Αλμυρά

Γεμιστό γιορτινό ψωμί

Γεμιστό γιορτινό ψωμί

Ένα “flower bread” για το γιορτινό τραπέζι!

Το έχω ξαναγράψει ότι έχω εκπλαγεί με τα ζυμώματα που βλέπω σε διάφορα βίντεο απ’ όλες τις χώρες του κόσμου. Είναι κάποιες βαλκανικές πίτες και αρτοσκευάσματα που είναι πανέμορφα σε εμφάνιση! Δεν ξέρω σε γεύση, γιατί συνήθως δοκιμάζω αυτές τις τεχνικές ζυμώματος με δικά μου ζυμάρια και γεμίσεις, αλλά η εμφάνισή τους είναι πραγματικά γιορταστική.

Γεμιστό γιορτινό ψωμί

Δεν ξέρω ποιος τα ονόμασε flower breads, αλλά θεωρώ πολύ εύστοχη την ονομασία τους γιατί πράγματι παραπέμπουν σε λουλούδι.Θα μου πείτε, τα δικά μας ξομπλιαστά ψωμιά είναι επίσης αριστουργήματα φαντασίας και τεχνικής αλλά ακριβώς επειδή είναι πολύ και δύσκολο το ξόμπλι, εγώ τα θεωρώ περισσότερο στολίδια!

Γεμιστό γιορτινό ψωμί

Έτσι για το τραπέζι μας και για κατανάλωση χωρίς πολλή σκέψη, έχω φτιάξει κατά καιρούς όμορφες πίτες και ψωμιά πάντα βέβαια με αναφορά στις πηγές μου!  Από τα πρώτα χρόνια δημιουργίας της σελίδας έχει δημοσιευτεί εδώ ένα πανέμορφο ταχινόψωμο-λουλούδι από ένα εξαιρετικό βαλκανικό blog εκείνης της εποχής, και πρόσφατα μια υπέροχη πίτα-ψωμί που έχει γίνει μάλιστα πολύ δημοφιλής στους επισκέπτες μας.

Σήμερα ήρθε η σειρά της δικής μου εκδοχής ενός τέτοιου «λουλουδένιου ψωμιού» που ήδη κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Υποθέτω ότι όλοι όσοι το έφτιαξαν βασίστηκαν όσον αφορά τη δημιουργία του (χωρίς δυστυχώς να το αναφέρουν) σε ένα παλιό βιντεάκι από το youtube  άλλοτε αντιγράφοντάς το, άλλοτε προσαρμόζοντάς το σε δικά τους ζυμάρια.

Γεμιστό γιορτινό ψωμί

Εγώ εδώ χρησιμοποίησα ένα απλό ανεβατό ζυμαράκι, και στη γέμιση-ενώ το προόριζα για τυρόψωμο- μου προέκυψε και λίγο σπανάκι. Μου φάνηκε μεγάλη η ποσότητά που είχα ετοιμάσει για σπανακόρυζο, οπότε σκέφτηκα “δεν προσθέτω λίγο και στο ψωμί-πίτα”;  Γενικά στη γέμιση θα έλεγα να τολμήσουμε αυτοσχεδιασμούς. Εγώ ήδη το σκέφτομαι για τις γιορτές με γέμιση κιμά ή με μείγμα τυριών-αλλαντικών. Την τελευταία στιγμή δε, σκόρπισα και λίγες “πέρλες” σκινόκαρπου στο κέντρο. Δεν ξέρω αν φαίνεται στις φωτογραφίες, αλλά το στόλισαν πολύ ωραία!

Γεμιστό γιορτινό ψωμί

Φυσικά αν έχετε εξοικειωθεί με κάποια δική σας ζύμη μαγιάς, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε. Εδώ μόνο θα υπενθυμίσω τη δική μου συμβουλή: οι ζύμες μαγιάς γίνονται καλύτερες με καλό εμφιαλωμένο νερό. Εμείς εδώ έχουμε το ΖΑΡΟΣ, που έχει βραβευτεί ως το καλύτερο νερό του κόσμου σε σχετικό διαγωνισμό.

Παρατηρήσεις

  1. Η ζύμη είναι πολυδοκιμασμένη, οπότε δεν έχω να προσθέσω κάποια παρατήρηση για τα υλικά και την παρασκευή της, το μόνο ίσως που θα άλλαζα θα ήταν το μέγεθος του ταψιού. Χρησιμοποίησα 28άρι γιατί δεν είχα 30άρι όταν το έφτιαξα, και κάπως το στρίμωξα. Αν δείτε το αρχικό βίντεο, το σχέδιο φτιάχτηκε με πολύ λιγότερες πιτούλες σε μικρότερο σκεύος. Σημασία έχει η ιδέα και το στήσιμο.
  2. Αν έχουμε εμπειρία στο άνοιγμα του φύλλου δεν είναι ανάγκη να χωρίσουμε σε μικρά κομμάτια τη ζύμη. Μπορούμε να ανοίξουμε μεγαλύτερα φύλλα και να κόψουμε τα δισκάκια μας 4-5 μαζί. Εγώ δεν είχα μεγάλο πλάστη μαζί μου και άνοιξα εδώ μικρά φυλλαράκια.
  3. Δεν παραγεμίζουμε τα φυλλαράκια, δεν θέλουμε να σκάσουν στο ψήσιμο! Υπολογίστε 1 κουταλιά όχι καλά γεμάτη γέμιση για κάθε φυλλαράκι με διάμετρο 11cm. Δηλαδή αν γεμίσετε μόνο με τυριά, δεν χρειάζεται ούτε να τα ζυγίσετε, με το κουτάλι υπολογίζονται…
  4. Όπως προανέφερα, οποιαδήποτε ζύμη με μαγιά θα ήταν κατάλληλη για τη συνταγή. Πειραματιστείτε με όποιαν έχετε εξοικειωθεί. Γεμίσεις θα δοκιμάσω κι εγώ κι άλλες και θα συμπληρώσω εδώ τα αποτελέσματα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο