Vegan/vegetarian

Εύκολη, ζουμερή σοκολατόπιτα χωρίς αυγά (VIDEO)

Εύκολη, ζουμερή σοκολατόπιτα χωρίς αυγά (VIDEO)

Η πιο απολαυστική σοκολατόπιτα του site!

Ξεχασμένη σ’ ένα διπλωμένο χαρτάκι, ανάμεσα στα φύλλα του παλιού μου τετραδίου, αυτή η συνταγή με τίτλο “σοκολατόπιτα νερού” δεν είχε δοκιμαστεί μέχρι πριν από 2-3μήνες. Από τότε όμως την έχω φτιάξει 4 φορές και έχει γίνει ανάρπαστη! Ποια λάβα, ποιο fondant, ποιο βραστό κέικ σοκολάτας! Ετούτη εδώ χαρακτηρίστηκε «σοκοκόλαση», όχι άδικα. Η σοκολάτα ρέει στο κόψιμό της και είναι απολαυστική, ζεστή, κρύα και σε θερμοκρασία δωματίου. Πρόσθετο προσόν; Είναι χωρίς αυγά, χωρίς μίξερ, πανεύκολη! Ούτε τα χέρια μας δεν θα λερώσουμε!

Εύκολη, ζουμερή σοκολατόπιτα χωρίς αυγά (VIDEO)

Την ανέφερα και προχθές, στην συνταγή της κολοκυθόπιτας με χυλό και ως υπόσχεση δημοσίευσης. Επειδή όμως ήθελα 1 δοκιμή ακόμη κυρίως για το μέγεθος του ταψιού που θεωρήσαμε ιδανικό (δεν υπήρχε πληροφορία στη συνταγή που έχω), και για τη λιπαρή ουσία που χρησιμοποιήθηκε, πήρε μόνο σήμερα τη σειρά της. Θεωρήσαμε ότι η σοκολατόπιτα είναι τόσο νόστιμη και ταυτόχρονα τόσο εύκολη, που είναι ιδανική για να την παρουσιάσουμε και σε video.

Εύκολη, ζουμερή σοκολατόπιτα χωρίς αυγά (VIDEO)

Σοκολατόπιτες έχω δοκιμάσει πολλές. Με λες και chocoholic κατά τον γνωστό χαρακτηρισμό των παθιασμένων με τη σοκολάτα. Λατρεύω την σκέτη θεόπικρη σοκολάτα, τα σοκολατάκια και τις κρέμες σοκολάτας, τις τούρτες και τις μους. Πάντα όμως καλής ποιότητας, δεν χαλαλίζω άσκοπα θερμίδες…

Εύκολη, ζουμερή σοκολατόπιτα χωρίς αυγά (VIDEO)

 

Έτσι μπορώ να πω πως η κρίση μου έχει κάποια βαρύτητα 😉 . Άλλωστε στην Κρήτη –εκτός των άλλων- έχουμε και κάποιες πανελληνίως διάσημες σοκολατόπιτες, οπότε έχουμε μέτρο σύγκρισης. Αν κάνετε διακοπές στην Κρήτη, αναζητείστε τις! Εμένα μου έχει μείνει αξέχαστη μια λιγότερο διάσημη σε μαγαζί του κρητικού νότου, στο νομό Χανίων, που δεν ξέρω αν υφίσταται πια μετά από 25 χρόνια. Τόσο παλιά την είχαμε δοκιμάσει. Αυτήν θυμήθηκα με τη συνταγή που δίνω σήμερα. Να έχει μια υπέροχη κρούστα που σπάει στο κόψιμο και να ξεχύνεται η σοκολάτα λαχταριστή!

Εύκολη, ζουμερή σοκολατόπιτα χωρίς αυγά (VIDEO)

Τολμώ λοιπόν να πω πως τούτη εδώ είναι η πιο νόστιμη σοκολατόπιτα που έχω φτιάξει! Και όπως προανέφερα, η πιο εύκολη. Με κακάο, κι όμως με έντονη τη γεύση της σοκολάτας όσο καμιά άλλη. Σοκολατόπιτα νερού γράφω στον τίτλο και ειλικρινά δεν ξέρω την προέλευση της συνταγής ούτε ποιος μου την είχε δώσει. Τώρα τη δοκιμάσαμε και με ελαιόλαδο και με βούτυρο και, παρόλο που το βούτυρο κερδίζει στα σημεία, μια χαρά είναι και η vegan-νηστίσιμη εκδοχή!

Εύκολη, ζουμερή σοκολατόπιτα χωρίς αυγά (VIDEO)

Παρατηρήσεις

  • Το σκεύος που έβαλα τη σοκολατόπιτα στο video καθώς και στο κολάζ που φαίνεται παραπάνω είναι τετράγωνο πυρέξ με πλευρά 23 cm. Σε μικρότερο έγινε πιο ψηλή αλλά παραήταν υγρή, ίσως ήθελε περισσότερο ψήσιμο. Δείτε αντιστοιχίες με άλλα μεγέθη ταψιών εδώ.
  • Δοκιμάστηκε και με 110 gr  και με 120 gr ζάχαρη στο δεύτερο μείγμα και οι γνώμες διίστανται (ανάλογα με το πόσο γλυκατζήδες είμαστε 😉 ), οπότε ανέφερα και τις δυο ποσότητες.
  • Είναι εξαιρετική ζεστή, ξέρετε… να λιώνει πάνω της το παγωτό, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου. Σε κάποιους άρεσε και από το ψυγείο. Αφήστε την να περιμένει 10-15 λεπτά πριν την σερβίρετε, ακόμη κι αν την προτιμάτε ζεστή.
  • Λιώνω το μισό βούτυρο και αφήνω με το υπόλοιπο να λιώσει με τη θερμότητα του λιωμένου. Έτσι δεν είναι καυτό όταν το προσθέτω. Το νερό πρέπει να είναι καυτό, και ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ. Περιχύνουμε προσεκτικά, να μείνει στην επιφάνεια του γλυκού. Προτιμώ εμφιαλωμένο νερό στις συνταγές που αφορούν ζύμες και όπως έχω ξαναγράψει θεωρώ το ΖΑΡΟΣ ιδανικό για όλες τις παρασκευές μου.
  • Ψήνω τη σοκολατόπιτα στη μεσαία σχάρα, σε αντιστάσεις.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο