Αλμυρά

Πίτα με φύλλο κρούστας και «μαγικό» χυλό 

Πίτα με φύλλο κρούστας και «μαγικό» χυλό 

Πώς αναβαθμίζεται σε σπιτικό, ένα απλό φύλλο κρούστας!

Όχι, δεν πρόκειται για τον γνωστό «μαγικό» χυλό που κυκλοφορεί. Τον έχω δει και τον έχω δοκιμάσει αλλά θεωρώ ότι τούτος εδώ είναι πολύ καλύτερος από εκείνον με το σκέτο αλεύρι με νερό (τουλάχιστον από αυτόν που δοκίμασα εγώ…).  Και όχι, δεν είναι δική μου επινόηση, τον βρήκα σε παλιό τετράδιο με την επισήμανση (από Πρακτική), που σημαίνει ότι μάλλον προέρχεται από το γνωστό παλιό περιοδικό με χειροτεχνίες και άλλα νοικοκυρίστικα…

Πίτα με φύλλο κρούστας και «μαγικό» χυλό 

Ψάχνοντας για σχετικούς «χυλούς» είδα ότι συνηθίζονται πολύ στα Βαλκάνια και στην γειτονική Τουρκία. Ανατρέχοντας μάλιστα σε ένα βιβλίο της βιβλιοθήκης μου αγορασμένο προ ετών από την Πόλη, βρήκα παρόμοια συνταγή. Προσάρμοσα τα υγρά σε δική μου αναλογία μετά από κάποιες δοκιμές, και έτσι σήμερα προτείνω αυτήν που αποφάσισα ότι είναι η  καλύτερη.

Πίτα με φύλλο κρούστας και «μαγικό» χυλό 

Ήδη έχω φτιάξει δυο πίτες με τη συγκεκριμένη, και κατά γενική ομολογία ήταν απόλυτα επιτυχημένες! Κι επειδή όπως έλεγα και προχθές φέτος οι γιορτινές μέρες «πέφτουν»  Κυριακή, με αποτέλεσμα ο χρόνος προετοιμασίας των τραπεζιών μας να είναι περιορισμένος, σκέφτηκα να σας προτείνω τη μέθοδο για τις πίτες του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού.

Πίτα με φύλλο κρούστας και «μαγικό» χυλό 

Όλο και κάποια δεν θα φτιάξουμε; Χορτόπιτα, τυρόπιτα, χορτοτυρόπιτα, κρεατόπιτα, κοτόπιτα, μανιταρόπιτα, κάποια απ’ όλες τέλος πάντων, συνηθίζεται στα τραπέζια μας τα καθιστά, αλλά ακόμα και ως «finger food»  σε μπουφέ γιορταστικό. Εδώ φαίνονται οι δοκιμές μου σε χορτοτυρόπιτα και σε σκέτη τυρόπιτα και για την Πρωτοχρονιά έχω στο νου μου μια κιμαδόπιτα. Θα βάλω την συνταγή έστω και κατόπιν εορτής!

Πίτα με φύλλο κρούστας και «μαγικό» χυλό 

Η αναβάθμιση του φύλλου κρούστας είναι δεδομένη! Θεωρώ ότι η ανάρτηση θα φανεί πολύ χρήσιμη σε μάγειρες και μαγείρισσες που δεν έχουν εμπειρία στο άνοιγμα φύλλου, σε μάγειρες και μαγείρισσες που έχουν περιορισμένο χώρο- μικρές κουζίνες που δεν αντέχουν ζυμωτήρια- σε μάγειρες και μαγείρισσες που απλά δεν έχουν χρόνο!

Πίτα με φύλλο κρούστας και «μαγικό» χυλό 

Μαζί με την συνταγή για τον χυλό, δίνω και τις ποσότητες για την πίτα που έφτιαξα εγώ σε 32άρι ταψί.

Παρατηρήσεις

  1. Αν το σκεύος μας είναι πιο μεγάλο, θα βάλουμε τα μισά φύλλα από κάτω και θα σκεπάσουμε την πίτα με τα υπόλοιπα γιατί τα περισσεύματα δεν θα είναι τόσο πολλά. Σ’ εμάς αρέσει να υπερισχύει το φύλλο, αλλά σε άλλους η γέμιση.
  2. Ο χυλός δοκιμάστηκε και με πλήρες γάλα και με γάλα χαμηλών λιπαρών. Επιτυχημένος έτσι κι αλλιώς…
  3. Με δεδομένο ότι τα δυο αυγά του χυλού μοιράζονται σε πολλές μερίδες, θεωρώ ότι μάλλον είναι υγιεινότερη και πιο ολιγοθερμιδική η χρήση του χυλού από τον βούτυρο που χρησιμοποιούμε συνήθως για το άλειμμα των φύλλων!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο