Vegan/vegetarian

Μακαρονάδα με σάλτσα μελιτζάνας και πιπεριάς και ξινομυζήθρα

Μακαρονάδα με σάλτσα μελιτζάνας και πιπεριάς και ξινομυζήθρα

Καλοκαιρινή μακαρονάδα με τα όλα της!

Η σάλτσα αυτής της μακαρονάδας είναι ένα νόστιμο τουρλού λαχανικών, ένα ratatouille  που θα έλεγαν οι Γάλλοι , μια caponata που θαέλεγαν οι Ιταλοί. Υποθέτω ότι αντίστοιχα πιάτα θα έχουν και οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι αλλά δεν γνωρίζω τις ονομασίες τους.Όπως και να τα πεις αυτά τα πολύχρωμα πιάτα λαχανικών υπάρχουν σε διάφορες παραλλαγές σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Ο συνδυασμός τους με ζυμαρικά είναι πολύ επιτυχημένος και το τοπικό άρωμα το δίνει σε κάθε περίπτωση το ιδιαίτερο τυρί κάθε περιοχής.

Μακαρονάδα με σάλτσα μελιτζάνας και πιπεριάς και ξινομυζήθρα

Έτσι το άρωμα Κρήτης σ’ αυτό το μεσογειακό πιάτο το δίνει η ξινομυζήθρα . Η ξινομυζήθρα  ταιριάζει πολύ με όλα αυτά τα λαχανικά. Κι αν είναι δύσκολο να βρεθεί ξινομυζήθρα (αν κι υπάρχει πια παντού), η αντικατάστασή της με φέτα θα δώσει λίγες θερμίδες παραπάνω στο πιάτο αλλά θα είναι εξίσου ταιριαστή.

 

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε  να κόψουμε τη μια ντομάτα σε καρεδάκια και να τρίψουμε  τις άλλες δύο, ώστε να βρίσκουμε και καρεδάκια
ντομάτας στο πιάτο μας.

2)Οι πιπεριές μπορούν να είναι όποιου χρώματος θέλουμε καιόποιου είδους μας αρέσει. Ακόμη   και μια μικρή καυτερή   αν μας αρέσουν τα καυτερά.

3)Αν βάλουμε φρέσκα μανιτάρια τα προσθέτουμε μαζί με τις μελιτζάνες και τις πιπεριές. Αν βάλουμε κονσέρβας , μαζί με το μαϊντανό.

4)Έχω δοκιμάσει να βάλω την ξινομυζήθρα μέσα στη σάλτσα, πριν την τραβήξω από το μάτι. Σ’ αυτή την περίπτωση ταιριάζουν περισσότερο ζυμαρικά τρυπητά, τύπου κοφτό μακαρονάκι, ριγκατόνι κλπ . Αδειάζουμε τη σάλτα μέσα στην κατσαρόλα με το ζυμαρικό αφού το σουρώσουμε. Έτσι η σάλτσα εισχωρεί στο εσωτερικό των ζυμαρικών . Όταν θα το φτιάξω έτσι θα βάλω αντίστοιχη φωτογραφία.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο