Αντί για «μπάρες ενέργειας»!
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτά τα μπισκότα μοιάζουν με φλωρεντίνες, αν δεν ήταν τόσο εμπλουτισμένα με ξηρά φρούτα ή σταφίδες (ή ψιλοκομμένα γλυκά κουταλιού όπως στη σημερινή παρασκευή). Θα μπορούσε επίσης να τα πει μπάρες ενέργειας αφού τα υλικά τους έχουν όλα υψηλή διατροφική αξία.
Αν εξαιρέσουμε τη ζάχαρη (που ούτως ή άλλως είναι λίγη και μπορεί να είναι και καστανή), τα υπόλοιπα υλικά είναι από αυτά που συστήνουν ακόμη και διαιτολόγοι. Εξάλλου ένα μέρος της γλύκας τουςοφείλεται στο μέλι και η ζάχαρη είναι περίπου 2 gr/ μπισκότο! Η συνταγή είναι παραλλαγή μιας ακόμη συνταγής από παλιό μου τετράδιο, που έχει μετατραπεί επί το υγιεινότερο…
Δείτε τα περισσότερο ως υγιεινό σνακ παρά ως γλυκάκι (αν φυσικά μπορείτε να σταματήσετε σε ένα!). Όχι δηλαδή ότι δεν συμπληρώνουν τέλεια ένα μπολ παγωτού ή ένα λικεράκι, αλλά αν θέλουμε να τα βαφτίσουμε υγιεινά, μας δίνει το δικαίωμα η σύνθεσή τους!
Για άλλη μια φορά οι οδηγίες της συνταγής θα γίνουν πιο κατανοητές με το βιντεάκι μας γιατί όπως έχω ξαναπεί είναι πολύ δύσκολη η φωτογράφιση ταυτόχρονα με την βιντεοσκόπηση.
Υλικά
60 gr βούτυρο ή ελαιόλαδο ή μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου
60 gr ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή)
30 gr θυμαρίσιο μέλι
30-40 gr αλεύρι
Ξύσμα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού
1 κουταλάκι κανελογαρύφαλλα ή σκέτη κανέλα
120 gr ψιλοκομμένα ξερά φρούτα ή στραγγισμένα γλυκά κουταλιού ή σταφίδες
80 gr αμύγδαλα φιλέ
150 gr σοκολάτα της επιλογής μας
Επί το έργον
Δείτε το βιντεάκι μας!
Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μέλι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς να μη σβολιάσει . Προσθέτουμε την κανέλα, το ξύσμα και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός της σοκολάτας) και ανακατεύουμε ώστε να έχουμε μια ζύμη που να πλάθεται. Αν δεν πλάθεται προσθέτουμε λίγο αλεύρι ( 1-2 κουταλιές) ακόμη. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βγάζουμε τα μπισκότα με κουτάλι σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος ή πλάθουμε μικρές μπαλίτσες μεγέθους καρυδιού. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10-12 λεπτά ανάλογα πόσο ξεροψημένα τα θέλουμε.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν ΕΝΤΕΛΩΣ και τα βγάζουμε με σπάτουλα από το χαρτί. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα , τα βουτάμε να καλυφθούν κατά το ήμισυ και τα αραδιάζουμε ξανά στο χαρτί ψησίματος μέχρι να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.
Τα φυλάσσουμε σε κουτί μπισκότων. Διατηρούνται αρκετές μέρες!
Παρατηρήσεις
- Δεν είχα καστανή ζάχαρη κι έτσι στο βιντεάκι φαίνεται λευκή, αλλά είναι προτιμότερη η καστανή.
- Μπορούμε να τα καλύψουμε και με λευκή σοκολάτα ή να καλύψουμε τα μισά με λευκή και τα μισά με μαύρη. Εμείς τα προτιμούμε με bitter σοκολάτα.
- Αν χρησιμοποιήσουμε γλυκά κουταλιού τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν πριν τα ψιλοκόψουμε. Μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με φρουί γλασέ. Επίσης πολύ τους πηγαίνουν τα κράνμπερις.
- Αν τα τελευταία είναι δύσκολο να καλυφθούν με σοκολάτα (επειδή θα έχει λιγοστέψει η ποσότητά της) τα αφήνουμε πάνω στο χαρτί , βγάζουμε με ένα κουταλάκι λίγη ρευστή σοκολάτα και την απλώνουμε στην επιφάνειά τους.