Το φαγάκι της Δευτέρας…
Κι ενώ λοιπόν τις Κυριακές συνήθως ανεβάζω γλυκό, ξέχασα αλλού το τετράδιο των σημειώσεων με τα γλυκά. Έτσι πάει –για σήμερα- η εξαιρετική φουντουκόπιτα που είχα ετοιμάσει για δημοσίευση. Μπορεί βέβαια τους περισσότερους/ες αντί για το «γλυκό της Κυριακής» να τους βολεύει καλύτερα «το φαγητό της Δευτέρας» ή της Τρίτης, της Τετάρτης κλπ. οπότε ελπίζω να διαβάσετε και τούτη την ανάρτηση 😉 .
Κακά τα ψέμματα, όσες και όσοι μαγειρεύουμε ένα πρόβλημα για τα «φαγάκια της καθημερινότητας» -όπως τα έλεγε η αείμνηστη Εύη Βουτσινά- το έχουμε. Γι αυτό εξάλλου κι εμείς εδώ διαπιστώνουμε από τα σχόλια και τις επισκέψεις σας πόσο σας εξυπηρετεί το «μενού της εβδομάδας». Είναι και για μας ένας μπούσουλας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συμβαίνουν και τα έκτακτα… Αν μας τύχει μια καλή πρώτη ύλη, αν μας λείπει ένα υλικό την τελευταία στιγμή, αλλάζουν τα σχέδια!
Να, όπως εδώ, που στις μισές φωτογραφίες θα δείτε το σπανάκι γιαχνί σκέτο, χωρίς το ρύζι! Κανονικά έπρεπε να είναι διπλός ο τίτλος της ανάρτησης. Τα πράγματα έχουν ως εξής: Σε μια κοινοποίηση του σπανακόρυζου στο facebook, πολλές φίλες σχολίασαν ότι το φτιάχνουν και με ντομάτα και με λεμόνι. Επειδή κι εγώ το έχω φτιάξει έτσι κάποιες φορές και μας άρεσε, είπα να το φτιάξω και για το site. Κοκκινιστό λοιπόν σπανακόρυζο, αλλά και με λεμόνι.
Έλα σου όμως που ενώ το σπανάκι και τα υπόλοιπα υλικά είχαν ήδη μπει στην κατσαρόλα, το ρύζι απουσίαζε από το ντουλάπι… Έτσι στην πρώτη απόπειρα το σπανάκι παρέμεινε γιαχνί και συνόδευσε τα τηγανητά ψαράκια μας αντί σαλάτα! Τέλειο το βρήκαμε! Και χωρίς το ρύζι! Η φωτογραφία με τα ψαράκια στο fb προκάλεσε πολλές ερωτήσεις για το συνοδευτικό. Πού να ήξεραν οι φίλες το τυχαίο της παρασκευής, το μισοτελειωμένο σπανακόρυζό μου! Γι αυτό και έχει πέσει πολύ το λάδι όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Δεν μπήκε ρύζι που θα τραβούσε κι εκείνο λίγη λιπαρή ουσία 🙂 …
Βέβαια την δεύτερη φορά, πρώτα εξασφάλισα τα υλικά και μετά μπήκα στη διαδικασία της φωτογράφισης, οπότε έχουμε εδώ και το σπανάκι γιαχνί και το «κόκκινο» αλλα και λεμονάτο σπανακόρυζο!
Υλικά
400gr σπανάκι (καθαρό βάρος)
1 μέτριο κρεμμύδι
90 ml (5-6 κουταλιές) ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
200gr τριμμένη ντομάτα (και από κονσέρβα τον χειμώνα)
1 κουταλάκι πελτέ
120gr ρύζι της επιλογής μας (δείτε παρατηρήσεις)
Τον χυμό ενός λεμονιού
Προαιρετικά και αν υπάρχουν 5-6 ντοματίνια ή/και λίγος άνηθος
Επί το έργον
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο να μαραθεί. Προσθέτουμε το σπανάκι καλοπλυμένο, εμ όσο νερό έχει κρατήσει από το πλύσιμο, και αλατοπιπερώνουμε. Όταν ξαναρχίσει ο βρασμός, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε το μάτι, να πέσει το σπανάκι και να βγάλει τα υγρά του. Προσθέτουμε τη ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό.
Αφήνουμε να πάρουν βράση και προσθέτουμε το ρύζι, ξεπλυμένο και στραγγισμένο, και τα ντοματίνια αν βάλουμε. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία με σκεπασμένη κατσαρόλα, ανακατεύοντας πότε πότε για να μην πιάσει. Προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού. Σπάνια χρειάζεται νερό (ανάλογα με το είδος του ρυζιού), αλλά αν συμβεί προσθέτουμε λίγο. Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε από το μάτι, σκεπάζουμε με πετσέτα και περιμένουμε 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Αν δεν θέλουμε να βάλουμε ρύζι, συνεχίζουμε το μαγείρεμα του σπανακιού μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να μείνει με τη σάλτσα του. Προσθέτουμε το λεμόνι στο σερβίρισμα.
2. Στο σπανακόρυζο, άλλοι προτιμούν ρύζι καρολίνα άλλου νυχάκι. Σε μας αρέσει και με τα δύο… Στην Παρασκευή των φωτογραφιών χρησιμοποίησα μπασμάτι και μας άρεσε πολύ!
3. Αν δεν βάλουμε φρέσκια ντομάτα μπορούμε να βάλουμε σάλτσα σπιτική ή του εμπορίου. Τότε θα χρειαστεί λίγο νεράκι το φαγητό μας. Επίσης επειδή είναι πιο συμπυκνωμένη θα βάλουμε μικρότερη ποσότητα, περίπου 150gr για την παραπάνω δόση.
4. Το σκέπασμα της κατσαρόλας με πετσέτα, το συνηθίζουμε πολύ στην Κρήτη για τα διάφορα φαγητά με ρύζι, χόντρο κλπ. Απρροφούνται όλα τα υγρά τους χωρίς να ξαναπέσει στην κατσαρόλια η υγρασία που θα συγκρατούσε ένα μεταλλικό σκέπασμα. Δοκιμάστε το, έχει το νόημά του!