Vegan/vegetarian

Σπανακόρυζο κοκκινιστό

Σπανακόρυζο κοκκινιστό

Το φαγάκι της Δευτέρας…

Κι ενώ λοιπόν τις Κυριακές συνήθως ανεβάζω γλυκό, ξέχασα αλλού το τετράδιο των σημειώσεων με τα γλυκά. Έτσι πάει –για σήμερα- η εξαιρετική φουντουκόπιτα που είχα ετοιμάσει για δημοσίευση. Μπορεί βέβαια τους περισσότερους/ες αντί  για το «γλυκό της Κυριακής» να τους βολεύει καλύτερα «το φαγητό της Δευτέρας» ή της Τρίτης, της Τετάρτης κλπ. οπότε ελπίζω να διαβάσετε και τούτη την ανάρτηση 😉 .

Σπανακόρυζο κοκκινιστό

Κακά τα ψέμματα, όσες και όσοι μαγειρεύουμε ένα πρόβλημα για τα «φαγάκια της καθημερινότητας» -όπως τα έλεγε η αείμνηστη Εύη Βουτσινά- το έχουμε. Γι αυτό εξάλλου κι εμείς εδώ διαπιστώνουμε από τα σχόλια και τις επισκέψεις σας πόσο σας εξυπηρετεί το «μενού της εβδομάδας». Είναι και για μας ένας μπούσουλας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συμβαίνουν και τα έκτακτα… Αν μας τύχει μια καλή πρώτη ύλη, αν μας λείπει ένα υλικό την τελευταία στιγμή, αλλάζουν τα σχέδια!

Σπανακόρυζο κοκκινιστό

Να, όπως εδώ, που στις μισές φωτογραφίες θα δείτε το σπανάκι γιαχνί σκέτο, χωρίς το ρύζι! Κανονικά έπρεπε να είναι διπλός ο τίτλος της ανάρτησης. Τα πράγματα έχουν ως εξής: Σε μια κοινοποίηση του σπανακόρυζου στο facebook, πολλές φίλες σχολίασαν ότι το φτιάχνουν και με ντομάτα και με λεμόνι. Επειδή κι εγώ το έχω φτιάξει έτσι κάποιες φορές και μας άρεσε, είπα να το φτιάξω και για το site. Κοκκινιστό λοιπόν σπανακόρυζο, αλλά και με λεμόνι.

Έλα σου όμως που ενώ το σπανάκι και τα υπόλοιπα υλικά είχαν ήδη μπει στην κατσαρόλα, το ρύζι απουσίαζε από το ντουλάπι… Έτσι στην πρώτη απόπειρα το σπανάκι παρέμεινε γιαχνί και συνόδευσε τα τηγανητά ψαράκια μας αντί σαλάτα! Τέλειο το βρήκαμε! Και χωρίς το ρύζι! Η φωτογραφία με τα ψαράκια στο fb προκάλεσε πολλές ερωτήσεις για το συνοδευτικό. Πού να ήξεραν οι φίλες το τυχαίο της παρασκευής, το μισοτελειωμένο σπανακόρυζό μου! Γι αυτό και έχει πέσει πολύ το λάδι όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Δεν μπήκε ρύζι που θα τραβούσε κι εκείνο λίγη λιπαρή ουσία 🙂 …

Σπανακόρυζο κοκκινιστό

Βέβαια την δεύτερη φορά, πρώτα εξασφάλισα τα υλικά και μετά μπήκα στη διαδικασία της φωτογράφισης, οπότε έχουμε εδώ και το σπανάκι γιαχνί και το «κόκκινο» αλλα και λεμονάτο σπανακόρυζο!

Σπανακόρυζο κοκκινιστό

Παρατηρήσεις

  1. Αν δεν θέλουμε να βάλουμε ρύζι, συνεχίζουμε το μαγείρεμα του σπανακιού μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να μείνει με τη σάλτσα του. Προσθέτουμε το λεμόνι στο σερβίρισμα.

2. Στο σπανακόρυζο, άλλοι προτιμούν ρύζι καρολίνα άλλου νυχάκι. Σε μας αρέσει και με τα δύο… Στην Παρασκευή των φωτογραφιών χρησιμοποίησα μπασμάτι και μας άρεσε πολύ!

3. Αν δεν βάλουμε φρέσκια ντομάτα μπορούμε να βάλουμε σάλτσα σπιτική ή του εμπορίου. Τότε θα χρειαστεί λίγο νεράκι το φαγητό μας. Επίσης επειδή είναι πιο συμπυκνωμένη θα βάλουμε μικρότερη ποσότητα, περίπου 150gr για την παραπάνω δόση.

4. Το σκέπασμα της κατσαρόλας με πετσέτα, το συνηθίζουμε πολύ στην Κρήτη για τα διάφορα φαγητά με ρύζι, χόντρο κλπ. Απρροφούνται όλα τα υγρά τους χωρίς να ξαναπέσει στην κατσαρόλια η υγρασία που θα συγκρατούσε ένα μεταλλικό σκέπασμα. Δοκιμάστε το, έχει το νόημά του!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο