Τρίγωνα με φλούδες μανταρινιών και πορτοκαλιών

Τα γλυκάκια με φύλλο συνηθίζονται αυτές τις μέρες στα σπίτια μας. Μια μυρωδάτη γέμιση στα «μπουρεκοειδή»  γλυκάκια της εποχής,  είναι εκείνη με φλούδες εσπεριδοειδών.

Το γλυκό συνηθίζεται σε πολλά νησιά , και στο δικό μας. Από τα νοστιμότερα που έχω δοκιμάσει ήταν σε κάποιο ζαχαροπλαστείο του Ρεθύμνου. 

Συνήθως χρησιμοποιούνται φλούδες μανταρινιού. Εγώ τις ανακατεύω και με φλούδες  πορτοκαλιού σε διαφορετικές αναλογίες κάθε φορά, ανάλογα τι φρούτα έχουμε καταναλώσει…  Αν έχω ανθόνερο, ραντίζω λίγα και μ΄αυτό μετά το ψήσιμο, αλλά δεν είναι εντελώς απαραίτητο αφού ήδη έχουν υπέροχο δικό τους άρωμα.

 

Είναι ένας ωραίος τρόπος να χρησιμοποιήσουμε τις φλούδες από τα πορτοκαλομαντάρινα που συνήθως είναι πολλά μετά από ένα γιορτινό τραπέζι όπως είναι το χριστουγεννιάτικο. Ανακύκλωση λοιπόν και στις φλούδες!

 

Υλικά:

Περίπου 1,5 κούπα πολτός από φλούδες μανταρινιών και πορτοκαλιών (προέκυψε από τις φλούδες 4 μεγαλούτσικων μανταρινιών και ενός μεγάλου πορτοκαλιού
1 κούπα ζάχαρη
1,5 κούπα καβουρντισμένα αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα
1 μεγάλη κουταλιά μέλι
1-2 κουταλιές φρυγανιά αλεσμένη
300-350 γραμμάρια φύλλο κρούστας

 

100 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος για να αλείψουμε τα φύλλα

Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Επί το έργον:

Πλένουμε καλά τις φλούδες των φρούτων και τις βάζουμε να βράσουν με μπόλικο νερό. Μετά από δέκα λεπτά αδειάζουμε το νερό της κατσαρόλας .Ξαναγεμίζουμε με κρύο νερό και ξαναβράζουμε . Κάνουμε αυτή τη διαδικασία 3-4 φορές μέχρι να ξεπικρίσουν οι φλούδες. Την τελευταία φορά  αφήνουμε να βράζουν μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.

τριγωνα2

 
 

Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν τα υγρά τους και τις αλέθουμε στο multi ή σε μύλο του πουρέ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά. Λιώνουμε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα μπρίκι.

Χωρίζουμε το φύλλο σε 4-5 λωρίδες  (με το μάτι χωρίζουμε το μήκος του σε 4 ή 5 ίσα μέρη και με κοφτερό μαχαίρι  το κόβουμε).
Βουτυρώνουμε κάθε λωρίδα με πινελάκι και βάζουμε στην μια άκρη λίγη γέμιση.

τριγωνα

 

Τυλίγουμε σε τριγωνάκι.
Εναλλακτικά, φτιάχνουμε μικρά μπουρεκάκια όπως παρακάτω.

τριγωνα1

 

 

Τα αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί.

Όταν τελειώσουμε τα περνάμε και από πάνω με λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε  στη μεσαία σχάρα του φούρνου, στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά, ή ως ότου πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.

Αν μας αρέσει το ανθόνερο, τα περνάμε με ένα πινελάκι που βουτάμε σε ανθόνερο.

Όταν κρυώσουν λίγο, κοσκινίζουμε  λίγη αχνοζάχαρη πάνω τους. Ξαναπασπαλίζουμε όταν κρυώσουν εντελώς.

Τα φυλάσσουμε σε πιατέλα που σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη ή σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς.

Παρατηρήσεις:

1)Σε περιόδους νηστείας αλείφουμε το φύλλο με ελαιόλαδο καλής ποιότητας

2)Αντί αμύγδαλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καρύδια ή μείγμα από διάφορους  ανάλατους ξηρούς καρπούς.

     Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email