Vegan/vegetarian

Εύκολη και οικονομική σοκολατόπιτα με ελαιόλαδο

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά αντικαθιστώ σε διάφορες συνταγές γλυκών τη μαργαρίνη με ελαιόλαδο. Διαπιστώνω ότι γίνονται το ίδιο νόστιμες και σαφώς πιο υγιεινές. Ίσως βέβαια η αντικατάσταση αυτή να μη «κοστίζει» σε γεύση επειδή το κρητικό ελαιόλαδο είναι ιδιαίτερα εύγεστο, με χαμηλή οξύτητα και υπέροχο φρουτώδες  άρωμα. Ελαττώνω ελαφρά την ποσότητα σε σχέση με τη μαργαρίνη, κάνω κάποιες προσθήκες αρωματικών, κάποιες φορές προσθέτω καμιά κουταλιά βούτυρο γάλακτος για μυρωδιά ,και μετά από κάποιους πειραματισμούς καταλήγω σε σχεδόν ολοκαίνουργιες συνταγές έχοντας κρατήσει την κεντρική ιδέα της αρχικής. Το εφάρμοσα στην πορτοκαλόπιτα, στη σημερινή σοκολατόπιτα, και αλλού…
Τέτοια είναι και η σημερινή σοκολατόπιτα. Βασίζεται σε μια συνταγή που είχα από τη θεία μου- αυτή με τους νόστιμους κολοκυθοκεφτέδες – και την έλεγε στο τετράδιό της «Βραστό κέικ σοκολάτας». Μπορεί να την έχετε κι εσείς στα κιτάπια σας. Είναι όμως σε μια νέα, πιο υγιεινή εκδοχή.  Σοκολάτα βέβαια δεν έχει, αλλά σοκολατόπιτα είναι αφού περιέχει μπόλικο κακάο. Άλλωστε το κακάο είναι η πρώτη ύλη της σοκολάτας. Δείτε λοιπόν την απλή και πολύ οικονομική συνταγή της σοκολατόπιτάς μου, που πρόσφατα την έφτιαξα δύο φορές .Γίνεται όπως θα δείτε με υλικά που έχουμε σχεδόν πάντα στο σπίτι.
Διάλεξα να τη βάλω απόψε, Παρασκευή 4-11-2011 στο blog, ενώ στην τηλεόραση ακούω τις αγορεύσεις στη βουλή… Ως γνωστόν πολύ συχνά το άγχος μας κάνει να καταφεύγουμε στο γλυκό. Και ποιος δεν έχει απόψε άγχος στη χώρα μας! Ανάμεσα λοιπόν σε ζάπινγκ και σε παραμιλητά (όχι πάντα ήρεμα κι ευγενικά το ομολογώ, μεσ’ σε καπνούς και σε βρισιές που λέει κι ο ποιητής), γράφω και  για τη  σοκολατόπιτά μου. Καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν…
Υλικά:
¾  κούπας ελαιόλαδο
1,5 κούπα ζάχαρη
7  κοφτές ( ή 6 γεματούτσικες ) κουταλιές σούπας κακάο  άγλυκο
1 κούπα νερό
¼ κούπας κονιάκ
4 αυγά
1 πορτοκάλι (το ξύσμα και το χυμό)
1,5 κούπα αλεύρι
1 φακελάκι (3,5 κουταλάκια)  μπέικιν
½ κούπα τρούφα σοκολάτας ή τριμμένη καρύδα ή τριμμένη σοκολάτα
Επί το έργον:
σοκολατοπιτα
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το κακάο (καλό είναι να το περάσουμε από σουρωτήρι για να διαλυθεί ευκολότερα), το νερό, και τη ΜΙΑ κούπα από τη ζάχαρη  και τα βράζουμε ανακατεύοντάς τα  ώστε να διαλυθούν  τα στερεά υλικά. Μόλις πάρουν βράση σβήνουμε το μάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ηρεμήσει το διάλυμα. Προσέχουμε γιατί φουσκώνει όπως το γάλα. Αφήνουμε να κρυώσει ή έστω να  γίνει χλιαρό. Κρατάμε μια κούπα από αυτό το μείγμα στην άκρη, και θα το χρησιμοποιήσουμε αργότερα ως σιρόπι.
σοκολατοπιτα1
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη να φουσκώσουν. Το μίξερ χειρός είναι απολύτως κατάλληλο γιατί δεν γίνεται βαρύ μείγμα. Προσθέτουμε το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού και σιγά σιγά το μείγμα του κακάο που έχει μείνει στην κατσαρόλα.
σοκολατοπιτα2
Ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι και τα προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών. Έτσι έχουμε ένα χυλό αραιότερο από τον χυλό των συνηθισμένων κέικς. Τον αδειάζουμε σε ένα πυρέξ .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200ο C φούρνο για 20-25 λεπτά. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι ή ένα ξύλινο σουβλάκι και αν βγαίνουν στεγνά, είναι έτοιμο το γλυκό μας. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Προσθέτουμε στο μείγμα  κακάο που έχουμε κρατήσει τον χυμό του πορτοκαλιού και ζεσταίνουμε ελαφρά  το διάλυμα (εγώ το ζεσταίνω στο φούρνο μικροκυμάτων).
σοκολατοπιτα4
Κόβουμε σε μερίδες την πίτα μας και την περιχύνουμε με το διάλυμα αυτό. Πασπαλίζουμε με  την τρούφα.
Η σοκολατόπιτα είναι έτοιμη.Διατηρείται σκεπασμένη με μεμβράνη (αν περισσέψει…).
Παρατηρήσεις:
1)      Την  προηγούμενη φορά που έφτιαξα το γλυκό , το έβαλα σε φόρμα για κέικ για να είναι -λέει -πιο ευπαρουσίαστο.
σοκολατοπιτα3
Περίμενα επισκέψεις. Λάθος!  Δεν σιροπιάστηκε καλά.Δεν ήταν κακό, αλλά ήταν περισσότερο κέικ από σοκολατόπιτα.
 Έτσι επέστρεψα στο κλασικό πυρέξ με μήκος 40 cm που το φτιάχνω συνήθως.
Το πάχος του χυλού είναι λιγότερο από δύο δάκτυλα αλλά γίνεται πολύ κανονικό  όταν  ψηθεί και το πιάνει το σιρόπι. Έτσι έχουμε μια ωραία, κανονικά υγρή σοκολατόπιτα.
2)      Μπορούμε να βάλουμε στο μίγμα του «σιροπιού» λίγο ακόμη κονιάκ αν δεν φάνε μικρά παιδιά.Εγώ βάζω κανένα σφηνάκι. (Στο μίγμα που ψήνεται , δεν πειράζει  αν υπάρχει κονιάκ γιατί το αλκοόλ εξατμίζεται με το ψήσιμο και μένει μόνο το άρωμα).
3)      Μπορούμε να προσθέσουμε στο μίγμα καρύδια ή φουντούκια ή φρουί γλασέ εσπεριδοειδών ψιλοκομμένα .
4)      Στο σιρόπι που έχουμε κρατήσει μπορούμε να βάλουμε λίγη μαύρη σοκολάτα (πριν το ζεστάνουμε, ώστε να λιώσει με τη θερμότητα)  για πιο σοκολατένια γεύση.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές