Άλλες γιορτές

Βραστό κέικ σοκολάτας (σοκολατόπιτα με κακάο)

Βραστό κέικ σοκολάτας (σοκολατόπιτα με κακάο)

Μια από τις πιο παλιές συνταγές σοκολατόπιτας!

Θα μου πείτε, φτιάχνατε στην Κρήτη από παλιά σπιτικές σοκολατόπιτες; Ναι!  Αυτή που λέμε «αστική κουζίνα» ήταν πολύ εξελιγμένη στις πόλεις της Κρήτης. Όσοι είχαν συγγενείς «πρωτευουσιάνους» έχουν στα τετράδιο τους συνταγές και για σοκολατόπιτα και κέικ σοκολάτας και για αμυγδαλόπιτα και για ροσμπίφ και ρόστο και για σνίτσελ παρακαλώ! Ένα τετράδιο με τέτοιες συνταγές των αρχών της δεκαετίας του 1950, έπεσε πρόσφατα στα χέρια μου και θα τις δείτε συν τω χρόνω…

Βραστό κέικ σοκολάτας (σοκολατόπιτα με κακάο)

Οι περισσότερες συνταγές για σοκολατόπιτα και για κέικ σοκολάτας εκείνης της εποχής περιείχαν κακάο και όχι σοκολάτα. Ήταν μάλλον πιο δυσεύρετη από το κακάο που κυκλοφορούσε ευρέως ακόμη και στα καφενεία της εποχής. Θυμάμαι -πολύ αργότερα- ότι στο καφενείο του παππού μου ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα! Κάτι σαν ρόφημα σοκολάτας σήμερα!

Βραστό κέικ σοκολάτας (σοκολατόπιτα με κακάο)

Αυτή εδώ η συνταγή «πατάει» πάνω σε συνταγή που έχω από θεία μου και είναι από τις πιο παλιές συνταγές που έχω αντιγράψει στο τετράδιό μου. Λέω «πατάει» γιατί έχω κάνει αρκετές επεμβάσεις και προσαρμογές για να βγει το αποτέλεσμα πιο ζουμερό και σοκολατένιο. Παρόλα αυτά, εγώ θα την θεωρήσω παραδοσιακή γιατί είναι συνταγή τουλάχιστον 70 χρόνων!

Βραστό κέικ σοκολάτας (σοκολατόπιτα με κακάο)

Έτσι, μετατράπηκαν τα νεροπότηρα σε κούπες (δοσομετρικές) και γραμμάρια, προστέθηκε λίγο κονιάκ και ξύσμα πορτοκαλιού και στις τελευταίες παρασκευές μέρος της λευκής ζάχαρης αντικαταστάθηκε με καστανή. Ακόμη, αυξήθηκε λίγο η ποσότητα του σιροπιού που εμπλουτίστηκε και  με λίγο γάλα.

Βραστό κέικ σοκολάτας (σοκολατόπιτα με κακάο)

Μιας λοιπόν και για μας η αυριανή μέρα είναι μεγάλη γιορτή, είπα η σημερινή ανάρτηση να είναι γλυκιά, να είναι κέρασμα για τον εορτάζοντα του σπιτιού μας! Γιατί παρόλο που έχει το δικό του σπίτι πια, εμείς θα κερνάμε για τον Αντωνάκη μας! Στον δικό μας Αντώνη λοιπόν και σε όλους τους Αντώνηδες και τις Αντωνίες εύχομαι Χρόνια Πολλά με υγεία και όλα όσα επιθυμούν στη ζωή τους!

Βραστό κέικ σοκολάτας (σοκολατόπιτα με κακάο)

Παρατηρήσεις

  • Αυτό το κέικ έχει περάσει από 40 κύματα όσον αφορά τη λιπαρή ουσία… Πέρασε και εποχές μαργαρίνης, και ελαιολάδου, αλλά η καλύτερη εκδοχή είναι με βούτυρο! Ε, και μια στις τόσες, ειδικά στις γιορτινές συνταγές, ας το κρατήσουμε!
  • Το πρόσθετο κονιάκ στο σιρόπι και τον στιγμιαίο καφέ μπορούμε να τα παραλείψουμε αν πρόκειται να καταναλωθεί από παιδιά. Ειδικά το κονιάκ μπορεί να αντικατασταθεί από χυμό πορτοκαλιού.
  • Η ποσότητα της ζάχαρης είναι θέμα επιλογής. Η αρχική συνταγή έλεγε 2 νεροπότηρα, αλλά εμείς προτιμούμε να την ελαττώνουμε λίγο.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πιο μεγάλο σκεύος για να ψήσουμε τη σοκολατόπιτά μας. Θα γίνει πιο λεπτή και αυτό το συνηθίζω κυρίως το καλοκαίρι που τη σερβίρω με σπιτικό παγωτό.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Χρόνια Πολλά και πάλι στους Αντώνηδες και τις Αντωνίες που γιορτάζουν αύριο!

Να τους χαιρόμαστε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο