Vegan/vegetarian

Το καθημερινό μας ψωμί

Το καθημερινό μας ψωμί
«Όλα είναι υφάδια της κοιλιάς και το ψωμί στημόνι»
Αυτή η φράση τα λέει όλα για τη σημασία του ψωμιού στη διατροφή μας .Από κοντά έρχεται και η κρητική μαντινάδα

Άμα ‘χω ‘γω στο σπίτι μου

κρασί, ψωμί και λάδι

Ρήγας με τη γυναίκα μου

κοιμούμαι κάθε βράδυ

(Ελπίζω και εύχομαι να μην αναγκαστούμε  να περιορίσουμε τις απαιτήσεις μας στα παραπάνω …)

Το καθημερινό μας ψωμί

Το κρητικό ψωμί σπάνια ζυμωνόταν με σκέτο σταρένιο αλεύρι. Σχεδόν πάντα οι κρητικοί ζύμωναν μιγαδερά αλεύρια δηλαδή μείγματα αλεύρων, στα οποία πότε υπερίσχυε το κριθαρένιο και πότε το σταρένιο. Συχνή ήταν και η πρόσμιξη σίκαλης. Το άσπρο ψωμί ήταν σπάνιο και χρησιμοποιούνταν μόνο λίγες φορές το χρόνο στις μεγάλες γιορτές , σε γάμους και βαφτίσια. Οι πρόσφατες ιατρικές μελέτες δείχνουν πόσο σημαντικές για τη διατροφή μας είναι οι φυτικές ίνες που περιέχουν αυτά τα μίγματα αλεύρων και πόσο πιο υγιεινά είναι από το επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι.

Το καθημερινό μας ψωμί
Κριθαρένιο, καλαμποκάλευρο, σίκαλης

Παρόλο που τα προηγούμενα χρόνια είχε αυξηθεί κατακόρυφα η κατανάλωση του άσπρου ψωμιού, επανερχόμαστε αργά αλλά σταθερά στις παλιές μας συνήθειες….

Το καθημερινό μας ψωμί

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, σπάνια αγοράζω ψωμί από φούρνο. Παρόλο που φτιάχνω και τα παραδοσιακά μας ψωμιά ,για καθημερινό ψωμί  όταν δεν έχω πολύ χρόνο για ζυμώματα, χρησιμοποιώ την παρακάτω συνταγή .Είναι τόσο εύκολη που δεν υπάρχει λόγος να αγοράζω έτοιμο ψωμί.

Το καθημερινό μας ψωμί

Σ’ εμάς αρέσει το σχετικά «βαρύ» ψωμί. Αν πρόκειται να το φάμε με παρέα , έχω μια δεύτερη εκδοχή για πιο αφράτο.

Παρατηρήσεις

1) Η διαδικασία του ζυμώματος μπορεί να γίνει εύκολα και στο χέρι. Άλλωστε είναι τόσο λίγη η ποσότητα της ζύμης που δεν κουράζει καθόλου. Παίρνει μόνο λίγη παραπάνω ώρα.

2) Μπορεί να φαίνεται ότι θέλει πολύ ώρα η διαδικασία, στην πραγματικότητα όμως κάνουμε άλλα πράγματα όσο φτιάχνουμε το ψωμί μας για τι τα ανεβάσματα δεν θέλουν την συμμετοχή μας …

3)Αν έχουμε νωπή μαγιά όση ένα λουκούμι μεγάλο, την αναπιάνουμε πρώτα με τη μια κούπα του νερού 2-3 κουταλιές αλεύρι και ελάχιστη ζάχαρη και μετά συνεχίζουμε τη διαδικασία όπως παραπάνω.Φυσικά αφαιρούμε το νερό από το συνολικό.

4) Αν κάποιο από τα αλεύρια μας λείπει, συμπληρώνουμε  με όποιο άλλο θέλουμε.Αρκεί να είναι 6 κούπες στο σύνολο.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο