Υλικά
¾ κούπας ελαιόλαδο
1,5 κούπα ζάχαρη
7 κοφτές ( ή 6 γεματούτσικες ) κουταλιές σούπας κακάο άγλυκο
1 κούπα νερό
¼ κούπας κονιάκ
4 αυγά
1 πορτοκάλι (το ξύσμα και το χυμό)
1,5 κούπα αλεύρι
1 φακελάκι (3,5 κουταλάκια) μπέικιν
½ κούπα τρούφα σοκολάτας ή τριμμένη καρύδα ή τριμμένη σοκολάτα
Επί το έργον
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το κακάο (καλό είναι να το περάσουμε από σουρωτήρι για να διαλυθεί ευκολότερα), το νερό, και τη ΜΙΑ κούπα από τη ζάχαρη και τα βράζουμε ανακατεύοντάς τα ώστε να διαλυθούν τα στερεά υλικά. Μόλις πάρουν βράση σβήνουμε το μάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ηρεμήσει το διάλυμα. Προσέχουμε γιατί φουσκώνει όπως το γάλα. Αφήνουμε να κρυώσει ή έστω να γίνει χλιαρό. Κρατάμε μια κούπα από αυτό το μείγμα στην άκρη, και θα το χρησιμοποιήσουμε αργότερα ως σιρόπι.
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη να φουσκώσουν. Το μίξερ χειρός είναι απολύτως κατάλληλο γιατί δεν γίνεται βαρύ μείγμα. Προσθέτουμε το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού και σιγά σιγά το μείγμα του κακάο που έχει μείνει στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι και τα προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών. Έτσι έχουμε ένα χυλό αραιότερο από τον χυλό των συνηθισμένων κέικς. Τον αδειάζουμε σε ένα πυρέξ .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200ο C φούρνο για 20-25 λεπτά. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι ή ένα ξύλινο σουβλάκι και αν βγαίνουν στεγνά, είναι έτοιμο το γλυκό μας. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Προσθέτουμε στο μείγμα κακάο που έχουμε κρατήσει τον χυμό του πορτοκαλιού και ζεσταίνουμε ελαφρά το διάλυμα (εγώ το ζεσταίνω στο φούρνο μικροκυμάτων).
Κόβουμε σε μερίδες την πίτα μας και την περιχύνουμε με το διάλυμα αυτό. Πασπαλίζουμε με την τρούφα. Η σοκολατόπιτα είναι έτοιμη.Διατηρείται σκεπασμένη με μεμβράνη (αν περισσέψει…).
Παρατηρήσεις
1) Την προηγούμενη φορά που έφτιαξα το γλυκό , το έβαλα σε φόρμα για κέικ για να είναι -λέει -πιο ευπαρουσίαστο.Περίμενα επισκέψεις. Λάθος! Δεν σιροπιάστηκε καλά.Δεν ήταν κακό, αλλά ήταν περισσότερο κέικ από σοκολατόπιτα. Έτσι επέστρεψα στο κλασικό πυρέξ με μήκος 40 cm που το φτιάχνω συνήθως. Το πάχος του χυλού είναι λιγότερο από δύο δάκτυλα αλλά γίνεται πολύ κανονικό όταν ψηθεί και το πιάνει το σιρόπι. Έτσι έχουμε μια ωραία, κανονικά υγρή σοκολατόπιτα.
2) Μπορούμε να βάλουμε στο μίγμα του «σιροπιού» λίγο ακόμη κονιάκ αν δεν φάνε μικρά παιδιά.Εγώ βάζω κανένα σφηνάκι. (Στο μίγμα που ψήνεται , δεν πειράζει αν υπάρχει κονιάκ γιατί το αλκοόλ εξατμίζεται με το ψήσιμο και μένει μόνο το άρωμα).
3) Μπορούμε να προσθέσουμε στο μίγμα καρύδια ή φουντούκια ή φρουί γλασέ εσπεριδοειδών ψιλοκομμένα .
4) Στο σιρόπι που έχουμε κρατήσει μπορούμε να βάλουμε λίγη μαύρη σοκολάτα (πριν το ζεστάνουμε, ώστε να λιώσει με τη θερμότητα) για πιο σοκολατένια γεύση.
Είσαι πολύ σωστή! Κι εγώ σοκολατάκια τρώω…χαχα….η σοκολατόπιτά σου θα δοκιμαστεί αύριο κιόλας!
Oneiro to keik, Vita. H Troufi apo pano einai to kerasi sth tourta.
Ωραία παραλλαγή, υλικών και όχι γεύσης. Μας βάζεις σε πειρασμό και θα υποκείψουμε σίγουρα και λόγω ….καταστάσεως μην σου πω ότι θα υποκείπτουμε ξανά και ξανά.
υπεροχη!!!ευκολη….στα αγαπημένα λοιπόν!ευχαριστουμε!!!!
καλο Σ/Κ….
…irida…
Παρα πολύ ωραία η σοκολατόπιτα Vita μου, πραγματικά τα υλικά τα έχουμε όλοι στο σπίτι!
Φιλιά πολλά, καλό Σαββατοκύριακο!
Εγώ πάλι Vita μου όσο άκουγα τις ειδήσεις και τις αγορεύσεις, ούτε γλυκό ήθελα ούτε τίποτα!
Ενα δίκανο μόνο ήθελα να πάω να τους καθαρίσω όλους (ορίστε με κατάντησαν και … μοβόρα!)
Σήμερα που συνειδητοποίησα για μιαν ακόμη φορά ότι δεν αξίζουν ούτε για φτύσιμο, θα κεραστώ από το σοκολατένιο γλυκάκι σου για να ηρεμήσω!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
polu wraio gluko, foul sthn sokolata opws mou aresei!
Καλησπέρα σας!
Πρώτη μου επίσκεψη και κερνάτε σοκολατόπιτα! Τέλεια!!
Αυτό το "κόλπο" με το πυρεξ δε το ήξερα!
Και εγω σε φόρμα κεικ την έβαζα… και δε πετύχαινα αποτέλεσμα!
Θα με βλέπετε συχνά εδώ!
Καλό και γλυκό σας ΣΚ!!
greetings from http://rooflab.blogspot.com/
Καλησπέρα, είδα την ανάρτηση σε μια στιγμή έκρηξης και λέω άσε να την απολαύσω αργότερα.
Η κόρη μου λέει ότι δεν με έχει δει ποτέ στη ζωή της σε τέτοια εκρηκτική κατάσταση και φοβάται ότι θα πάθω κάτι.Πως να της εξηγήσω ότι το μόνο που σκέπτομαι είναι οι κόποι μιας ζωής για εκείνη και τον αδελφό της και το μέλλον τους.
Αύριο φτιάχνω το τελευταίο γλυκό της Πηνελόπης και μια άλλη μέρα το δικό σου στο τέλος από τα πολλά νεύρα τρώγω και δε με βλέπω καλά.
Καλό βράδυ κι η Παναγιά μαζί μας.
Καλησπέρα και καλως σε βρήκα με την ωραίασου σοκολατόπιτα..που μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά της..ότι αφορά την Κρήτη… απο διατροφή ..μαντινάδα ..μουσική. ήθη και έθιμα..είμαι μέσα..να μαθένω θέλω όπως το κάνω εδώ και παρα πολλά χρόνια ..δεν έχω γεννηθέι εδώ όμως την Κρήτη την έχω κάνει δεύτερη πατρίδα μου.. την έχω αγάπήσει αυτήν και τους ανθρώπους της..απο τότε που την γνώρισα..τόπος όμορφος και φιλόξενος…τώρα που σε βρήκα θα σε επισκέφτομαι συχνα…και θα σε αφήσω με μια μαντινάδα μου…..ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΗΤΙΑ
ΚΙ ΑΣ ΕΙΜΑΙ ΑΠ ΑΛΛΟ ΤΟΠΟ
ΓΙΑΤΪ ΜΕ ΦΙΛΟΞΕΝΙΣΕ
Η ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩ!!!!
Πολύ ωραία η ιδέα σου! Έχω προσέξει ότι τα κέικ με ελαιόλαδο γίνονται και πολύ πιο αφράτα.
Η σοκολατόπιτα σου είναι πανέμορφη!
Φαίνεται πολύ ωραία μου άρεσε πολύ που έβαλες λάδι,έμεινε κανένα κομμάτι και για εμάς?
Διαβάζω την συνταγή Κυριακή απόγευμα, σε ενα κλίμα σύγχυσης και αγανάκτησης για το τι τελικά θα προκύψει απο τους "σωτήρες" μας , και δεν βρίσκω καλύτερο τρόπο να ξεχαστώ ,απο το να σηκωθώ και να φτιάξω την σοκολατόπιτα !!!
Φιλιά!!
Μμμμμ κόλαση η σοκολατόπιτα!! Και με το σφηνάκι κονιάκ στο σιρόπι απογειώνεται!
Ανεράιδα πρέπει να κόψουμε τις κακές συνήθειες γιατί από τώρα και μετά κάθε μέρα τα ίδια θάχουμε…Αν καταφεύγουμε στις σοκολατόπιτες και τα σοκολατάκια, χαθήκαμε 🙂
Πήτερ ναι βελετιώνει και την εμφάνιση και τη γεύση.
Παράκελσε αυτό φοβάμαι κι εγώ. Η κατάσταση δεν βλέπω να βελτιώνεται πάντως 🙂
Ίριδα σ' ευχαριστώ. Να μου πεις τη γνώμη σου, ναι;
Έρι και είναι και σχετικά πιο υγιεινή, έτσι;
Έλενα δεν ξέρεις πόσες φορές τώρα τελευταία νοιώθω όλα αυτά που περιγράφεις. Μας χαλάσαν την ζωή οι άθλιοι!
Ειρήνη κι όμως έχει μόνο κακάο τούτη εδώ! Δεν είχα μαύρη σοκολάτα που βάζω συνήθως στο σιρόπι!
Kate καλώς όρισες! Τα γλυκά με σιρόπι δεν πρέπει να είναι πολύ παχιά γιατί δεν φτάνει μέχρι το βάθος τους το σιρόπι. Εκτός αν μας αρέσουν έτσι. Συμβαίνει κι αυτό σε πολλούς.
Ξανθή ειλικρινά τον τελευταίο καιρό βρίζω σαν ναυτης και μονολογώ όση ώρα είναι ανοικτή η τηλεόραση… Τα παιδιά μας, τα παιδιά, με απασχολούν κι εμένα…
Ρούλα σμαραγδένια (τι ωραίο nick name) καλώς όρισες. Όμορφη η μαντινάδα σου.Έτσι σας καλομαθαίνουμε εμείς στην Κρήτη όσους σας κατεβάζουμε κάτω. Μιλάω εκ πείρας 🙂
mia maria πράγματι σε ελάχιστα κέικς βάζω πια εξ ολοκλήρου βούτυρο. Όχι μόνο γίνονται πιο αφράτα αλλά διατηρούνται περισσότερο φρέσκα μέχρι την τελευταία φέτα.
nadia ίσα που προλαβαίνεις :-). Έχω μια γωνίτσα!
Ριρή όλοι έτσι είμαστε τον τελευταίο καιρό και κάθε μέρα χειροτερεύει τελικά! Παρηγοριά πρόσκαιρη είναι τα γλυκάκια…
Pela Sofi καλώς όρισες. Όντως το κονιάκ την κάνει πιο φίνα!
Συμφωνώ με τον πρόλογό σου (και περί ελαιολάδου και περι Ελλάδος…). Πολύ ωραία δείχνει και θα τη δοκιμάσω γιατί έχω choco lovers μέσα στο σπίτι!
Συμφωνώ απολύτως με την αντικατάσταση της μαργαρίνης με το ελαιόλαδο και όπου μπορώ το κάνω και διαπίστωσα κι εγώ τα ίδια με σένα.
Θα καταγράψω την συνταγή να την δοκιμάσω.
Η δημιουργία στην κουζίνα με βγάζει και μένα από πολλά στενάχωρα πράγματα.
Καλή βδομάδα.
Βαγγελιώ μου, μου άρεσε κατ' αρχάς ο τρόπος επεξεργασίας των υλικών σου (βρασμός) θα πρέπει να τον δοκιμάσω για να δω στην πράξη το αποτέλεσμα μιας κι' εμείς, έχουμε τα δικά μας καλά λάδια, τα οποία και προτιμώ στις όποιες δημιουργίες.
