Vegan/vegetarian

Ταχινοπιτάκια με καρύδια και σταφίδες

Ταχινοπιτάκια με καρύδια και σταφίδες

Ένα γλύκισμα για όλες τις ώρες  με απλά υλικά!

Έπρεπε να αναπιάσω το προζύμι μου γιατί  είχαν περάσει 2 μήνες  από την τελευταία φορά που το έκανα και δεν ήθελα να εξασθενίσει τελείως. Όπως έχω ξαναγράψει είναι ένα υλικό που το σέβομαι και λόγω της ηλικίας του!

Ταχινοπιτάκια με καρύδια και σταφίδες

Περίπου εξήντα (ναι καλά διαβάσατε, 60!!!) χρόνια «αναπιάνεται»  αδιάκοπα και δεν μου πάει να το αφήσω να χαλάσει. Πάντα  κρατώ σε 2 διαφορετικά μπολάκια για να προλάβω τυχόν ατυχήματα. Εγώ το έχω ήδη 20 χρόνια και ευτυχώς τίποτα άσχημο δεν έχει συμβεί.

Ταχινοπιτάκια με καρύδια και σταφίδες

Η συνταγή για τα ταχινοπιτάκια μου είναι με μαγιά αλλά έχω πια μάθει να κάνω τις αντικαταστάσεις. Άλλωστε όλες οι παραδοσιακές συνταγές με μαγιά από αντίστοιχες με προζύμι έχουν προκύψει.Εδώ λοιπόν θα δώσω και τις 2 παραλλαγές ώστε να μπορούν οι φίλοι του προζυμιού να το χρησιμοποιήσουν.

Ταχινοπιτάκια με καρύδια και σταφίδες

Η ζύμη είναι παραλλαγή της ζύμης για ανεβατά κουλουράκια με αισθητά μειωμένη τη ζάχαρη αφού προστίθεται αρκετή στη γέμιση. Πιο πλούσιο και πιο γλυκό κέρασμα λοιπόν τα ταχινοπιτάκια μου. Την έχω φτιάξει στο σπίτι μου αμέτρητες φορές και με μαγιά και με προζύμι, πάντα με επιτυχία!

Ταχινοπιτάκια με καρύδια και σταφίδες

Τα ταχινοπιτάκια αν και νηστίσιμα είναι μια πολύ καλή λύση για όλες τις εποχές και όλες τις ώρες. Με ρύθμιση στην ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να γίνουν ακόμη πιο υγιεινά, αν και είναι ήδη πιο υγιεινά από άλλα γλυκίσματα.

Ταχινοπιτάκια με καρύδια και σταφίδες

Περιέχουν μόνο τα λιπαρά από το ταχίνι που θεωρείται τροφή με «καλές θερμίδες» και με πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Η συνταγή επίσης μπορεί να γίνει και αλάδωτη, όπως πολλές συνταγές με ταχίνι (δείτε παρατηρήσεις).

Ταχινοπιτάκια με καρύδια και σταφίδες

Η προσθήκη καρυδιών και σταφίδας κάνει αυτά τα ταχινοπιτάκια ακόμη πιο λαχταριστά  και το μόνο τους κακό είναι πως δεν μπορείς να μείνεις μόνο σε ένα! Γι αυτό προσπαθώ να τα κάνω μικρού σχετικά μεγέθους. Από κει και πέρα η κατανάλωσή τους είναι και μια άσκηση αυτοσυγκράτησης…

Ταχινοπιτάκια με καρύδια και σταφίδες

 

Παρατηρήσεις

 

1)Με τη μαγιά η όλη διαδικασία γίνεται γρήγορα σχετικά. Ανάμεσα σε κάθε φούσκωμα παίρνει περίπου 1 ώρα. Με το προζύμι είναι λίγο απρόβλεπτοι οι χρόνοι, αλλά και πάλι ανάλογα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος  δεν παίρνει πολύ χρόνο γιατί η ζύμη είναι πολύ απλή.

2)Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη νωπή μαγιά με ξηρή. Η αναλογία είναι 1:3 οπότε  2 φακελάκια των 8 γραμμαρίων είναι αρκετά. Έτσι γλυτώνουμε και το ανέπιασμα  γιατί στην περίπτωση αυτή αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί από την αρχή.

3)Η συνταγή μπορεί να γίνει αλάδωτη όπως είπαμε παραπάνω, Αντί ελαιόλαδο μπορούμε να βάλουμε στη ζύμη μια κουταλιά σούπας ταχίνι διαλυμένο σε 3 κουταλιές νερό.

4)Διατηρώ το προζύμι μου στο ψυγείο και είναι ένας πηκτός χυλός δηλαδή έχει  αρκετή υγρασία (φαίνεται η υφή του φρεσκοαναπιασμένου στις φωτογραφίες) . Ίσως με πιο στεγνό προζύμι να χρειαστεί  λιγότερο αλεύρι.

Η ανάρτηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο διαγωνισμό για τα FOODBLOGAWRDS 2016 που διοργανώνει το ΒΗΜΑgourmet, με χορηγό της κατηγορίας μας τα Super Markets Μασούτης.  Χρησιμοποιήσαμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις από τη σειρά προϊόντων Mr. Grand καθώς και  το ταχίνι  και το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο από τη σειρά …ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο