Σταφιδόψωμο με χαρουπάλευρο

Ένα υγιεινό ψωμάκι για το πρωινό μας!
 
 
Το χαρουπάλευρο για πολλά χρόνια είχε ξεχαστεί και είχε
φύγει από την κουζίνα μας και τη διατροφή μας. Τελευταία όμως έχει επανέλθει
δυναμικά. Λίγο η επιστροφή στις ρίζες, λίγο η αναζήτηση υγιεινότερων επιλογών
στη διατροφή μας, λίγο η χρήση του από διάσημους σεφ, το υλικό αυτό  ξαναμπήκε στη ζωή μας και
στο τραπέζι μας.
 
 
 Όπως έχω ξαναγράψει, ενώ το χαρουπόμελο –ή πετιμέζι χαρουπιού όπως
λέγεται σωστότερα (την εύστοχη επισήμανση την έκανε η Λίλα στο σχετικό post όπου έγινε ολόκληρη συζήτηση)   – το φτιάχνω πια εύκολα μόνη μου, το
χαρουπάλευρο δεν έχω δοκιμάσει να το φτιάξω ακόμη. Ίσως φταίει και το γεγονός
ότι βρίσκω πολύ εύκολα καλής ποιότητας χαρουπάλευρο από κρητική επιχείρηση που
παράγει προϊόντα χαρουπιού. 
 
 
Το χαρουπάλευρο  μεταμορφώνει τα  αρτοσκευάσματα. Ψωμί, κέικ, κουλουράκια και
παξιμαδάκια αποκτούν άλλη νοστιμιά , παλιοκαιρίσια γεύση και ιδιαίτερη γλύκα
και άρωμα. Οι παλιότερες νοικοκυρές λένε να μη παραλείπουμε την κανέλα στα
γλυκά με χαρουπάλευρο γιατί του ταιριάζει πολύ και ενισχύει το άρωμά του. Ελαττώνουμε
όμως τη ζάχαρη γιατί το χαρουπάλευρο είναι ήδη γλυκό αλεύρι. 
 
 
Στην παρακάτω
συνταγή κατέληξα μετά από 2-3 δοκιμές, όσον αφορά την ποσότητα της ζάχαρης και
του χαρουπάλευρου. Μας άρεσε  και θα το
επαναλάβουμε . Αντικαθιστά ένα καθημερινό κέικ στον καφέ ή στο πρωινό και όπως και
να το κάνουμε είναι πολύ υγιεινό!Όπως μας λένε οι ειδικοί το χαρούπι και τα παράγωγά του ανήκουν  μάλλον στα σούπερ τρόφιμα! 
 
 
Υλικά:
1 κούπα χαρουπάλευρο
2 κούπες αλεύρι
1 κούπα σταφίδες
3 κουταλάκια του
γλυκού ξηρή μαγιά (κανονικά γεμάτα, περίπου 1,5 φακελάκι των 8 γρ.) ή ένα κύβο μεγέθους  μεγάλου λουκουμιού νωπή μαγιά (περίπου 30 γραμμάρια)
1/4 -1/3  κούπας ζάχαρη + 1 κουταλάκι για τη μαγιά
1/4 κούπας ελαιόλαδο 
Μια «τσιμπιά» αλάτι
1 κουταλάκι κανέλα (και 
λίγο γαρύφαλλο αν μας αρέσει)
1,5 κούπα χλιαρό νερό (μισή στη μαγιά, μία στις σταφίδες)
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Προαιρετικά, 2 κουταλιές σουσάμι για πασπάλισμα
 
Επί το έργον:
 
Βάζουμε τις σταφίδες σε μπολ με μια κούπα χλιαρό νερό (από
το συνολικό της συνταγής). 
 
 
Διαλύουμε τη μαγιά (ακόμη και την ξηρή) σε μισή κούπα χλιαρό νερό (από το
συνολικό της συνταγής) μαζί με 1 κουταλάκι  ζάχαρη   και 2 κουταλιές αλεύρι (από τις 2  κούπες).
Αφήνουμε να φουσκώσει. 
 
