Παραδοσιακή και απαραίτητη στο νηστίσιμο τραπέζι !
Μπορεί να μην έχουμε χταπόδι ή γαρίδες ή ελιές ή ταραμά, αλλά λαγάνα θα έχουμε οπωσδήποτε.
Το ψωμάκι που ταιριάζει εξίσου με τη γλυκιά γεύση του χαλβά και με την αλμυρή της
ελιάς και του ταραμά, είναι από τα αγαπημένα εδέσματα της πρώτης μέρας της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η γεύση του σουσαμιού που τονίζεται από το ταχίνι που πολλοί –ανάμεσά τους κι εγώ- προσθέτουν στο ζυμάρι, χαρακτηρίζει αυτόν τον επίπεδο σαν πίτα άρτο που κόβεται με το χέρι και δεν χορταίνεται ιδιαίτερα αν είναι ζεστός.
Η λαγάνα ΠΡΕΠΕΙ να είναι επίπεδη. Μια φουσκωτή λαγάνα «δεν λέει». Άζυμο ψωμί, λειψανάβατο. Γι αυτό και η μαγιά ( ή το προζύμι ) είναι λιγότερη αναλογικά και σε μερικές, παλιότερες συνταγές λείπει τελείως.
Και φυσικά δεν χρησιμοποιείται στο ζύμωμά της γάλα ή βούτυρο που διάβασα σε κάποιες συνταγές. Η λαγάνα είναι νηστίσιμο ψωμί. Πολλοί δεν βάζουν ούτε λάδι, αντικαθιστώντας το με ταχίνι.
Η δική μου συνταγή είναι ενδιάμεση. Έχει λίγο κι από τα δύο, αλλά μπορεί να παραληφθεί ότι δεν μας αρέσει, αυξάνοντας λίγο την ποσότητα του άλλου. Επίσης προτείνω το μέλι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ζάχαρη. Καλό είναι επίσης να ανακατέψουμε αλεύρια: ολικής, κίτρινο και λευκό αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις, είναι καλός συνδυασμός. Η συνταγή γίνεται προφανώς και με προζύμι αλλά αυτή τη φορά την έφτιαξα με ξηρή μαγιά για ευκολία.
Το δικό μου σταρένιο |
μαυροσίσαμο. Κάνουν τη διαφορά!
Υλικά
Για 2 μέτριες λαγάνες:
2 κούπες χλιαρό νερό
1 κουταλιά μέλι (ή 1,5 κουταλιά ζάχαρη)
2 κουταλιές ταχίνι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά των 8 γραμμαρίων ή 20 γραμμάρια νωπή
μαγιά
Περίπου 4,5 κούπες αλεύρι ( 2 κούπες σταρένιο ολικής άλεσης,
και το υπόλοιπο σκληρό ή έστω για όλες τις χρήσεις)
Για το τέλειωμα:
2 κουταλιές ζάχαρη
2-3 κουταλιές νερό
1/2 κούπα αποφλοιωμένο σουσάμι
2-3 κουταλιές μαυροσίσαμο
Επί το έργον
Δείτε όλη τη διαδικασία στο βίντεο που ακολουθεί! Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο!
Βάζουμε σε μπολ την μια κούπα από το χλιαρό νερό, το μέλι, τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθούν. Προσθέτουμε 2 κουταλιές αλεύρι (από το λευκό) και σκεπάζουμε να αφρίσει (δεν θέλει πολλή ώρα…).
Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε την άλλη κούπα νερό, το ταχίνι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να διαλυθεί το ταχίνι. Προσθέτουμε το διάλυμα της μαγιάς, το αλάτι, το σταρένιο αλεύρι και σταδιακά το λευκό μέχρι να έχουμε μια κανονική ζύμη.
Ζυμώνουμε διπλώνοντας τη ζύμη και πατώντας τη με το πίσω μέρος της παλάμης μας μέχρι να γίνει ελαστική.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ανεβεί. Όταν είναι έτοιμη ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Πατάμε με το χέρι μας να κατεβεί η ζύμη και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη.
Σε ταψάκια στρωμένα με χαρτί ψησίματος απλώνουμε με τα χέρια το ζυμάρι μας στο κλασικό
οβάλ σχήμα ή σε ότι άλλο σχήμα μας αρέσει (να μην έχει μεγάλο πάχος).Αφήνουμε να ανεβεί ξανά.
Διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό και με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια της λαγάνας. Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και με μαυροσίσαμο και με τα δάκτυλά μας κάνουμε
τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα.
Ωστόσο το λαμπάκι του φούρνου θα έχει σβήσει. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για μισή ώρα περίπου στη μεσαία σχάρα.
Όταν τη βγάλουμε από το φούρνο, αν θέλουμε την ξαναπερνάμε με ζαχαρόνερο για να γυαλίσει.
Τρώγεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύει ιδανικά όλα τα εδέσματα του καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού.
Παρατηρήσεις
1)Προφανώς το ζύμωμα μπορεί να γίνει σε μίξερ με γάντζο, αλλά η ποσότητα των υλικών δεν είναι μεγάλη κι έτσι δεν είναι κουραστικό ακόμη κι αν γίνει στο χέρι.
2)Μπορούμε να φτιάξουμε τις λαγάνες μας την προηγούμενη μέρα. Όταν ανεβούν, τις καλύπτουμε με μεμβράνη και τις φυλάσσουμε στο ψυγείο (χωρίς το ζαχαρόνερο και το σουσάμι). Την επομένη αφήνουμε να μείνουν κανένα 15λεπτο εκτός ψυγείου, γαρνίρουμε με ζαχαρόνερο και σουσάμι και τις ψήνουμε. Έτσι τις έχουμε ζεστές την Καθαρά Δευτέρα. Εγώ κράτησα την μια από τις δύο μέχρι το απόγευμα της επόμενης μέρας στο ψυγείο, και δεν έπαθε τίποτα!
3)Καλό είναι να βάζουμε ένα πυρίμαχο μπολ με νερό στο φούρνο όταν ψήνουμε λαγάνα. Ο ατμός που εκλύεται δημιουργεί ωραία κόρα.
4)Αντί για ζαχαρόνερο, μπορούμε να την αλείψουμε με διάλυμα μελιού ή πετιμεζιού.
5)Μέρος από το αλεύρι ολικής , μπορεί να αντικατασταθεί με καλαμποκάλευρο για πιο ωραίο χρώμα. Εγώ αυτή τη φορά έβαλα ½ κούπα.
6)Και μη ξεχνάμε: η λαγάνα είναι πιο νόστιμη όταν κόβεται με το χέρι!
Τέλεια η λαγάνα σου! Και του χρόνου, καλά Κούλουμα! 🙂
To μόνο σίγουρο είναι ότι θα την κανω!!!Όποτε μπαίνω τον τελευταίο kαιρό στο site σκέφτομαι την εγγονούλα σας.Ευκαιρία λοιπόν να ρωτήσω τι κάνει;Εμένα ο δικός μου είναι 8μ. και ξυπνάει ακόμα τα βράδια…Καλή Καθαρα Δευτέρα με υγεία!! Μαρίνα
Και του χρόνου, πολύ λαχταριστή!
Υπέροχη!!!! Και του χρόνου Βαγγελιώ, καλή Σαρακοστή!!!!!
Πολλά φιλιά
Και του χρόνου με Υγεία!!!
Θα τη φτιάξω έτσι όπως λες από την προηγούμενη μέρα.
Εγώ με νερό σε ένα μπολ ψήνω πάντα το ψωμί.
Τι ωραία που είναι και έψαχνα να βρω συνταγή για επίπεδη λαγάνα.
Καλές Αποκριές
Και του χρόνου Βαγγελιώ μου, υπέροχη είναι η λαγάνα σου, να περάσετε όμορφα την Καθαρά Δευτέρα και καλή Σαρακοστή!
Καλησπέρα και καλή καθαρά Δευτέρα φαίνεται υπέροχη!!!!!!!!!!!
να ρωτήσω αν δε βάλω ταχίνι θα βάλω 3 κουταλιές λάδι;ευχαριστώ και του χρόνου με υγεία
Πολύ ωραία, μπράβο!
Καλή Σαρακοστή!
Φιλάκια!!!
Λατρεύω λαγάνα, έστω κι αν η παρασκευή της δεν βρίσκεται στα σχέδια μου, και πραγματικά απορώ πώς γίνεται να παράγεται μόνο την Καθαρά Δευτέρα κι όχι όλο τον χρόνο!
Αυτο το πρωτοσυναντησα κ εγω οταν ηρθαμε πριν οκτω χρονια στα Τρίκαλα να μεινουμε. Εδω κανουν μια φορα τον χρονο λαγανα. Εμεις κατω στγν Κρήτη, εχουμε ολη την σαρακοστη στους φουρνους μας καθε μερα κ μου φαινεται παραλογο αυτο εδω. Καλη σαρακοστή και καλή “λευτεριά” απ τον κορονοιο!
Δεν νομίζω ότι σε όλες τις περιοχές της Κρήτης φτιάχνουν λαγάνες όλη τη Σαρακοστή. Τουλάχιστον στη δική μου μόνο την Καθαρά Δευτέρα βρίσκουμε λαγάνα. ¨ολη την υπόλοιπη Σαρακοστή φτάζυμο, αλλά όχι λαγάνα.Σε ποιά περιοχή συμβαίνει αυτό;
Φανταστική η συνταγή σου,λατρεύω λαγάνα-καλό μήνα και καλό τριήμερο να έχετε!!
Και του χρόνου Βαγγελιώ! Καλή Σαρακοστή!
Μπράβο υπέροχη η λαγάνα σου!
Πάω να την φτιάξω!!!Καλά Κούλουμα.
Πόσο ταχίνι βάλατε?
Λόγω της μορφοποίησης είχε κατεβεί σε άλλη σειρά η λέξη ταχίνι. Είναι 2 κουταλιές. Ευχαριστώ για την επισήμανση!
Και εγώ ευχαριστώ. Θα την τιμήσω την συνταγή σας την καθαρά Δευτέρα. Λείπω από Κρήτη 5 χρόνια και μου έχει λείψει η λαγάνα με γλυκιά κρούστα.
[…] μια συνταγή λαγάνας που δεν υστερεί πουθενά από τις λαγάνες με μαγιά. Είναι πιο νόστιμη φρέσκια αλλά και την δεύτερη μέρα […]
Tην εκανα και εγινε καταπληκτικη. Την ζυμωσα το βραδυ σε μιξερ δυνατο, εβαλα το μπωλ του μιξερ με το ζυμαρι στο ψυγειο αποβραδις-αφου το σκεπασα με μεμβρανη και το πρωι αφησα τη ζυμη να ερθει σε θερμοκρασια δωματιου μετα της ςδωσα το σχημα και την αφησα να ανεβει καμμια ωρα. Μου πηρε 30 λεπτα στο φουρνο. Αυτο που παρατηρησα επειδη εβαλα δυο λαμαρινες στον αερα ειναι οτι μετα τα 25 λεπτα δεν ειχαν ψηθει απο κατω, ετσι γυρισα τον φουρνο στην κατω αντισταση μονο και αφησα να ροδισει μια μια με την αλλη μεσα την ωρα αυτη. Την επομενη φορα θα τις βαλω μαλλον μια μια. Οπως και ναχει σε ευχαριστουμε. Καταχωρειται στις “ultimate” συνταγες!!!
Σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη και που μπήκατε στον κόπο να μας πείτε τη γνώμη σας. Η αλήθεια είναι πως δεν συνηθίζω στα ψωμιά το ψήσιμο με αέρα. Σε μένα χωράνε και οι δύο στο ίδιο λαμαρινάκι του φούρνου (αν δεν μας νοιάζει και πολύ να κολλήσουν μεταξύ τους. Κι εγώ έτσι κάνω τις περισσότερες χρονιές. Αποβραδίς ζύμωμα, ψυγείο και ψήσιμο το πρωί. Νομίζω ότι το ταχίνι κάνει τη διαφορά! Και του χρόνου!
Μια διευκρίνιση παρακαλώ στο αλεύρι.τα αλεύρια είναι τρία????ολικής,σταρένιο και σκληρό????και αν ναι σε τι αναλογία το κάθε ένα?????ευχαριστώ πολυ
Τα αλεύρια είναι 2. Σταρένιο ολικής άλεσης και σκληρό αλεύρι. Φίλες μου λένε πως την έχουν φτιάξει με σκέτο κίτρινο σταρένιο ακόμη και με σκέτο για όλες τις χρήσεις και έγινε πολύ καλή. Το σημαντικό στη συνταγή είναι η προσθήκη ταχινιού και μελιού. μη τα παραλείψετε. Η συνολική ποσότητα είναι περίπου 4,5 κούπες. Η κούπα μου είναι η δοσομετρική κούπα των 250ml. Στη διάθεσή σας για όποια άλλη απορία! Καλές Απόκριες!
Στην συγκριση βγηκε πολυ καλυτερη και ελαστικη απο την λαγανα του φημισμενου φουρνου της περιοχης;μπραβο και σε ευχαριστουμε;το βιντεο βοηθαει πολυ στις λεπτομεριες…μονο μια απορια μου μοιριζε η μαγια;χρησιμοποιησα φρεσκια μαγια και το ζυμαρι το πρωι ηταν ξινο;μηπως να βαλω λιγοτερη η ξερη την αλλη φορα;μηπως εφταιγε που εμεινε μια μερα το ζυμαρι;σε ευχαριστω πολυ
Χαίρομαι που μείνατε ικανοποιημένοι! Την αφήσατε εκτός ψυγείου τη νύχτα; Ίσως η μαγιά να είναι πολλή για την θερμοκρασία περιβάλλοντος που έχετε. Πρέπει να σταματήσουμε τη ζύμωση με κάποιο τρόπο ή να μειώσουμε την ποσότητα της μαγιάς αν κάνει ζέστη (το καλοκαίρι η ίδια ποσότητα αλευριού θα ήθελε μικρότερη ποσότητα μαγιάς για τέτοιου είδους ψωμί, αλλά αυτή την εποχή νομίζω ότι τα 20gr δεν είναι πολλά). Συνήθως έμεπειροι γνώστες της αρτοποιίας λένε 5% του βάρους του αλευριού για κανονικό ψωμί. Εδώ οι 4,5 κούπες είναι περίπου 600γρ και θα ήθελαν 30 γρ μαγιά και βάζουμε 20. Μπορείτε να τη μειώσετε λίγο ακόμη αφού σας ενόχλησε η μυρωδιά. Επίσης πρέπει να πω ότι κάποιες φορές η μαγιά είναι χαλασμένη να πω; κακοσυντηρημένη να πω; και βγάζει βαριά και έντονη μυρωδιά (μου έχει συμβεί και πέταξα το χυλό χωρίς να τον χρησιμοποιήσω…). Και ναι, η ξηρή είναι πιο ήπια… Καλή Σαρακοστή!
Ευχαριστω πολυ…μαλλον ηταν πολυ η μαγια ισως και ταλαιπωρημένη,κρατω τις αναλογιες και θα την ξανακανω και με την πολυ αγαπημενη ξερη μαγια …καλη σαρακοστη!
Έτσι υποθέτω κι εγώ! Καλή Σαρακοστή και σε σας!
πολύ ωραία συνταγή!! πολύ σωστές οι οδηγίες
Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
[…] επίπεδα ιταλικά ψωμιά που μοιάζουν με τις δικές μας λαγάνες. Η συγκεκριμένη θυμίζει τόσο πολύ την ελληνική […]
Ωραιότατη η συνταγή δας αλλα πειτε μας περιπου χρόνο φουσκώματος της λαγανας?Σας ευχαριστούμε για τις πολυ ωραιες συνταγές σας⛅!!!
Οι χρόνοι ανεβάσματος εξαρτώνται από τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας του περιβάλλοντος. Να πω 1-1,5 ώρα; Αυτή την εποχή τόσο. αν βιαζόμαστε μπορούμε να επιταχύνουμε θερμαίνοντας το φούρνο στους 50 βαθμούς και ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ, να βάλουμε να φουσκώσει.
ΣΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩ ΣΤΟ FB ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΥΠΩΣΗ. Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΔΕΝ ΕΚΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΚΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΤΟ.
Καλησπέρα σας! Περνάμε σε νέα φόρμα τις συνταγές και γι αυτό υπάρχει δυσλειτουργία. Τώρα μπορείτε να εκτυπώσετε. Επιλέξαμε να μην εκτυπώνονται οι φωτογραφίες για λόγους οικονομίας χαρτιού. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε με copy-paste να μεταφέρετε σε word συνταγές με φωτογραφίες και να έχετε όσες φωτογραφίες επιλέξετε. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη! Καλές Απόκριες!
Καλησπέρα! Ευχαριστώ για τις όμορφες, προσεκτικά δοσμένες και δοκιμασμένες συνταγές σας! ότι έχω φτιάξει βγαίνει πάντα τέλειο! Σκοπεύω να προσπαθήσω να φτιάξω και την λαγάνα σας, φαίνεται πολύ λαχταριστή, θα παρακαλούσα να μου διευκρινίσετε την συνολική ποσότητα των αλευριών σε γραμμάρια. να είστε καλά και καλή Σαρακοστή!
Καλή σας μέρα! Χοντρικά θα σας πω ότι η μια κούπα αλεύρου είναι 135-140 γρ. Πάντα η ποσότητα εξαρτάται και από τις εξωτερικές συνθήκες, ειδικά στην αρτοποίηση που έχει σημασία η υγρασία της ζύμης. Θα φτιάξω το απόγευμα τη ζύμη μου και θα ζυγίσω τα αλεύρια! Καλή Σαρακοστή!
Ευχαριστώ πολύ! Αρχίζω να την ετοιμάζω! Και του χρόνου με υγεία!
Θα χαρώ να μου πείτε τις εντυπώσεις σας! Σας άρεσε;
Υπέροχη! Χωρίς καθόλου κόπο, και άρεσε πολύ σε όλους! (αν και το παράκανα λιγο στο ζαχαρόνερο) Να είστε καλά!
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε!
Είναι η δεύτερη χρονιά που την κάνω, την έφταιξα από βραδύς και την επομένη έψησα 2 υπέροχες λαγάνες που απολαύσαμε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας! Καλή Σαρακοστή!
Έστω και καθυστερημένα, σας αυχαριστώ για την εμπιστοσύνη! Καλό υπόλοιπο Σαρακοστής και με το καλό να υποδεχτούμε την Ανάσταση!