Η πιο απολαυστική σοκολατόπιτα του site!
Ξεχασμένη σ’ ένα διπλωμένο χαρτάκι, ανάμεσα στα φύλλα του παλιού μου τετραδίου, αυτή η συνταγή με τίτλο “σοκολατόπιτα νερού” δεν είχε δοκιμαστεί μέχρι πριν από 2-3μήνες. Από τότε όμως την έχω φτιάξει 4 φορές και έχει γίνει ανάρπαστη! Ποια λάβα, ποιο fondant, ποιο βραστό κέικ σοκολάτας! Ετούτη εδώ χαρακτηρίστηκε «σοκοκόλαση», όχι άδικα. Η σοκολάτα ρέει στο κόψιμό της και είναι απολαυστική, ζεστή, κρύα και σε θερμοκρασία δωματίου. Πρόσθετο προσόν; Είναι χωρίς αυγά, χωρίς μίξερ, πανεύκολη! Ούτε τα χέρια μας δεν θα λερώσουμε!
Την ανέφερα και προχθές, στην συνταγή της κολοκυθόπιτας με χυλό και ως υπόσχεση δημοσίευσης. Επειδή όμως ήθελα 1 δοκιμή ακόμη κυρίως για το μέγεθος του ταψιού που θεωρήσαμε ιδανικό (δεν υπήρχε πληροφορία στη συνταγή που έχω), και για τη λιπαρή ουσία που χρησιμοποιήθηκε, πήρε μόνο σήμερα τη σειρά της. Θεωρήσαμε ότι η σοκολατόπιτα είναι τόσο νόστιμη και ταυτόχρονα τόσο εύκολη, που είναι ιδανική για να την παρουσιάσουμε και σε video.
Σοκολατόπιτες έχω δοκιμάσει πολλές. Με λες και chocoholic κατά τον γνωστό χαρακτηρισμό των παθιασμένων με τη σοκολάτα. Λατρεύω την σκέτη θεόπικρη σοκολάτα, τα σοκολατάκια και τις κρέμες σοκολάτας, τις τούρτες και τις μους. Πάντα όμως καλής ποιότητας, δεν χαλαλίζω άσκοπα θερμίδες…
Έτσι μπορώ να πω πως η κρίση μου έχει κάποια βαρύτητα 😉 . Άλλωστε στην Κρήτη –εκτός των άλλων- έχουμε και κάποιες πανελληνίως διάσημες σοκολατόπιτες, οπότε έχουμε μέτρο σύγκρισης. Αν κάνετε διακοπές στην Κρήτη, αναζητείστε τις! Εμένα μου έχει μείνει αξέχαστη μια λιγότερο διάσημη σε μαγαζί του κρητικού νότου, στο νομό Χανίων, που δεν ξέρω αν υφίσταται πια μετά από 25 χρόνια. Τόσο παλιά την είχαμε δοκιμάσει. Αυτήν θυμήθηκα με τη συνταγή που δίνω σήμερα. Να έχει μια υπέροχη κρούστα που σπάει στο κόψιμο και να ξεχύνεται η σοκολάτα λαχταριστή!
Τολμώ λοιπόν να πω πως τούτη εδώ είναι η πιο νόστιμη σοκολατόπιτα που έχω φτιάξει! Και όπως προανέφερα, η πιο εύκολη. Με κακάο, κι όμως με έντονη τη γεύση της σοκολάτας όσο καμιά άλλη. Σοκολατόπιτα νερού γράφω στον τίτλο και ειλικρινά δεν ξέρω την προέλευση της συνταγής ούτε ποιος μου την είχε δώσει. Τώρα τη δοκιμάσαμε και με ελαιόλαδο και με βούτυρο και, παρόλο που το βούτυρο κερδίζει στα σημεία, μια χαρά είναι και η vegan-νηστίσιμη εκδοχή!
Υλικά
1ο μείγμα:
140 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 gr κακάο καλής ποιότητας
150-160 gr ζάχαρη
2 κουταλάκια μπέικιν
¼ κουταλάκι αλάτι
2 σωληνάκια βανίλιας
90 gr βούτυρο αγελάδας λιωμένο ή ελαιόλαδο (και λίγο ακόμη για το σκεύος ψησίματος)
125 ml γάλα (ή κάποιο φυτικό “γάλα” όπως αμυγδάλου, καρύδας κλπ)
2ο μείγμα:
110-120 gr ζάχαρη καστανή
110-120 gr ζάχαρη κρυσταλλική
25 gr κακάο καλής ποιότητας
310 ml καυτό νερό (κατά προτίμηση εμφιαλωμένο)
Για το σερβίρισμα, παγωτό ή κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί ή μια απλή ελαφριά ξινόκρεμα (δείτε εδώ μια καλή συνταγή).
Επί το έργον
Δείτε το βίντεο, πιστεύω ότι δεν αφήνει απορίες για την παρασκευή της σοκολατόπιτας, αλλά αν υπάρχουν απορίες ευχαρίστως θα δοθούν διευκρινίσεις. Δείτε και τις παρατηρήσεις παρακάτω, πάντα βοηθούν κι εδώ θεωρώ ότι συμπληρώνουν το video.
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
- Το σκεύος που έβαλα τη σοκολατόπιτα στο video καθώς και στο κολάζ που φαίνεται παραπάνω είναι τετράγωνο πυρέξ με πλευρά 23 cm. Σε μικρότερο έγινε πιο ψηλή αλλά παραήταν υγρή, ίσως ήθελε περισσότερο ψήσιμο. Δείτε αντιστοιχίες με άλλα μεγέθη ταψιών εδώ.
- Δοκιμάστηκε και με 110 gr και με 120 gr ζάχαρη στο δεύτερο μείγμα και οι γνώμες διίστανται (ανάλογα με το πόσο γλυκατζήδες είμαστε 😉 ), οπότε ανέφερα και τις δυο ποσότητες.
- Είναι εξαιρετική ζεστή, ξέρετε… να λιώνει πάνω της το παγωτό, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου. Σε κάποιους άρεσε και από το ψυγείο. Αφήστε την να περιμένει 10-15 λεπτά πριν την σερβίρετε, ακόμη κι αν την προτιμάτε ζεστή.
- Λιώνω το μισό βούτυρο και αφήνω με το υπόλοιπο να λιώσει με τη θερμότητα του λιωμένου. Έτσι δεν είναι καυτό όταν το προσθέτω. Το νερό πρέπει να είναι καυτό, και ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ. Περιχύνουμε προσεκτικά, να μείνει στην επιφάνεια του γλυκού. Προτιμώ εμφιαλωμένο νερό στις συνταγές που αφορούν ζύμες και όπως έχω ξαναγράψει θεωρώ το ΖΑΡΟΣ ιδανικό για όλες τις παρασκευές μου.
- Ψήνω τη σοκολατόπιτα στη μεσαία σχάρα, σε αντιστάσεις.
Ωραία σοκολατόπιτα και χωρίς αυγά. Και από το ψυγείο τέλεια!!
Ευχαριστώ πολύ που τη δοκιμάσατε και χαίρομαι που σας άρεσε!
Καλησπέρα, έφτιαξα την σοκολατοπιτα. Ζεστη όπως την έβγαλα από τον φούρνο δεν μου άρεσε πολύ. Όσο όμως κρυώνε (και όσο περισσότερο τη δοκίμαζα) ήταν πιο νόστιμη. Περιμένω τις εντυπώσεις από τους γιους μου και τις νύφες μου. Σας ευχαριστώ για τις συνταγές σας, έχω φτιάξει αρκετές και όλες πεντανομιστες
Καλησπέρα σας! Ελπίζω να σας άρεσε τελικά και να την ευχαριστηθήκατε. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!