Δροσερή και χορταστική!
Τι άλλο θα μπορούσε να περιέχει η σημερινή ανάρτηση! Σαλάτα δροσερή, χωρίς μεγάλη προετοιμασία, που θα μπορούσε να τη δει κανείς και ως ελαφρύ γεύμα. Εμείς πάντως την καθιερώσαμε τον τελευταίο καιρό, μιας και είχαμε την τύχη φέτος τα παντζάρια μας να «προκόψουν»… Θα μου πείτε, το καλοκαίρι ο «βασιλιάς» της ωμής σαλάτας είναι η χωριάτικη. Θα συμφωνήσω κι εγώ αλλά επειδή εμείς είμαστε πολύ «της σαλάτας», τη θέλουμε την ποικιλία. Και ντοματοσαλάτα θα φτιάξουμε, και γλιστρίδα με σκέτο πράσινο, ακαθάριστο αγγουράκι, και βέβαια βραστά βλίτα.
Ετούτη εδώ έχει το προνόμιο της εύκολης ετοιμασίας, μιας και όλα της τα υλικά μπορούμε να τα έχουμε έτοιμα πολύ πριν τη φτιάξουμε. Όπως έχω ξαναπεί, όταν βράζουμε παντζάρια είναι κρίμα κι άδικο να κάνουμε τη διαδικασία μόνο για 2-3 βολβούς. Έτσι, βράζω συνήθως πολλά παντζάρια που τα διατηρώ σε ξιδόνερο στο ψυγείο, κάτι σαν ελαφρύ τουρσί.
Δοκιμάσαμε λοιπόν αυτή τη σαλάτα πρώτη φορά πριν από 2-3 μήνες, όταν ένα αβοκάντο ήταν στα πρόθυρα της αποσύνθεσης, ενώ μόλις είχα βράσει μια μεγάλη κατσαρόλα με βολβούς παντζαριών. Άρχισα μια αναζήτηση για παρασκευές που συνδυάζουν τα δυο αυτά βασικά υλικά και κατέληξα στη δική μου εκδοχή που καθιερώθηκε!
Αυτό που αλλάζω κάθε φορά, είναι η «πρασινάδα» της σαλάτας. Την πρώτη φορά ήταν μαρούλι(αυτό φαίνεται και στις φωτογραφίες), ακολούθησε ρόκα, φύλλα από σπανάκι, και τελευταία ακόμη και με γλιστρίδα. Πολλές φίλες και φίλοι μου ζήτησαν τη συνταγή όταν την είδαν στη φωτογραφία με το αρνάκι στη λαδόκολλα! Θα συνεχίσω και με βρασμένα βλίτα την επόμενη φορά γιατί όλα αυτά τα υλικά ταιριάζουν πολύ με το ξιδάτο dressing αυτής της σαλάτας. Ας τη δούμε λοιπόν!
Υλικά
2 μεγάλοι ή 3 μέτριοι βολβοί βρασμένα παντζάρια
1 ώριμο αβοκάντο
3-4 φύλλα μαρουλιού ή 1 μικρό μάτσο ρόκα ή αντίστοιχη ποσότητα γλιστρίδας
1 ξερό κρεμμύδι σε κρίκους
Προαιρετικά, 2-3 κουταλιές ψίχα καρυδιού
Λίγο χυμό λεμονιού
Αλάτι
Για το dressing:
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές ξίδι κατά προτίμηση βαλσάμικο (δείτε παρατηρήσεις)
1 κουταλάκι μουστάρδα
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Η κουταλιά μου είναι η δοσομετρική των 15ml και το κουταλάκι των 5ml
Επί το έργον
Πλένουμε τις πρασινάδες μας και τις στρώνουμε σε σαλατιέρα χοντροκομμένες (με το χέρι). Προσθέτουμε τα παντζάρια σε φέτες, το κρεμμύδι σε κρίκους και το καρύδι. Καθαρίζουμε το αβοκάντο, το κόβουμε στα τέσσερα και μετά σε κομματάκια, το αλατίζουμε και το ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσει. Το προσθέτουμε στη σαλάτα, αλατίζουμε και ανακατεύουμε.
Βάζουμε σε βαζάκι τα υλικά του dressing και τα χτυπάμε ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα (ή τα ανακατεύουμε με το μιξεράκι του φραπέ) και περιχύνουμε τη σαλάτα.
Παρατηρήσεις
- Αν θέλουμε να κάνουμε πιο πλούσια τη σαλάτα μας τη σερβίρουμε με λίγο τυρί κρέμα ή με στραγγιστό γιαούρτι.
- Αν τα παντζάρια μας είναι ήδη στο ξίδι, ελαττώνουμε κατά βούληση την ποσότητα του ξιδιού στο dressing.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κοινό ξίδι από κρασί αντί για βαλσάμικο, και βέβαια μπορούμε να αυξομειώσουμε τις ποσότητες των υλικών κατά τα δικά μας γούστα.