Vegan/vegetarian

Εύκολα μπισκότα σοκολάτας με ελαιόλαδο και φιστικοβούτυρo

Εύκολα μπισκότα σοκολάτας με ελαιόλαδο και φιστικοβούτυρo

Τα πιο εύκολα του site!

Για να ακριβολογώ πρόκειτα για ένα τεράστιο μπισκότο που κόβεται σε μικρότερα κομμάτια (στις παρακάτω παρασκευές σε 24, αλλά θα μπορούσαν να είναι περισσότερα). Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα χαρακτηρίζω πανεύκολα. Ο άλλος λόγος είναι πως η δόση είναι μικρή οπότε τελειώνουμε στο άψε σβήσε. Δηλαδή είναι από τις συνταγές που “μέχρι να το σκεφτούμε έχουν ετοιμαστεί”!

Εύκολα μπισκότα σοκολάτας με ελαιόλαδο και φιστικοβούτυρo

Το φιστικοβούτυρο υπάρχει πια σε όλα τα σούπερ μάρκετ και βρίσκουμε εξαιρετικά φιστικοβούτυρα ελληνικής παρασκευής με διάφορες γεύσεις. Γιατί να μην το βάλουμε στην κουζίνα μας. Άλλωστε οι διατροφικές του ιδιότητες είναι εξαιρετικές και συστήνεται ακόμη και σε άτομα που έχουν θέματα με τη χοληστερίνη τους. Στα μπισκότα των φωτογραφιών της ανάρτησης έχει χρησιμοποιηθεί σε μια περίπτωση κλασικό φιστικοβούτυρο και σε άλλη φιστικοβούτυρο με σοκολάτα. Και τις δυο φορές το αποτέλεσμα μας άρεσε πολύ.

Εύκολα μπισκότα σοκολάτας με ελαιόλαδο και φιστικοβούτυρo

Η συνταγή προέκυψε από παλιότερη συνταγή μπισκότων (βασισμένη μάλλον σε εισαγόμενη συνταγή αφού η ιδέα του ενός μπισκότου παραπέμπει στα σκωτσέζικα shortbreads), πάνω στην οποία είχα κάνει δοκιμές για αντικατάσταση του βουτύρου με ελαιόλαδο. Όχι ότι ήταν άσχημα με το σκέτο ελαιόλαδο αλλά ήθελαν ακόμη αυτό το «τσακ» για να είναι απολύτως του γούστου μας και να χαρακτηρίζονται μπισκότα κι όχι απλώς βουτήματα. Τη λύση την έδωσε το φιστικοβούτυρο! Ταίριαξε τέλεια στην παλιά μου συνταγή, και τα καθιερώσαμε. Σε προσεχείς δοκιμές θα δοκιμαστεί και με άλλα “βούτυρα” ξηρών καρπών.

Εύκολα μπισκότα σοκολάτας με ελαιόλαδο και φιστικοβούτυρo

Κανονικά βέβαια θα έπρεπε να λέμε μπισκότα τα διπλοφουρνιστά παρασκευάσματα (  biscotto στα ιταλικά αυτό ακριβώς σημαίνει, το διπλοφουρνισμένο). Όμως εμείς εδώ τα διπλοφουρνιστά τα λέμε παξιμαδάκια. Έτσι η λέξη μπισκότο έχει καταλήξει να σημαίνει τα τραγανά γλυκά βουτήματα που όλοι –και κυρίως τα παιδιά- αγαπούμε.

Εύκολα μπισκότα σοκολάτας με ελαιόλαδο και φιστικοβούτυρo

Μιας λοιπόν και διαβάζουν ακόμα μικρά και μεγάλα παιδάκια, ας τα γλυκάνουμε με σοκολατένια μπισκοτάκια, πολύ νόστιμα και σχετικά πολύ υγιεινά. Βέβαια, θα τα απολαύσουν και τα μικρότερα παιδάκια αν κρίνω από τις εγγονούλες μου που από μια τυχαία συγκυρία τα δοκίμασαν το Σάββατο που μας πέρασε!

Εύκολα μπισκότα σοκολάτας με ελαιόλαδο και φιστικοβούτυρo

Παρατηρήσεις

  1. Επειδή δεν συνηθίζω τις σταγόνες σοκολάτας αλλά τις πλάκες, κόβω την πλάκα σοκολάτας με μεγάλο μαχαίρι σε κομμάτια. Η αρχική συνταγή θέλει 125 gr σοκολάτας, μάλλον προσαρμοσμένη στις σοκολάτες που κυκλοφορούν στο εμπόριο και έχουν αυτό το βάρος. Αν θέλουμε για ευκολία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σταγόνες. Ακόμη και τα 100gr που έχει συνήθως η συσκευασία των σταγόνων, φτάνουν.
  2. Πριν κρυώσει εντελώς το μπισκότο, περνώ το μαχαίρι ξανά από τα σημεία που είχα χαράξει την ζύμη πριν ψηθεί. Έτσι δεν έχει σκληρύνει η σοκολάτα και διατηρούν ωραίο τετράγωνο σχήμα τα μπισκότα μου.
  3. Σε επόμενη παρασκευή θα προσθέσω ξηρούς καρπούς στη συνταγή. Την ιδέα την έδωσε ένας από τους δοκιμαστές μου, που πρότεινε την ανατικατάσταση της σοκολάτας με καρύδια. Εγώ θα αφήσω και σοκολάτα 😉 .
  4. Έγινε μια απόπειρα να στολιστούν με λευκή σοκολάτα ή καρύδια αλλά δεν μου άρεσε το αποτέλεσμα, οπότε στην επανάλειψη της συνταγής δεν χρησιμοποίησα “στολίδια”!
  5. Η ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να ελαττωθεί αν το φιστικοβούτυρο έχει ήδη ζάχαρη. Η καστανή ζάχαρη μπορεί να είναι από όποιο είδος έχουμε στο σπίτι. Δοκιμάστηκαν και με τα δυο είδη καστανής ζάχαρης. Είχαν κάπως διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα αλλά θεωρήθηκαν επιτυχημένα έτσι κι αλλιώς!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο