Πατατοσαλάτα με γιαούρτι, νόστιμη, δροσερή και χορταστική!
Τόσο χορταστική που πολλές φορές – κυρίως το Καλοκαίρι- την κάνω για συνοδευτικό ψητού κρέατος και όχι για σαλάτα. Αντικαθιστά τον πουρέ ή τις τηγανητές πατάτες στο τραπέζι μας, και αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά μου αλλά και σε όλους όσους την έχουν δοκιμάσει. Μια πατατοσαλάτα λοιπόν απόλυτα ελληνική, με γιαούρτι κι όχι με μαγιονέζα!
Είναι πολύχρωμη και αρωματική, και επιδέχεται πολλές παρεμβάσεις. Η σύνθεσή της έχει αλλάξει αρκετές φορές από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 που την φτιάχναμε για τα φιλικά τραπέζια μας. Τότε σε όλες αυτού του τύπου τις σαλάτες έδινε και έπαιρνε η μαγιονέζα ή/και η κρέμα γάλακτος.
Αργά αλλά σταθερά επανήρθαμε σε πιο υγιεινές συνθέσεις –όπου βέβαια γίνεται- χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στη γεύση και τη νοστιμιά. Πολλά πιάτα γίνονται το ίδιο νόστιμα με αντικαταστάσεις κάποιων υλικών. Στη συγκεκριμένη η χρήση στραγγιστού γιαουρτιού με λίγο λαδόξυδο, λίγη μουστάρδα και αλατάκι δίνει μια ωραιότατη σάλτσα που δένει τα υπόλοιπα υλικά μια χαρά!
Σας βεβαιώνω ότι με τη σύνθεση της συγκεκριμένης σάλτσας γιαουρτιού, η πατατοσαλάτα είναι πολύ δροσερή και νόστιμη. Μπορεί να σερβιριστεί στη μέση του τραπεζιού όλο το χρόνο, αλλά και ως συνοδευτικό στα ψητά, τα κοκκινιστά και τα λεμονάτα της Άνοιξης και του Καλοκαιριού!
Υλικά
3-4 μέτριες πατάτες
2-3 σφικτά αυγά
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
3-4 μεγάλα κλωνιά άνηθο
2 μέτρια καρότα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
3-4 κουταλιές ξύδι από κρασί
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό
Αλάτι
Προαιρετικά, 2-3 κουταλιές κάπαρη και 2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο
αγγουράκι τουρσί, 1 κουταλιά μουστάρδα.
Γενικά τα υλικά είναι μάλλον κατά βούληση και οι ποσότητες είναι ενδεικτικές.
Επί το έργον
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες: τις βάζουμε σε λεκανίτσα με νερό που να τις σκεπάζει, τις αφήνουμε για 15 λεπτά και τις πλένουμε με ένα σφουγγαράκι ώστε να μη μείνει πάνω τους ίχνος χώματος. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να τις σκεπάζει και τις βράζουμε με το φλούδι , ολόκληρες, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν όσο να τις πιάνουμε. Βράζουμε παράλληλα και τα αυγά μας, σφικτά.
Συνεχίζουμε όπως φαίνεται στο βίντεο. Δείτε το, κι εδώ είμαστε αν χρειάζονται επί πλέον διευκρινίσεις.
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
1) Μπορούμε να κάνουμε τη σαλάτα και με πατάτες που έχουμε βράσει χωρίς το φλούδια αλλά είναι νοστιμότερη αν βράσουν ολόκληρες.
2) Μαζί με το γιαούρτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ανθόγαλα και να κάνουμε τη σάλτσα της σπέσιαλ παντζαροσαλάτας, παραλείποντας το σκόρδο. Αν συνηθίζετε τη μαγιονέζα προσθέστε μια κουταλιά στη σάλτσα γιαουρτιού και να ελαττώσετε το ξύδι, το λεμόνι και το ελαιόλαδο.
3) Οι κρόκοι των αυγών έχουν σχεδόν χαθεί, δεν φαίνονται στο τελικό αποτέλεσμα. Έχουν δημιουργήσει μια κρεμώδη σάλτσα μαζί με το άμυλο της πατάτας και τη σάλτσα γιαουρτιού που δένει τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας. Οι πατάτες όμως είναι διακριτές δεν λιώνουν. Γι αυτό τις βράζουμε αλλά όχι σε σημείο να είναι λιωμένες.
4) Καλό είναι να μείνει στο ψυγείο 2-3 ώρες πριν τη σερβίρουμε. Εμείς την αγαπάμε και τη δεύτερη μέρα (αν έχει μείνει)!
5) Η αρχική συνταγή όπως προανέφερα είχε μαγιονέζα. Έχω χρόνια να φτιάξω μαγιονέζα στο σπίτι, λόγω του ότι δεν χρησιμοποιώ πια ωμά αυγά σε κανένα παρασκεύασμα. Είχα επιμορφωθεί την εποχή της γρίπης των πτηνών επί των κινδύνων των ωμών αυγών και από τότε τα κατήργησα. Η υγειονομική επιτροπή που μας είχε επιμορφώσει μας είχε πει ότι ανεξαρτήτως της γρίπης των πτηνών, το ωμό αυγό ακόμη και από δικές μας κότες κρύβει πολλούς κινδύνους.Έτσι όπου δεν μπορώ να την αποφύγω,χρησιμοποιώ μαγιονέζα του εμπορίου.Προσπαθώ όμως να βρω τρόπους αντικατάστασης και η συγκεκριμένη σάλτσα γιαουρτιού είναι μια καλή εναλλακτική λύση.
akribws ayti ti salata xriazomai simera! souper!
Οζλεμάκι μου καλοκαιρινή και δροσερή. Έχετε ζέστες εκεί; Εμείς έχουμε καλοκαιράκι…
μμμμμμμμ…δροσιστική η σαλάτα σου..θα δοκιμαστεί γιατί τρελαίνομαι για σαλατουλες…μμιαμ…καλή σου μέρααααααα…φιλιααααααααα
Τάνια αν τη δοκιμάσεις να μας πεις πώς σου φάνηκε. Φιλιά κι από μένα
Με τη μαγιονέζα έχω πάρει διαζύγιο εδώ και πολλά χρόνια μιας κι έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά. Το γιαούρτι είναι μια χαρά όπως και το γάλα αντί της κρέμας.
Η πατατοσαλάτα είναι αγαπημένη σε όλους μας.
Η φωτογραφία πριν την προσθήκη του γιαουρτιού μου θυμίζει την πατατοσαλάτα που έφτιαχνε ο πατέρας με λεμόνι και λάδι μόνο.
Καλημέρα.
Ξανθή έχεο φοβηθεί το μάτι μου από το ωμό αυγό με τόσα που άκουσα… Έχεις δίκιο :-). Μέχρις ένα σημείο είναι παλιού τύπου 🙂
Πρέπει να είναι πολύ γευστική αυτή η πατατοσαλάτα! Εγώ την κάνω όπως είπε η Ξανθή, με λεμόνι και ξύδι! Αλλά τώρα, θέλω να τη δοκιμάσω κι έτσι! Η σάλτσα γιαουρτιού, πρέπει να της δίνει πολύ δροσιστική και ιδιαίτερη γεύση!! Καλή σου ημέρα!
Θάλεια το γιαούρτι την κάνει πιο δροσερή και πιο ευπαρουσίαστη! Να τη δοκιμάσεις.
Πολύ ωραία και δροσερή η σαλάτα σου Βαγγελιώ!
Το γιαούρτι το χρησιμοποιώ συχνά σαν βάση για ντρέσινγκς, μιας που είναι πιο ελαφρύ και δροσερό σε σχέση με τη μαγιονέζα!
Καλημέρα εύχομαι!
Ερμιόνη έτσι κι εγώ! Και διαπιστώνω πως μάλλον κερδίζουν σε γεύση!
Λαχταριστή, δροσερή, νόστιμη η πατατοσαλάτα σου, υπέροχη και σαν συνοδευτικό και σαν σαλατούλα!
Εγώ και μια κουταλίτσα μαγιονέζα θα της έβαζα, όπως λες!
Φιλιά, καλό μεσημέρι!
Έλενα πιο συχνά την σερβίρω σαν συνοδευτικό από τώρα και μετά! Είναι πολύ νόστιμη και αρέσει σε όλους μας
Τέλεια και πολύ υγιεινή η σαλατούλα, να είχα λίγη τώρα!!
Την μαγιονέζα την φτιάχνω στο σπίτι αλλά σπάνια, αρχίζω να φοβάμαι όμως με αυτά που ακούω!!
Φιλιά πολλά
Μαρί πρόσφατα είδα κάπου μια συνταγή μαγιονέζας χωρίς αυγά, με γάλα εβαπορέ και θα τη δω κι αυτή. Ωμά αυγά τέλος για μας!
Cara amica leggere il tuo blog è come respirare aria pura.
La tua ricetta è molto gustosa.
Un abbraccio forte, a presto.
Bene io sono felice che tu sia Annamaria di nuovo qui! Va tutto bene adesso? Molti tanti baci!
Δεν μπορώ να πω όχι στις πατατοσαλάτες και μαζί με το γιαουρτάκι θα είναι τέλεια σαλατουλα δροσιτική δροσιτική! Φιλάκια Vita μου!
Έρι και αρέσει πολύ και στα παιδάκια 🙂 !
Το γιαούρτι το χρησιμοποιώ κι εγώ αρκετά και δένει πολύ ωραία. Ακόμα και σε τονοσαλάτα που κάνω με μαρούλι πάζω γιαούρτι και την τρώω πιο ευχάριστα.
Πολύ ωραία σαλάτα και νόστιμη. Μπαίνει κι αυτή στα υπόψη 🙂
Φιλιά
Μάριον κι εγώ με γιαούρτι κάνω πια και τις τονοσαλάτες και πολλές άλλες. Ευχαριστώ!
Τελεια η πατατοσαλατα σου !!!!! και υγιεινη!!!!Βαγγελιω!!!Νασε καλα!!!!
Ευχαριστώ κοπελιά :-). Να τη δοκιμάσεις!
Ωραία, πεντανόστιμη και ότι πρέπει για "συνοδεία" σε ζεστό ψωμάκι Βαγγελιώ μου!
Πηνελόπη είναι μια από τις αγαπημένες μας το καλοκαίρι, σκέτη ή με συνοδεία!
Vita mou, exeis ena award sto blog mou, ela na to pareis kapia stigmi =)
Ευχαριστώ καλή μου. Είναι πολύ τιμητικό ένα βραβείο από σένα!
me to kalo to award sou! =)
to idio kai edw Vita mou. gemates einai oi paralies. xoris na katalayoume oti irthe i anoiksi, mas perase kai avte
ayrio tha pame sto Kusadasi gia picnic me ton syllogo TourkoKritikwn kai nomizw tha maste 3500-4000! Tha rthoune kai apo tin Syria (ap to Xamivtie) kai Libano merikous Kritikous. Diladi ftiaxnw kapia tapsia simera =)
Την έκανα και μας άρεσε. Την επόμενη φορά ομως δεν θα βάλω τον άνηθο..
Χαίρομαι που σας άρεσε. Δοκιμάστε με μαϊντανό ή φρέσκο κόλιανδρο! Ίσως σας αρέσει καλύτερα. Αν δεν θέλετε μυρωδικά βάλτε λίγη κάπαρη ή τουρσάκι σε κυβάκια. Της πηγαίνουν. Ευχαριστώ που τη δοκιμάσατε!
[…] πατατοσαλάτα με γιαούρτι […]
Νοστιμότατη η πατατοσαλάτα με τα αβγά.
Καλή Ανάσταση σε σένα , την οικογένειά σου και όλες τις διαδικτυακές φίλες!
Χριστός Ανέστη Ειρήνη! Αξιοποιούμε και τα πασχαλινά αυγουλάκια ;-)!
Πολύ δροσερή η σαλατούλα, την συνοδεύσαμε με το αρνάκι! Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη!!
Σας ευχαριστώ που τη δοκιμάσατε και χαίρομαι που σας άρεσε! Εμείς όλο το καλοκαίρι τη φτιάχνουμε και για συνοδευτικό των ψητών!