Τη λες και vegan μαγειρίτσα!
Μιας και αρχίσαμε με τα έθιμα στην προηγούμενη ανάρτηση, ας κάνουμε και σήμερα 1-2 αναφορές. Τη Μεγάλη Παρασκευή είναι σε πολλά μέρη συνήθειο να μαγειρεύονται σούπες. Ήδη έχω κάνει αναφορά (σε συνταγή για αλάδωτη χορτόσουπα) στην αλάδωτη «εφιαλτική» ντοματόσουπα που ούτε θέλω να τη θυμάμαι. Κι εγώ σημειολογικά το εθιμικό πιάτο παραπέμπει στην Παναγία, αφού όπως λέει η παράδοση, η σούπα συμβολίζει τα δάκρυά της.
Επίσης πολλά ξιδάτα εδέσματα συνηθίζονται, ως αναφορά στο «όξος και χολή». Έτσι σε πολλά μέρη έχουμε φακές αλάδωτες σερβιρισμένες μόνο με ξίδι. Δεν συζητώ για τα ψητά χταποδάκια και τα λοιπά θαλασσινά που έχουν καθιερωθεί εκ των υστέρων. Δεν κρίνω ίνα μη κριθώ 😉 . Αλλά αν με ρωτήσετε, το πνεύμα της νηστείας είναι άλλο για τα δική μου κοσμοθεωρία, μπορεί να κάνω και λάθος. Δεν είμαι ειδική επί θεολογικών ζητημάτων.
Παρόλο που όπως εύστοχα επεσήμανε σε σχόλιο της προηγούμενης ανάρτησης φίλη της σελίδας όλη η Μεγάλη Εβδομάδα είναι αλάδωτη, ο περισσότερος κόσμος απέχει από λάδι (όταν και αν νηστεύει) τη Μεγάλη Τετάρτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μέγα Σάββατο. Η δική μου απάντηση έχει να κάνει και με τα όσα αναφέρω παραπάνω… Εν πάση περιπτώσει, στις μέρες μας πολλοί απέχουν από ζωικά τρόφιμα και για άλλους λόγους πέρα από τους θρησκευτικούς. Παίρνω πολλά μηνύματα από φίλους vegans και vegetarians που αγαπούν την παραδοσιακή κρητική κουζίνα η οποία –ανεξάρτητα από τα οφτά και τα αντικριστά- είναι κατά βάση χορτοφαγική, ιδιαίτερα αυτή της Ανατολικής Κρήτης.
Ετούτη εδώ η σούπα απευθύνεται λοιπόν σε όλους όσους θέλουν να αποφύγουν το κρέας χωρίς να εξετάζω τους λόγους του καθένα. Την έχω καθιερώσει εδώ και χρόνια με ελαιόλαδο ή χωρίς ελαιόλαδο και είναι παραλλαγή από μια παρόμοια που είχε δημοσιευτεί πριν από σχεδόν 20 χρόνια σ’ ένα από τα πρώτα ελληνικά sites με συνταγές. Από τότε έχουν κυκλοφορήσει πολλές παρόμοιες. Οι ουσιαστικές διαφορές στη δική μου σούπα είναι αφενός τα φρέσκα μανιτάρια (προτεινόταν κονσέρβας) και αφετέρου η παράλειψη ρυζιού και ταχινιού. Επίσης έχω εντελώς αναπροσαρμόσει τις ποσότητες των υλικών, αλλά αυτό δεν το λέω ουσιαστική διαφορά γιατί ο καθένας μπορεί να τις προσαρμόσει στα δικά του γούστα.
Αλλά ας δούμε τη συνταγή. Είναι πρόταση για αύριο ή για τις υπόλοιπες αλάδωτες μέρες της εβδομάδας για όσους νηστεύουν. Επίσης είναι πρόταση για το βράδυ της Ανάστασης για τους vegans και vegetarians! Είναι μια πολύ καλή χορτοφαγική μαγειρίτσα! Και οι μεν και οι δε θα απολαύσουν επίσης τα προχθεσινά μπισκοτάκια με νιφάδες βρώμης, αλάδωτα ή με ελαιόλαδο!
Υλικά
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (80 gr ήταν όλα μαζί ζυγισμένα καθαρισμένα)
6-8 φύλλα μαρουλιού
250 -300 gr ασπρομανίταρα ή πλευρώτους σε φετάκια
5-6 κλαδάκια άνηθο
Αλάτι
Πιπέρι
3-4 κουταλιές νιφάδες βρώμης
1 κουταλιά κορν φλάουρ
Χυμό 1-2 λεμονιών
1 κουταλάκι μουστάρδα καλής ποιότητας
Προαιρετικά, 60 ml ελαιόλαδο (4 κουταλιές)
Για το σερβίρισμα, επίσης προαιρετικά, 1 κουταλιά τριμμένα καρύδια σε κάθε πιάτο
(το κουταλάκι μου είναι 5ml και η κουταλιά μου 15ml δηλαδή οι συνηθισμένες δοσομετρικές μεζούρες)
Επί το έργον
Μαραίνουμε τα κρεμμυδάκια σε νερό ή σε ελαιόλαδο (αν βάλουμε). Προσθέτουμε το μαρούλι αφού το πλύνουμε και το κόψουμε σε σχετικά φαρδιές λωρίδες. Προσθέτουμε τα μανιτάρια σε φετάκια, τον άνηθο ψιλοκομμένο και 1 κούπα νερό. Αλατοπιπερώνουμε.
Όταν βράσουν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγομαγειρεύουμε να μαλακώσουν αρκετά τα υλικά μας και να μείνουν με ελάχιστο νερό. Προσθέτουμε 3 κούπες νερό (750 ml), τις νιφάδες βρώμης και αφήνουμε να σιγοβράσει 5 λεπτά η σούπα μας.
Σε ένα μπολ διαλύουμε το κορν φλάουρ και τη μουστάρδα στον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε λίγο λίγο υγρό από τη σούπα μας όπως στο αυγολέμονο. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα, αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και αποσύρουμε. Περιμένουμε 5-10 λεπτά και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Πολλοί δεν πλένουν τα μανιτάρια, το θεωρούν μάλιστα και «ιεροσυλία». Προσωπικά τα περνώ γρήγορα από τρεχούμενο νερό να μη μουσκέψουν και τα σκουπίζω αμέσως να στεγνώσουν.
- Αν θέλουμε μπορούμε να αυξήσουμε λίγο τις νιφάδες βρώμης και να παραλείψουμε το κορν φλάουρ.
- Μπορούμε αν το συνηθίζουμε να προσθέσουμε ένα κύβο λαχανικών στη σούπα μας ειδικά αν έχουμε σπιτικούς κύβους!
- Μπορούμε να «σβήσουμε» τα λαχανικά μας με λίγο κρασί (ειδικά αν η σούπα δεν πρόκειται να καταναλωθεί από παιδιά), λευκό ή ροζέ κατά προτίμηση.