Βραστό κέικ σοκολάτας (σοκολατόπιτα με κακάο)

Βραστό κέικ σοκολάτας (σοκολατόπιτα με κακάο)

Μια από τις πιο παλιές συνταγές σοκολατόπιτας!

Θα μου πείτε, φτιάχνατε στην Κρήτη από παλιά σπιτικές σοκολατόπιτες; Ναι!  Αυτή που λέμε «αστική κουζίνα» ήταν πολύ εξελιγμένη στις πόλεις της Κρήτης. Όσοι είχαν συγγενείς «πρωτευουσιάνους» έχουν στα τετράδιο τους συνταγές και για σοκολατόπιτα και κέικ σοκολάτας και για αμυγδαλόπιτα και για ροσμπίφ και ρόστο και για σνίτσελ παρακαλώ! Ένα τετράδιο με τέτοιες συνταγές των αρχών της δεκαετίας του 1950, έπεσε πρόσφατα στα χέρια μου και θα τις δείτε συν τω χρόνω…

Οι περισσότερες συνταγές για σοκολατόπιτα και για κέικ σοκολάτας εκείνης της εποχής περιείχαν κακάο και όχι σοκολάτα. Ήταν μάλλον πιο δυσεύρετη από το κακάο που κυκλοφορούσε ευρέως ακόμη και στα καφενεία της εποχής. Θυμάμαι -πολύ αργότερα- ότι στο καφενείο του παππού μου ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα! Κάτι σαν ρόφημα σοκολάτας σήμερα!

Αυτή εδώ η συνταγή «πατάει» πάνω σε συνταγή που έχω από θεία μου και είναι από τις πιο παλιές συνταγές που έχω αντιγράψει στο τετράδιό μου. Λέω «πατάει» γιατί έχω κάνει αρκετές επεμβάσεις και προσαρμογές για να βγει το αποτέλεσμα πιο ζουμερό και σοκολατένιο. Παρόλα αυτά, εγώ θα την θεωρήσω παραδοσιακή γιατί είναι συνταγή τουλάχιστον 70 χρόνων!

 

 

Έτσι, μετατράπηκαν τα νεροπότηρα σε κούπες (δοσομετρικές) και γραμμάρια, προστέθηκε λίγο κονιάκ και ξύσμα πορτοκαλιού και στις τελευταίες παρασκευές μέρος της λευκής ζάχαρης αντικαταστάθηκε με καστανή. Ακόμη, αυξήθηκε λίγο η ποσότητα του σιροπιού που εμπλουτίστηκε και  με λίγο γάλα.  

 

Μιας λοιπόν και για μας η αυριανή μέρα είναι μεγάλη γιορτή, είπα η σημερινή ανάρτηση να είναι γλυκιά, να είναι κέρασμα για τον εορτάζοντα του σπιτιού μας! Γιατί παρόλο που έχει το δικό του σπίτι πια, εμείς θα κερνάμε για τον Αντωνάκη μας! Στον δικό μας Αντώνη λοιπόν και σε όλους τους Αντώνηδες και τις Αντωνίες εύχομαι Χρόνια Πολλά με υγεία και όλα όσα επιθυμούν στη ζωή τους!

Υλικά:

250 gr βούτυρο

380-420 gr ζάχαρη μισή λευκή- μισή καστανή

80 gr κακάο για γλυκά

1 φακελάκι μπέικιν

250 ml νερό

125 ml γάλα 

2-4 κουταλιές κονιάκ ή λικέρ (30-60 ml)

5 μεγάλα αυγά

260 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Ελάχιστο αλάτι

Ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Προαιρετικά, 1 κουταλάκι στιγμιαίο καφέ.

Για το σκεύος που θα ψήσουμε το γλυκό, λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο και λίγο αλεύρι για να το πασπαλίσουμε.

Για το σερβίρισμα, τρούφα σοκολάτας ή τριμμένη σοκολάτα ή λίγη καρύδα

Επί το έργον:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το νερό, το γάλα, το κακάο, τις ζάχαρες και ανακατεύουμε πάνω σε μέτρια θερμοκρασία να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε και τον στιγμιαίο καφέ (αν βάλουμε).

Αφήνουμε να βράσει 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς γιατί πιάνει πολύ εύκολα και αποσύρουμε από το μάτι. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Αδειάζουμε 350 ml σε ένα σκεύος που αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό θα είναι το σιρόπι μας. Το υπόλοιπο θα το χρησιμοποιήσουμε στο κέικ μας. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις). Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν και προσθέτουμε 2 κουταλιές κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε και το αλεύρι στο οποίο έχουμε ανακατέψει το μπέικιν και το αλάτι.

Χτυπάμε το μείγμα να ενσωματωθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε το καφέ μείγμα που έχει μείνει στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε αλευρωμένο σκεύος (το δικό μου έχει διαστάσεις 26Χ26 cm)  και ψήνουμε για μισή ώρα στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το χωρίζουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Το τρυπάμε εδώ κι εκεί με μια οδοντογλυφίδα. Προσθέτουμε αν θέλουμε 2 ακόμη κουταλιές κονιάκ στο σιρόπι που κρατήσαμε, και περιχύνουμε το κέικ.

Περιμένουμε να απορροφηθεί (βοηθάμε και λίγο ανοίγοντας με ένα κουτάλι στα κοψίματα) και σερβίρουμε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Πριν το σερβίρουμε πασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγη τρούφα ή τριμμένη σοκολάτα. Καρύδα έβαλα πρώτη φορά, κυρίως για τις ανάγκες της φωτογράφισης, αλλά του πήγαινε!

Παρατηρήσεις:

  • Αυτό το κέικ έχει περάσει από 40 κύματα όσον αφορά τη λιπαρή ουσία… Πέρασε και εποχές μαργαρίνης, και ελαιολάδου, αλλά η καλύτερη εκδοχή είναι με βούτυρο! Ε, και μια στις τόσες, ειδικά στις γιορτινές συνταγές, ας το κρατήσουμε!
  • Το πρόσθετο κονιάκ στο σιρόπι και τον στιγμιαίο καφέ μπορούμε να τα παραλείψουμε αν πρόκειται να καταναλωθεί από παιδιά. Ειδικά το κονιάκ μπορεί να αντικατασταθεί από χυμό πορτοκαλιού.
  • Η ποσότητα της ζάχαρης είναι θέμα επιλογής. Η αρχική συνταγή έλεγε 2 νεροπότηρα, αλλά εμείς προτιμούμε να την ελαττώνουμε λίγο. 
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πιο μεγάλο σκεύος για να ψήσουμε τη σοκολατόπιτά μας. Θα γίνει πιο λεπτή και αυτό το συνηθίζω κυρίως το καλοκαίρι που τη σερβίρω με σπιτικό παγωτό.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Χρόνια Πολλά και πάλι στους Αντώνηδες και τις Αντωνίες που γιορτάζουν αύριο!

Να τους χαιρόμαστε!    

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

 

Print Friendly, PDF & Email