Στην Κρήτη είναι η εποχή της οφτής πατάτας. Οι πατάτες στη χόβολη συμπληρώνουν ανέκαθεν τα τραπέζια με τους μεζέδες στα καζανέματα της ρακής . Λιτό σερβίρισμα με αλάτι , λάδι και λεμόνι . Η σημερινή πρόταση είναι πιο σύνθετη, πιο λιχουδιάρικη και φυσικά πιο παχυντική, αλλά πότε πότε χρειάζονται και οι παρασπονδίες . Λειτουργούν παρηγορητικά…
Φυσικά δεν χρειάζεται να καζανέψουμε για να φτιάξουμε τη σημερινή συνταγή. Καλή είναι και η ηλεκτρική κουζίνα κι ακόμη καλύτερα τα τζάκια που δεν θα αργήσουν να ανάψουν (όπου δεν άναψαν ακόμη…). Η έμπνευση γι αυτή τη συνταγή είναι το νησί της Πάρου (ακόμη έναν Aegean προορισμό) όπου τις πρωτοδοκίμασα πριν από πολλά πολλά χρόνια (γύρω στα 15), σε κάποιες ταβέρνες στην πανέμορφη Νάουσα και στην Παροικιά.
Αξέχαστο ταξίδι , οι δυό μας με τη μάνα μου, κάτι ανάμεσα σε θρησκευτικό τουρισμό (προσκύνημα στην Εκατονταπυλιανή ήταν το τάμα) και ανάπαυλα από αγχωτικές καταστάσεις εκείνης της εποχής. Είχαμε πάει Μάιο , στην αρχή της τουριστικής περιόδου. Το νησί ήταν πανέμορφο, όσο πρέπει ήσυχο χωρίς τον συνωστισμό του Καλοκαιριού.
Είχε βέβαια και ιδιαίτερο γαστρονομικό ενδιαφέρον. Γούνες (που τις πρωτοδοκίμασα εκεί), σαλάτες πεντανόστιμες, θαλασσινά άφθονα και πολύ ωραία μαγειρεμένα, και νησιώτικα γλυκίσματα λαχταριστά. Ανάμεσα στα άλλα και γεμιστές πατάτες σε διάφορες εκδοχές , έδεσμα που κατέγραψα και αντέγραψα!
Οι δικές μου παραλλαγές έκτοτε πολλές και ποικίλες . Άλλοτε λιτές κι άλλοτε πιο σύνθετες. Οι γευστικές μας συνήθειες έχουν αλλάξει αρκετά από κείνη την εποχή κι έτσι έχω πια εγκαταλείψει την συχνή χρήση της κρέμας γάλακτος και τα αλλαντικά που χρησιμοποιούσα. Η γέμιση με κρητικά τυριά είναι τόσο όσο πρέπει πικάντικη, καθόλου βαριά , και πολύ νόστιμη. Οι γεμιστές πατάτες είναι ωραίο ορεκτικό , αλλά και συνοδευτικό πιάτο.
Υλικά
5-6 μέτριες πατάτες παρόμοιου μεγέθους
Μια κουταλιά ξινομυζήθρα Κρήτης ή φέτα σε τρίμματα για κάθε πατάτα
Ένα ραβδάκι κρητικής γραβιέρας για κάθε πατάτα (μεγέθους μισού σπιρτόκουτου) και 2-3 κουταλιές τριμμένη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1-2 πράσινα κρεμμυδάκι ψιλοκομμένα
2-3 κουταλιές άνηθο
Προαιρετικά ένα αυγό
Αλάτι
Πιπέρι
Επί το έργον
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες: τις αφήνουμε για λίγη ώρα μέσα σε νερό και τρίβουμε την επιφάνεια με σφουγγάρι ή βουρτσάκι. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν τα πολλά νερά και όπως είναι βρεγμένες και καθαρές τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.
Τις βάζουμε σε πυρέξ αν τις ψήσουμε στο φούρνο τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς .
Σε μια ώρα περίπου τις ξεσκεπάζουμε, να καψαλιστεί ελαφρά η φλούδα τους αν μας αρέσει, αλλιώς τελειώνουμε το ψήσιμο διατηρώντας το σκέπασμα. Αν τις ψήσουμε σε τζάκι τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο μία μία.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: ανακατεύουμε την μυζήθρα ή τη φέτα με την τριμμένη γραβιέρα , τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, το ελαιόλαδο το πιπέρι και το αυγό αν βάλουμε, και τα ανακατεύουμε.
Χαράζουμε σταυρωτά τις πατάτες όταν έχουν μαλακώσει εντελώς και όπως είναι καυτές τις ανοίγουμε όσο γίνεται και τις γεμίζουμε . Πάνω σε κάθε μια βάζουμε ένα ραβδάκι γραβιέρας και αν θέλουμε ξαναπασπαλίζουμε με πιπέρι.
Τις ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να γρατιναριστεί η επιφάνεια όσο μας αρέσει.
Σερβίρονται ζεστές.
Παρατηρήσεις
1)Η αναλογία των τυριών είναι θέμα επιλογής. Παλιότερα τα έβαζα αντίστροφα! Τώρα επιλέγω περισσότερη μυζήθρα από γραβιέρα για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Η γραβιέρα και η φέτα δίνουν πιο κρεμώδες αποτέλεσμα που ίσως είναι προτιμότερο για κάποιους. Ταιριάζει πάρα πολύ και η κεφαλογραβιέρα Κρήτης.
2)Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο αλλαντικό.
3) Ένας κόμπος βούτυρο σε κάθε πατάτα πριν την προσθήκη της γέμισης αναβαθμίζει τη γεύση αλλά…
4)Αντί άνηθο μπορούμε να βάλουμε μαϊντανό . Επίσης μπορούμε να παίξουμε με αρκετά αρωματικά και μπαχαρικά (ρίγανη, θυμάρι, πάπρικα, σουμάκ κλπ).
Τις έφτιαξα χθες το βράδυ Βαγγελιώ και έγιναν φοβερές!!!!!!!!!!!! Στα υλικά της γέμισης πρόσθεσα 1 κτγ βούτυρο φρέσκο 😉
Ευχαριστώ που τις δοκιμάσατε Γιώργο. Περιμένω και τους αυτοσχεδιασμούς σου! Η συνταγή σηκώνει επεμβάσεις 😉
ΦΟΒΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΠΡΑΒΟ!!!!!
Ευχαριστώ Αργυρώ! Καλές γιορτές!
[…] ψητά στα κάρβουνα, κάνουμε και με άλλα υλικά. Πατάτες οφτές, αυγά οφτά, χοχλιοί οφτοί, θαλασσινά και καβούρια οφτά. […]