Vegan/vegetarian

Κρέμα ρυζιού με ταχίνι, ένα νηστίσιμο «ρυζόγαλο»

Κρέμα ρυζιού με ταχίνι, ένα νηστίσιμο «ρυζόγαλο»

Αλάδωτο, vegan, αρωματικό, νόστιμο!

Το λάτρευε η μάνα μου το ταχίνι. Από τα υλικά που δεν της έλειπαν τις Σαρακοστές που τις νήστευε όλες όσο τη θυμάμαι, εκτός από τα δυο τελευταία χρόνια που δεν της το επέτρεπε η υγεία της… Και πάλι! Όσο γινόταν νήστευε. Το ταχίνι λοιπόν το συνδύαζε με πολλά. Με ζυμαρικά, με ρύζι, μέχρι και όσπρια «έδενε» με τον νόστιμο πολτό του σησαμιού. Αφήστε τις ταχινόπιτες και τα ταχινοπιτάκια! Αμέτρητες συνταγές στα τετράδιά της, λαδωμένες κι αλάδωτες!

Κρέμα ρυζιού με ταχίνι, ένα νηστίσιμο «ρυζόγαλο»

Η ταχινόσουπα ήταν από τα αγαπημένα της φαγητά και σχεδόν μόνιμη στο μενού της τις Τετάρτες και Παρασκευές οπότε επιβάλλεται αλάδωτη νηστεία. Τάμα το είχε να νηστεύει, αν και δεν θα την έλεγε κάποιος θρησκόληπτη. Πίστη είχε, όχι θρησκοληψία. Από πολύ νέα νήστευε τούτη τη μεγάλη Σαρακοστή, εξ αιτίας μιας σοβαρής αρρώστιας της μάνας της. Κι έπειτα, όσο περνούσαν τα χρόνια, όσο αυξανόταν οι έγνοιες, τόσο πρόσθετε μέρες νηστείας! Υπήρχε μέρα που νήστευε και το νερό «μέχρι να βασιλέψει ο ήλιος». Μεγάλη χάρη χρωστούσε στην Αγία που το είχε τάξει!

Κρέμα ρυζιού με ταχίνι, ένα νηστίσιμο «ρυζόγαλο»

Έτσι είμαι συνηθισμένη στη χρήση του ταχινιού, το θυμάμαι στο σπίτι μας από την εποχή που κυκλοφορούσε χύμα στα μπακάλικα. Για να είμαι ειλικρινής καθόλου δεν μου άρεσε στα μικράτα μου. Είναι από τις «αναστροφές» των γευστικών μου προτιμήσεων όπως και πολλά άλλα υλικά. Ήρθαν και οι διατροφολόγοι και μας το παίνεσαν πολύ, οπότε το έχουμε εντάξει όλο το χρόνο στη διατροφή μας.

Κρέμα ρυζιού με ταχίνι, ένα νηστίσιμο «ρυζόγαλο»

Κι ενώ λοιπόν «έστριβα τα μούτρα μου»  στη θέα της ταχινόσουπας όσο ήμουν μικρή, τώρα δεν λείπει από το σπίτι μου ολοχρονίς! Σε σαλάτες, σε μπισκότα, σε ταχινοπιτάκια και ταχινόπιτες αντικαθιστά υγιεινά άλλες λιπαρές ουσίες και δίνει σε όλα τα παρασκευάσματα αυτή την γήινη γεύση του σησαμιού που έτσι κι αλλιώς λατρεύω! Όσο για την ταχινόσουπα; Την απολαμβάνω ως μανιταρόσουπα “δεμένη” με ταχίνι!

Κρέμα ρυζιού με ταχίνι, ένα νηστίσιμο «ρυζόγαλο»

Η σημερινή κρέμα έχει προκύψει από παραλλαγή και επεξεργασία επινοήσεων της μάνας μου που όπως προανέφερα συνδύαζε το ταχίνι με πάρα πολλά υλικά. Με σχετική αναζήτηση είδα ότι κυκλοφορούν παρόμοιες συνταγές ως «ρυζόγαλο» με ταχίνι. Καθόλου άστοχος παραλληλισμός αν έχει τα εισαγωγικά που δηλώνουν ότι δεν είναι ρυζόγαλο με την κλασική έννοια.

Κρέμα ρυζιού με ταχίνι, ένα νηστίσιμο «ρυζόγαλο»

Πραγματικά υποκαθιστά άνετα το ρυζόγαλο για όσους θέλουν ένα ελαφρύ, κρεμώδες γλυκό είτε γιατί νηστεύουν είτε γιατί ακολουθούν vegan διατροφή. Α, είναι και χωρίς γλουτένη! Το έχω όπως σας είπα εξελίξει σε σχέση με τη μάνα μου που πρόσθετε στο τέλος σε ένα αλάδωτο λαπά, κατευθείαν στην κατσαρόλα, μια κουταλιά ταχίνι και 1-2 κουταλιές ζάχαρη ή μέλι, λίγες σταφίδες και κανελίτσα, πάντα “με το μάτι”! Εγώ μετράω πια τα υλικά για να γίνει όσο πρέπει πηκτό, προσθέτω ξηροκάρπια και το σερβίρω σε μικρές μερίδες ως επιδόρπιο…

Παρατηρήσεις

  • Αντί ζάχαρη μπορούμε να βάλουμε μέλι ή γλυκαντική ουσία της επιλογής μας. Το μέλι είναι καλύτερα να το προσθέσουμε αφού αποσύρουμε το «ρυζόγαλο» από το μάτι για να διατηρήσουμε τα διατροφικά του στοιχεία που καταστρέφονται αν βράσει.
  • Έχω δοκιμάσει τη συνταγή και με τα νέου τύπου ταχίνια (σοκολάτα, πορτοκάλι κλπ…). Ταίριαξαν υπέροχα, αλλά αυτή τη φορά είχα το κοινό ταχίνι (το χρησιμοποιώ στη λαγάνα και είχε μείνει από την παρασκευή της).
  • Αυτή τη φορά πρόσθεσα καβουρδισμένα αμύγδαλα που είχαν ξεμείνει από άλλη παρασκευή. Θεωρώ ότι ήταν η καλύτερη επιλογή που έχω δοκιμάσει.
  • Αντί κανέλας μπορούμε να το αρωματίσουμε με βανίλια ή μαστίχα και αντί φλούδα (ή ξύσμα) λεμονιού μπορούμε να βάλουμε φλούδα (ή ξύσμα) πορτοκαλιού ή άλλου εσπεριδοειδούς.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο