Vegan/vegetarian

Σοκολατόπιτα χωρίς αλεύρι

Σοκολατόπιτα χωρίς αλεύρι

Πείτε την και κέικ ή τούρτα αν θέλετε! 

«Βάλε δυο τρεις συνταγές γλυκών χωρίς αλεύρι», ήταν η παράκληση φίλης που πάσχει από κοιλιοκάκη και δεν πρέπει να καταναλώνει προϊόντα που περιέχουν γλουτένη. «Έχω ένα σωρό κρέμες με βάση το γιαούρτι» ήταν η απάντησή μου αλλά δεν την κάλυψα! «Θέλω γλυκά με σοκολάτα, σοκολατόπιτα, κέικ σοκολάτας, κάτι τέτοιο!».

Η αποφυγή της γλουτένης δεν είναι μόδα για μερικούς, είναι ανάγκη. Πολλές φορές διαδικτυακές φίλες και φίλοι που εμπιστεύονται τις συνταγές μου, μού  έχουν ζητήσει παρασκευάσματα ειδικών προδιαγραφών. Για να είμαι ειλικρινής δεν το διακινδυνεύω αν πρόκειται για περιπτώσεις που δεν ξέρω τι ωφελεί και τι βλάπτει! Με χρόνιες αλλεργίες στο ιστορικό μου ξέρω πως η διατροφή πολλές φορές μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα ή να επιδεινώσει υπάρχοντα.

Σοκολατόπιτα χωρίς αλεύρι

Πολλές φορές επίσης μου έχουν ζητηθεί vegan και vegetarian συνταγές οπότε έψαξα και έμαθα τις διαφορές αυτών των διατροφικών τάσεων! Με δεδομένο ότι η κρητική κουζίνα έχει άφθονες συνταγές με συνδυασμούς χόρτων και λαχανικών η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος ήταν πολύ εύκολη για μένα, μένει μόνο να κάνω τη σωστή ταξινόμηση. Όταν όμως τίθεται ζήτημα υγείας είναι άλλος ο λόγος…

Σοκολατόπιτα χωρίς αλεύρι

Εδώ όμως η παράκληση αφορούσε γλυκά χωρίς αλεύρι. Πολύ σαφής και πολύ συγκεκριμένη, οπότε δεν μου δημιούργησε πρόβλημα.  Έψαξα λοιπόν τα κιτάπια μου και βρήκα τούτη τη συνταγή που είχα χρόνια να φτιάξω αλλά θυμόμουνα πόσο μας άρεσε. Την ξανάφτιαξα για το χατίρι της φίλης και προβλέπω πως θα έχει ιδιαίτερη «πέραση» το φετινό καλοκαίρι τώρα που την ξαναθυμηθήκαμε, ειδικά αν έλθουν οι ζουζουνίτσες μου!

Σοκολατόπιτα χωρίς αλεύρι

Εδώ την βλέπετε με φράουλες, αλλά αυτό ήταν εντελώς περιστασιακό στόλισμα. Είχα όμορφες συμμετρικές και ομοιόμορφες μεσσαρίτικες φράουλες, ολόγλυκες και μυρωδάτες και συμπλήρωσαν τέλεια τη σοκολατόπιτά μου! Το ίδιο νόστιμη όμως είναι και με φετούλες βερίκοκου ή ροδάκινου (φρέσκων ή κομπόστας), με μπανάνες, με κεράσια.

Σοκολατόπιτα χωρίς αλεύρι

Σημασία έχει η βάση της, που είναι ένα εξαιρετικό κέικ σοκολάτας χωρίς ίχνος αλευριού. Νωπό σαν σιροπιαστό, τρώγεται τέλεια ακόμη και σκέτο. Πιο συχνά το καλύπτω με σκέτη σαντιγύ και φρούτα. Η επικάλυψη με την ελαφριά μους σοκολάτας είναι προαιρετική αλλά δίνει στη σοκολατόπιτα ύφος τούρτας και συστήνεται αν θέλουμε να τη σερβίρουμε λίγο πιο επίσημα! Εννοείται ότι η φίλη που πάσχει από κοιλιοκάκη και όσοι θέλουν να αποφύγουν τη γλουτένη θα επιλέξουν σοκολάτα χωρίς γλουτένη!

Σοκολατόπιτα χωρίς αλεύρι

Παρατηρήσεις

  • Η κρέμα της επικάλυψης είναι κατά βάση η ίδια με εκείνη που είχα προτείνει στο ρολό σοκολατένιας μαρέγκας. Την χρησιμοποιώ πολύ συχνά σε τούρτες αλλά και ως μους σοκολάτας χωρίς αυγά σε γλυκά ποτηριού. Ανάλογα με το γλυκό, αλλάζω τις αναλογίες για πιο σφικτή ή πιο απαλή κρέμα.
  • Πιο συχνά τη σερβίρω μόνο με κρέμα σαντιγύ. Τότε μπορεί να τη ζεστάνω ελαφρά στο φούρνο μικροκυμάτων και να προσθέσω σε κάθε μερίδα τη σαντιγύ και τα φρούτα.
  • Στη σαντιγύ εγώ βάζω ελάχιστη ως καθόλου ζάχαρη ειδικά αν τα φρούτα είναι γλυκά. Μπορούμε όμως να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές άχνη.
  • Αν την καλύψουμε με κρέμα σοκολάτας ή σαντιγύ την διατηρούμε στο ψυγείο. Διαφορετικά μπορεί να συντηρηθεί και σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 μέρες.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο