Με ελάχιστα υλικά, κι ένα μόνο σκεύος!
Το έχω ξαναγράψει κι άλλη φορά εδώ μέσα, ο Νοέμβριος είναι στα μέρη μας ο μήνας της οφτής πατάτας. Κι αυτό όχι τυχαία… Όσοι έχουν παραστεί στα καζανέματα της Κρήτης, το ξέρουν αυτό. Δεν υπάρχει καζάνι που να μην ψήνονται οφτές πατάτες ταυτόχρονα με την παραγωγή του πιο χαρακτηριστικού μας αποστάγματος. Με οφτές πατάτες έφτιαχνα παλιότερα κι αυτήν την πατατοσαλάτα, γι αυτό θεώρησα επίκαιρη τη δημοσίευση αυτής της συνταγής σήμερα!
Βέβαια, τα τελευταία χρόνια τα καζανέματα συνοδεύονται από τραπεζώματα που έχουν και του πουλιού το γάλα οπότε οι οφτές πατάτες χάνουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο (κάποιες φορές, υπάρχουν άλλες καυτές- όχι οφτές- πατάτες στα καζάνια 😉 ). Εμείς οι πιο παλιοί όμως, δεν ξεχνούμε τα γλέντια και τις όμορφες βραδιές στα καζανέματα του παλιού καιρού.
Είχα την τύχη να είναι στη γειτονιά μου ένα από τα πιο νοικοκυρεμένα και «διάσημα» καζάνια της περιοχής. Ρακή καλής ποιότητας, παρέες α’ κατηγορίας, καζανάρης και καζανάρισσα από τους πιο αξιόλογους και αγαπημένους μου γείτονες. Με πνεύμα και οινόπνευμα! Τέτοια εποχή έσφυζε από ζωή η γειτονιά μας. Από νωρίς και μέχρι αργά τη νύχτα βεγγέρες με πολλή κουβέντα, τραγούδια, ανέκδοτα, ιστορίες, τσικουδιά! Και φυσικά, οφτές πατάτες και κοψίδια!
Η οφτή πατάτα δεν θέλει πολλά… Αλάτι, λάδι καλό, και λίγο λεμόνι ή ξίδι. Μη σας πω ότι και με σκέτο αλάτι είναι τέλεια αν είναι καλής ποιότητας και η πατάτα και το αλάτι. Εκείνη την ώρα που βγαίνει από τη χόβολη, να τη σπάζεις με τη γροθιά, να την αλατίζεις στα γρήγορα και να την απολαμβάνεις με την φλούδα συνοδεύοντάς την με μια ρακή! Ποίημα γευστικό.
Η πατατοσαλάτα της σημερινής ανάρτησης είχε ως βάση οφτές πατάτες όπως προανέφερα, αλλά η μετεξέλιξη των πάντων έφερε την συνταγή που παρουσιάζεται εδώ σήμερα. Ευχής έργον θα ήταν να είχαμε στη διάθεσή μας οφτές πατάτες και μάλιστα εκείνες τις νόστιμες πατάτες της μνήμης μας. Επειδή όμως αυτό δεν είναι συχνά εφικτό, η «πρώτη ύλη» εδώ βράζεται και εμπλουτίζεται με λίγα υλικά ακόμη, ως αντίβαρο εκείνης της αξέχαστης γεύσης…
Υλικά
2-3 μέτριες πατάτες (δείτε παρατηρήσεις)
1-2 σφηνάκια ελαιόλαδο καλής ποιότητας (δείτε παρατηρήσεις)
Αλάτι (κατά προτίμηση ανθό αλατιού)
2-3 κλαδάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Λίγο χυμό λεμονιού ή λίγο ξίδι
Προαιρετικά, 1 κουταλιά κάππαρη
Επί το έργον
Βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες ή κομμένες στα 4 αν είναι πολύ μεγάλες (δείτε παρατηρήσεις). Πρέπει να βράσουν καλά, να κόβονται με το πιρούνι. Τις στραγγίζουμε και τις βγάζουμε στο σκεύος που θα σερβίρουμε τη σαλάτα μας. Με ένα πιρούνι τις σπάμε σε μικρότερα κομμάτια.
ΔΕΝ τις κόβουμε με μαχαίρι, θέλουμε να βγάζουν το άμυλό τους (γι αυτό και ο τίτλος «πιρουνάτη»…). ΑΜΕΣΩΣ, όπως είναι καυτές, τις αλατίζουμε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να απορροφηθεί.
Το ανακάτεμα να γίνει με πιρούνι, προσέχοντας να μη λιώσουν οι πατάτες. Δεν θέλουμε πουρέ… Ψιλοκόβουμε τα πράσινα από πάνω, αρτύζουμε με λεμόνι ή ξίδι και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Κατά τη γνώμη μου αυτή η πατατοσαλάτα είναι πιο νόστιμη ζεστή, αλλά άλλοι την προτιμούν από το ψυγείο. Διατηρείται σκεπασμένη με μεμβράνη. Είναι όμως σημαντικό τα υλικά να προστεθούν όσο είναι καυτές οι πατάτες.
- Για ευνόητους λόγους τα τελευταία χρόνια καθαρίζω τις πατάτες πριν τις βράσω… Είναι βέβαια πολύ πιο νόστιμες αν βράσουν με τη φλούδα, κι ακόμη νοστιμότερες αν τις ψήσουμε στον φούρνο ή στο τζάκι ή στην ξυλόσομπα. Ακόμη και στον φούρνο μικροκυμάτων αν διαθέτουμε. Αν ψήνουμε κάποιο φαγητό στον φούρνο, μπορούμε να βάλουμε στη σχάρα και λίγες πατάτες να ψήνονται (τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο γίνονται πιο γρήγορα). Στις γεμιστές οφτές πατάτες είχα προτείνει τον τρόπο.
- Όπως σε όλες τις σαλάτες, η αυξομείωση των υλικών είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Δηλαδή το «σφηνάκι» του ελαιόλαδου, μπορεί και να διπλασιαστεί αν δεν φοβόμαστε τις θερμίδες. Είναι απίστευτο το πώς το απορροφούν οι καυτές πατάτες!
- Δείτε και τις άλλες πατατοσαλάτες της σελίδας εδώ κι εδώ κι εδώ. Λίγο πιο πλούσιες εκείνες αλλά αυτή εδώ πιο εύκολη και πιο νόστιμη για όσους αγαπούν τις πιο απλές γεύσεις. Αρκεί βέβαια τα υλικά να είναι πολύ καλής ποιότητας. Για παράδειγμα, άλλες πατάτες είναι κατάλληλες για βράσιμο κι άλλες για ψήσιμο. Ας μη μιλήσω για ελαιόλαδο. Όταν το μοναδικό ντρέσινγκ είναι λάδι, πρέπει να είναι α’ ποιότητας! Οι απλές συνταγές έτσι αναδεικνύονται!
Αγαπητή Φίλη Βαγγελιώ , η δική μου παρατήρηση και θέλω το σχόλιο σου , είναι να βράζονται με το φούδι οι πατάτες. Ετσι θεωρώ ότι κρατούν έτι περισσότερο κάτι από την παλιά γεύση … αν υπάρχει λόγος υγείας θα ήθελα να το πείτε! Τις φτιάχνω συχνά πυκνά όταν λιγουρεύομαι τηγανιτές ! Τις βράσω και απλά αλατίζω και τις λαδώνω ελάχιστα. Είναι πεντανόστιμες! Καλή σας μέρα
Αγαπητή φίλη! Επειδή είμαι σε περιοχή που καλλιεργούν πατάτες, γνωρίζω ότι δεν τηρούν όλοι τις προδιαγραφές λίπανσης και ραντισμάτων… Έτσι θεωρώ ότι -αν δεν γνωρίζουμε την προέλευσή τους- πρέπει να αφαιρείται η φλούδα! Εννοείται ότι είναι πολύ πιο νόστιμες αν βράσουν με τη φλούδα γιατί διατηρούν όλες τις ουσίες τους!