Αλλά μου άρεσε και που βγήκε υγρή, όπως την θέλουν πολύ και όχι σαν κεϊκ σοκολάτας.
Οι καταστάσεις έχουν πλέον ξεφύγει από την σφαίρα του "σουρρεαλισμού", πραγματικά δεν νομίζω πως μπορούν να "συλλάβουν" τα σενάρια ούτε αυτοί οι ίδιοι που τα κατασκευάζουν!
Τι τέλεια συνταγή!! Καλώς σε βρήκα!! Άχ έχω πολύ διάβασμα για να διαβάσω όλες τις συνταγές σου!!
Καλή εβδομάδα!!
Φιλιά στην Κρήτη!!
Το βραστό κέικ το γνώριζα αλλά δεν το έχω κάνει με ελαιόλαδο. Ενδιαφέρουσες και οι συμβουλές, το σφηνάκι με το αλκοόλ θα το κάνει πιο μεθυσμένο πράγμα που νομίζω πως του πάει, όπως και το μικρό ύψος για να σιροπιαστεί καλύτερα. Θα μπορούσαμε ίσως να φτιάξουμε λίγο παραπάνω σιρόπι για να είμαστε σίγουροι!
Καλή βδομάδα και καλό βράδυ 🙂
Bravo!!! un gâteau qui me parait des plus délicieux. Je note la recette.
A très bientôt
Μπορείτε να μου πείτε πως μου ξέφυγε εμένα αυτή η σοκολατόπιτα!!! Σήμερα μόλις πήρα είδηση την συνταγή! Τέλεια Vita μου! Καλή εβδομάδα και καλό βράδυ!
Κική πολλοί συμφωνούμε πια (κυρίως στο πρώτο) μα ποιός μας ακούει!
Μαρί καλώς όρισες και επίσημα! Το προηγούμενο σχόλιό σου δεν φαινόταν. Περιμένω τις εντυπώσεις μιας έμπειρης νοικοκυράς για την νέα εκδοχή αυτού του γλυκού…
Πηνελόπη έτσι έγραφε η συνταγή με τη μαργαρίνη και το έκανα και στην "μεταποιημένη". Ομογενοποιούνται καλύτερα τα υλικά.
Οι καταστάσεις ξεφεύγουν κάθε μέρα και περισσότερο όπως φαίνεται…
Καλώς όρισες Σταχτοπούτα μου. Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο!
Dark chef έκανα τη μετατροπή ως φανατική του ελαιολάδου και σε βεβαιώνω ότι δεν έγινε καμμία έκπτωση στη γεύση! Αν κρατήσουμε παραπάνω σιρόπι θα πρέπει να αλλάξουμε και τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι κλπ) για να μη αλλάξει η υφή του χυλού, έτσι δεν είναι;
Nadji Merci pour votre visite et commentaire. Certes, diront souvent.
Μας έχεις τρελάνει οικογενειακώς έχω να πώ με τις συνταγές σου !! Άψογη!!Μπράβο και πάλι μπράβο !!!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Χαίρομαι που σου αρέσουν οι συνταγές μας 🙂
Μόλις έφτιαξα την σοκολατόπιτα…είναι τέλεια!!!!!Να είσαι πάντα καλά να μας δίνεις τέτοιες συνταγές.Μιας και είμαι πατριώτισσα σου θα συμφωνήσω με τη θεία σου ότι πρόκειται για βραστό κέικ…συνήθως η σοκολατόπιτα είναι πιο υγρή.
Ειρήνη
Την εφτιαξα σημερα ….τελεια ,για τουρτα γεννεθλιων
Την εκοψα στην μεση, την ραντισα με το σιροπι ,και εβαλα αναμεσα και απο πανω σαντιγυ …………. Αρεσε παρα πολυ σε ολους ηταν υπεροχη!!!!!!!!!!!!!!
Δεν την είχα σκεφτεί σαν τούρτα! Να είσαι καλά και ευχαριστώ για την επίσκεψη, το σχόλιο, και την ιδέα!