Πολύ ιδιαίτερο, πολύ αρωματικό, πολύ νόστιμο!
Από τα ωραιότερα που έχουμε δοκιμάσει! Κερνάμε για την καλή αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, για να ευχηθούμε σε μαθητές, γονείς και σε μας τους εκπαιδευτικούς καλή δύναμη και καλά αποτελέσματα στους στόχους που θα θέσουμε. Μακάρι η φετινή χρονιά να κυλίσει χωρίς τα προβλήματα των προηγούμενων, να μπορέσουμε επιτέλους να δούμε το χαμόγελο στα πρόσωπα των μαθητών μας!
Δεν είναι τυχαία η επιλογή γλυκιάς συνταγής για τις ευχές. Εμείς φέτος έχουμε πρωτάκι στην οικογένεια, μια μικρή γλυκατζού που σίγουρα θα απολαύσει αυτό το κέικ στο κολατσιό της. Καλή σχολική ζωή της εύχομαι, να έχει Καλή Πρόοδο και να αγαπήσει το σχολείο και τη μάθηση! Καλή Χρονιά και στα δυο μου κοριτσάκια, τις μαθητριούλες μου που αύριο θα αρχίσουν τη σχολική τους χρονιά μαζί με όλα τα παιδιά της χώρας.
Ιδιαίτερες ευχές στα παιδιά του δικού μας Σχολείου για τα οποία οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες αφού τα κτηριακά προβλήματα που προέκυψαν από τον περυσινό σεισμό θα μας ταλαιπωρήσουν και φέτος. Μακάρι να βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες και να μην έχουμε μαθησιακό και ψυχολογικό κόστος…
Αλλά ας πάμε στο κέικ… Είναι αυτό που λέμε «με κεράσανε και σας κερνάω κι εγώ με τη σειρά μου». Όταν με κερνάνε κάτι που μου αρέσει, ζητάω τη συνταγή. Τις περισσότερες φορές μου τη δίνουν. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια και μετά τον καταιγισμό συνταγών στο διαδίκτυο, το ψάχνω λίγο. Δεν θέλω να δημοσιεύω συνταγές που είναι αντιγραφές, που ήδη είναι δημοσιευμένες. Δυστυχώς δυο συνταγές που μου έδωσαν τελευταία ήταν copy-paste από γνωστά sites, οπότε ακύρωσα τη δημοσίευσή τους.Δεν είχαν κακή πρόθεση οι φίλες, και σ’ εκείνες άλλοι τις είχαν δώσει!
Έτσι έψαξα και τούτη εδώ. Αυτούσια δεν τη βρήκα, βρήκα όμως την προέλευσή της και πολλές συνταγές γι αυτού του είδους τα κέικ. Ακόμη και στη συνταγή που μου έδωσαν έκανα τη συνηθισμένη μου αλλαγή. Συγκεκριμένα άλλαξα τη μισή ποσότητα του βουτύρου με ελαιόλαδο. Αλλά δεν έμεινα εκεί… Τη δεύτερη φορά που έφτιαξα το κέικ άλλαξα πολλά!
Οι τακτικοί επισκέπτες θα έχουν καταλάβει ότι δεν φοβάμαι τις δοκιμές. Σπάνια να πάνε χαμένα τα υλικά. Ακόμη κι αν δεν βγει αυτό που περιμένω κάπως θα αξιοποιήσω το αποτέλεσμα. Εδώ όμως όχι μόνο βγήκε καλό, αλλά πραγματικά δεν ξέρω ποιο θα καθιερώσω γιατί και οι δυο εκδοχές που θα δείτε μας άρεσαν! Η δεύτερη προέκυψε εξ ανάγκης, γιατί αφενός δεν είχα γάλα εβαπορέ που έβαλα στην πρώτη, αφετέρου είχα δυο γιαούρτια στη λήξη τους!
Άλλαξα όμως και την τεχνική λόγω περιορισμένου χρόνου. Θα αναφέρω και τις δυο τεχνικές, για διευκόλυνση όσων επιλέξουν να το φτιάξουν. Να σημειώσω ακόμη ότι πρόκειται για ένα cinnamon bun cake. Με αυτό το όνομα βρήκα αυτού του τύπου τα κέικ στο διαδίκτυο.
Υλικά
1ο μείγμα:
1 κουτί γάλα εβαπορέ
160 gr ζάχαρη
2 αυγά
125ml ελαιόλαδο
420 gr αλεύρι
1 κουταλάκι υγρή βανίλια ή 2 σωληνάρια βανιλίνης
3 κουταλάκια μπέικιν
2ο μείγμα:
125 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200-220 gr ζάχαρη καστανή
2 κουταλιές αλεύρι
1 κουταλιά κανέλα
Για το γλάσο:
1 κουταλιά από το εβαπορέ
1 κουταλιά νερό
Ζάχαρη άχνη
½ κουταλάκι υγρή βανίλια ή λίγη σκόνη βανιλίνης
Η κουταλιά μου είναι 15 ml και το κουταλάκι μου 5 ml
Επί το έργον
Κρατάμε 1 κουταλιά γάλα από το εβαπορέ και χτυπάμε το υπόλοιπο με τη ζάχαρη (με μίξερ χεριού ή αυγογδάρτη). Προσθέτουμε τα αυγά, το ελαιόλαδο τη βανίλια συνεχίζοντας το χτύπημα. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι, μέσα στο οποίο έχουμε ανακατέψει το μπέικιν και ανακατεύουμε μεσπάτουλα να γίνει ομοιογενές το μείγμα.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και το αλεύρι (δεν είναι ανάγκη να λιώσει εντελώς η ζάχαρη). Σε σκεύος ψησίματος με διαστάσεις 33Χ23 ή άλλο αντίστοιχο ( δείτε κανόνες μετατροπής) στρώνουμε χαρτί ψησίματος και απλώνουμε το πρώτο μείγμα.
Μετά με ένα κουτάλι βάζουμε κουταλιές από το μείγμα της κανέλας. Ανακατεύουμε στρέφοντας το κουτάλι να σχηματιστούν «νερά» καστανού μείγματος μέσα στο λευκό μείγμα. Στρώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο (αντιστάσεις) λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα. Χρειάζονται 30-35 λεπτά για να ψηθεί και το τελευταίο πεντάλεπτο το σκεπάζω με χαρτί ψησίματος.
Το βγάζουμε από τον φούρνο και όταν κρυώσει λίγο απλώνουμε στην επιφάνεια γλάσο. Για το γλάσο, ανακατεύουμε το γάλα με το νερό και προσθέτουμε άχνη μέχρι να έχουμε ένα ρευστό μείγμα. Σερβίρουμε το κέικ χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά τη δεύτερη μέρα το διατηρούμε στο ψυγείο και το σερβίρουμε όπως είναι ή αφού το αφήσουμε να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Δείτε και την παραλλαγή παρακάτω (εδώ φωτογραφία από την παρασκευή της).
Παραλλαγή με γιαούρτι
Έφτιαξα το κέικ με τις εξής αλλαγές: 1. Αντί γάλα έβαλα 375 gr κοινό γιαούρτι (όχι στραγγιστό) 2. Αντί αλεύρι και μπέικιν, έβαλα 420 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. 3. Αντί να χτυπήσω με την παραπάνω σειρά τα υλικά, τα έβαλα όλα (εκτός από το αλεύρι) σε ένα μπολ, τα ανακάτεψα με αυγογδάρτη και πρόσθεσα το αλεύρι. Δείτε παραπάνω τη φωτογραφία παρασκευής. 4. Στο μείγμα του βουτύρου έβαλα μισή καστανή μισή λευκή ζάχαρη (είχε τελειώσει η καστανή).Παρατηρήσεις
- Δεν χρειάζεται να γίνει πολύ ψηλό αυτό το κέικ, γι αυτό δεν το βάζουμε σε φόρμα.
- Στρώνουμε χαρτί ψησίματος γιατί ακόμη κι αν έχουμε αλευρώσει το σκεύος μας με τις στροφές του κουταλιού θα αφαιρεθεί το αλεύρι και θα μας κολλήσει στον πάτο. Φυσικά αυτό δεν είναι και πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν το αναποδογυρίζουμε, αλλά για την ευκολία του σερβιρίσματος…
- H αρχική συνταγή είχε βούτυρο και στο πρώτο μείγμα. Όπως προανέφερα, το αντικατέστησα με ελαιόλαδο στην ίδια ποσότητα.
- Καλό είναι να ανάψουμε το φούρνο πριν αρχίσουμε να παρασκευάζουμε το δεύτερο μείγμα για να μη χάνουμε χρόνο και να έχουμε βγάλει το βούτυρο από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν την παρασκευή του κέικ μας.
- Το γιαούρτι μου ήταν χαμηλών λιπαρών κι όμως το κέικ ήταν πολύ αφράτο! Άλλωστε και το εβαπορέ της πρώτης παραλλαγής ήταν light παρόλο που η αρχική συνταγή είχε πλήρες!