Σαλάτα, συνοδευτικό, αλλά και πρόχειρο γεύμα!
Σας περίσσεψαν αυγά; Σε μας όλο και κάποια μένουν από τα κόκκινα παρόλο που φέτος έβαψα ελάχιστα… Βέβαια, τούτη εδώ την πατατοσαλάτα την απολαύσαμε την ημέρα του Πάσχα, με 2-3 αυγουλάκια που είχαν σπάσει όταν τα έβραζα την Μεγάλη Πέμπτη, και έτσι όπως ήταν φέτος τα πράγματα την καταναλώναμε σε 2-3 μέρες και ως ελαφρύ γεύμα αφού έφτιαξα ολόκληρη τη δόση.
Η συνταγή είναι της νυφούλας μου και όσες φορές τη γευτήκαμε στο σπίτι του γιού μου έγινε ανάρπαστη. Την έχει από τη μαμά της και την έχει καθιερώσει αφού και οι μικρές μας τη λατρεύουν, οπότε τη φτιάχνω κι εγώ ειδικά όταν τις έχω εδώ. Από τις παλιές κλασικές συνταγές, με τη μαγιονέζα της, την κάππαρη ή/και τα τουρσάκια της και τα αρώματα του φρέσκου κρεμμυδιού και του μαϊντανού.
Πιο λίγα υλικά από τη δική μου πατατοσαλάτα με αυγά, αλλά με ένα «μυστικό» που την κάνει απίθανη σε γεύση και πολύ «ελληνική». Ελαιόλαδο αρκετό και την ώρα που πρέπει! Συμβουλή και οδηγία που πρέπει να εφαρμοστεί οπωσδήποτε για να είναι το αποτέλεσμα έτσι όπως πρέπει.
Εγώ ως συνήθως αντικαθιστώ μέρος της μαγιονέζας με στραγγιστό γιαούρτι αρτυσμένο με λαδόξυδο και καλή μουστάρδα όταν την φτιάχνω για πιο καθημερινή χρήση, αλλά στα πιο γιορτινά τραπέζια ας κάνουμε την «αμαρτία» της μαγιονέζας! Της πάει! Αλλά ακόμη κι αν τα παραλείψουμε όλα αυτά η πατατοσαλάτα μας είναι πεντανόστιμη! Ο κρόκος, το ελαιόλαδο και το λεμόνι με το ξίδι κάνουν άριστα τη δουλειά τους!
Υλικά
5 μέτριες πατάτες
3-4 αυγά
½ μέτριο ξερό κρεμμύδι
2-3 πράσινα κρεμμυδάκια
5-6 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 κουταλιές κάππαρη ή/και λίγο τουρσί σε κομματάκια
1/3 κούπας (περίπου 80 ml) ελαιόλαδο
¼ κούπας (περίπου 60ml) χυμό λεμονιού
2-3 κουταλιές (30-45ml) ξίδι από κρασί
Αλάτι
250-300 gr μαγιονέζα ή μισή-μισή με στραγγιστό γιαούρτι ή τιποτα!
(και λίγη ακόμη για να καλύψουμε στο σερβίρισμα την πατατοσαλάτα, δείτε παρατηρήσεις)
Επί το έργον
Πλένουμε τις πατάτες καλά και τις βράζουμε με το φλούδι μέχρι να πέφτουν από το πιρούνι. Παράλληλα βράζουμε και τα αυγά να γίνουν σφικτά. Μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες, τις καθαρίζουμε όπως είναι καυτές με τη βοήθεια ενός πιρουνιού και ενός μαχαιριού και τις κόβουμε σε κύβους (στην ουσία τις σπάμε σε κομματάκια).
Αμέσως τις αλατίζουμε και (εδώ είναι το σημαντικό) τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε να πάνε παντού και αφήνουμε να κρυώσουν. Το ελαιόλαδο θα έχει απορροφηθεί και οι πατάτες μας θα είναι υπέροχα αρτυσμένες. Προσθέτουμε το ξίδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μικρά κομματάκια (το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα πράσινα σε μικρές ροδέλες, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και τα αυγά σε κυβάκια).
Αλατίζουμε πάλι ελαφρά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη μαγιονέζα ή το μείγμα μαγιονέζα-γιαούρτι. Αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη να δέσουν τα υλικά και σερβίρουμε. Αν θέλουμε σκεπάζουμε με λίγη ακόμη μαγιονέζα.
Παρατηρήσεις
1) Αν βάλουμε γιαούρτι το ανακατεύουμε με λίγη καλή μουστάρδα. Εγώ προσθέτω και λίγη γλυκιά πάπρικα.
2) Ίσως από τα ελάχιστα πράγματα που δεν φτιάχνω πια στο σπίτι είναι η μαγιονέζα. Είχα παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο για τη χρήση ωμών αυγών στην κουζίνα μας και τα κατήργησα από τότε. Και όχι μόνο για το φόβο της σαλμονέλας… Η παστερίωση στο σπίτι δεν είναι εύκολη ούτε σίγουρη οπότε, όποτε χρειαστώ μαγιονέζα αγοράζω έτοιμη.
3) Η σαλάτα είναι πιο νόστιμη τη δεύτερη μέρα ή έστω κάποιες ώρες μετά που θα την φτιάξουμε οπότε σε περίπτωση τραπεζώματος την φτιάχνουμε από την προηγούμενη μέρα!
4)Αν οι πατάτες μας είναι “αμφιβόλου προελεύσεως” είναι καλύτερα να τις βράσουμε καθαρισμένες. Προσωπικά δεν διακινδυνεύω να βράσουν μαζί με τη φλούδα αν είναι από περιοχές με πολλά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.