Μια τοπική παραδοσιακή συνταγή από ένα χωριό των Αστερουσίων
Μια παραδοσιακή, τοπική συνταγή που είναι άγνωστη στους πολλούς. Στην ουσία περιέχει 3 υλικά όλα κι όλα αν εξαιρέσουμε το αλατοπίπερο και το νερό. Αλλά μέσα στην απλότητά της είναι αξεπέραστη!
Σ’ αυτό λοιπόν το όμορφο χωριό, το βράδυ της Ανάστασης δεν κάνουν μαγειρίτσα. Το παραδοσιακό τους λαμπριάτικο πιάτο είναι τούτο που σας περιγράφω παρακάτω . Με υλικά δικής τους παραγωγής, αρνάκι και τσίπα αιγοπρόβειου γάλακτος. Είναι κτηνοτροφική περιοχή και παράγει προϊόντα ιδιαίτερης νοστιμιάς .
Μάλλον είναι σωστό γιατί το αρνί που ανάτρεφαν για το αναστάσιμο δείπνο τους ήταν το καλύτερο απ’ όλα τους τα ζώα –που ούτως ή άλλως είναι πεντανόστιμα λόγω της θέσης του χωριού- και τύγχανε της ιδιαίτερης φροντίδας τους από την ώρα της γέννησής του.Σ’ αυτά τα λιτά φαγητά των τριών υλικών, πρωταρχικό ρόλο έχει η ποιότητα των υλικών. Το βράδυ λοιπόν της Ανάστασης μετά το «Χριστός Ανέστη» οι φούρνοι του χωριού άνοιγαν για λίγο για να παραλάβουν οι κάτοικοι τα ταψιά με το πολύ ιδιαίτερο πασχαλινό αρνάκι τους.
Υλικά
1-1,5 κιλό αρνάκι από το μπροστινό μέρος
3 κούπες ρύζι νυχάκι (ή καρολίνα)
1-1,5 κούπα τσίπα (αθόγαλα)
Αλάτι –πιπέρι
Επί το έργον
Πλένουμε και αλατοπιπερώνουμε το κρέας . Βάζουμε σε βαθουλό σκεύος φούρνου – κατά προτίμηση πήλινο με σκέπασμα – το ρύζι αφού το ξεπλύνουμε και το αλατίσουμε λίγο.Βάζουμε νερό ώστε το ρύζι να καλύπτεται κατά ένα δάκτυλο. Από πάνω βάζουμε τα κομμένα κομμάτια του κρέατος να το σκεπάζουν. Τέλος σκεπάζουμε με ένα λεπτό στρώμα τσίπας το φαγητό.
Κλείνουμε το σκεύος με το σκέπασμά του ή με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο . Μπορούμε να το ψήσουμε σε 160 βαθμούς για 4-5 ώρες ανάλογα με το μέγεθος του ζώου ή σε 180 βαθμούς για 3 ώρες περίπου. Το αργό ψήσιμο είναι μάλλον καλύτερο.
Σερβίρεται ζεστό.
Παρατηρήσεις
1)Συχνά χρησιμοποιείται και το κεφαλάκι του ζώου σ’ αυτό το φαγητό . Μπαίνει στο κέντρο του ταψιού και γύρω του χτίζεται το ρύζι.
2)Η τσίπα είναι η κρούστα που κάνει το γάλα όταν το βράσουμε και το αφήσουμε να κρυώσει. Στο αιγοπρόβειο γάλα είναι αρκετά παχιά και λιπαρή.Όταν μείνει κάποιες μέρες γίνεται πιο ομοιογενής και εμείς εδώ τη λέμε αθόγαλα. Το αθόγαλα επίσης είναι ιδανικό για αυτό το φαγητό.Θα μπορούσε ίσως να χρησιμοποιηθεί κάποιο άλλο λιπαρό γαλακτοκομικό όπως στραγγιστό γιαούρτι (ενισχυμένο με καλό βούτυρο) ή καϊμάκι αγελαδινού γάλακτος. Μπορεί να μην είναι το ίδιο φαγητό, αλλά είναι απίστευτο το πόσο ταιριάζει το ρύζι με τα γαλακτοκομικά αυτού του τύπου…
3)Πολύ θα ήθελα αν κάποιος είναι καλύτερος γνώστης της συνταγής αυτής να στείλει τις παρατηρήσεις του. Εγώ δεν έχω δοκιμάσει όπως είπα το καπετανιανό αρνί από ντόπια μαγείρισσα και -παρόλο που μου φαίνεται άψογο με τη συνταγή που μου έχουν δώσει- μπορεί κάποιοι να γνωρίζουν κι άλλα μυστικά…
4)Τις φωτογραφίες και κάποιες πληροφορίες τις βρήκα σε κάποιο παλιό τεύχος του περιοδικού “Κρητικό Πανόραμα” που δεν έχει ιστοσελίδα για να σας παραπέμψω και είναι από μνήμης γιατί δεν ήταν δικό μου.Δυστυχώς δεν θυμάμαι τον αριθμό του τεύχους.
Πολύ ωραία ανάρτηση Vita μου και φοβερό το αρνάκι!
Φιλιά πολλά, αν δεν τα πούμε, καλή Ανάσταση!
Έρι Χριστός Ανέστη! Είναι ωραία συνταγή μέσα στην απλότητά της πράγματι!
Βαγγελιώ μου εξαιρετική η συνταγή σου! Εκτιμώ ιδιαίτερα τα φαγητά με τα λίγα υλικά που έχουν μοναδική γεύση λόγω των ξεχωριστών υλικών που περιέχουν!
Ευχαριστώ πολύ!
Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα με όσους αγαπάς! Καλή Ανάσταση!
Ευχαριστώ Αγγελική μου! Έχει βέβαια σ' αυτές τις συνταγές μεγάλη σημασία η ποιότητα των υλικών!
Πολυ ενδιαφερουσα συνταγη, πρεπει να γινεται πολυ νοστιμο!
Καλο Πασχα!
Λίγο βαρύ βέβαια και φουλ θερμίδες αλλά νόστιμο σίγουρα 🙂
Αυτά τα τόσο απλά φαγάκια και όμως τόσο ιδιαίτερα αξίζει να μένουν και να τα μαθαίνουμε όλοι μας!!! Είμαι σίγουρη για τη νοστιμιά του!
Καλό ξημέρωμα!
Ακριβώς για τους λόγους που λες κατεγράφη η συνταγή Έφη!
Φαίνεται τόσο καλοψημένο, που δύσκολα θα μπορούσε να του αντισταθεί κάποιος. Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι το ρύζι μαγειρεύεται την ίδια ώρα που μαγειρεύεται και το αρνί. Δύσκολο να βρω τσίπα, αλλά θα άξιζε ο κόπος να την δοκιμάσω, ίσως έκανα αντικατάστασή της με κάποιο άλλο υλικό.
Καλημέρα και με το καλό στην Ανάσταση σου εύχομαι Βαγγελιώ μου.
Πραγματικά Πηνελόπη ήταν λαχταριστό! Κι εγώ είχα την απορία με το ρύζι αλλά βγήκε τέλειο! ϊσως γιατί βράζει περισσότερο σε λίπος παρά σε νερό!
Κάλή Ανάσταση με υγεία!!! υπέροχη παραδοσιακή συνταγή!!! μπράβο σου!Να μην ξεχνάμε τις παραδοσιακές συνταγές!!!
Ευχαριστώ Ζουζού για τα καλά σου λόγια! Νάσει καλά.
Αντί για τσίπα μπορείτε να βάλετε στακοβούτυρο, το οποίο πωλείται στα κρητικά μαγαζιά της Αθήνας. Τη διαφορά την κάνει, νομίζω, το σκεύος και ο φούρνος. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΣΑΣ, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΣΙ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΑΣ.
Γιάννη ευχαριστώ για τις ευχές! Για όλο τον κόσμο χρόνια πολλά και καλά!
Νομίζω ότι αυτή η συνταγή θέλει και κάποιο γαλακτοκομικό εκτός από το βούτυρο, γι αυτό προτείνω γιαούρτι σε συνδυασμό με βούτυρο. Αν είναι και στακοβούτυρο τόσο το καλύτερο!
Πολύ ωραία συνταγή μπράβο σου, δεν την ήξερα!!!Καλό Πάσχα αν δεν τα ξαναπούμε να περάσεις καλά!!!
Φιλιά!!!
Ελένη είναι τόσο ιδιαίτερη που λίγοι τη γνωρίζουν ακόμη και μέσα στην Κρήτη!
kalispera sas!!kalo pasxa sas euxome me ygia!!
filia polla!!
Βασιλική μου σ' ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και για τις ευχές. Αντεύχομαι χρόνια πολλά και ό,τι επιθυμείς!
Εξαιρετική συνταγή.
Καλό Πάσχα
Καλά να περάσετε
Φιλιά
Ευχαριστώ Μανουσίνα. Να είσαι καλά κι εσύ και οι αγαπημένοι σου.
γεια σας το χωριο μου ειναι πολυ κοντα στα καπετανιανα και κανουμε αυτο το φαγητο και εμεις το μονο διαφορετικο που κανουμε ειναι οτι βαζουμε το κρεας πανω σε κληματα.. ειναι πεντανοστιμο….
Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο. Πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία! Τα κλήματα που μπαίνουν σε σχέση με το ρύζι;
Υπέροχες συνταγές από μια θαυμάσια κουζίνα!
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!
Ευχαριστώ πολύ Μαρίνα! Και για τα καλά λόγια και για τις ευχές. Αντεύχομαι ό,τι επιθυμείς!
Πολύ όμορφη η συνταγή σου και η ανάρτηση φυσικά,όπως πάντα:)
Καλό Πάσχα!
Μαρία τι τιμητικό σχόλιο! Να είσαι καλά!
Και πού θα βρούμε την τσίπα κυρία μου; !!!!
Πεντανόστιμο φαίνεται, φαντάζομαι τη γεύση κι ανυπομονώ να τελειώσει η νηστεία! σλουρπιμιαμιμιαμ…
Δηλώνω πως βρήκα κατσικίσιο κρέας (γιούούπι!!!) και το Πασχαλινό μας κρέας θα είναι αυτό!Αν το δοκιμάσω με αιγινό βούτυρο λέει;
Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση Βίτα μου!!!
Είναι ένα θέμα πράγματι η τσίπα Θαλασσίτσα :-)!
Αλλά αν τη βρούμε; Να μην έχουμε μια αντάξια συνταγή;
Ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω!
Prepi na einai poly nostimo!
Kalo Pasxa & Kali Anastasi & Xeretismous mou ap ti Smyrni =)
Η Κρήτη χαιρετά εγκάρδια τη Σμύρνη! Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη ! Να είσαι καλά!
Αν έριχνες δύο τρεις κόκκους μπαχάρι, θα του πήγαιναν, ή ειναι ιεροσυλία?
Τζόνσον καλώς όρισες! Σ'ευχαριστώ για την επίσκεψη. Δεν ξέρω τι αποτέλεσμα θα είχε το μπαχάρι. Εντάξει στη μαγειρική, αυτενεργούμε πολλές φορές. Έτσι εξάλλου προχωρεί και εξελίσσεται.. Αλλά πρέπει να κάνουμε αναφορά και στις αυθεντικές συνταγές. Αν το δοκιμάσεις με μπαχάρι, να μας πεις 🙂
πωπωππω ειδα ολα μαζι τα τελευταια σου ποστ κ ψαχνω μια σαλιάρα!!!!!
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα 🙂
Και λοιπόν κλπ ευχαριστώ πολύ! Ελπίζω να πέρασες καλά κι εσύ. Χρόνια Πολλά!
Τρία υλικά και κρύβουν τόση παράδοση, νοστιμιά και ιστορία! Μπράβο!
Καλό Πάσχα!
Κική ευχαριστώ! Είδες; Πράγματι ουκ εν τω πολλώ το ευ! Η συνταγή το αποδεικνύει…
Όσες κροτίδες πέφτουνε, του Πάσχα την ημέρα, τόσες χαρές σου εύχομαι, να έχεις κάθε μέρα!χρονια πολλα!
Ευχαριστώ πολύ Μισιρλού για την επίσκεψη, το σχόλιο, και τις πολλέ πολλές ευχές που μου στέλνεις. Σου τις ανταποδίδω στο ακέραιο :-)!
Φιλενάδα αυτό είναι τέλειο!!
Επειδή στο χωριό πούντιασα μέχρι χιόνι έριξε απειλούσα ότι καλύτερα να είχα πάει στην Κρήτη και να τη γυρνούσα ολόκληρη!!
Πολλά φιλιά!!
[…] για τα Αστερούσια και κάποιες από τις αετοφωλιές τους, εδώ κι εδώ κι εδώ.Επισημαίνω ότι και η προαναφερόμενη […]
[…] εδώ στην Κρήτη συνδυάζουμε τα μικρά ψητά κρέατα (πολλές φορές και τα μαγειρευτά) με κάποιο […]
[…] για τα Αστερούσια και κάποιες από τις αετοφωλιές τους, εδώ κι εδώ κι εδώ.Επισημαίνω ότι και η […]