Το περγαμόντο μου, για να τελειώνουμε (;) με τα εσπεριδοειδή για φέτος!
Ανέκαθεν ήταν από τα πιο παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, και το πιο πολύτιμο του ντουλαπιού μπορώ να πω. Ενώ στα άλλα υπήρχε μια …άνεση κατανάλωσης , το περγαμόντο ήταν για κέρασμα! Οι μαμάδες και οι γιαγιάδες το έβαζαν στο βάθος του
ντουλαπιού.
χρησιμοποιηθεί σε πολλά άλλα γλυκά από παγωτά και κρέμες μέχρι κέικς και γλυκά ψωμιά! Αξίζει τον κόπο να φτιάξουμε 1-2 βαζάκια.
Upadate 29-1-2018: Σας αρέσουν τα φίλτρα στις φωτογραφίες;
Υλικά
7 περγαμόντα ( η φλούδα είναι πάνω κάτω 600 γραμμάρια)
1 κιλό ζάχαρη
1,5 κούπα νερό
Χυμός ενός λεμονιού
Επί το έργον
Για την εκτέλεση, δείτε το ακόλουθο video και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να βλέπετε όλα τα video της σελίδας μας!
Αφήνουμε για λίγη ώρα τα περγαμόντα σε μια λεκάνη με νερό και μετά τα πλένουμε πολύ καλά ( με σφουγγαράκι ή βουρτσάκι κατά προτίμηση). Με λεπτό τρίφτη αφαιρούμε το ξύσμα πάνω πάνω. Τα ξεπλένουμε και τα κόβουμε σε 3 ή σε 4 λωρίδες (ανάλογα το μέγεθός τους) όπως τα πορτοκάλια. Αφαιρούμε προσεκτικά όσες ίνες φαίνονται στο εσωτερικό τους. Βάζουμε τις φλούδες σε κρύο νερό και τις βράζουμε για 10 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός). Χύνουμε το καυτό νερό και γεμίζουμε με κρύο την κατσαρόλα. Τις αφήνουμε σε κρύο νερό μέχρι να κρυώσουν τόσο, όσο να μπορούμε να τις πιάσουμε. Μετά τις κόβουμε
σε μακρόστενες λεπτές λωρίδες . Επαναλαμβάνουμε το βράσιμο –των λωρίδων πια- για άλλες δυο φορές. Αν την τελευταία φορά δεν έχουν μαλακώσει αρκετά τις αφήνουμε να βράζουν περισσότερο χρόνο. Δοκιμάζουμε αν έχουν ξεπικρίσει (ο βαθμός ξεπικρίσματος είναι και λίγο προσωπική επιλογή). Αν θέλουμε να γλυκάνουν και άλλο τις βράζουμε άλλη μια φορά ή τις αφήνουμε για ένα βράδυ σε κρύο νερό. Όταν είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε να φύγει το νερό που έχουν συγκρατήσει. Τις πιέζουμε μάλιστα
ελαφρά στο στραγγιστήρι να φύγει όσο γίνεται περισσότερο νερό. Βάζουμε να βράσει η ζάχαρη με τη 1,5 κούπα νερό ανακατεύουμε , και μόλις διαλυθεί η ζάχαρη και αρχίσει να κοχλάζει το σιρόπι , προσθέτουμε τις φλούδες και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά. Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε να μείνει το γλυκό μας για 20-24 ώρες. Ξαναβράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει. Δοκιμάζουμε αν έχει δέσει όπως περιγράφεται εδώ. Λίγο πριν το κατεβάσουμε προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Βάζουμε καυτό το γλυκό σε καυτά βάζα που έχουμε αποστειρώσει (τα πιάνουμε προσεκτικά με μια πετσέτα), τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν και τα διατηρούμε σε ντουλάπι. Όταν τα ανοίξουμε τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Παρατηρήσεις
1)Αν τα περγαμόντα είναι πολύ φρέσκα μπορούμε να μην αφαιρέσουμε το ξύσμα. Τότε θα κάνουμε ένα ξεπίκρισμα ακόμη και θα τα αφήσουμε στο νερό για ένα βράδυ. Τα έφτιαξα έτσι την πρώτη φετινή φορά γιατί μας αρέσει η ελαφρά πικρίλα που μένει. Το άρωμα μάλιστα είναι πιο έντονο έτσι.
2) Το ξύσμα των εσπεριδοειδών το απλώνω σε ένα χαρτί ή σε ένα ρηχό πιάτο και το βάζω στην κατάψυξη για 1-2 ώρες. Μετά το μαζεύω σε σακουλάκι κατάψυξης και το χρησιμοποιώ σε άλλα γλυκά . Είναι κρίμα να πετάμε τόσο άρωμα!
3)Το κόψιμο σε ραβδάκια μπορεί να γίνει και πριν να το βράσουμε. Μετά όμως το πρώτο βράσιμο οι φλούδες μαλακώνουν και κόβονται πιο εύκολα. Δεν πρέπει όμως να το αφήσουμε για επόμενα κοψίματα γιατί θα λιώσει στα χέρια μας!
