συμπλήρωσα λίγο κακάο (αφού το βάρος τους είναι πάνω από 150 gr των υπόλοιπων υλικών) και κονιάκ που νομίζω ότι ταίριαξαν πολύ!
  • Το ποτό μπορούμε να το παραλείψουμε. Άλλωστε ήταν δική μου προσθήκη όπως προανέφερα!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο