Η πιο απλή, η πιο αρωματική! Μια πολύ παλιά συνταγή για φανουρόπιτα!
Είναι καταγεγραμμένη στις πρώτες συνταγές του τετραδίου μου, χωρίς πηγή. Δεν την είχα δοκιμάσει μέχρι φέτος αλλά ήδη την έχω φτιάξει 2 φορές. Σύμφωνα με τις συνήθειες της περιοχής μου φανουρόπιτες φτιάχνουμε όλο το χρόνο. Αρκεί λέει να τη θυμιατίσουμε και να τη μελετήσουμε στον Άγιο (υπάρχει και προσευχή επί τούτου) πριν την κόψουμε.
Οι πιο αυστηροί λένε να τη σπερνιάσουμε (να την πάμε σε εσπερινό) κιόλας. Σας το έχω ξαναπεί ότι συνεχώς χρωστώ στον Άι Φανούρη, και όσο περνούν τα χρόνια η κατάσταση επιδεινώνεται οπότε φανουρόπιτες φτιάχνω όλο το χρόνο!
Αφράτη, νόστιμη, λιτή, ένα μυρωδάτο γλυκό ψωμί θα έλεγε κανείς ότι είναι η σημερινή φανουρόπιτα. Συζητούσα πριν από καιρό τα υλικά της με μια θεία μου και αυθόρμητα μου είπε: «έτσι ήτανε παλιά οι φανουρόπιτες! Μήπως είχανε μπέικιν, μήπως είχανε πορτοκάλια τον Αύγουστο; Με προζύμι ανεβατές τις φτιάχνανε και με ελάχιστα υλικά» . Αργότερα βάζανε μαγιά από το φούρνο. Μια φανουρόπιτα ανεβατή είναι λοιπόν η σημερινή, αφού το διογκωτικό της είναι η μαγιά (νωπή ή ξηρή).
Δεν έχει κι άδικο… Αν δούμε επίσης και τις ποσότητες των υλικών όσοι ξέρουμε τις υποδιαιρέσεις της οκάς θα καταλάβουμε πως η καλονοικοκυρά που μου έδωσε τη συνταγή είχε μετατρέψει η ίδια ή άλλοι πριν απ’ αυτήν τα δράμια σε γραμμάρια. Τα υγρά ήταν μετρημένα με ποτήρια νερού που εκείνης της εποχής ήταν 250ml και όχι όπως τα τεράστια δικά μας.
Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι στην αρχική συνταγή η ποσότητα του αλευριού ήταν 1280 gr. Εγώ έφτιαξα τη μισή δόση και ήταν αρκετή για ταψάκι με διάμετρο 28cm. Τα υλικά ήταν όντως 7. Αλλά μετά από όσα διαβάζω τις τελευταίες μέρες έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι και ο αριθμός των υλικών της φανουρόπιτας λαστιχάκι έχει γίνει στις μέρες μας.
Βάζει κάποιος αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και το λέει 1 υλικό. Βάζει νερό και δεν το μετρά στα υλικά. Για να είμαι ειλικρινής δεν μ’ ενοχλεί ο αριθμός των υλικών (γιατί αλήθεια να ενδιαφέρει ένα άγιο το 7 ή το 9 ή το 11 και όχι το 8, 10, 12), βρίσκω όμως αστείο κάθε ισχυρισμό που βαφτίζει το κρέας ψάρι! Δεν είναι;
Έτσι λοιπόν κι εγώ τη δεύτερη φορά πρόσθεσα 4 ακόμη αρωματικά κι έκανα 11 τα υλικά της φανουρόπιτάς μου (θα μπορούσε να είναι και 2 οι προσθήκες για τους οπαδούς των 9 υλικών). Ας δούμε και τις δυο εκδοχές λοιπόν.
Υλικά
- 640 gr αλεύρι
- 50gr νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή
- ½ κούπα (125ml) ελαιόλαδο
- 160 gr ζάχαρη
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
- ½ κουταλιά της σούπας κανέλα
- 1 και ¼ κούπες (310 ml) νερό ΖΑΡΟΣ
Ακόμη 2 ή όλα από τα παρακάτω:
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
Ξύσμα ενός λεμονιού
!/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
2-3 κουταλιές σουσάμι αναποφλοίωτο
Επί το έργον
Δείτε το κατατοπιστικό video παρακάτω για όλες τις οδηγίες!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Ζυγίζουμε τα υλικά που δίνονται σε γραμμάρια. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά με τη μία κούπα νερό, 1 κουταλιά από τη ζυγισμένη ζάχαρη, 3 κουταλιές από το ζυγισμένο αλεύρι και τα ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη ή με σκέπασμα το μπολ και αφήνουμε να φουσκώσει. Αλέθουμε τη ζάχαρη με τη μαστίχα στο multi (ή κοπανίζουμε σε γουδί τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη). Σε άλλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη με τη μαστίχα, την κανέλα και όποιο άλλο αρωματικό επιλέξουμε και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και ανακατεύουμε ξανά. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε.
Πρέπει να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι που κολλάει ελαφρά στα χέρια μας (με λίγο ζύμωμα στρώνει). Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη ή το βάζουμε όπως είναι μέσα σε μια καθαρή σακούλα και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Ξαναζυμώνουμε να κατεβεί η ζύμη και την απλώνουμε σε ταψάκι ή φόρμα 28 νούμερο που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος. Αφήνουμε να ξανανεβεί.
Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλείφουμε με λίγο νερό ή ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Όταν σβήσει το φωτάκι του φούρνου κατεβάζουμε στους 180 βαθμούς και φουρνίζουμε την φανουρόπιτα.
Την ψήνουμε για 35 ως 40 λεπτά και αν χρειάζεται στα 25 περίπου λεπτά την σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος.
Παρατηρήσεις
- Στις ζύμες με μαγιά συνηθίζω εδώ και αρκετό καιρό να χρησιμοποιώ μεταλλικό νερό. Το είχα δει σε κάποιο ξένο site αρτοποιίας και πιστέψτε με, έχει διαφορά στο φούσκωμα.
- Μη παραλείψετε το μοσχοκάρυδο παρακαλώ αν την φτιάξετε! Της πάει πιο πολύ κι από την κανέλα!
- Το ζυμάρι είναι εξαιρετικό και ως βάση άλλων αρτοσκευασμάτων, ανεξάρτητα από τη φανουρόπιτα Το έχω στο πρόγραμμα για σταφιδόψωμα. Επίσης σκέφτομαι να το «εμπλουτίσω» και με ξηροκάρπια. Όταν χειμωνιάσει λέω να βάλω μέσα κι άλλα μυρωδικά με επικρατέστερο το τζίντζερ. Εδώ οι αριθμοί δεν θα έχουν περιορισμούς!
- Η ζύμη όπως σε όλα τα σκευάσματα με μαγιά δεν πρέπει να γίνει σφικτή. Ας είναι λίγο κολλώδης στην αρχή, στρώνει μετά το πρώτο ανέβασμα.
- Η συνταγή έλεγε “μαγιά όσο 2 μεγάλα λουκούμια” . Εγώ έκανα τη μισή δόση άρα ένα μεγάλο λουκούμι που είναι περίπου 50gr. Έβαλα το αντίστοιχο σε ξηρή αλλά και πάλι την πρωτοανέπιασα. Την ξηρή αν θέλουμε μπορούμε να την προσθέσουμε κατευθείαν χωρίς να την ανεπιάσουμε δηλαδή θα βάλουμε όλα τα υλικά μαζί από την αρχή.
- Δείτε και τις άλλες φανουρόπιτες που υπάρχουν στο site.
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.
γεια σας ..η συγκεκριμένη συνταγή είναι πολύ γευστική ..την έκανα και πραγματικά ενθουσιάστηκα ..και δεν έμεινε ψίχουλο ήδη από την εκκλησία…έμοιαζε πολύ με (γλυκό) άρτο!!..εγώ έβαλα και λίγα craberries και αφαίρεσα το ξύσμα λεμονιού…σίγουρα θα την ξανακάνω ..να είστε καλά!!
Πολλά συγχαρητήρια και ακόμα περισσότερα ευχαριστώ για την υπέροχη αυτή συνταγή σας..!!!!Είναι η τέταρτη φορά που την φτιάχνω σας αρτοκλασία και τη μοιράζω σε συγγενείς και φίλους… ο Θεός το καλο για όλο τον κόσμο και για όλους μας..Καλή Κυριακή…
Πόσο χαίρομαι που σας άρεσε! Και γω το έχω σκεφτεί για χρήση σε αρτοκλασία αλλά εδώ κάνουμε 5 άρτους υποχρεωτικά στις αρτοκλασίες! Έχω αντίστοιχη συνταγή και συνήθως φτιάχνω αυτήν. Βοήθειά σας και πάντα να είστε καλά!
Καλημέρα, την φανουρόπιτα αυτή την έφτιαξα πέρσι και ήταν η καλύτερη !!! Φέτος σκεφτόμουν να την φτιάξω σε θήκες για muffins για να μοιράζεται πιο εύκολα. Τι γνώμη έχετε;
Καλησπέρα σας! Κι εγώ αυτήν θα ξαναφτιάξω, μας άρεσε! Πολλές σελίδες εκκλησιατικές λένε πως πρέπει να είναι κυκλικού σχήματος η φανουρόπιτα και μία. Εγώ για να είμαι ειλικρινής δεν στέκομαι σε αυτά νομίζω ούτε και ο άγιος ;-)… Πάλι, πολλοί θέλουν να είναι απόλυτα παραδοσιακοί οπότε…
Βοήθεια σας!η συνταγή φαίνεται πεντανόστιμη! ωστόσο ήθελα να σας ρωτήσω ,εάν μπορώ να την φτιάξω Κυριακή απόγευμα , δεδομένου ότι δεν προλαβαίνω για την επομένη της παραμονής και να την πάω Δευτέρα απόγευμα,δε θα έχει μπαγιατεψει ;;;
Βέβαια! Κι εγώ απόψε θα την φτιάξω! Δεν θα μπαγιατέψει εύκολα γιατί είναι ανεβατή.
Ευχαριστώ πολύ!
Μια τέτοια συνταγή φανουροπιτας έψαχνα!
Θα τη φτιάξω οπωσδήποτε!
Έψαχνα συνταγή με μαγια και μαστίχα!
Να είστε καλά!
Πολύ θα χαρώ να σας αρέσει! Εμείς την έχουμε καθιερώσει όταν έχω τον χρόνο για το ανέβασμα της ζύμης! Να είστε καλά κι εσείς!
Καλησπέρα μετά από πολύ καιρό!
Έφτιαξα και την αρωματική και την απλή φανουρόπιτα. Διαφορετικές, αλλά καταπληκτικές και οι δύο! Ευχαριστώ! Είσαι αξεπέραστη!
Σας ευχαριστώ πολύ! Και του χρόνου να είστε καλά! Βοήθεια σε σας και σε όλο τον Κόσμο ο Άγιος!
Είναι σαν γλυκός άρτος! Ευχαριστούμε, όπως πάντα εξαιρετικές προτάσεις. Θα την δοκιμάσω και σαν σταφιδόψωμο.
Ναι, της πηγαίνουν οι σταφίδες! Όταν δεν την φτιάχνω ως φανουρόπιτα, προσθέτω κι άλλα υλικά (αλλάζω και τα μπαχαρικά κάποιες φορές)…
Χθες, έφτιαξα την μικρασιατική φανουρόπιτα της κυρίας Ευαγγελίας αλλά δεν μπόρεσα να αντισταθώ και σε αυτή που την λατρεύω! Τα αρώματα της τώρα που ψήνεται είναι εκπληκτικά! Την έφτιαξα προσθετοντας όλα σταφίδες και καρύδια και αντικαθιστωντας την μαγιά με προζύμι. Ευχαριστώ και πάλι για τις υπέροχες συνταγές σας! Και του χρόνου με υγεία!
Κι εγώ την μικρασιάτικη έφτιαξα φέτος και όποιος δοκίμασε είναι η αλήθεια ότι ζήτησε τη συνταγή (είναι και κάποιες κυριες που τη θέλουν σε χαρτάκι γιατί δεν ξέρουν από ίντερνετ 😉 ). Την άλλη την φτιάχνω σε διάφορες εκδοχές όλο τον χρόνο! Πόσο άξια είσαι που έχεις καθιερώσει τη χρήση προζυμιού παντού! Μπράβο!