Vegan/vegetarian

Η απλή «πιρουνάτη» πατατοσαλάτα μου

Η απλή «πιρουνάτη» πατατοσαλάτα μου

Με ελάχιστα υλικά, κι ένα μόνο σκεύος!

Το έχω ξαναγράψει κι άλλη φορά εδώ μέσα, ο Νοέμβριος είναι στα μέρη μας ο μήνας της οφτής πατάτας. Κι αυτό όχι τυχαία… Όσοι έχουν παραστεί στα καζανέματα της Κρήτης, το ξέρουν αυτό. Δεν υπάρχει καζάνι που να μην ψήνονται οφτές πατάτες ταυτόχρονα με την παραγωγή του πιο χαρακτηριστικού μας αποστάγματος. Με οφτές πατάτες έφτιαχνα παλιότερα κι αυτήν την πατατοσαλάτα, γι αυτό θεώρησα επίκαιρη τη δημοσίευση αυτής της συνταγής σήμερα!

Η απλή «πιρουνάτη» πατατοσαλάτα μου

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια τα καζανέματα συνοδεύονται από τραπεζώματα που έχουν και του πουλιού το γάλα οπότε οι οφτές πατάτες χάνουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο (κάποιες φορές, υπάρχουν άλλες καυτές- όχι οφτές- πατάτες στα καζάνια 😉 ). Εμείς οι πιο παλιοί όμως, δεν ξεχνούμε τα γλέντια και τις όμορφες βραδιές στα καζανέματα του παλιού καιρού.

Η απλή «πιρουνάτη» πατατοσαλάτα μου

Είχα την τύχη να είναι στη γειτονιά μου ένα από τα πιο νοικοκυρεμένα και «διάσημα» καζάνια της περιοχής. Ρακή καλής ποιότητας, παρέες α’ κατηγορίας, καζανάρης και καζανάρισσα από τους πιο αξιόλογους και αγαπημένους μου γείτονες. Με πνεύμα και οινόπνευμα! Τέτοια εποχή έσφυζε από ζωή η γειτονιά μας. Από νωρίς και μέχρι αργά τη νύχτα βεγγέρες με πολλή κουβέντα, τραγούδια, ανέκδοτα, ιστορίες, τσικουδιά! Και φυσικά, οφτές πατάτες και κοψίδια!

Η απλή «πιρουνάτη» πατατοσαλάτα μου

Η οφτή πατάτα δεν θέλει πολλά… Αλάτι, λάδι καλό, και λίγο λεμόνι ή ξίδι. Μη σας πω ότι  και με σκέτο αλάτι είναι τέλεια αν είναι καλής ποιότητας και η πατάτα και το αλάτι. Εκείνη την ώρα που βγαίνει από τη χόβολη, να τη σπάζεις με τη γροθιά, να την αλατίζεις στα γρήγορα και να την απολαμβάνεις με την φλούδα συνοδεύοντάς την με μια ρακή! Ποίημα γευστικό.

Η απλή «πιρουνάτη» πατατοσαλάτα μου

Η πατατοσαλάτα της σημερινής ανάρτησης είχε ως βάση οφτές πατάτες όπως προανέφερα, αλλά η μετεξέλιξη των πάντων έφερε την συνταγή που παρουσιάζεται εδώ σήμερα. Ευχής έργον θα ήταν να είχαμε στη διάθεσή μας οφτές πατάτες και μάλιστα εκείνες τις νόστιμες πατάτες της μνήμης μας. Επειδή όμως αυτό δεν είναι συχνά εφικτό, η «πρώτη ύλη» εδώ βράζεται και εμπλουτίζεται με λίγα υλικά ακόμη, ως αντίβαρο εκείνης της αξέχαστης γεύσης…

Παρατηρήσεις

  1. Κατά τη γνώμη μου αυτή η πατατοσαλάτα είναι πιο νόστιμη ζεστή, αλλά άλλοι την προτιμούν από το ψυγείο. Διατηρείται σκεπασμένη με μεμβράνη. Είναι όμως σημαντικό τα υλικά να προστεθούν όσο είναι καυτές οι πατάτες.
  2. Για ευνόητους λόγους τα τελευταία χρόνια καθαρίζω τις πατάτες πριν τις βράσω… Είναι βέβαια πολύ πιο νόστιμες αν βράσουν με τη φλούδα, κι ακόμη νοστιμότερες αν τις ψήσουμε στον φούρνο ή στο τζάκι ή στην ξυλόσομπα. Ακόμη και στον φούρνο μικροκυμάτων αν διαθέτουμε. Αν ψήνουμε κάποιο φαγητό στον φούρνο, μπορούμε να βάλουμε στη σχάρα και λίγες πατάτες να ψήνονται (τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο γίνονται πιο γρήγορα). Στις γεμιστές οφτές πατάτες είχα προτείνει τον τρόπο.
  3. Όπως σε όλες τις σαλάτες, η αυξομείωση των υλικών είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Δηλαδή το «σφηνάκι» του ελαιόλαδου, μπορεί και να διπλασιαστεί αν δεν φοβόμαστε τις θερμίδες. Είναι απίστευτο το πώς το απορροφούν οι καυτές πατάτες!
  4. Δείτε και τις άλλες πατατοσαλάτες της σελίδας εδώ κι εδώ κι εδώ. Λίγο πιο πλούσιες εκείνες αλλά αυτή εδώ πιο εύκολη και πιο νόστιμη για όσους αγαπούν τις πιο απλές γεύσεις. Αρκεί βέβαια τα υλικά να είναι πολύ καλής ποιότητας. Για παράδειγμα, άλλες πατάτες είναι κατάλληλες για βράσιμο κι άλλες για ψήσιμο. Ας μη μιλήσω για ελαιόλαδο. Όταν το μοναδικό ντρέσινγκ είναι λάδι, πρέπει να είναι α’ ποιότητας! Οι απλές συνταγές έτσι αναδεικνύονται!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο