Αλμυρά

Δροσερή πατατοσαλάτα με αυγά

Δροσερή πατατοσαλάτα με αυγά

Σαλάτα, συνοδευτικό, αλλά και πρόχειρο γεύμα!

Σας περίσσεψαν αυγά; Σε μας όλο και κάποια μένουν από τα κόκκινα παρόλο που φέτος έβαψα ελάχιστα… Βέβαια, τούτη εδώ την πατατοσαλάτα την απολαύσαμε την ημέρα του Πάσχα, με 2-3 αυγουλάκια που είχαν σπάσει όταν τα έβραζα την Μεγάλη Πέμπτη, και έτσι όπως ήταν φέτος τα πράγματα την καταναλώναμε σε 2-3 μέρες και ως ελαφρύ γεύμα αφού έφτιαξα ολόκληρη τη δόση.

Δροσερή πατατοσαλάτα με αυγά

Η συνταγή είναι της νυφούλας μου και όσες φορές τη γευτήκαμε στο σπίτι του γιού μου έγινε ανάρπαστη. Την έχει από τη μαμά της και την έχει καθιερώσει αφού και οι μικρές μας τη λατρεύουν, οπότε τη φτιάχνω κι εγώ ειδικά όταν τις έχω εδώ. Από τις παλιές κλασικές συνταγές, με τη μαγιονέζα της, την κάππαρη ή/και τα τουρσάκια της και τα αρώματα του φρέσκου κρεμμυδιού και του μαϊντανού.

Δροσερή πατατοσαλάτα με αυγά

Πιο λίγα υλικά από τη δική μου πατατοσαλάτα με αυγά, αλλά με ένα «μυστικό» που την κάνει απίθανη σε γεύση και πολύ «ελληνική». Ελαιόλαδο αρκετό και την ώρα που πρέπει! Συμβουλή και οδηγία που πρέπει να εφαρμοστεί οπωσδήποτε για να είναι το αποτέλεσμα έτσι όπως πρέπει.

Δροσερή πατατοσαλάτα με αυγά

Εγώ ως συνήθως αντικαθιστώ μέρος της μαγιονέζας με στραγγιστό γιαούρτι αρτυσμένο με λαδόξυδο και καλή μουστάρδα όταν την φτιάχνω για πιο καθημερινή χρήση, αλλά στα πιο γιορτινά τραπέζια ας κάνουμε την «αμαρτία» της μαγιονέζας! Της πάει! Αλλά ακόμη κι αν τα παραλείψουμε όλα αυτά η πατατοσαλάτα μας είναι πεντανόστιμη! Ο κρόκος, το ελαιόλαδο και το λεμόνι με το ξίδι κάνουν άριστα τη δουλειά τους!

Παρατηρήσεις

1) Αν βάλουμε γιαούρτι το ανακατεύουμε με λίγη καλή μουστάρδα. Εγώ προσθέτω και λίγη γλυκιά πάπρικα.

2) Ίσως από τα ελάχιστα πράγματα που δεν φτιάχνω πια στο σπίτι είναι η μαγιονέζα. Είχα παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο για τη χρήση ωμών αυγών στην κουζίνα μας και τα κατήργησα από τότε. Και όχι μόνο για το φόβο της σαλμονέλας… Η παστερίωση στο σπίτι δεν είναι εύκολη ούτε σίγουρη οπότε, όποτε χρειαστώ μαγιονέζα αγοράζω έτοιμη.

3) Η σαλάτα είναι πιο νόστιμη τη δεύτερη μέρα ή έστω κάποιες ώρες μετά που θα την φτιάξουμε οπότε σε περίπτωση τραπεζώματος την φτιάχνουμε από την προηγούμενη μέρα!

4)Αν οι πατάτες μας είναι “αμφιβόλου προελεύσεως” είναι καλύτερα να τις βράσουμε καθαρισμένες. Προσωπικά δεν διακινδυνεύω να βράσουν μαζί με τη φλούδα αν είναι από περιοχές με πολλά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο