Vegan/vegetarian

Μανιταρόσουπα νηστίσιμη, αλάδωτη ή με ελαιόλαδο

Μανιταρόσουπα νηστίσιμη, αλάδωτη ή με ελαιόλαδο

Τη λες και vegan μαγειρίτσα!

Μιας και αρχίσαμε με τα έθιμα στην προηγούμενη ανάρτηση, ας κάνουμε και σήμερα 1-2 αναφορές. Τη Μεγάλη Παρασκευή είναι σε πολλά μέρη συνήθειο να μαγειρεύονται σούπες. Ήδη έχω κάνει αναφορά (σε συνταγή για αλάδωτη χορτόσουπα) στην αλάδωτη «εφιαλτική» ντοματόσουπα που ούτε θέλω να τη θυμάμαι. Κι εγώ σημειολογικά το εθιμικό πιάτο παραπέμπει στην Παναγία, αφού όπως λέει η παράδοση, η σούπα συμβολίζει τα δάκρυά της.

Μανιταρόσουπα νηστίσιμη, αλάδωτη ή με ελαιόλαδο

Επίσης πολλά ξιδάτα εδέσματα συνηθίζονται, ως αναφορά στο «όξος και χολή». Έτσι σε πολλά μέρη έχουμε φακές αλάδωτες σερβιρισμένες μόνο με ξίδι. Δεν συζητώ για τα ψητά χταποδάκια και τα λοιπά θαλασσινά που έχουν καθιερωθεί εκ των υστέρων. Δεν κρίνω ίνα μη κριθώ 😉 . Αλλά αν με ρωτήσετε, το πνεύμα της νηστείας είναι άλλο για τα δική μου κοσμοθεωρία, μπορεί να κάνω και λάθος. Δεν είμαι ειδική επί θεολογικών ζητημάτων.

Μανιταρόσουπα νηστίσιμη, αλάδωτη ή με ελαιόλαδο

Παρόλο που όπως εύστοχα επεσήμανε σε σχόλιο της προηγούμενης ανάρτησης φίλη της σελίδας όλη η Μεγάλη Εβδομάδα είναι αλάδωτη, ο περισσότερος κόσμος απέχει από λάδι (όταν και αν νηστεύει) τη  Μεγάλη Τετάρτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μέγα Σάββατο. Η δική μου απάντηση έχει να κάνει και με τα όσα αναφέρω παραπάνω… Εν πάση περιπτώσει, στις μέρες μας πολλοί απέχουν από ζωικά τρόφιμα και για άλλους λόγους πέρα από τους θρησκευτικούς. Παίρνω πολλά μηνύματα από φίλους vegans και vegetarians που αγαπούν την παραδοσιακή κρητική κουζίνα η οποία –ανεξάρτητα από τα οφτά και τα αντικριστά- είναι κατά βάση χορτοφαγική, ιδιαίτερα αυτή της Ανατολικής Κρήτης.

Μανιταρόσουπα νηστίσιμη, αλάδωτη ή με ελαιόλαδο

Ετούτη εδώ η σούπα απευθύνεται λοιπόν σε όλους όσους θέλουν να αποφύγουν το κρέας χωρίς να εξετάζω τους λόγους του καθένα. Την έχω καθιερώσει εδώ και χρόνια με ελαιόλαδο ή χωρίς ελαιόλαδο και είναι παραλλαγή από μια παρόμοια που είχε δημοσιευτεί πριν από σχεδόν 20 χρόνια σ’ ένα από τα πρώτα ελληνικά sites με συνταγές. Από τότε έχουν κυκλοφορήσει πολλές παρόμοιες. Οι ουσιαστικές διαφορές στη δική μου σούπα είναι αφενός τα φρέσκα μανιτάρια (προτεινόταν κονσέρβας) και αφετέρου η παράλειψη ρυζιού και ταχινιού.  Επίσης έχω εντελώς αναπροσαρμόσει τις ποσότητες των υλικών, αλλά αυτό δεν το λέω ουσιαστική διαφορά γιατί ο καθένας μπορεί να τις προσαρμόσει στα δικά του γούστα.

Μανιταρόσουπα νηστίσιμη, αλάδωτη ή με ελαιόλαδο

 

Αλλά ας δούμε τη συνταγή. Είναι πρόταση για αύριο ή για τις υπόλοιπες αλάδωτες μέρες της εβδομάδας για όσους νηστεύουν. Επίσης είναι πρόταση για το βράδυ της Ανάστασης για τους vegans και vegetarians! Είναι μια πολύ καλή χορτοφαγική μαγειρίτσα! Και οι μεν και οι δε θα απολαύσουν επίσης τα προχθεσινά μπισκοτάκια με νιφάδες βρώμης, αλάδωτα ή με ελαιόλαδο!

Παρατηρήσεις

  • Πολλοί δεν πλένουν τα μανιτάρια, το θεωρούν μάλιστα και «ιεροσυλία». Προσωπικά τα περνώ γρήγορα από τρεχούμενο νερό να μη μουσκέψουν και τα σκουπίζω αμέσως να στεγνώσουν.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να αυξήσουμε λίγο τις νιφάδες βρώμης και να παραλείψουμε το κορν φλάουρ.
  • Μπορούμε αν το συνηθίζουμε να προσθέσουμε ένα κύβο λαχανικών στη σούπα μας ειδικά αν έχουμε σπιτικούς κύβους!
  • Μπορούμε να «σβήσουμε» τα λαχανικά μας με λίγο κρασί (ειδικά αν η σούπα δεν πρόκειται να καταναλωθεί από παιδιά), λευκό ή ροζέ κατά προτίμηση.

Καλά να είμαστε, καλά να περάσουμε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο