Σοκολατένιο γλυκό ψυγείου με cream crackers

Ένα ανάλαφρο επιδόρπιο, ένα δροσερό γλύκισμα, κάτι σαν σοκολατένιο μιλφέιγ!

Η ιδέα δεν ήταν δική μου. Αν δείτε το τελευταίο σχόλιο στο αντίστοιχο λευκό γλυκό, το «ιμιτασιόν μιλφέιγ» όπως το λέω για να το προσδιορίσω στους δικούς μου, θα καταλάβετε ότι στηρίχτηκα σε πρόταση φίλης της σελίδας.

Το γλυκό έχει γίνει ήδη τρεις φορές από την Άνοιξη, μας άρεσε και επιτέλους την τρίτη φορά είχα την ευκαιρία να το φωτογραφίσω αφού τις προηγούμενες όλο και κάποιο εμπόδιο τύχαινε. Χρειάστηκαν μάλιστα κάποιες προσαρμογές στις ποσότητες των υλικών για να γίνει η κρέμα όσο σφικτή χρειάζεται και να μπορεί να σταθεί ευπρεπώς στο ύψος της!

Το γλυκό αυτό είναι η φετινή μου πρότασή μου για το κλείσιμο του τραπεζιού του Δεκαπενταύγουστου γιατί παρόλο που είναι σοκολατένιο είναι ανάλαφρο και καθόλου λιγωτικό.

Η επικάλυψη που προτείνει η φίλη είναι αμυγδαλάκι καβουρντισμένο  και είναι αλήθεια ότι του πάει, αλλά επειδή την τελευταία φορά είχαμε μικρά παιδάκια βοηθούς και δοκιμαστές προτίμησα την τρούφα σοκολάτα και τα μίνι σοκολατάκια που φαίνονται στις φωτογραφίες  και ταίριαξαν μια χαρά!

Ακόμη δοκιμάστηκε «πασπαλισμένο» με  κομματάκια από γεμιστά μπισκότα σοκολάτας, και με σπασμένα σοκολατένια πουράκια.

Πάντως τα κριμ κράκερς είναι μια καλή λύση για τα γλυκά ψυγείου. Μπορεί να μην είναι γλυκά αλλά αυτό μάλλον πλεονέκτημα είναι αν θέλουμε ελαφρύ επιδόρπιο ή γλυκό που να μη λιγώνει. Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά τη σοκολατένια εκδοχή του «ιμιτασιόν μιλφέιγ» μου!

Υλικά:

20-24 cream crackers (κριμ κράκερς)

125 ml (½ κούπα)  γάλα

Για την κρέμα σοκολάτας:

(500 + 60) ml  (2 + ¼ κούπες) γάλα

1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου με γεύση σοκολάτα

6 κουταλιές της σούπας  ζάχαρη

50gr βούτυρο

2 αυγά

Ξύσμα πορτοκαλιού ή άρωμα βανίλιας ή ελάχιστη κανέλα

Για την επικάλυψη:

250 ml κρέμα γάλακτος

3-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη

1 σωληνάκι βανίλια

Τρούφα ή νιφάδες σοκολάτας ή τριμμένη σοκολάτα ή τριμμένο αμυγδαλάκι ή μπισκότα σοκολάτας σε μικρά κομματάκια

Επί το έργον:

Βάζουμε τa 500 ml γάλα σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα να κάψουν μαζί με τη ζάχαρη και το βούτυρο και το άρωμα που θα επιλέξουμε (ανακατεύουμε στην αρχή να λιώσει η ζάχαρη).

Στο multi ή σε μπολ χτυπάμε το υπόλοιπο γάλα με τα αυγά και το άνθος αραβοσίτου. Αν τα χτυπήσουμε στο multi τα αδειάζουμε πάλι σε ευρύχωρο μπολ. Αδειάζουμε λίγο λίγο το καυτό γάλα (μόλις αρχίσει να κοχλάζει) στο μείγμα, ανακατεύοντας ταυτόχρονα όπως κάνουμε στο αυγολέμονο. Όταν έχουμε αδειάσει αρκετό ή όλο το γάλα επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει. Ανακατεύουμε έντονα όταν αρχίζει να πήζει για να μη σβολιάσει. Όταν πήξει αποσύρουμε από το μάτι και σκεπάζουμε με μεμβράνη ή ανακατεύουμε πότε πότε για να μη κάνει τσίπα. 

Σε σκεύος που χωρά 10-12 μπισκότα, στρώνουμε μια στρώση cream crackers αφού τα μουσκέψουμε στο γάλα. Απλώνουμε πάνω τους τη σοκολατένια κρέμα και κάνουμε άλλη μια στρώση μπισκότων (πάντα μουσκεμένων σε γάλα).  Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει εντελώς.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη και την βανίλια σε σφικτή σαντιγί και την απλώνουμε πάνω από τα μπισκότα. Στρώνουμε την επιφάνεια.

Είχα πρόθυμους βοηθούς στο στόλισμα, μικρά τρυφερά χεράκια αγαπημένα!

Πασπαλίζουμε με ό,τι έχουμε επιλέξει και αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν σερβίρουμε.

Ακόμη πιο μικρά χεράκια άφησαν «αποτυπώματα” στο γλυκό!

Παρατηρήσεις:

  • Είναι πολύ ωραίο και την επόμενη μέρα!
  • Επισημαίνω ότι το συνολικό γάλα είναι 500ml + 60ml +125ml (τα τελευταία 125 για τα μπισκότα). Επίσης η κουταλιά της σούπας που αναφέρεται είναι η δοσομετρική που ισούται με 15ml.  
  • Η καλή φίλη που μου πρότεινε τη συγκεκριμένη συνταγή μου έβαλε πολλές ιδέες στο μυαλό για δημιουργία αντίστοιχων γλυκών με διάφορες γεύσεις. Εννοείται ότι θα ενημερώσω την ανάρτηση αν μας αρέσουν ή θα γράψω ξεχωριστό post αν κάνω κάποια ενδιαφέρουσα παραλλαγή…
  • Σε μια από τις δοκιμές πρόσθεσα λίγη λιωμένη σοκολάτα στην κρέμα. Μάλλον το βάρυνε το γλυκό παρά το βελτίωσε… Όχι ότι δεν άρεσε σε όσους το δοκίμασαν, αλλά εγώ το βρήκα κάπως βαρύ. Αντίθετα τριμμένη σοκολάτα πάνω από τη σαντιγί του πάει πολύ.
  • Αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί από παιδιά, μπορούμε να προσθέσουμε στην κρέμα ή στο γάλα που θα μουσκέψουμε τα μπισκότα 1 σφηνάκι από το αγαπημένο μας λικέρ ή κονιάκ.
  • Ευχαριστώ πολύ τη φίλη Ελπίδα που είχε την όμορφη ιδέα και τη μοιράστηκε μαζί μου!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Print Friendly, PDF & Email