Ένα υγιεινό ψωμάκι για το πρωινό μας!
Υλικά
1 κούπα χαρουπάλευρο
2 κούπες αλεύρι (280-300 gr)
1 κούπα σταφίδες
3 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά (κανονικά γεμάτα, περίπου 1,5 φακελάκι των 8 γρ.) ή ένα κύβο μεγέθους μεγάλου λουκουμιού νωπή μαγιά (περίπου 30 γραμμάρια)
1/4 -1/3 κούπας ζάχαρη + 1 κουταλάκι για τη μαγιά
1/4 κούπας ελαιόλαδο (60 ml περίπου)
Μια «τσιμπιά» αλάτι
1 κουταλάκι κανέλα (και λίγο γαρύφαλλο αν μας αρέσει)
1,5 κούπα χλιαρό νερό (μισή στη μαγιά, μία στις σταφίδες)
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Προαιρετικά, 2 κουταλιές σουσάμι για πασπάλισμα
Επί το έργον
Βάζουμε τις σταφίδες σε μπολ με μια κούπα χλιαρό νερό (από το συνολικό της συνταγής). Διαλύουμε τη μαγιά (ακόμη και την ξηρή) σε μισή κούπα χλιαρό νερό (από το συνολικό της συνταγής) μαζί με 1 κουταλάκι ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι(από τις 2 κούπες).Αφήνουμε να φουσκώσει.
Σε μπολ ανάμειξης, ανακατεύουμε το αλεύρι, το χαρουπάλευρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα μυρωδικά, και το ξύσμα. Προσθέτουμε τη μαγιά , τις σταφίδες μαζί με το νερό τους και ζυμώνουμε.
Γίνεται ένα κολλώδες ζυμάρι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθεί.Περισσότερο διπλώνουμε και ξαναδιπλώνουμε τη ζύμη παρά που ζυμώνουμε με τις γροθιές. Η ζύμη είναι τώρα μαλακή αλλά δεν κολλάει. Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και το βάζουμε σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα για να ανεβεί το ζυμάρι μας. Όταν είναι έτοιμο, το κατεβάζουμε ζυμώνοντας ελαφρά και πλάθουμε δυο μέτρια ψωμάκια ή το βάζουμε σε δυο μακρόστενες φόρμες κέικ.
Αφήνουμε τα ψωμάκια να ανεβούν ξανά, τα αλείφουμε με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με αναποφλοίωτο σουσάμι. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά (πρέπει να κάνουν τον υπόκωφο ήχο όταν τα χτυπάμε από κάτω, όπως τα υπόλοιπα ψωμιά).
Τα αφήνουμε να κρυώσουν (κατά προτίμηση σε σχάρα για να μην “ιδρώσουν” οι πάτοι) , και τα απολαμβάνουμε.
Παρατηρήσεις
1)Η κούπα που χρησιμοποιώ στις μετρήσεις μου είναι η κλασική πυρέξ δοσομετρική κούπα που φαίνεται στη φωτογραφία με το χαρουπάλευρο. Αυτό, και προς απάντηση πολλών φίλων που με ρωτάνε κατά καιρούς. Υποθέτω ότι οποιαδήποτε δοσομετρική κούπα κι αν έχουμε θα είναι ίδιες οι διαβαθμίσεις της (περίπου 250ml).
2)Το ανέβασμα της ζύμης μπορεί να γίνει και στο φούρνο: Αφού τον ανάψουμε στους 50 βαθμούς κλείνουμε
το θερμοστάτη και μετά από 5 λεπτά (να κατεβεί λίγο η θερμοκρασία του) βάζουμε το μπολ με τη ζύμη μας σκεπασμένο. Έτσι περιορίζουμε το χρόνο ανεβάσματος.
3)Τα ψωμάκια μας καταναλώθηκαν σε τρεις μέρες (αυτοσυγκρατηθήκαμε με προσπάθεια) και ήταν το ίδιο νόστιμα και την τελευταία. Πιθανόν να αντέχουν περισσότερες.
4)Το χαρουπάλευρο πρέπει να το κοσκινίσουμε για να μη σβολιάσει.Το περνάμε από το σουρωτήρι αλλά με ήρεμες κινήσεις γιατί είναι δυνατόν να πασπαλίσει όλη την κουζίνα μας! Είναι ελαφρύ σαν σκόνη!
5)Με αυτή την ποσότητα της ζάχαρης τα ψωμάκια μου ήταν κανονικά γλυκά. Επιδέχεται βέβαια αυξομειώσεις και αυτοσχεδιασμούς. Άλλωστε η συνταγή αυτή, αυτοσχεδιασμός ήταν!
Ωραιότατο ψωμάκι. καλή χρονιά, καλές αναρτήσεις! Ε.
Καλησπέρα, Βαγγελιώ!
Πολύ καλοφτιαγμένα τα ψωμάκια σου, υπέροχα, μπράβο!
Επειδή κι εγώ χρησιμοποιώ το χαρουπάλευρο, θα δοκιμάσω τη συνταγή σου. Μήπως έχεις δοκιμάσει σε ψωμάκι και το χαρουπόμελο; Πολύ θα με ενδιέφερε η άποψή σου!
Καλό σου βράδυ!
Δεν έχω χρησιμοποιήσει ακόμα χαρουπάλευρο, όμως έχουν φέρει κι εδώ. Μια χαρά το βρίσκω το ψωμί σου!
Φαίνεται πολύ ωραίο ψωμάκι Βαγγελιώ μου
Σαν σοκολατένιο είναι.. το χαρουπάλευρο έχει επανέλθει σε πολλά παρασκευάσματα.
Φιλιά
που μπορω να βρω χαρουπαλευρο?
Σε ολα τα καταστηματα με βιολογικα προιοντα!!! Αξιζει να το αγορασεις και δεν ειναι ακριβο μη σε φοβιζει.
Ψωμάκια δεν γίνεται να πλάσουμε.Η ζύμη είναι πολύ αραιή.
Ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος οι ανεβατές ζύμες μπορεί να χρειαστούν λίγο αλεύρι ακόμη, αλλά ούτως ή άλλως πρέπει να είναι μαλακές. Αν βρέξετε ελαφρά τα χέρια μπορείτε να πλάσετε μικρά ψωμάκια. Αυτή εδώ είναι λίγο παραπάνω μαλακή γιατί το χαρουπάλευρο βαραίνει πολύ το ψωμί και αν είναι σφικτή θα γίνει σκληρό. Γι αυτό κι εγώ την έχω βάλει σε φόρμα όπως βλέπετε.
Σε εμπιστεύτηκαν άλλη μια φορά! Το σταφιδόψωμο έγινε αφράτο και νοστιμότατο. Μου πήρε λίγο περισσότερο αλεύρι, μόνο που θα το ήθελα πιο γλυκό! Να είσαι καλά!
Η γλύκα Ειρήνη μου είναι θέμα επιλογής, ρύθμισε την επόμενη φορά πόσο γλυκό το θέλετε. Χαίρομαι που σας άρεσε!