Το πιο εύκολο σπιτικό φύλλο του site για να ακριβολογώ…
Μια μυζηθρόπιτα με ξινομυζήθρα, που γίνεται πολύ γρήγορα και είναι τόσο εύκολη που δεν θέλει ούτε πλάστη ούτε πολλά σκεύη! Όπως έχω ξαναπεί σε πολλές περιπτώσεις αντικαθιστώ τη φέτα με την ξινομυζήθρα. Την βρίσκω εύκολα, μας αρέσει , μπαίνει στην κατάψυξη, και ακόμα και στην συντήρηση διατηρείται περισσότερο από τη φέτα.
Τη ζύμη αυτή την χρησιμοποιώ και σε χορτόπιτα και σε σπανακόπιτα και γενικά όταν βιάζομαι και δεν έχω τη διάθεση να ανοίξω φύλλο , να σκορπίσω αλεύρια και να λερώσω πολλά σκεύη.
Φτιάχνω το φύλλο με ελαιόλαδο και όχι με μαργαρίνη. Όπως έχω ξαναπεί όπου γίνεται αντικαθιστώ τη μαργαρίνη με το πολύ καλής ποιότητας κρητικό ελαιόλαδο
Υλικά
Για το φύλλο:
1 γιαούρτι των 200 ml (μπορεί να είναι και 2%)
Ελαιόλαδο καλής ποιότητας. ( στο κουπάκι του γιαουρτιού. μέχρι το σημείο που υπήρχε το γιαούρτι)
½ κουταλάκι αλάτι
1 σφηνάκι ρακή (ή άλλο οινοπνευματώδες χωρίς μυρωδιά π.χ. βότκα , ρούμι κλπ)
Περίπου 3,5 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή για όλες τις χρήσεις με 3 κουταλάκια μπέικιν
Για τη γέμιση:
1,5-2 κούπες ξινομυζήθρα (ή φέτα)
(ή όποια άλλη γέμιση θέλουμε…)
Για την κάλυψη:
1 -2 κουταλιές γάλα
1-2 κουταλιές σουσάμι αποφλοιωμένο
Επί το έργον
Δείτε την παρασκευή του εύκολου φύλλου στο βίντεό μας:
Ανακατεύουμε τα υλικά του φύλλου εκτός από το αλεύρι . Όταν αναμειχθούν προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά, και αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη για 20-30 λεπτά. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Την χωρίζουμε σε δυό μέρη το ένα ελάχιστα μεγαλύτερο από το άλλο. Πιέζουμε με το χέρι μας ( ή με το μικρό ρολό) σε αντικολλητικό χαρτί το μεγαλύτερο κομμάτι ώστε να γίνει ένα φύλλο με διάμετρο 32-34 περίπου εκατοστά. Όπως είναι με το χαρτί το μεταφέρουμε σε ταψί κατάλληλου μεγέθους.
Σκορπάμε την μυζήθρα (ή τη φέτα) στην επιφάνεια του φύλλου. Ανοίγουμε και την υπόλοιπη ζύμη σε λίγο πιο μικρό φύλλο, πάλι με το χέρι ή με το μικρό ρολό πάνω σε ένα χαρτί.
Σηκώνουμε το φύλλο μαζί με το χαρτί και το αναποδογυρίζουμε πάνω από την πίτα. Αν κάπου γίνουν τρυπίτσες τραβάμε τη ζύμη να τις κλείσουμε . Είναι τόσο εύπλαστη που δεν θα μας δυσκολέψει καθόλου.
Ανασηκώνουμε τις άκρες του κάτω φύλλου και τις ενώνουμε με το πάνω.
Αλείφουμε την επιφάνεια με το γάλα και την πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ψήνουμε την πίτα για 40 περίπου λεπτά στη μεσαία σχάρα. Αν χρειαστεί την σκεπάζουμε μετά το μισάωρο , ή την κατεβάζουμε στην πιο κάτω σχάρα.
Παρατηρήσεις
1)Η ζύμη είναι μια παραλλαγή της κουρού, με λάδι.
2) Η γέμιση μπορεί να είναι και πιο σύνθετη αλλά είπαμε… Η πίτα αυτή είναι μια λύση βιασύνης.
3) Μπορούμε να παραλείψουμε το χαρτί για το πρώτο φύλλο και να στρώσουμε τη ζύμη κατ’ ευθείαν στο ταψί που θα το έχουμε λαδώσει πολύ ελαφρά.
Διαβάζοντας τα υλικά και πριν δω τις παρατηρήσεις, λέω "χωρίς ρακή, με 2 κ.σ. ξύδι άσπρο, είναι ζύμη κουρού".
Μια ζύμη με την οποία είμαι "ερωτευμένος" από παιδί και την κάνω και με παραλλαγές.
Το καλύτερο για πρωινό ξεκίνημα!
Καλημέρα από τα Βόρεια!!!
Είναι αυτό μια μεγάλη πίτα.
Σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε.
Συγχαρητήρια και πάλι.
Μια αγκαλιά.
Λατρεύω τις πίτες οπότε θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε βέβαια με φετούλα γιατί άντε να βρεις ξυνομυζύθρα που φαντάζομαι θα κάνει τη διαφορά στην πίτα αυτή. Καλό Σαββατοκύριακο!!
Καλημέρα, με τον πλάστη δεν έχω πολύ καλή σχέση… οπότε τέτοια ζυμάρια είναι ότι πρέπει!!!
φιλάκια
ΛΑΤΡΕΜΕΝΗ ΠΙΤΑ!!!!!
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΝΑ ΣΟΥ ΕΥΧΗΘΩ!!!
ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΑΡΓΑ ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΕΙΣ Ο ΜΠΛΟΚΕΡ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΜΟΥ..ΑΚΟΜΑΑΑΑΑ!!!!
ΣΕ ΦΙΛΩ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!
kalimera kai kalo mina!!
mmm..mosxovolise os edo!tin pitoula auti tin latreuoume!!
kalo savatokiriako sas euxome!!filia!
Μας αρέσουν πολύ οι πίτες και αυτή θα την δοκιμάσω σίγουρα! Μου φαίνεται πολύ εύκολη. Δώσε μας και άλλες συνταγές για πίτες, για στριφτάρια…κτλ
Όταν τα μαγειρέματα μας γίνονται με απλό τρόπο (όπως αυτό το ζυμαράκι σου Vita μου) και έχουν ωραίο γευστικό αποτέλεσμα…είναι άκρως εκτιμηταία και πολύτιμα!
Καλό ΣΚ σου εύχομαι.
ότι πρέπει για γρήγορη λιχουδιά!!
Καλησπέρα…πολύ ωραία η πίτα σου και πανεύκολη… Καλό Σ/Κ
Λατρεύω την ξινομυζήθρα αλλά εδώ που μένω δεν βρίσκω ποτέ…..η πιτούλα υπέροχη!
Ανώνυμη ελέω blogger ΛΙΛΑ!!!
Το χω ξαναπεί, η ζύμη με γιαούρτι είναι το μόνο φύλλο που ξέρω να κάνω, αλλά και μου αρέσει πολύ!
Η πιτούλα στο πι και φι εξαιρετική νοστιμιά!
Και με ντόπια υλικά, τι άλλο θέλουμε!
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Δύσπιστε είναι πράγματι η εύκολη ζύμη που πάει με όλα! Καλο ΣΚ!
Έλεν έχω την εντύπωση ότι ξινομυζήθρα έχουν πια σχεδόν όλα τα σούπερ μάρκετ. Αλλά και με φέτα είναι πολύ καλή.
Ανναμαρία είναι εύκολη πίτα! Υπάρχουν πολύ καλύτερες αλλά αυτή αξίζει για την ευκολία της και είναι και νόστιμη.
Μανουσίνα ιδανική αυτή η ζύμη για όσους και όσες έχουν κακή σχέση με τον πλάστη 🙂
Λούρδη μου ευχαριστώ πολύ ! Καλό καλοκαίρι και σε σένα!
Βασιλική καλό μήνα! Είναι εύκολη και νόστιμη πράγματι!
Μαρίνα μου είναι η πιο εύκολη ζύμη και ταιριάζει με πολλά είδη γέμισης. Σιγά σιγά θα δώσω και άλλες πίτες.
Πηνελόπη όταν μας πνίγουν οι δουλειές (και όχι μόνο) κοιτάζουμε τα πολύ εύκολα!
Γαστερόπληκτη αυτό ακριβώς είναι! Όχι η μεγαλειώδης πίτα αλλά μια γρήγορη και υγιεινή λιχουδιά!
Εύα λύση βιασύνης όπως τη λέω και στο post 🙂
Λίλα κυρίως για το ζυμάρι και τον τρόπο που απλώνεται το φύλλο την έβαλα. Δοκίμασε με άλλη γέμιση. Ακόμη ανώνυμη είσαι; 🙂
Έλενα έτσι την λέω κι εγώ :-). Στο πι και φι!
Εγώ που βαριέμαι να τη φτιάξω, να πάρω το κομμάτι της φωτογραφίας;
Η… λιχούδω! 😉
Αχ μωρέ Μαριλίτσα και είδα αργά το σχόλιό σου! Μετά που τη φάγαμε! Από της επόμενη ανάρτησης τη λιχουδια θα σε κεράσω 🙂
Ευτυχώς που έχω φάει…
Εξαιρετικό αποτέλεσμα σε ατομικά τυροπιτάκια που έφτιαξα την ημέρα της γιορτής μου ως αρμυρό κέρασμα. Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
Μαρία Σκουρβουλιανάκη
Χαίρομαι που σου άρεσαν! Να είσαι πολύχρονη κι ευτυχισμένη Μαρία. Ευχαριστώ που δοκίμασες τη συνταγή και μπήκες στον κόπο να σχολιάσεις.
Ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχη συνταγή!Καταπληκτική πίτα! Είναι από τις συνταγές που σου δίνουν τη λύση σε περιπτώσεις που θέλεις κάτι νόστιμο γρήγορα! Μόλις ετοιμάζομαι να τη βάλω στον φούρνο!Να είστε καλά να μοιράζεστε τέτοιες πολύτιμες συνταγές μαζί μας!
Ιωάννα
Την ετοίμασα πριν από λίγο, η γέμιση είναι με σπανάκι, που όσο να ΄ναι θα βγάλει νερά, να την κόψω από πάνω να φεύγει ο ατμός ή να τη αφήσω όπως είναι ; Στη φωτογραφία δεν είναι χαραγμένη από πάνω. Ευχαριστώ πολύ !!!!
Πράγματι δεν την χαράζω γιατί όταν η γέμιση έχει κάποια υγρά πάντα βάζω ή λίγο ρύζι ή λίγο σιμιγδάλι για να τα τραβήξει…Διαφορετικά, μάλλον θέλει χάραγμα. Ελπίζω να σας πέτυχε! Καλή σας μέρα!
[…] τις πιο δημοφιλείς συνταγές του blog είναι η συνταγή της εύκολης τυρόπιτας. Το κατανοώ. Δεν έχουμε πάντα το χρόνο για σύνθετες […]
[…] τέλεια την ξινομυζήθρα). Υλικά : Μια δόση εύκολο φύλλο για πίτες ή φύλλο με γάλα 1/3 κούπας ελαιόλαδο 1 […]
[…] 1/2 δόση της ζύμης για εύκολο φύλλο αλλά με αλεύρι για όλες τις χρήσεις 6-8 αγκινάρες […]
Θα την κάνω Την τυρόπιτα φαίνεται εύκολη γρήγορη νόστιμη
και Μου αρέσει πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ πάρα Πολύ
Κι εγώ ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη. Πείτε μας αν σας άρεσε!
Εύκολη και πεντανόστιμη τυρόπιτα. Καταπληκτικό το φύλλο, με απλά και αγνά υλικά και κυρίως..χωρίς μαργαρίνη ή βούτυρο. Ωραία λύση και για μικρά τυροπιτάκια ή λουκανικοπιτάκια, δεδομένου ότι η ζύμη μοιάζει με κουρού! Ευχαριστούμε Βαγγελιώ!!
Καλημέρα! Ευχαριστώ πολύ! Αυτό ήταν το ζητούμενο: χωρίς βούτυρο και μαργαρίνη. Νομίζω ότι οι αναλογίες εξασφαλίζουν ότι το αποτέλεσμα δεν είναι λαδερό και βαρύ. Χαίρομαι που σας άρεσε, και φυσικά είναι πολύ καλή και σε μικρά τυροπιτάκια!
[…] τραγανός και εύθρυπτος. Πολύ καλή επιλογή είναι το εύκολο φύλλο γιαουρτιού και σίγουρα έχει λιγότερο κόπο. […]
[…] 3)Όσοι παρακολουθούν τη σελίδα, η ζύμη αυτή είναι μια παραλλαγή για γλυκές εφαρμογές της εύκολης ζύμης για πίτες αλμυρές. […]
[…] 1 ή 1,5 δόση εύκολο φύλλο για πίτες ή ένα φύλλο έτοιμης ζύμης κουρού […]
Καλημέρα από Θεσσαλονίκη και πάλι!
Γλυκια Vita δεν γίνεται να μην το μοιραστώ μαζί σου το παρακάτω :
Έχω ενα αγοράκι, φέτος Τριτακι στο δημοτικό, εχθές είχε ερώτηση στο βιβλίο του:
Τι θα ζητούσες αν είχες στη διάθεσή σου το κέρας της Αμάλθειας?
Γιοκας: Την πίτα της μαμάς μου!! (Και εννοεί αυτήν την πανευκολη μα και πεντανόστιμη πιτουλα)
Ερωτω, γιατί να παιδεύομαι να ανοίγω φύλλα όταν το κοινό ψηφίζει ευκολία?
Φιλιά καλη συνέχεια
Μα τι γλυκό σχόλιο! Σ’ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που την σου γίνεται τόσο ωραία που να την λαχταρά ο μικρός! Κι εγώ όταν ήταν μικρά τα παιδιά μου την έκανα συχνά! Στην ουσία είναι ένα ψωμοτύρι που τους το πασάρουμε για φαγητό :-)! Τόσο εύκολη την έχω εγώ κι είναι κρίμα που μαμάδες δεν φτιάχνουν αυτά τα απλά πράγματα αλλά προτιμούν έτοιμες λύσεις με αμφίβολη ποιότητα. Να μου φιλήσεις το μικρό που καμαρώνει τόσο για τη μαμά του. Απόλαυσε το όσο γίνεται!
Θα συμφωνήσω με τη Δήμητρα που είμαστε και κοντογειτονια στη Μακεδονία! ! Την έχω φτιάξει τόσες πολλές φορές και το σίγουρο είναι πως θα φτιαχτεί άπειρες ακόμη! !
Η εύκολη λύση στο τι θα φάμε είναι τελικά… Αντί σκέτο τυρί με ψωμί που θα φανεί και πρόχειρο ;-)!
Συγχαρητήρια.
Σας ευχαριστώ πολύ!
[…] τις πιο δημοφιλείς συνταγές του blog είναι η συνταγή της εύκολης τυρόπιτας. Το κατανοώ. Δεν έχουμε πάντα το χρόνο για σύνθετες […]
[…] Η πιο εύκολη μυζηθρόπιτα […]
[…] 1 δόση ζύμης της εύκολης τυρόπιτας […]
Απλα καταπληκτικη.Το φυλλο υπεροχο χωρις καμμια αισθηση .Ενθουσιαστηκα η απειρη που μου πετυχε η πιτα,Η οικογενεια σε ευγνωμονει.Φιλια πολλα.
ΔΙΟΡΘΩΣΗ.Το φυλλο υπεροχο χωρις καμμια αισθηση λαδιλας.Ευχαριστω.
Χαίρομαι που σας άρεσε! Κι εμείς το αγαπούμε αυτό το φύλλο και για την υφή του και για την ευκολία του.Να χαίρεστε την οικογένειά σας και να είστε γερή να τους καλομαγειρεύετε! Καλή Χρονιά να έχουμε!
[…] τις πιο δημοφιλείς συνταγές του blog είναι η συνταγή της εύκολης τυρόπιτας. Το κατανοώ. Δεν έχουμε πάντα το χρόνο για σύνθετες […]
όντως πολύ εύκολη η πίτα! Και εγώ που είμαι ψιλοάσχετη συνήθωε έχω στην κατάψυξη αυτή την τυρόπιτα για ώρα ανάγκης …. χαχαα! Αλλά δοκίμασα την συνταγή σου και το αποτέλεσμα ήταν πεντανόστιμο!!
Όταν μπορούμε να αποφύγουμε τα έτοιμα, καλό είναι… Τώρα για ώρα ανάγκης όλοι έχουμε κάτι στην κατάψυξη ;-)!
Τι μπορώ να χρησιμοποιήσω εκτός οινοπνευματώδες?
Μπορείτε να βάλετε λίγο ξύδι!
Καλησπερα σας, μπορω να χρησιμοποιησω τη ζυμη αυτη για να φτιαξω μικροτερα πιτάκια για ψησιμο στο φουρνο;;
Ναι, μια χαρά είναι και για πιτάκια στο φούρνο! Συνήθως εγώ τα ανοίγω ένα ένα φυλλαράκι, χωρίς πλάστη!
Καλησπερα σας, η ζυμη αυτη κανει για πιτάκια γιατι δεν φαινεται ευκολη στο απλωμα απο τις φωτογραφια, το ρωταω γιατι την προτεινετε στη συνταγη με τα κολοκυθοπιτακια για ψησιμο στο φουρνο.
Ναι, είναι μια χαρά και για πιτάκια. Τα ανοίγουμε ένα ένα, χωρίς πλάστη!
Μπορούμε να τη βάλουμε στην κατάψηξη πριν το ψήσιμο ή μετά;
Συνήθως την βάζω πριν. Την αφήνω 15-20 λεπτά εκτός ψυγείου και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο. Αν περισσέψει (τώρα που είμαστε 2 στην οικογένεια συμβαίνει…) βάζω τα κομματια στην κατάψυξη και αφού ξεπαγώσουν τα ζεσταίνω λίγο (ακόμη και στον φούρνο μικροκυμάτων…).
Καλησπέρα σας!
Πολύ ωραία κ εύκολη η πίτα αυτή. Την έχω κάνει 3 – 4 φορές, αρέσει πολύ στην κόρη μου, όπως κι άλλες νόστιμες συνταγές σας! Συνεχίστε αυτό που κάνετε! Σας ευχαριστούμε!
Σας ευχαριστώ πολύ για το ενθαρρυντικό και τόσο επαινετικό σχόλιο! Να είστε καλά!