Vegan/vegetarian

Εύκολη και οικονομική σοκολατόπιτα με ελαιόλαδο

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά αντικαθιστώ σε διάφορες συνταγές γλυκών τη μαργαρίνη με ελαιόλαδο. Διαπιστώνω ότι γίνονται το ίδιο νόστιμες και σαφώς πιο υγιεινές. Ίσως βέβαια η αντικατάσταση αυτή να μη «κοστίζει» σε γεύση επειδή το κρητικό ελαιόλαδο είναι ιδιαίτερα εύγεστο, με χαμηλή οξύτητα και υπέροχο φρουτώδες  άρωμα. Ελαττώνω ελαφρά την ποσότητα σε σχέση με τη μαργαρίνη, κάνω κάποιες προσθήκες αρωματικών, κάποιες φορές προσθέτω καμιά κουταλιά βούτυρο γάλακτος για μυρωδιά ,και μετά από κάποιους πειραματισμούς καταλήγω σε σχεδόν ολοκαίνουργιες συνταγές έχοντας κρατήσει την κεντρική ιδέα της αρχικής. Το εφάρμοσα στην πορτοκαλόπιτα, στη σημερινή σοκολατόπιτα, και αλλού…
Τέτοια είναι και η σημερινή σοκολατόπιτα. Βασίζεται σε μια συνταγή που είχα από τη θεία μου- αυτή με τους νόστιμους κολοκυθοκεφτέδες – και την έλεγε στο τετράδιό της «Βραστό κέικ σοκολάτας». Μπορεί να την έχετε κι εσείς στα κιτάπια σας. Είναι όμως σε μια νέα, πιο υγιεινή εκδοχή.  Σοκολάτα βέβαια δεν έχει, αλλά σοκολατόπιτα είναι αφού περιέχει μπόλικο κακάο. Άλλωστε το κακάο είναι η πρώτη ύλη της σοκολάτας. Δείτε λοιπόν την απλή και πολύ οικονομική συνταγή της σοκολατόπιτάς μου, που πρόσφατα την έφτιαξα δύο φορές .Γίνεται όπως θα δείτε με υλικά που έχουμε σχεδόν πάντα στο σπίτι.
Διάλεξα να τη βάλω απόψε, Παρασκευή 4-11-2011 στο blog, ενώ στην τηλεόραση ακούω τις αγορεύσεις στη βουλή… Ως γνωστόν πολύ συχνά το άγχος μας κάνει να καταφεύγουμε στο γλυκό. Και ποιος δεν έχει απόψε άγχος στη χώρα μας! Ανάμεσα λοιπόν σε ζάπινγκ και σε παραμιλητά (όχι πάντα ήρεμα κι ευγενικά το ομολογώ, μεσ’ σε καπνούς και σε βρισιές που λέει κι ο ποιητής), γράφω και  για τη  σοκολατόπιτά μου. Καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν…

Παρατηρήσεις

1) Την  προηγούμενη φορά που έφτιαξα το γλυκό , το έβαλα σε φόρμα για κέικ για να είναι -λέει -πιο ευπαρουσίαστο.Περίμενα επισκέψεις. Λάθος!  Δεν σιροπιάστηκε καλά.Δεν ήταν κακό, αλλά ήταν περισσότερο κέικ από σοκολατόπιτα. Έτσι επέστρεψα στο κλασικό πυρέξ με μήκος 40 cm που το φτιάχνω συνήθως. Το πάχος του χυλού είναι λιγότερο από δύο δάκτυλα αλλά γίνεται πολύ κανονικό  όταν  ψηθεί και το πιάνει το σιρόπι. Έτσι έχουμε μια ωραία, κανονικά υγρή σοκολατόπιτα.

2) Μπορούμε να βάλουμε στο μίγμα του «σιροπιού» λίγο ακόμη κονιάκ αν δεν φάνε μικρά παιδιά.Εγώ βάζω κανένα σφηνάκι. (Στο μίγμα που ψήνεται , δεν πειράζει  αν υπάρχει κονιάκ γιατί το αλκοόλ εξατμίζεται με το ψήσιμο και μένει μόνο το άρωμα).

3) Μπορούμε να προσθέσουμε στο μίγμα καρύδια ή φουντούκια ή φρουί γλασέ εσπεριδοειδών ψιλοκομμένα .

4) Στο σιρόπι που έχουμε κρατήσει μπορούμε να βάλουμε λίγη μαύρη σοκολάτα (πριν το ζεστάνουμε, ώστε να λιώσει με τη θερμότητα)  για πιο σοκολατένια γεύση.

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Skip to content