Ακόμη ένα «ψευτοπαστίτσιο» της καθημερινότητας!
Προχθές ακόμη λέγαμε για το πόσο δυναμικά έχει μπει στην κουζίνα μας το μπρόκολο, σ’ εκείνη τη σαλάτα με το μέλι, που άρεσε πολύ όπως είδα! Είναι από τις πιο εύκολες λύσεις όταν θέλουμε μια βραστή πρασινάδα στο τραπέζι μας. Καθαρίζεται και πλένεται εύκολα, βράζεται σε ελάχιστο χρόνο, και είναι πολύ νόστιμο! Το ξέρετε ότι συνδυάζεται τέλεια με ζυμαρικά; Εδώ το συνδύασα με φαρφάλες (φιογκάκια) αλλά ταιριάζει με όλα, ειδικά τα “κοντά” ζυμαρικά!
Από την άλλη, τα «ψευτοπαστίτσια», αυτά που σκαρώνονται σε ελάχιστο χρόνο χωρίς κιμά, είναι από τα πιάτα που συνηθίζονταν ανέκαθεν στην καθημερινότητά μας γιατί είναι χορταστικά, οικονομικά, και αρέσουν πολύ στα παιδιά. Συνήθως περιλαμβάνουν λαχανικά ή διάφορα τυριά, και είναι ένας τρόπος για να φάνε «πράσινα» ακόμη και τα πιο δύσκολα παιδάκια.
Να πω ένα ακόμη πλεονέκτημα; Φτιάχνονται και αποβραδίς και είναι πολύ νόστιμα και την επόμενη μέρα! Αυτό το πλεονέκτημα θεωρώ ότι το δίνει ο φούρνος σ’ αυτά τα φαγάκια, γιατί εννοείται ότι το βρασμένο από την προηγούμενη ζυμαρικό σε διαφορετική περίπτωση είναι απλώς ένα μπαγιάτικο φαΐ!
Είχαμε δοκιμάσει παλιότερα τον συνδυασμό μπρόκολο-φαρφάλες σε κατσαρόλα και μας άρεσε, όμως ετούτη εδώ η εκδοχή του φούρνου μας ενθουσίασε! Πιάτο πλήρες, νόστιμο, χορταστικό! Πιάτο που δεν χρειάζεται άλλα συνοδευτικά. Το απολαύσαμε ζεστό ζεστό μόλις βγήκε από το φούρνο αλλά και την επομένη που ξαναζεστάθηκε ήταν πολύ ικανοποιητική η γεύση του!
Υλικά
Για 4 μερίδες:
300 gr γραμμάρια φαρφάλες ή άλλο κοντό ζυμαρικό
200-250 gr μπρόκολο (φουντίτσες, ζυγισμένο καθαρισμένο)
2-3 σκελίδες σκόρδο
30-45 ml (2-3 κουταλιές) ελαιόλαδο
Αλάτι
Για την κρέμα:
45- 60 ml (3-4 κουταλιές) ελαιόλαδο
500 ml γάλα
40 gr (4 κουταλιές περίπου) αλεύρι
Αλάτι
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
120 -150 gr ξινομυζήθρα ή φέτα σε τρίμματα
Για την επικάλυψη: 2 φρυγανιές τριμμένες
Επί το έργον
Βράζουμε το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 2-3 λεπτά μετά που θα ξαναρχίσει ο βρασμός. Σε ένα τηγανάκι ή στο ίδιο σκεύος, σωτάρουμε ελαφρά το σκόρδο στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις φουντίτσες του μπρόκολου. Τις φέρνουμε 1-2 γύρες να σωταριστούν και αποσύρουμε. Βγάζουμε τις σκελίδες τους σκόρδου και τις πετάμε.
Βράζουμε και τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, 2-3 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που συστήνει ο κατασκευαστής τους. Τα σουρώνουμε. Φτιάχνουμε την κρέμα: Βάζουμε την 1,5 κούπα γάλα να βράσει με το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι, και διαλύουμε στην μισή κούπα το αλεύρι. Το προσθέτουμε στο γάλα και ανακατεύουμε ζωηρά να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το τυρί της επιλογής μας. Γενικά ακολουθούμε τη μέθοδο που φτιάχνουμε μπεσαμέλ.
Συναρμολογούμε το «παστίτσιο»: Απλώνουμε σε πυρίμαχο σκεύος τα ζυμαρικά, από πάνω το σωταρισμένο μπρόκολο και περιχύνουμε με την κρέμα. Ανακατεύουμε απαλά, να μη διαλυθεί το μπρόκολο αλλά να πάει παντού κρέμα.
Στρώνουμε την επιφάνεια, πασπαλίζουμε με την φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις) για μισή ώρα περίπου, να γκρατιναριστεί λίγο η επιφάνεια. Το ψήνουμε λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα του φούρνου.
Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό, μόλις βγάλουμε το σκεύος από τον φούρνο!
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να ελαττώσουμε την ποσότητα της κρέμας χρησιμοποιώντας 1,5 κούπα (375 ml) γάλα, αν δεν μας αρέσουν τα πολύ κρεμώδη ζυμαρικά), προσθέτοντας βέβαια 3 κουταλιές αλεύρι.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βρασμένο μπρόκολο που έχει περισσέψει.
- Η κρέμα μπορεί να είναι η λευκή κρέμα-μπεσαμέλ που συνηθίζουμε, με βούτυρο, αυγό κλπ, αλλά και αυτή εδώ με το ελαιόλαδο ταιριάζει πολύ στο πιάτο. Αν το τυρί μας είναι λιπαρό θα βάλουμε μόνο δύο κουταλιές ελαιόλαδο.