Τα πιο εύκολα του site!
Για να ακριβολογώ πρόκειτα για ένα τεράστιο μπισκότο που κόβεται σε μικρότερα κομμάτια (στις παρακάτω παρασκευές σε 24, αλλά θα μπορούσαν να είναι περισσότερα). Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα χαρακτηρίζω πανεύκολα. Ο άλλος λόγος είναι πως η δόση είναι μικρή οπότε τελειώνουμε στο άψε σβήσε. Δηλαδή είναι από τις συνταγές που “μέχρι να το σκεφτούμε έχουν ετοιμαστεί”!
Το φιστικοβούτυρο υπάρχει πια σε όλα τα σούπερ μάρκετ και βρίσκουμε εξαιρετικά φιστικοβούτυρα ελληνικής παρασκευής με διάφορες γεύσεις. Γιατί να μην το βάλουμε στην κουζίνα μας. Άλλωστε οι διατροφικές του ιδιότητες είναι εξαιρετικές και συστήνεται ακόμη και σε άτομα που έχουν θέματα με τη χοληστερίνη τους. Στα μπισκότα των φωτογραφιών της ανάρτησης έχει χρησιμοποιηθεί σε μια περίπτωση κλασικό φιστικοβούτυρο και σε άλλη φιστικοβούτυρο με σοκολάτα. Και τις δυο φορές το αποτέλεσμα μας άρεσε πολύ.
Η συνταγή προέκυψε από παλιότερη συνταγή μπισκότων (βασισμένη μάλλον σε εισαγόμενη συνταγή αφού η ιδέα του ενός μπισκότου παραπέμπει στα σκωτσέζικα shortbreads), πάνω στην οποία είχα κάνει δοκιμές για αντικατάσταση του βουτύρου με ελαιόλαδο. Όχι ότι ήταν άσχημα με το σκέτο ελαιόλαδο αλλά ήθελαν ακόμη αυτό το «τσακ» για να είναι απολύτως του γούστου μας και να χαρακτηρίζονται μπισκότα κι όχι απλώς βουτήματα. Τη λύση την έδωσε το φιστικοβούτυρο! Ταίριαξε τέλεια στην παλιά μου συνταγή, και τα καθιερώσαμε. Σε προσεχείς δοκιμές θα δοκιμαστεί και με άλλα “βούτυρα” ξηρών καρπών.
Κανονικά βέβαια θα έπρεπε να λέμε μπισκότα τα διπλοφουρνιστά παρασκευάσματα ( biscotto στα ιταλικά αυτό ακριβώς σημαίνει, το διπλοφουρνισμένο). Όμως εμείς εδώ τα διπλοφουρνιστά τα λέμε παξιμαδάκια. Έτσι η λέξη μπισκότο έχει καταλήξει να σημαίνει τα τραγανά γλυκά βουτήματα που όλοι –και κυρίως τα παιδιά- αγαπούμε.
Μιας λοιπόν και διαβάζουν ακόμα μικρά και μεγάλα παιδάκια, ας τα γλυκάνουμε με σοκολατένια μπισκοτάκια, πολύ νόστιμα και σχετικά πολύ υγιεινά. Βέβαια, θα τα απολαύσουν και τα μικρότερα παιδάκια αν κρίνω από τις εγγονούλες μου που από μια τυχαία συγκυρία τα δοκίμασαν το Σάββατο που μας πέρασε!
Υλικά
125ml (1/2 κούπα) ελαιόλαδο
100-110gr (1/2 κούπα) κοινή ζάχαρη
90gr (1/2 κούπα) καστανή ζάχαρη
140gr (περίπου 1/2 κούπα) φιστικοβούτυρο
1 αυγό
210gr (1,5 κούπα) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μπέικιν
Μια «τσιμπιά» αλάτι
1 σωληνάκι βανίλια
125gr σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια ή σε σταγόνες
Για το ταψί, λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλεύρι ή χαρτί ψησίματος
Το κουταλάκι και η κούπα μου είναι τα δοσομετρικά των 5ml και των 250ml αντίστοιχα
Επί το έργον
Ανάβουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς (αντιστάσεις). Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης τα τέσσερα πρώτα υλικά και τα ανακατεύουμε με το μίξερ του χεριού (ή ακόμα και με τον αυγογδάρτη) να γίνουν σαν κρέμα. Ανακατεύουμε με το αλεύρι τα υπόλοιπα υλικά και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε με το χέρι ή με μια σπάτουλα να ενσωματωθούν στα υγρά. Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο σκεύος με διαστάσεις 35Χ25 (ή σε σκεύος στρωμένο με χαρτί ψησίματος) και το στρώνουμε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Με ένα μαχαίρι χωρίζουμε σε 24 ή περισσότερα κομμάτια.
Ψήνουμε στην πρώτη σχάρα από το κάτω μέρος του φούρνουν, για 22-25 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει το μπισκότο μας. Το χωρίζουμε με ένα μαχαίρι στα μπισκότα που είχαμε χαράξει (δείτε παρατηρήσεις) και τα βγάζουμε όταν κρυώσουν εντελώς. Τα διατηρούμε σε μπολ που κλείνει για να μη πάρουν υγρασία.
Παρατηρήσεις
- Επειδή δεν συνηθίζω τις σταγόνες σοκολάτας αλλά τις πλάκες, κόβω την πλάκα σοκολάτας με μεγάλο μαχαίρι σε κομμάτια. Η αρχική συνταγή θέλει 125 gr σοκολάτας, μάλλον προσαρμοσμένη στις σοκολάτες που κυκλοφορούν στο εμπόριο και έχουν αυτό το βάρος. Αν θέλουμε για ευκολία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σταγόνες. Ακόμη και τα 100gr που έχει συνήθως η συσκευασία των σταγόνων, φτάνουν.
- Πριν κρυώσει εντελώς το μπισκότο, περνώ το μαχαίρι ξανά από τα σημεία που είχα χαράξει την ζύμη πριν ψηθεί. Έτσι δεν έχει σκληρύνει η σοκολάτα και διατηρούν ωραίο τετράγωνο σχήμα τα μπισκότα μου.
- Σε επόμενη παρασκευή θα προσθέσω ξηρούς καρπούς στη συνταγή. Την ιδέα την έδωσε ένας από τους δοκιμαστές μου, που πρότεινε την ανατικατάσταση της σοκολάτας με καρύδια. Εγώ θα αφήσω και σοκολάτα 😉 .
- Έγινε μια απόπειρα να στολιστούν με λευκή σοκολάτα ή καρύδια αλλά δεν μου άρεσε το αποτέλεσμα, οπότε στην επανάλειψη της συνταγής δεν χρησιμοποίησα “στολίδια”!
- Η ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να ελαττωθεί αν το φιστικοβούτυρο έχει ήδη ζάχαρη. Η καστανή ζάχαρη μπορεί να είναι από όποιο είδος έχουμε στο σπίτι. Δοκιμάστηκαν και με τα δυο είδη καστανής ζάχαρης. Είχαν κάπως διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα αλλά θεωρήθηκαν επιτυχημένα έτσι κι αλλιώς!