Vegan/vegetarian

Σούπα με ξινόχοντρο

Σούπα με ξινόχοντρο

Με τις πρώτες ψυχρούλες, για να τον δοκιμάσουμε κιόλας τον φετινό!

Από το καλοκαίρι έτοιμος και δοκιμασμένος σε διάφορα λαδερά, ο κρητικός ξινόχοντρος είναι η σούπα στην οποία καταφεύγουμε με τα πρώτα κρύα στην περιοχή μας! Εύκολη, γρήγορη, θερμαντική και …παρηγορητική!

update 29-9-2017

Η παρακάτω εισαγωγή ήταν το μόνο που μπορούσα να γράψω σε μια πολύ κακή στιγμή του 2010, όταν πρωτοανέβασα αυτή την ανάρτηση. Σκέφτηκα σήμερα να τη σβήσω γιατί σε ανάλογη περίπτωση πρόσφατα, πολλοί φίλες και φίλοι ανησύχησαν. Άλλαξα μόνο τη φωτογραφία, γιατί η παλιά αδικεί πολύ τη νόστιμη σουπίτσα μου.

Σούπα με ξινόχοντρο

Δεν το έκανα, γιατί μερικές φορές καλό κάνει να θυμόμαστε πράγματα. Και η κλασική κρητική σουπίτσα με τον ξινόχοντρο εκτός από θερμαντική είναι πάντα και παρηγορητική, στα μικρά και στα μεγάλα…

Σούπα με ξινόχοντρο

Έλεγα λοιπόν τότε:

“Θέλεις η ψυχρούλα και η υγρασία των τελευταίων ημερών, απόψε το μόνο που μπορούσα να φτιάξω ήταν η απλή σουπίτσα των παιδικών μου χρόνων που γίνεται εύκολα χωρίς πολλά πολλά και είναι νόστιμη και –όσο γίνεται- παρηγορητική”. 

Παρατηρήσεις

1)Αντί νερό, μπορούμε να βάλουμε ζωμό κότας ή κρέατος γίδας ή χοιρινού.

2)Πολλοί δεν βάζουν ντομάτα. Μπορούμε να προσθέσουμε κια άλλα λαχανικά.  Και οι κύβοι σύχρονη προσθήκη είναι, αλλά προσθέτουν γεύση.

3)Ο ξινόχοντρος υπάρχει σε όλα τα καταστήματα που έχουν κρητικά προϊόντα, αν δεν σας είναι εύκολο να φτιάξετε.

4)Αν δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε τον «μαύρο» μου πρόλογο, δείτε το τελευταίο μου σχόλιο  στην προηγούμενη ανάρτηση.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο