Vegan/vegetarian

Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού (VIDEO)

Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού (VIDEO)

Το περγαμόντο μου, για  να τελειώνουμε (;) με τα εσπεριδοειδή  για φέτος!

 Το πιο αρωματικό, το πιο φίνο, το πιο  διάφανο γλυκό του κουταλιού είναι κατά τη γνώμη μου το περγαμόντο. Το άρωμά του είναι ανεπανάληπτο.
Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού (VIDEO)
Παρόλο που το ωμό περγαμόντο δεν τρώγεται, όταν το φτιάξουμε γλυκό είναι υπέροχο. Ακόμη και το σπίτι μοσχοβολά όση ώρα το ετοιμάζουμε!
Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού (VIDEO)

Ανέκαθεν ήταν  από τα πιο παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, και το πιο πολύτιμο του ντουλαπιού μπορώ να πω. Ενώ  στα άλλα υπήρχε μια …άνεση κατανάλωσης , το περγαμόντο ήταν για κέρασμα!  Οι μαμάδες  και οι γιαγιάδες  το έβαζαν στο βάθος του
ντουλαπιού.

Στα καφενεία, η πρώτη επιλογή στα γυναικεία κεράσματα του καφενείου -που ήταν συνήθως γλυκά του κουταλιού- ήταν το μυρωδάτο περγαμόντο . Στα παιδιά βέβαια τα σκήπτρα είχε η βανίλια υποβρύχιο!
Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού (VIDEO)
Στην Κρήτη βρίσκουμε περγαμόντα ακόμη , και έτσι έκανα τη δεύτερη φετινή δόση μόλις προχθές. Ο τρόπος μου είναι εύκολος και «ασφαλής».
Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού (VIDEO)
Επιτυγχάνει πάντα μπορώ να πω. Το ξύσμα του δεν πρέπει να πεταχτεί, γι αυτό  αν το αφαιρέσω, το φυλάσσω για να αρωματίσω  άλλα γλυκά (κέικ, μπισκότα, κουλουράκια κλπ).
Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού (VIDEO)
Συνηθίζω να κόβω το περγαμόντο σε ραβδάκια . Μ’ αρέσει να το διαφοροποιώ από το νεράντζι και το πορτοκάλι. Εξάλλου έτσι ξεπικρίζει πιο εύκολα και γίνεται πιο διάφανο.
Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού (VIDEO)
Το περγαμόντο  είναι από μόνο του υπέροχο κέρασμα αλλά όπως  όλα τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή γλυκά του κουταλιού  μπορεί να
χρησιμοποιηθεί σε πολλά άλλα γλυκά από παγωτά και κρέμες μέχρι κέικς και γλυκά ψωμιά! Αξίζει τον κόπο να φτιάξουμε 1-2 βαζάκια.
Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού (VIDEO)

Upadate 29-1-2018: Σας αρέσουν τα φίλτρα στις φωτογραφίες; 

Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού (VIDEO)
Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού (VIDEO)
Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού (VIDEO)
Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού (VIDEO)
Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού (VIDEO)

Παρατηρήσεις

1)Αν τα περγαμόντα είναι πολύ φρέσκα μπορούμε να μην αφαιρέσουμε το ξύσμα. Τότε θα κάνουμε ένα ξεπίκρισμα ακόμη και θα τα αφήσουμε στο νερό για ένα βράδυ.  Τα έφτιαξα έτσι την πρώτη  φετινή φορά γιατί μας αρέσει η ελαφρά  πικρίλα που μένει. Το άρωμα μάλιστα είναι πιο έντονο έτσι.

2) Το ξύσμα των εσπεριδοειδών το απλώνω σε ένα χαρτί ή σε ένα ρηχό πιάτο και το βάζω στην κατάψυξη για 1-2 ώρες. Μετά το μαζεύω σε σακουλάκι κατάψυξης και το χρησιμοποιώ σε άλλα γλυκά . Είναι κρίμα να πετάμε τόσο άρωμα!

3)Το κόψιμο σε ραβδάκια μπορεί να γίνει και πριν να το βράσουμε. Μετά όμως το πρώτο βράσιμο οι φλούδες μαλακώνουν και κόβονται πιο εύκολα. Δεν πρέπει όμως να το αφήσουμε για επόμενα κοψίματα γιατί θα λιώσει στα χέρια μας!

4)Τα φρούτα σκληραίνουν λίγο μετά που θα μπουν στο σιρόπι. Έτσι πρέπει να μαλακώσουν αρκετά πριν τα προσθέσουμε σ’ αυτό.  Δεν πρέπει να είναι λιωμένο αλλά μη μας γίνει και σκληρό.

Μη παραλείψετε να φτιάξετε και φρουί γλασέ με λίγα από τα περγαμόντα σας!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο