Πώς αναβαθμίζεται σε σπιτικό, ένα απλό φύλλο κρούστας!
Όχι, δεν πρόκειται για τον γνωστό «μαγικό» χυλό που κυκλοφορεί. Τον έχω δει και τον έχω δοκιμάσει αλλά θεωρώ ότι τούτος εδώ είναι πολύ καλύτερος από εκείνον με το σκέτο αλεύρι με νερό (τουλάχιστον από αυτόν που δοκίμασα εγώ…). Και όχι, δεν είναι δική μου επινόηση, τον βρήκα σε παλιό τετράδιο με την επισήμανση (από Πρακτική), που σημαίνει ότι μάλλον προέρχεται από το γνωστό παλιό περιοδικό με χειροτεχνίες και άλλα νοικοκυρίστικα…
Ψάχνοντας για σχετικούς «χυλούς» είδα ότι συνηθίζονται πολύ στα Βαλκάνια και στην γειτονική Τουρκία. Ανατρέχοντας μάλιστα σε ένα βιβλίο της βιβλιοθήκης μου αγορασμένο προ ετών από την Πόλη, βρήκα παρόμοια συνταγή. Προσάρμοσα τα υγρά σε δική μου αναλογία μετά από κάποιες δοκιμές, και έτσι σήμερα προτείνω αυτήν που αποφάσισα ότι είναι η καλύτερη.
Ήδη έχω φτιάξει δυο πίτες με τη συγκεκριμένη, και κατά γενική ομολογία ήταν απόλυτα επιτυχημένες! Κι επειδή όπως έλεγα και προχθές φέτος οι γιορτινές μέρες «πέφτουν» Κυριακή, με αποτέλεσμα ο χρόνος προετοιμασίας των τραπεζιών μας να είναι περιορισμένος, σκέφτηκα να σας προτείνω τη μέθοδο για τις πίτες του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού.
Όλο και κάποια δεν θα φτιάξουμε; Χορτόπιτα, τυρόπιτα, χορτοτυρόπιτα, κρεατόπιτα, κοτόπιτα, μανιταρόπιτα, κάποια απ’ όλες τέλος πάντων, συνηθίζεται στα τραπέζια μας τα καθιστά, αλλά ακόμα και ως «finger food» σε μπουφέ γιορταστικό. Εδώ φαίνονται οι δοκιμές μου σε χορτοτυρόπιτα και σε σκέτη τυρόπιτα και για την Πρωτοχρονιά έχω στο νου μου μια κιμαδόπιτα. Θα βάλω την συνταγή έστω και κατόπιν εορτής!
Η αναβάθμιση του φύλλου κρούστας είναι δεδομένη! Θεωρώ ότι η ανάρτηση θα φανεί πολύ χρήσιμη σε μάγειρες και μαγείρισσες που δεν έχουν εμπειρία στο άνοιγμα φύλλου, σε μάγειρες και μαγείρισσες που έχουν περιορισμένο χώρο- μικρές κουζίνες που δεν αντέχουν ζυμωτήρια- σε μάγειρες και μαγείρισσες που απλά δεν έχουν χρόνο!
Μαζί με την συνταγή για τον χυλό, δίνω και τις ποσότητες για την πίτα που έφτιαξα εγώ σε 32άρι ταψί.
Υλικά
Για τον χυλό που θα χρειαστούμε για μια συσκευασία (450 gr) φύλλο κρούστας:
150 ml γάλα
125 ml νερό
2 αυγά
45 ml ελαιόλαδο
Αν φτιάξουμε την χορτόπιτα της ανάρτησης, για τη γέμιση που την ετοιμάζουμε όπως περιγράφεται στις χορτόπιτες:
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 μικρά πράσα
400-500 gr διάφορα χόρτα (ζυγισμένα καθαρισμένα)
1 μικρό ματσάκι μάραθο
Αλάτι
Πιπέρι
200-300 gr φέτα ή ξινομυζήθρα
Επί το έργον
Χτυπάμε στο multi ή με αυγογδάρτη όλα τα υλικά του χυλού. Στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί μας 7-8 φύλλα περιμετρικά ώστε να μπορούμε να σκεπάσουμε ομοιόμορφα τη γέμιση. Ανάμεσά τους ρίχνουμε κάθε φορά 2-3 κουταλιές από τον χυλό και αλείφουμε με πινελάκι να πάει παντού.
Απλώνουμε τη γέμιση των χόρτων και σκορπάμε τη φέτα από πάνω (σπασμένη σε κομμάτια με το χέρι). Σκεπάζουμε με τα φύλλα που περισσεύουν αλείφοντας κάθε κομμάτι με λίγο από τον χυλό. Διπλώνουμε δυο από τα υπόλοιπα φύλλα στα τέσσερα (αφού τα αλείψουμε με χυλό) και σκεπάζουμε το κεντρικό τμήμα της γέμισης που δεν έχει καλυφθεί. Με τα υπόλοιπα, καλύπτουμε όλη την πίτα (αλείφοντας πάντα με χυλό). Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και περιχύνουμε με όσο χυλό έχει περισσέψει. Περιμένουμε για μία ώρα τουλάχιστον, κι αν είναι πολλή ζέστη στην κουζίνα μας, την βάζουμε στο ψυγείο. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις). Ψήνουμε την πίτα μας λίγο πιο κάτω από την μεσαία σχάρα για 45 λεπτά περίπου, να ροδοκοκκινίσει το φύλλο.
Παρατηρήσεις
- Αν το σκεύος μας είναι πιο μεγάλο, θα βάλουμε τα μισά φύλλα από κάτω και θα σκεπάσουμε την πίτα με τα υπόλοιπα γιατί τα περισσεύματα δεν θα είναι τόσο πολλά. Σ’ εμάς αρέσει να υπερισχύει το φύλλο, αλλά σε άλλους η γέμιση.
- Ο χυλός δοκιμάστηκε και με πλήρες γάλα και με γάλα χαμηλών λιπαρών. Επιτυχημένος έτσι κι αλλιώς…
- Με δεδομένο ότι τα δυο αυγά του χυλού μοιράζονται σε πολλές μερίδες, θεωρώ ότι μάλλον είναι υγιεινότερη και πιο ολιγοθερμιδική η χρήση του χυλού από τον βούτυρο που χρησιμοποιούμε συνήθως για το άλειμμα των φύλλων!
χωρίς αλεύρι ο χυλός;
Ναι, χωρίς αλεύρι! Έχει πυκνή υφή λόγω των αυγών!
Καλησπέρα σας!
Με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη πολλές φορές ο “μαγικός” σας χυλός! Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν λειτουργεί και με αγοραστό χωριάτικο φύλλο. Ευχαριστώ
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Να είστε καλά! Δεν τον έχω δοκιμάσει με χωριάτικο φύλλο του εμπορίου αλλά…γιατί όχι; Νομίζω δεν θα έχει πρόβλημα!Αν κάνετε τη δοκιμή, πείτε μας!