Τρέπουμε το μέγεθος του στρογγυλού μας σε τετράγωνο ή ορθογώνιο και αντίστροφα!
Πολλές φορές διαβάζουμε σε μια συνταγή για πίτα ή κέικ ή για φαγητό με κρέμα συγκεκριμένης ποσότητας, ότι χρειάζεται ένα μέγεθος ταψιού που δεν υπάρχει στη δική μας κουζίνα. Επειδή λοιπόν πολλές φίλες με ρωτούν πώς να κάνουν μετατροπές και να αλλάξουν το κυκλικό σκεύος που προτείνει η συνταγή σε μακρόστενο ή τετράγωνο, σκέφτηκα να φτιάξω ένα μίνι οδηγό στη σημερινή ανάρτηση. Λόγω ειδικότητας μπορώ να βοηθήσω την κατάσταση.
Μας ενδιαφέρει το σκεύος μας να έχει το ίδιο εμβαδόν βάσης με το προτεινόμενο οπότε υπολογίζουμε το εμβαδόν.
Φυσικά, αν πρόκειται για “ψηλό” παρασκεύασμα (κέικ, παστίτσιο, κλπ) φροντίζουμε να έχει ύψος το σκεύος μας. Να σημειώσω πρώτα πρώτα πως μετράμε τις διαστάσεις σε εκατοστά (cm) οπότε βρίσκουμε το εμβαδόν σε τετραγωνικά εκατοστά (cm2). Να μη τα γράφω κάθε φορά…
Παίρνουμε μεζούρα, ένα κομπιουτεράκι αν δεν έχουμε ευχέρεια στις πράξεις, και… πάμε!
α) Για τα στρογγυλά:
Η διάμετρος είναι το νούμερο και η ακτίνα (το ρ στον τύπο) είναι το μισό της.
Το εμβαδόν προκύπτει με τον τύπο Ε=3,14 ∙ ρ2 . Το ρ είναι η ακτίνα του, δηλαδή το μισό του νούμερου ( Το νούμερο των ταψιών δηλώνει διάμετρο δ ). Στο 24άρι λοιπόν η ακτίνα είναι 12, στο 26 είναι 13, στο 28άρι είναι 14 και ούτω κάθε εξής. Για όσες και όσους το έχουν ξεχάσει, ρ2= ρ∙ρ οπότε…
Για το 20: Ε=3,14∙ 100= 314
Για το 24: Ε= 3,14∙ 144 = 452,16
Για το 26: Ε= 3,14∙ 169 = 530,66
Για το 28: Ε= 3,14 ∙ 196 = 615,44
Γενικά, πολλαπλασιάζουμε την ακτίνα με τον εαυτό της και ό,τι βρούμε με 3,14
β) Πάμε τώρα στα ορθογώνια:
Το εμβαδόν προκύπτει από το γινόμενο των διαστάσεών τους, δηλαδή Ε= α∙β
Οπότε το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πολλαπλασιάσουμε τα μήκη των πλευρών του.
Για τα συνηθισμένα λοιπόν ταψάκια έχουμε:
Με διαστάσεις 20Χ30 είναι Ε= 600
Για 25Χ20 είναι Ε= 500
Για 15Χ25 είναι Ε=375
Το ταψάκι της ηλεκτρικής κουζίνας είναι συνήθως 36Χ45 δηλαδή 1620 τετρ. εκατοστά και αντιστοιχεί σε 46 νούμερο στρογγυλό (που συχνά δεν το χωράνε οι συνήθεις κουζίνες!).
Γενικά, μετράμε μήκος και πλάτος και τα πολλαπλασιάζουμε.
γ) Για τα τετράγωνα:
Τα πράγματα πολύ απλά, το εμβαδόν δίνεται από τον τύπο Ε= α2 δηλαδή το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πολλαπλασιάσουμε την πλευρά επί τον εαυτό της.
Οπότε για τα συνήθη τετράγωνα σκεύη έχουμε:
Με πλευρά 30 εκατοστά 30∙ 30 = 900
Με πλευρά 25 εκατοστά: 25∙25 = 625
Με πλευρά 20 εκατοστά 20∙ 20 = 400
Με πλευρά 16 εκατοστά 16∙ 16 = 256
δ) Για τα οβάλ σκεύη:
Τα πράγματα είναι κάπως πιο σύνθετα, αλλά προσεγγιστικά υπολογίζουμε το εμβαδόν τους σαν να ήταν ελλείψεις (που δεν είναι ακριβώς…). Στην έλλειψη έχουμε δύο άξονες (το μέγιστο μήκος, και το μέγιστο πλάτος) και για να υπολογίσουμε το εμβαδόν της πολλαπλασιάζουμε τα μισά τους (ημιάξονες τα λέμε στα μαθηματικά αλλά εδώ δεν μας ενδιαφέρει το όνομά τους) και ό,τι βρούμε με 3,14. Το εμβαδόν δίνεται από τον τύπο: Ε = 3,14∙α∙β όπου α και β οι ημιάξονες.
Δηλαδή σε ένα οβάλ σκεύος με μέγιστο μήκος 30 και μέγιστο πλάτος 20 θα κάνουμε τον πολλαπλασιασμό 15Χ10Χ3,14 = 371
Για ένα συνηθισμένο οβάλ πυρέξ 40Χ28 θα έχουμε 20Χ14Χ3,14=879
Εύκολα διαπιστώνουμε πως μπορούμε να αλλάξουμε ένα στρογγυλό ταψί μεγέθους 28, με ένα ορθογώνιο 20Χ30 ή με ένα τετράγωνο 25Χ25. Επίσης ένα στρογγυλό ταψί 30 νούμερο μπορεί να πάρει τη θέση ενός πυρέξ 40Χ28
Ας δούμε λοιπόν έναν ενδεικτικό συνοπτικό πίνακα (οι διαφορές μέχρι 30-50 τετραγωνικά εκατοστά δεν επηρεάζουν αισθητά το ύψος των παρασκευασμάτων μας). Έτσι μπορούμε να αντικαθιστούμε το ένα με το άλλο χωρίς αισθητές συνέπειες.
Πάμε τώρα να το δούμε πιο γενικά. Λέει π.χ. μια συνταγή: σκεύος 32Χ15. Πώς το μετατρέπουμε σε στρογγυλό; Έχουμε και λέμε (κομπιουτεράκι εδώ, βαριόμαστε)… 32Χ15 = 480
Διαιρούμε με 3,14 και έχουμε 480: 3,14 =152, 866… και ένα σωρό άλλα δεκαδικά ψηφία που δεν μας ενδιαφέρουν εδώ. Μετά πατάμε το σύμβολο της τετραγωνικής ρίζας (όλα τα κομπιουτεράκια το έχουν πια).
και βρίσκουμε 12,3. Αυτό όμως είναι ακτίνα και το μέγεθος μας το λέει η διάμετρος. Πατάμε Χ2 και έχουμε τη διάμετρο του κυκλικού σκεύους, 24, 6! Ε τώρα , 25άρι ή 24άρι βάλουμε, μικρή θα είναι η διαφορά!
Το αντίστροφο τώρα!
Συστήνει η συνταγή κυκλικό ταψί μεγέθους 36. Διάμετρος είναι αυτό το νούμερο είπαμε, άρα η ακτίνα του είναι 18. Έχουμε και λέμε (κομπιουτεράκι βεβαίως βεβαίως…) 18Χ18Χ 3,14 =1017,36 Πατάμε πάλι τετραγωνική ρίζα και βρήκαμε την πλευρά του αντίστοιχου τετράγωνου 31,89. Ε τώρα και 32 να είναι δεν χάθηκε ο κόσμος! Και όχι δεν τετραγωνίσαμε τον κύκλο προσεγγίσεις κάνουμε ;-).
Οι φωτογραφίες στο κολάζ είναι από το site https://www.pexels.com/
Σε επόμενο σχετικό άρθρο θα ασχοληθούμε με τη διαδικασία μετατροπής ποσοοτήτων από κανονικό κέικ σε μικρά cup cakes.
Πολύ χρήσιμο άρθρο! Ευχαριστώ πολύ.
Χαίρομαι που το βρίσκετε χρήσιμο! Ευχαριστώ πολύ!
Εξαιρετικό πόστ, πολύ βοηθητικό! Ευχαριστούμε για τον κόπο και τη συνέπεια σας!
Σας ευχαριστώ πολύ για το τόσο επαινετικό σχόλιο! Να είστε καλά!
Εκτός από εξαιρετική μαγείρισσα με την γνώση και την διάθεση σας, βοηθάτε η ενασχόλησή μας με την μαγειρική να γίνεται πιο εύκολη και ευχάριστη .
ευχαριστούμε πολύ
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Με τιμά η εκτίμησή σας σ’ αυτό που κάνω και το γεγονός ότι μπήκατε στον κόπο να το εκφράσετε με το τόσο όμορφο σχόλιο!