 
Σε μπολ ανάμειξης, ανακατεύουμε το αλεύρι, το χαρουπάλευρο, τη ζάχαρη, το
αλάτι και τα μυρωδικά, και το ξύσμα.
 
 
Προσθέτουμε τη μαγιά , τις σταφίδες  μαζί με το νερό τους  και
ζυμώνουμε. 
 
 
Γίνεται ένα κολλώδες ζυμάρι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και
ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθεί.Περισσότερο διπλώνουμε και ξαναδιπλώνουμε τη ζύμη παρά που ζυμώνουμε με τις γροθιές. Η ζύμη είναι τώρα μαλακή αλλά δεν κολλάει. 
 
 
Σκεπάζουμε με
μεμβράνη το μπολ  και το βάζουμε σε ζεστό
μέρος χωρίς ρεύματα για να ανεβεί το ζυμάρι μας. Όταν είναι έτοιμο, το
κατεβάζουμε ζυμώνοντας ελαφρά και πλάθουμε δυο μέτρια ψωμάκια ή το βάζουμε σε
δυο μακρόστενες φόρμες κέικ. 
 
Αφήνουμε  τα ψωμάκια να ανεβούν ξανά, τα αλείφουμε με λίγο
νερό και τα πασπαλίζουμε με αναποφλοίωτο σουσάμι. 
 
 
Τα ψήνουμε στους 180  βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για 50-60
λεπτά (πρέπει να κάνουν τον υπόκωφο ήχο όταν τα χτυπάμε από κάτω, όπως τα
υπόλοιπα ψωμιά). 
 
Τα αφήνουμε να κρυώσουν (κατά προτίμηση σε σχάρα για να μην “ιδρώσουν” οι πάτοι) , και τα απολαμβάνουμε.
 
 
 
Παρατηρήσεις:
1)Η κούπα που χρησιμοποιώ στις μετρήσεις μου είναι η κλασική πυρέξ δοσομετρική κούπα που φαίνεται στη φωτογραφία με το χαρουπάλευρο. Αυτό, και προς απάντηση πολλών φίλων που με ρωτάνε κατά καιρούς. Υποθέτω ότι οποιαδήποτε δοσομετρική κούπα κι αν έχουμε θα είναι ίδιες οι διαβαθμίσεις της (περίπου 250ml). 
 
2)Το ανέβασμα της ζύμης μπορεί να γίνει και στο φούρνο: Αφού
τον ανάψουμε στους 50 βαθμούς  κλείνουμε
το θερμοστάτη και μετά από  5 λεπτά (να
κατεβεί λίγο η θερμοκρασία του) βάζουμε το μπολ με τη ζύμη μας σκεπασμένο. Έτσι
περιορίζουμε το χρόνο ανεβάσματος.
 
3)Τα ψωμάκια μας καταναλώθηκαν σε τρεις μέρες (αυτοσυγκρατηθήκαμε
με προσπάθεια)  και ήταν το ίδιο νόστιμα
και την τελευταία. Πιθανόν να αντέχουν περισσότερες.
 
4)Το χαρουπάλευρο πρέπει να το κοσκινίσουμε για να μη σβολιάσει.Το περνάμε από το σουρωτήρι αλλά με ήρεμες κινήσεις γιατί είναι δυνατόν να πασπαλίσει όλη την κουζίνα μας! Είναι ελαφρύ σαν σκόνη!
 

 

5)Με αυτή την ποσότητα της ζάχαρης τα ψωμάκια μου ήταν κανονικά γλυκά. Επιδέχεται
βέβαια αυξομειώσεις και αυτοσχεδιασμούς. Άλλωστε η συνταγή αυτή, αυτοσχεδιασμός
ήταν!
 
Καλή εβδομάδα!
 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Print Friendly, PDF & Email