Γλυκά

Κέικ κανέλας με γλάσο βανίλιας

Κέικ κανέλας με γλάσο βανίλιας

Πολύ ιδιαίτερο, πολύ αρωματικό, πολύ νόστιμο!

Από τα ωραιότερα που έχουμε δοκιμάσει! Κερνάμε για την καλή αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, για να ευχηθούμε σε μαθητές, γονείς και σε μας τους εκπαιδευτικούς καλή δύναμη και καλά αποτελέσματα στους στόχους που θα θέσουμε. Μακάρι η φετινή χρονιά να κυλίσει χωρίς τα προβλήματα των προηγούμενων, να μπορέσουμε επιτέλους να δούμε το χαμόγελο στα πρόσωπα των μαθητών μας!

Κέικ κανέλας με γλάσο βανίλιας

Δεν είναι τυχαία η επιλογή γλυκιάς συνταγής για τις ευχές. Εμείς φέτος έχουμε πρωτάκι στην οικογένεια, μια μικρή γλυκατζού που σίγουρα θα απολαύσει αυτό το κέικ στο κολατσιό της. Καλή σχολική ζωή της εύχομαι, να έχει Καλή Πρόοδο και να αγαπήσει το σχολείο και τη μάθηση! Καλή Χρονιά και στα δυο μου κοριτσάκια, τις μαθητριούλες μου που αύριο θα αρχίσουν τη σχολική τους χρονιά μαζί με όλα τα παιδιά της χώρας.

Κέικ κανέλας με γλάσο βανίλιας

Ιδιαίτερες ευχές στα παιδιά του δικού μας Σχολείου για τα οποία οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες αφού τα κτηριακά προβλήματα που προέκυψαν από τον περυσινό σεισμό θα μας ταλαιπωρήσουν και φέτος. Μακάρι να βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες και να μην έχουμε μαθησιακό και ψυχολογικό κόστος…

Κέικ κανέλας με γλάσο βανίλιας

Αλλά ας πάμε στο κέικ… Είναι αυτό που λέμε «με κεράσανε και σας κερνάω κι εγώ με τη σειρά μου». Όταν με κερνάνε κάτι που μου αρέσει, ζητάω τη συνταγή. Τις περισσότερες φορές μου τη δίνουν. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια και μετά τον καταιγισμό συνταγών στο διαδίκτυο, το ψάχνω λίγο. Δεν θέλω να δημοσιεύω συνταγές που είναι αντιγραφές, που ήδη είναι δημοσιευμένες. Δυστυχώς δυο συνταγές που μου έδωσαν τελευταία ήταν copy-paste από γνωστά sites, οπότε ακύρωσα τη δημοσίευσή τους.Δεν είχαν κακή πρόθεση οι φίλες, και σ’ εκείνες άλλοι τις είχαν δώσει!

Κέικ κανέλας με γλάσο βανίλιας

Έτσι έψαξα και τούτη εδώ. Αυτούσια δεν τη βρήκα, βρήκα όμως την προέλευσή της και πολλές συνταγές γι αυτού του είδους τα κέικ. Ακόμη και στη συνταγή που μου έδωσαν έκανα τη συνηθισμένη μου αλλαγή. Συγκεκριμένα άλλαξα τη μισή ποσότητα του βουτύρου με ελαιόλαδο. Αλλά δεν έμεινα εκεί… Τη δεύτερη φορά που έφτιαξα το κέικ άλλαξα πολλά!

Κέικ κανέλας με γλάσο βανίλιας

 

Οι τακτικοί επισκέπτες θα έχουν καταλάβει ότι δεν φοβάμαι τις δοκιμές. Σπάνια να πάνε χαμένα τα υλικά. Ακόμη κι αν δεν βγει αυτό που περιμένω κάπως θα αξιοποιήσω το αποτέλεσμα. Εδώ όμως όχι μόνο βγήκε καλό, αλλά πραγματικά δεν ξέρω ποιο θα καθιερώσω γιατί και οι δυο εκδοχές που θα δείτε μας άρεσαν!  Η δεύτερη προέκυψε εξ ανάγκης, γιατί αφενός δεν είχα γάλα εβαπορέ που έβαλα στην πρώτη, αφετέρου είχα δυο γιαούρτια στη λήξη τους!

Κέικ κανέλας με γλάσο βανίλιας

Άλλαξα όμως και την τεχνική λόγω περιορισμένου χρόνου. Θα αναφέρω και τις δυο τεχνικές, για διευκόλυνση όσων επιλέξουν να το φτιάξουν. Να σημειώσω ακόμη ότι πρόκειται για ένα  cinnamon bun cake. Με αυτό το όνομα βρήκα αυτού του τύπου τα κέικ στο διαδίκτυο.

Παραλλαγή με γιαούρτι

Έφτιαξα το κέικ με τις εξής αλλαγές: 1. Αντί γάλα έβαλα 375 gr κοινό γιαούρτι (όχι στραγγιστό) 2. Αντί αλεύρι και μπέικιν, έβαλα 420 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. 3. Αντί να χτυπήσω με την παραπάνω σειρά τα υλικά, τα έβαλα όλα (εκτός από το αλεύρι) σε ένα μπολ, τα ανακάτεψα με αυγογδάρτη και πρόσθεσα το αλεύρι. Δείτε παραπάνω τη φωτογραφία παρασκευής. 4. Στο μείγμα του βουτύρου έβαλα μισή καστανή μισή λευκή ζάχαρη (είχε τελειώσει η καστανή).

Παρατηρήσεις

  1. Δεν χρειάζεται να γίνει πολύ ψηλό αυτό το κέικ, γι αυτό δεν το βάζουμε σε φόρμα.
  2. Στρώνουμε χαρτί ψησίματος γιατί ακόμη κι αν έχουμε αλευρώσει το σκεύος μας με τις στροφές του κουταλιού θα αφαιρεθεί το αλεύρι και θα μας κολλήσει στον πάτο. Φυσικά αυτό δεν είναι και πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν το αναποδογυρίζουμε, αλλά για την ευκολία του σερβιρίσματος…
  3. H αρχική συνταγή είχε βούτυρο και στο πρώτο μείγμα. Όπως προανέφερα, το αντικατέστησα με ελαιόλαδο στην ίδια ποσότητα.
  4. Καλό είναι να ανάψουμε το φούρνο πριν αρχίσουμε να παρασκευάζουμε το δεύτερο μείγμα για να μη χάνουμε χρόνο και να έχουμε βγάλει το βούτυρο από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν την παρασκευή του κέικ μας.
  5. Το γιαούρτι μου ήταν χαμηλών λιπαρών κι όμως το κέικ ήταν πολύ αφράτο! Άλλωστε και το εβαπορέ της πρώτης παραλλαγής ήταν light παρόλο που η αρχική συνταγή είχε πλήρες!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο