Ένα γλύκισμα για όλες τις ώρες με απλά υλικά!
Έπρεπε να αναπιάσω το προζύμι μου γιατί είχαν περάσει 2 μήνες από την τελευταία φορά που το έκανα και δεν ήθελα να εξασθενίσει τελείως. Όπως έχω ξαναγράψει είναι ένα υλικό που το σέβομαι και λόγω της ηλικίας του!
Περίπου εξήντα (ναι καλά διαβάσατε, 60!!!) χρόνια «αναπιάνεται» αδιάκοπα και δεν μου πάει να το αφήσω να χαλάσει. Πάντα κρατώ σε 2 διαφορετικά μπολάκια για να προλάβω τυχόν ατυχήματα. Εγώ το έχω ήδη 20 χρόνια και ευτυχώς τίποτα άσχημο δεν έχει συμβεί.
Η συνταγή για τα ταχινοπιτάκια μου είναι με μαγιά αλλά έχω πια μάθει να κάνω τις αντικαταστάσεις. Άλλωστε όλες οι παραδοσιακές συνταγές με μαγιά από αντίστοιχες με προζύμι έχουν προκύψει.Εδώ λοιπόν θα δώσω και τις 2 παραλλαγές ώστε να μπορούν οι φίλοι του προζυμιού να το χρησιμοποιήσουν.
Η ζύμη είναι παραλλαγή της ζύμης για ανεβατά κουλουράκια με αισθητά μειωμένη τη ζάχαρη αφού προστίθεται αρκετή στη γέμιση. Πιο πλούσιο και πιο γλυκό κέρασμα λοιπόν τα ταχινοπιτάκια μου. Την έχω φτιάξει στο σπίτι μου αμέτρητες φορές και με μαγιά και με προζύμι, πάντα με επιτυχία!
Τα ταχινοπιτάκια αν και νηστίσιμα είναι μια πολύ καλή λύση για όλες τις εποχές και όλες τις ώρες. Με ρύθμιση στην ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να γίνουν ακόμη πιο υγιεινά, αν και είναι ήδη πιο υγιεινά από άλλα γλυκίσματα.
Περιέχουν μόνο τα λιπαρά από το ταχίνι που θεωρείται τροφή με «καλές θερμίδες» και με πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Η συνταγή επίσης μπορεί να γίνει και αλάδωτη, όπως πολλές συνταγές με ταχίνι (δείτε παρατηρήσεις).
Η προσθήκη καρυδιών και σταφίδας κάνει αυτά τα ταχινοπιτάκια ακόμη πιο λαχταριστά και το μόνο τους κακό είναι πως δεν μπορείς να μείνεις μόνο σε ένα! Γι αυτό προσπαθώ να τα κάνω μικρού σχετικά μεγέθους. Από κει και πέρα η κατανάλωσή τους είναι και μια άσκηση αυτοσυγκράτησης…
Υλικά
Για τη ζύμη:
Περίπου 500 gr αλεύρι
60-80 gr ζάχαρη
120 ml κανελόζουμο
60 ml ελαιόλαδο
30 ml ρακή ή άλλο ποτό (λευκό ποτό ή κονιάκ ή λικέρ της επιλογής μας)
5-6 κομπάκια μαστίχα
50 gr μαγιά φρέσκια ή 150 gr προζύμι φρεσκοαναπιασμένο
Για τη γέμιση:
150 gr ταχίνι
100 gr σταφίδες
50-80 gr καρύδια
3- 6 κουταλιές σούπας ζάχαρη
Περίπου 3 κουταλάκι κανέλα
Για το γαρνίρισμα , ζάχαρη άχνη.
Επί το έργον
Φτιάχνουμε πρώτα το μείγμα της μαγιάς ή του προζυμιού. Αν χρησιμοποιήσουμε μαγιά, την διαλύουμε στο χλιαρό κανελόζουμο , προσθέτουμε λίγη από τη ζάχαρη της συνταγής και 100 gr από το αλεύρι και αφήνουμε να φουσκώσει ( γίνεται γρήγορα, οπότε έχουμε την έγνοια της…).
Αν χρησιμοποιήσουμε προζύμι, προσθέτουμε στο φρεσκοαναπιασμένο προζύμι μας το μισό από το κανελόζουμο και λίγο αλεύρι και τα αφήνουμε να φουσκώσει. Εδώ μπορεί να πάρει αρκετή ώρα.
Και στις δύο περιπτώσεις συνεχίζουμε ως εξής: Βάζουμε σε λεκάνη ανάμειξης το μείγμα του προζυμιού ή της μαγιάς και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη ( Πριν την προσθέσουμε την αλέθουμε μαζί με τη μαστίχα στο multi. Έτσι και η μαστίχα γίνεται σκόνη και η ζάχαρη λεπταίνει και διαλύεται ευκολότερα). Προσθέτουμε τη ρακή και το υπόλοιπο κανελόζουμο (στην εκδοχή με το προζύμι).
Ανακατεύουμε το μείγμα και προσθέτουμε και το αλεύρι. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλά στα χέρια. Ζυμώνουμε πολύ καλά, για αρκετή ώρα (10 λεπτά πάνω κάτω) να γίνει λεία και ελαστική η ζύμη. Εγώ σ’ αυτή τη συνταγή χρησιμοποιώ το σταθερό μίξερ με το γάντζο και ζυμώνω για 5-6 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα γιατί θέλω να ζυμωθεί καλά η ζύμη μου. Όμως η ποσότητα είναι μικρή και ζυμώνονται εύκολα και με το χέρι.
Αφήνουμε τη ζύμη να ανεβεί και να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο. Όταν είναι έτοιμη, την πατάμε να κατεβεί και την χωρίζουμε σε τρία μέρη. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε χοντρό φύλλο, όσο γίνεται πιο κοντά στο σχήμα του παραλληλόγραμμου (περίπου 20Χ30 ήταν τα δικά μου φύλλα).
Αλείφουμε κάθε φύλλο με το 1/3 της ποσότητας του ταχινιού (περίπου 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας) αφήνοντας από τη μια μακριά άκρη ακάλυπτα 2-3 εκατοστά. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη (1-2 κουταλιές σούπας) , καρύδια και σταφίδες και όση κανέλα θέλουμε. Τυλίγουμε σε χαλαρό ρολό και κολλάμε την ακάλυπτη άκρη πιέζοντας λίγο.
Κόβουμε σε κομμάτια 3 cm , τα πατάμε ελαφρά και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος με λίγη απόσταση μεταξύ τους για να έχουν περιθώριο να φουσκώσουν. Αφήνουμε να ανεβούν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και στην επιφάνεια και στον πάτο.
Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη. Τα διατηρούμε σε μπολ που σκεπάζει.
Τα απολαμβάνουμε στο πρωινό και το απογευματινό μας, με καφέ ή χυμούς φρούτων ή με ροφήματα της επιλογής μας.
Παρατηρήσεις
1)Με τη μαγιά η όλη διαδικασία γίνεται γρήγορα σχετικά. Ανάμεσα σε κάθε φούσκωμα παίρνει περίπου 1 ώρα. Με το προζύμι είναι λίγο απρόβλεπτοι οι χρόνοι, αλλά και πάλι ανάλογα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος δεν παίρνει πολύ χρόνο γιατί η ζύμη είναι πολύ απλή.
2)Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη νωπή μαγιά με ξηρή. Η αναλογία είναι 1:3 οπότε 2 φακελάκια των 8 γραμμαρίων είναι αρκετά. Έτσι γλυτώνουμε και το ανέπιασμα γιατί στην περίπτωση αυτή αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί από την αρχή.
3)Η συνταγή μπορεί να γίνει αλάδωτη όπως είπαμε παραπάνω, Αντί ελαιόλαδο μπορούμε να βάλουμε στη ζύμη μια κουταλιά σούπας ταχίνι διαλυμένο σε 3 κουταλιές νερό.
4)Διατηρώ το προζύμι μου στο ψυγείο και είναι ένας πηκτός χυλός δηλαδή έχει αρκετή υγρασία (φαίνεται η υφή του φρεσκοαναπιασμένου στις φωτογραφίες) . Ίσως με πιο στεγνό προζύμι να χρειαστεί λιγότερο αλεύρι.
Η ανάρτηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο διαγωνισμό για τα FOODBLOGAWRDS 2016 που διοργανώνει το ΒΗΜΑgourmet, με χορηγό της κατηγορίας μας τα Super Markets Μασούτης. Χρησιμοποιήσαμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις από τη σειρά προϊόντων Mr. Grand καθώς και το ταχίνι και το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο από τη σειρά …ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ.
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.
Καλημέρα και καλή σαρακοστή!
Οι συνταγές σας όπως πάντα υπέροχες..!!!
Θα ήθελα να ρωτήσω με ποιές αναλογίες φτιάχνεται το κανελόζουμο.
Ευχαριστώ πολύ.
Καλημέρα σας! Καλή Σαρακοστή και σε σας. Συνήθως βάζω 1 ξυλάκι περίπου 5 cm ανά κούπα. Φτάνει και για 2 κούπες αν μείνει περισσότερο χρόνο. Δηλαδή αν το βάλετε να πάρει βράση σε 2 κούπες και το αφήσετε 5-6 ώρες βγάζει πολύ άρωμα. Αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε πιο γρήγορα βάλτε μεγαλύτερο ξυλάκι. Καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα Βαγγελιώ !!! Εύχομαι καλή Σαρακοστή με υγεία και χαρές !! Σήμερα έκανα τα ταχινοπιτάκια σου αλάδωτα και έγιναν καταπληκτικά 🙂 Σε ευχαριστώ πολύ ! Να είσαι πάντα καλά !!
Πάρα πολύ ωραία ειδικά τώρα την Σαρακοστη! !!Σας ευχαριστώ! !!
Καλησπέρα σας! Οι συνταγές σας είναι υπέροχες.Έχω δοκιμάσει πολλές παρόλο που διαμένω Λονδίνο και πολλές φορες η εύρεση υλικών εδώ είναι μεγάλη πρόκληση!ήθελα να σας ρωτήσω το εξής.Λόγω φόρτου εργασίας δεν μπορώ να ανοίγω φύλλο.Έχω όμως βρεί φύλλα που πωλούνται έτοιμα.Περίπου πόσο χοντρά πρέπει να ειναι τα φύλλα;
Ευχαριστώ
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας αρέσει το site. Το αντιλαμβάνομαι ότι κάποια υλικά είναι δυσεύρετα εκτός Ελλάδας αλλά πάντα υπάρχουν εναλλακτικές. Η ζύμη αυτή είναι στο πάχος της κλασικής σφολιάτας αλλά έχει εντελώς άλλη υφή. Στη θέση σας θα έκανα ένα από τα εύκολα φύλλα που έχω δώσει στο site που απλώνουν με το χέρι. Δείτε εδώ: https://staging.cretangastronmy.gr/2017/03/%CE%BD%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B7-%CE%B6%CF%8D%CE%BC%CE%B7-%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%8D-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1/
και εδώ: https://staging.cretangastronmy.gr/2011/06/%CE%B7-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CF%85%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1-2/
αλλά επειδή πρόκειται για γλυκό θα προσέθετα 1-2 κουταλιές ζάχαρη και κάποιο άρωμα (ξύσμα εσπεριδοειδούς αν βρείτε, βανίλιες ή κάποιο άρωμα σε σταγόνες)
Και οι δυο παραπάνω ζύμες ανοίγουν σε φύλλο σιλικόνης ή χαρτί ψησίματος με το χέρι. Ακολουθείστε τη διαδικασία. Αν θέλετε κάποια εναλλακτική για τα υλικά μη διστάσετε να με ρωτήσετε. Καλή επιτυχία!