Χρυσοκίτρινο, αρωματικό, καλοκαιρινό!
η πιο συνηθισμένη απ’ όλες τις σπιτικές μαρμελάδες.
Υλικά
1- 1,2 kg βερίκοκα (ζυγισμένα με τα κουκούτσια )
1 kg ζάχαρη
2 , 5 κούπες νερό (625 ml)
Ασβεστόνερο (δείτε στο «επί το έργον»)
Χυμό ενός λεμονιού ή/και λίγο ξινό
1-2 ξυλάκια κανέλας ή 1 λοβό βανίλιας ή 2 σωληνάκια βανίλιας
Προαιρετικά, αμύγδαλα ασπρισμένα διπλάσια ή τριπλάσια από τα βερίκοκα.
Επί το έργον
Διαλέγουμε βερίκοκα με σκληρή σάρκα, να μην έχουν καθόλου μαλακώσει και τα πλένουμε καλά. Φτιάχνουμε το ασβεστόνερο: διαλύουμε 2 κουταλιές σκόνη ασβέστη σε ένα λίτρο νερό, ή αν χρειάζεται παραπάνω, 3 κουταλιές σε 1,5 λίτρο. Με ένα χοντρό καρφί ή παρόμοιο μεταλλικό αντικείμενο (εγώ χρησιμοποίησα το πίσω μέρος από ένα αναδευτήρα του μίξερ χειρός) τρυπάμε κάθε βερίκοκο σπρώχνοντας το κουκούτσι ώστε να βγει από το σημείο που υπήρχε το κοτσάνι. Κρατάμε τα βερίκοκα κλεισμένα στη χούφτα μας φροντίζοντας να μην ανοίξουν, και αν θέλουμε να κάνουμε λικέρ δεν πετάμε τα κουκούτσια.
Τα ρίχνουμε ένα ένα στο ασβεστόνερο. Αφήνουμε να μείνουν 2-3 ώρες, ανακατεύοντας πότε πότε. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε κατσαρόλα για να βράσουν και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Μετράμε 5-7 λεπτά από την στιγμή που θα βράσει το
σιρόπι μας και το αποσύρουμε από το μάτι. Περιμένουμε να κρυώσει.
Μετά από την παραμονή στο ασβεστόνερο, τα βερίκοκά μας θα έχουν γίνει πιο σκληρά και θα είναι πιο εύκολο να τα καθαρίσουμε με ένα καλό μαχαιράκι. Τα καθαρίζουμε λοιπόν και τα πλύνομε πολύ καλά. Κάνουμε ένα διάλυμα με 1 κοφτό κουταλάκι ξινό ή το χυμό μισού λεμονιού ανά λίτρο νερού και βάζουμε τα πλυμένα και καθαρισμένα βερίκοκα μας για μισή ώρα περίπου στο νέο διάλυμα.
Τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν εντελώς. Ωστόσο το σιρόπι θα έχει κρυώσει. Βάζουμε τα βερίκοκα μέσα στο κρύο σιρόπι και τα βράζουμε για 10 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός).
Αφαιρούμε όσο μπορούμε από τον αφρό που σχηματίζεται χωρίς να παίρνουμε σιρόπι όσο γίνεται. Αφήνουμε να μείνει για 24 ώρες. Προσθέτουμε το άρωμα της επιλογής μας και το χυμό μισού λεμονιού και δένουμε τελείως το γλυκό μας σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για το δέσιμο των γλυκών του κουταλιού. Λίγο πριν το κατεβάσουμε προσθέτουμε τα ασπρισμένα αμυγδαλάκια να πάρουν μια βράση μαζί με το γλυκό. Αν έχουμε θερμόμετρο θέλουμε να φτάσει στους 105 βαθμούς Κελσίου.
Σερβίρουμε με ένα κουτάλι τα βερίκοκα και τα ανάλογα αμύγδαλα σε αποστειρωμένα ζεστά βάζα και τα απογεμίζουμε με το σιρόπι. Τα κλείνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα. Διατηρείται σε ντουλάπι μέχρι να ανοίξουμε κάθε βάζο. Όταν το ανοίξουμε, το φυλάσσουμε σε ψυγείο.
Παρατηρήσεις
1)Μπορούμε να καθαρίσουμε τα βερίκοκα πριν τα βάλουμε στο ασβεστόνερο, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο όταν έχουν σκληρύνει λίγο ακόμη. Επίσης μπορούμε να μην τα καθαρίσουμε καθόλου αν η ποικιλία που θα χρησιμοποιήσουμε δεν έχει τραχιά φλούδα.
2)Προτιμώ όπως προανέφερα να βάζω περισσότερα αμύγδαλα από βερίκοκα σε κάθε βάζο ώστε σε κάθε σερβίρισμα να μπαίνουν 2-3. Μπορούμε βέβαια να βάλουμε σε κάθε φρούτο ένα αμύγδαλο στη θέση του κουκουτσιού πριν τα βάλουμε στο σιρόπι.
3)Αν τα βερίκοκα μας κινδυνεύουν να λιώσουν, πριν το οριστικό δέσιμο του γλυκού τη δεύτερη μέρα τα αφαιρούμε προσεκτικά από το σιρόπι, το δένουμε και μετά τα ξαναρίχνουμε στο δεμένο σιρόπι να πάρουν μια βράση ίσα ίσα.
4)Άσχετο: Μάλλον ποτέ δεν θα συνηθίσω τα βερύκκοκα ως «βερίκοκα» . Κάθε φορά που έγραφα τη λέξη και σ’ αυτή την ανάρτηση, ήθελε διόρθωση! Διαβάστε μια εξαιρετική ανάλυση για τη λέξη εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2009/06/08/barquq/
Καλησπερα ! καταρχην πρεπει να πω οτι εκτιμαω δεοντως τις συνταγες σας, πολλες απο τις μαρμελαδες σας μαλιστα τις εχω επειχειρισει και εμαι ενθουσιασμενη! Στο δια ταυτα : επειδη ασβεστονερο δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε .Μια ερωτηση ισως χαζη αλλα θα την κανω.. Χρησιμοποιουμε τον κλασικο ασβεστη , αυτον που εχει ευρεια χρηση ή υπαρχει καποιο ειδος που χρησιμοποιειται στην ζαχαροπλαστικη? Ευχαριστω για τον χρονο σας…
Αχ Βαγγελιώ μου τι μου θυμίζεις………….η γιαγιά μου η συνονόματη το έφτιαχνε και το τρώγαμε παγωμένο από το ψυγείο………ανεπανάληπτη γεύση!!!!!!!!!
Ανεκτίμητες οι συνταγές και οι γνώσεις σου Βαγγελιώ μου!
Φέτος θα επιχειρήσω για πρώτη φορά να κάνω γλυκό βερίκοκο (εγώ πλέον το συνήθισα με "ι" χα χα χαα) και οπωσδήποτε θα φτιάξω 5 δόσεις μαρμελάδα βερίκοκο, είναι απίστευτο για πότε εξαφανίζεται αυτή η συγκεκριμένη μαρμελάδα από το σπίτι μας.
Σε φιλώ, καλό απόγευμα!
Ευχαριστουμε για την λεπτομερεστατη αναρτηση!
Εχω καταμπερδευτει με την οροθογραφια στην δημοτικη, εγω αλλιως τα ηξερα και αλλιως τα βλεπω τωρα, και επειδη δεν ημουν ποτε της φιλολογικης κατευθυνσης ομολογω οτι εχω χασει τον μπουσουλα! Με το βερυκοκο – βερικοκο εψαχνα φιλολογο να ρωτησω πως την ευχη γραφεται τελικα, εμενα παντως δεν μου παει να το γραψω με "ι" !
Καλο ΣΚ!
fantastika eyharistoume……
για πρωτη φορα εμαθα για σας απο το googleψαγνωτας να βρω ξινο τη ειναι γιατη δεν γνωριζω και διαβασα για τα γληκα σας τα βρησκω ωραια
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!
[…] Βερίκοκο γλυκό του κουταλιού […]
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣΕ ΤΟ ΠΕΡΓΑΜΟΤΟ ΤΙ ΚΑΝΩ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΖΑΧΑΡΩΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Ξεστάνετε ελαφρά το βάζο (βάλτε το μέσα σε ζεστό νερό), αδειάστε το σε κατσαρόλα προσθέστε λίγο νερό και χυμό λεμονιού ή γλυκόζη και ξαναδέστε το κανονικά!