Τα γλυκάκια με φύλλο συνηθίζονται αυτές τις μέρες στα σπίτια μας. Μια μυρωδάτη γέμιση στα «μπουρεκοειδή» γλυκάκια της εποχής, είναι εκείνη με φλούδες εσπεριδοειδών.
Το γλυκό συνηθίζεται σε πολλά νησιά , και στο δικό μας. Από τα νοστιμότερα που έχω δοκιμάσει ήταν σε κάποιο ζαχαροπλαστείο του Ρεθύμνου.
Συνήθως χρησιμοποιούνται φλούδες μανταρινιού. Εγώ τις ανακατεύω και με φλούδες πορτοκαλιού σε διαφορετικές αναλογίες κάθε φορά, ανάλογα τι φρούτα έχουμε καταναλώσει… Αν έχω ανθόνερο, ραντίζω λίγα και μ΄αυτό μετά το ψήσιμο, αλλά δεν είναι εντελώς απαραίτητο αφού ήδη έχουν υπέροχο δικό τους άρωμα.
Είναι ένας ωραίος τρόπος να χρησιμοποιήσουμε τις φλούδες από τα πορτοκαλομαντάρινα που συνήθως είναι πολλά μετά από ένα γιορτινό τραπέζι όπως είναι το χριστουγεννιάτικο. Ανακύκλωση λοιπόν και στις φλούδες!
Υλικά
Περίπου 1,5 κούπα πολτός από φλούδες μανταρινιών και πορτοκαλιών (προέκυψε από τις φλούδες 4 μεγαλούτσικων μανταρινιών και ενός μεγάλου πορτοκαλιού
1 κούπα ζάχαρη
1,5 κούπα καβουρντισμένα αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα
1 μεγάλη κουταλιά μέλι
1-2 κουταλιές φρυγανιά αλεσμένη
300-350 γραμμάρια φύλλο κρούστας
100 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος για να αλείψουμε τα φύλλα
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Επί το έργον
Πλένουμε καλά τις φλούδες των φρούτων και τις βάζουμε να βράσουν με μπόλικο νερό. Μετά από δέκα λεπτά αδειάζουμε το νερό της κατσαρόλας .Ξαναγεμίζουμε με κρύο νερό και ξαναβράζουμε .
Κάνουμε αυτή τη διαδικασία 3-4 φορές μέχρι να ξεπικρίσουν οι φλούδες. Την τελευταία φορά αφήνουμε να βράζουν μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν τα υγρά τους και τις αλέθουμε στο multi ή σε μύλο του πουρέ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά. Λιώνουμε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα μπρίκι.
Χωρίζουμε το φύλλο σε 4-5 λωρίδες (με το μάτι χωρίζουμε το μήκος του σε 4 ή 5 ίσα μέρη και με κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε).
Βουτυρώνουμε κάθε λωρίδα με πινελάκι και βάζουμε στην μια άκρη λίγη γέμιση.Τυλίγουμε σε τριγωνάκι.
Εναλλακτικά, φτιάχνουμε μικρά μπουρεκάκια όπως παρακάτω.
Τα αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Όταν τελειώσουμε τα περνάμε και από πάνω με λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο.
Τα ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου, στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά, ή ως ότου πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Αν μας αρέσει το ανθόνερο, τα περνάμε με ένα πινελάκι που βουτάμε σε ανθόνερο.
Όταν κρυώσουν λίγο, κοσκινίζουμε λίγη αχνοζάχαρη πάνω τους. Ξαναπασπαλίζουμε όταν κρυώσουν εντελώς.
Τα φυλάσσουμε σε πιατέλα που σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη ή σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς.
Παρατηρήσεις
1)Σε περιόδους νηστείας αλείφουμε το φύλλο με ελαιόλαδο καλής ποιότητας
2)Αντί αμύγδαλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καρύδια ή μείγμα από διάφορους ανάλατους ξηρούς καρπούς.
Μα τι υπέροχη συνταγή είναι αυτή!!!!! Ειλικρινά δε την έχω ξαναδεί πουθενά. Και φαντάζομαι τι μυρωδάτα που θα είναι και τι νόστιμα! γεια στα χέρια σου Βαγγελιώ μου! Και καλές γιορτές εννοείται!
Πολύ όμορφα!!!!Καλά Χριστούγεννα!
υπεροχη συνταγη.
Καλα Χριστουγεννα!
Θα ήθελα ένα να δοκιμάσω, δεν αρέσουν σε όλους οι ξηροί καρποί σε γλυκά εγώ τρώω μόνο ένα τι να φτιάξω;;
Καλές γιορτές με ΥΓΕΙΑ κι ΑΓΑΠΗ
Πολλά φιλιά.
Πολύ όμορφα, θα μοσχομύρισε ο τόπος!
Καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία:)
Χρόνια πολλά με υγεία, αγάπη κι ευτυχία στα σπιτικά μας!!!!
Αυτά τα πορτοκαλομαντάρινα, σε κάθε περίπτωση, δίνουν ένα απίστευτο άρωμα και γεύση… Καλά Χριστούγεννα Vita! Χρόνια πολλά και καλά!
ΤΕΛΕΙΟ…το έγραψα ήδη για άμεση εκτέλεση κατά Πρωτοχρονιά! Μιας και λέω να μην φτιάξω μπακλαβά όπως κάνω παραδοσιακά κάθε χρόνο. Θα είναι ωραιότατη εναλλακτική!
Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα Βαγγελιώ μας.
Vita δεν εχω ξαναδοκιμασει αυτην την συνταγη!!!Ακουγεται νοστιμη και ευκολη!!
Καλα Χριστουγεννα σου ευχομαι με υγεια!!
Πολλα φιλια!
Υπέροχα και αρωματικά!
Καλά Χριστούγεννα!
Z.
Καλές γιορτές Βαγγελιώ μου!!!
Ζεστά και όμορφα Χριστούγεννα, σαν τα φαγητά και τα γλυκά σου!!!
Βαγγελιώ είναι υπέροχο το γλυκό!δεν το ήξερα!θα προσπαθήσω να το κάνω,γιατί όπως μ αρέσει και η μαρμελάδα πορτοκάλι,είμαι σίγουρη ότι θα μου άρεσε κι αυτό!
Και Καλά Χριστούγεννα!!Με υγεία και ευτυχία!
yperoxi sintagi!!sas euxome kales giortes!!!me ygia kai eutyxeia stin oikogeneia sas!!!
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!!
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΟΜΟΡΦΑ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΓΑΠΟΥΝ!!
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΣΟΥ ΤΙ ΝΑ ΠΩ..ΠΑΛΙ ΘΑ ΤΡΕΞΩ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ…
ΣΕ ΦΙΛΩ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!
Υπέροχο φαίνεται το μπουρεκάκι σε αυτή ρην έκδοση…και ότι έχει πορτοκαλομανταρίνι..μέσα είμαι….εμεις εδώ σαν έθιμο την Πρωτοχρονια έχουμε τον μπακλαβά με ένα ιδιαίτερο κόψιμο..δεν ξέρω αν το κάνεις και εσύ.. σου ευχωμαι να περάσεις τις καλήτερες σου γιορτές και τα πιο όμορφα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ σου…..καλό βραδυ!!!!!
Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά. Εύχομαι το 2012 να χαρίσει απλόχερα υγεία, αγάπη κι ευτυχία σε όλους!!!
Χρόνια πολλά , καλά και νόστιμα!
@
εύχομαι ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ,
ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ
ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ !
χρονια πολλα με υγεια,πολυ αγαπη με αμετρητη αισιοδοξια και δημιουργικοτητα!!!misirlou & maria
χρονια πολλα με υγεια,πολυ αγαπη και αμετρητη αισιοδοξια και δημιουργικοτητα.
misirlou & maria
Χρόνια Πολλά.
Royal Coconut υπάρχουν σε πολλά νησιά παρόμοιες συνταγές. Η ανάμειξη των εσπεριδοειδών είναι η δική μου …επινόηση 🙂
Έφη μου Χρόνια Πολλά!
Ειρήνη ευχαριστώ! Χρόνια Πολλά!
Ξανθή κι εγώ σπάνια φτιάχνω κάτι
μόνο για μένα 🙂
mia maria ναι είναι πολύ μυρωδάτο γλυκό 🙂
Λίλα ευχαριστώ! Επίσης!
Όλγα λατρεύω όλα τα εσπεριδοειδή! Όπου κι αν μπουν κάνουν τη διαφορά!
Πηνελόπη έτσι κι αλλιώς φλούδες έχουμε αυτές τις μέρες 🙂
Κατερίνα αν βρεθείς στΟ Ρέθυμνο,σε ένα μαγαζί που φτιάχνουν φύλλο ζήτησέ τα!
Ζαμπία ευχαριστώ. Χρόνια Πολλά!
Κατερίνα αν βρεθείς στΟ Ρέθυμνο,σε ένα μαγαζί που φτιάχνουν φύλλο ζήτησέ τα!
Ζαμπία ευχαριστώ. Χρόνια Πολλά!
Μαρίνα τι γλυκό σχόλιο!
Αθηνά εκτιμώ πολύ την άποψή σου στα γλυκά και χαίρομαι που σου αρέσει η συνταγή. Ευχαριστώ!
Βασιλική μου χαίρομαι που "σε βλέπω" εδώ! Ευχαριστώ για τις ευχές και τις ανταποδίδω!
Λούρδη μου καλή! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τα τόσο ζεστά σου σχόλια!
Ρούλα θα φτιάξουμε και κάποιο
μπακλαβαδοειδές :-). Αυτά ήταν για ανακύκλωση…
Χρόνα σου πολλά!
Έλενα ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και τις ανταποδίδω!
misirlou & maria ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και τις ευχές σας και τις ανταποδίδω και στιις δυό σας.
Summertime Blues ευχαριστώ πολύ! Χρόνια Πολλά και σε σένα καλή μου.
quartier libre ξέφυγε το σχόλιο σου! Σ' ευχαριστώ για τις ευχές και τις ανταποδίδω! Αντεύχομαι παρομοίως 🙂
[…] με φύλλο κρούστας ή τα τριγωνάκια που φαίνονται εδώ δημιουργώντας τα τρίγωνα ντολμαδάκια μας. Όταν […]
[…] Τρίγωνα μανταρινιού […]