4)Τα φρούτα σκληραίνουν λίγο μετά που θα μπουν στο σιρόπι. Έτσι πρέπει να μαλακώσουν αρκετά πριν τα προσθέσουμε σ’ αυτό. Δεν πρέπει να είναι λιωμένο αλλά μη μας γίνει και σκληρό.
Μη παραλείψετε να φτιάξετε και φρουί γλασέ με λίγα από τα περγαμόντα σας!
Καλημέρα, Βαγγελιώ μου!
Καλοφάγωτο το γλυκό σου, σου έγινε υπέροχο!
Είναι όντως το πιο αρωματικό γλυκό κουταλιού. Είναι το αγαπημένο μου!
Φιλάκια.
Ευχαριστώ Ελένη μου! Και το δικό σου!
Βαγγελιώ μου καλημέρα σου. Είναι το αγαπημένο μου γλυκό!!!!! Τέλειο το έφτιαξες!!!!!!
Στην Κύπρο χρησιμοποιούμε τον χυμό του μαζί με χυμό λεμονιού στις σπιτικές μας λεμονάδες, τέλειο άρωμα και γεύση!!!!
Καλοφάγωτο χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ
Ευχαριστώ Ανθή για την επίσκεψη και το σχόλιο! Πολύ ωραία και …αρωματική η ιδέα για τη λεμονάδα!
Το γλυκό!!!! Φέτος τα εσπεριδοειδή που φτάνουν στην πόρτα μας δεν είναι καθόλου καλά έχω φτιάξει δυο φορές αλλά καμιά σχέση με παλιότερα που τα είχα μαζέψει μόνη μου κάπου στας εξοχάς.
Καλοφάγωτο!!
Ευχαριστώ Ξανθή. Κι εγώ έψαχνα τα άγρια περγαμόντα (εκείνα με την ανώμαλη επιφάνεια) αλλά δεν βρήκα φέτος!
τελευταια με επιασε νοσταλγια για παλιες ατμοσφερες. φιαχνω ελληνικο καφεδακι και το συνοδευω με γλυκο κουταλιου. περγαμοντο δεν εχω, εδω ειναι δυσκολο να βρω, ισως θα πρεπει να παω σε εξωτικα!! μαναβικα αλλα που να τρεχω. υπεροχο.
Το περγαμόντο είναι πράγματι νοσταλγικό γλυκό Ειρήνη! Από τα πιο παραδοσιακά του κουταλιού!
Το αγαπημένο μου γλυκό κουταλιού παιδιόθεν 😉
Πάντα το θεωρούσα … άλλης κλάσης!!!
Σ' αυτό με είχε οδηγήσει θαρρώ η εκλεπτυσμένη του γεύση και το φίνο άρωμα του.
Υπέροχη ανάρτηση Βαγγελιώ
Φιλιά
Καλό Σαββατοκύριακο
Γιώργο πολύ σωστός χαρακτηρισμός! Άλλης κλάσης! Καλή βδομάδα.
Είναι πραγματικά ένα πολύ φινετσάτο και νοσταλγικό γλυκό με ανεπανάληπτο άρωμα!
Φιλιά πολλά!
Ερμιόνη μου οι χαρακτηρισμοί σου πολύ εύστοχοι!
Δεν νομίζω να υπάρχει πιο αρωματικό, πιο φίνο, πιο υπέροχο γλυκό κουταλιού!!
Γεια στα χέρια σου Βαγγελιώ μου!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Έτσι λέω κι εγώ Έλενα! Και το σπίτι ακόμη μοσχοβολά!
Δεν έχω λόγια για το περγαμόνοτ! Τρελλαίνομαι!
Μάρθα βρίσκεις εκεί περγαμόντα;
ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ ΚΙΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΤΡΕΛΑΝΕΙ
Τι ωραία ιδέα! θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε! Ευχαριστώ!
Ακομη δεν το εχω κανει αυτό το γλυκό.. .νομιζα οτι ειναι δύσκολο …Βαγγελιώ μου…αλλα απο οτι βλεποω πιο δυσκολο ειναι νε το βρείς .. προχθες το ειδα στην λαική.. και κρίμα που δεν το πήρα … ειδα οτι δεν είναι δύσκολο….ακριβως έτσι εκανα ενα γλυκο με φλουδες λεμονι και πορτοκαλι μαζί…εγινε υπεροχο… βλεπω οτι και ο ανωνυμος απο πανω δίνει και αλλες παραλαγές.. θα δοκιμαστούν οταν βρούμε τα φρουτα αυτά…
φιλιά …πολλα
Ρούλα είναι πολύ εύκολο! Να φτιάξεις! Θα βρίσκουμε περγαμόντα για λίγο ακόμη. Ναι η ιδέα του ανώνυμου είναι πολύ ωραία!
Μμμμμμμμμμμμμμμ……..μου άνοιξες την όρεξη! Ευτυχώς που η μανούλα μου φρόντισε να μ'εφοδιάσει με κάμποσα βάζα και έχω μπόλικο απο το γλυκό της! Ιδανικό για τη νηστεία αλλά και όλες τις μέρες του χρόνου!!!
Μαρίνα μου παντός καιρού και σε πολλούς συνδυασμούς! Από τα πιο αγαπημένα. Να είναι καλά οι μανούλες!
Το περγαμόντο είναι… επικίνδυνο γλυκό. Όχι γιατί έχει πολλές θερμίδες, όχι γι' αυτό. Είναι επικίνδυνο γιατί άμα πέσει το βαζάκι και σπάσει στη μέση στο χολ σου, μπορεί να το πατήσει κανείς μετά, να γλιστρήσει, να πέσει, να χτυπήσει και να μελανιάσει και να πονάει μια βδομάδα. Άσε που τα γυαλιά μπορεί να πιάσουν το σπίτι και τα σιρόπια να τα πατάς και να τα μεταφέρεις σ' όλο το σπίτι. Γι' αυτό σου λέω: το… περγαμώτο είναι επικίνδυνο γλυκό. Ας πάω να φάω ένα κουταλάκι τώρα.
Μμμμμ!!!! Γιάμμι!!!!!!!
Τι εμπειρία! Βιαστική ήσουν κυρά μου :-). Φαντάζομαι το περγαμόντο της μανούλας σου θα είναι τέλειο!
Αχ, όχι! Να μην τελειώνουμε! Μ' αρέσουν τόσο αυτές οι δημιουργίες σου! Πώς να τις αποχωριστώ (έστω και για ένα χρόνο); Το περγαμόντο φανταστικό!!! Με λίγο γιαουρτάκι θα είναι τρέλα…
Φιλάκια!
Αναστασία μου το ερωτηματικό στον υπότιτλο δικαιολογεί και συνέχεια :-)!
Αχ και να είχα ένα βαζάκι Βαγγελιώ μου…που το δικό μου πια τελείωσε :-))
Μοσχοβολιστό και γαργαλιστικό.
Καλό ΣΚ εύχομαι.
Εδώ και το δικό μου κοντεύει να τελειώσει Πηνελόπη :-)! Καλή βδομάδα!
Χρώματα,αρωματα κ γλυκιές αναμνήσεις ξεχύνονται απο τις αναρτήσεις σας..το περγαμόντο μας γεμισε ΄ενα δωμάτιο ευωδιές,,μεγάλη πρόκληση για μικρές δόσεις γλύκας και ανάμνησης…καλό σ/κ κ από μένα!!και πάντα τέτοια!!
Τι γλυκό σχόλιο, τι γλυκό blog! Καλώς όρισες Kate!
Θανατηφόρα αγαπημένο και αρωματικό!
Καλησπέρα και καλώς σε βρήκα!
Τα μαγειρέματά σου είναι έμπνευση για μένα.
Φέτος κατάφερα να φτιάξω τα πρώτα μου γλυκά του κουταλιού και δε λέω να σταματήσω. Άσε που χαρίζω ότι αγοραστό βάζο με γλυκό υπάρχει στο ντουλάπι. Περγαμόντα δε θα βρω τέτοια εποχή, αλλά θα δοκιμάσω τη συνταγή σου με χοντρόφλουδα λεμόνια που μου χάρισε ένας φίλος. Ελπίζω να πετύχει σα το μοσχοβολιστό περγαμόντο σου. Όσο για το χυμό, θα γίνει λεμοναδίτσα μυρωδάτη για τα καλοκαιρινά βράδυα στο μπαλκόνι.
Εύχομαι πάντα επιτυχίες κι όχι μόνο στην κουζίνα!
Σ΄ευχαριστώ πολύ για το τόσο ζεστό και τιμητικό σχόλιο! Να είσαι καλά. Απ'ότι καταλαβαίνω είσαι νέα μαγείρισσα. Χαίρομαι που το blog σε βοηθά. Ναι. το λεμονάκι γίνεται εντελώς αντίστοιχα αν και η τελική γεύση είναι διαφορετική. Καλή επιτυχία και καλές γιορτές.
γειά σας,
όταν η επιφάνεια είναι ανώμαλη, πώς τα τρίβουμε αποτελεσματικά;;;
επίσης στη λαϊκή μου είπαν να μη βάλω αρμπερόριζα γιατί θα καλύψει το άρωμά του, ισχύει;;;; σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις
Καλημερα! Εχω βαλει τα περγαμοντα στο νερο! Επειδη θελω να κανω μια προσαρμογη στην δοσολογια και δεν εχω ζυγαρια ακριβειας, τα 600 γρ. φλουδας ειναι, περιπου, 2 1/2 φλυτζανες, ετσι; 🙂 Αρα, σε αυτο το γλυκο η ζαχαρη ειναι σχεδον διπλασσια του φρουτου…
Το περγαμοντο φανταστικο εκανα και ολοκληρο χωρις τριψιμο αλλη γευση λιγο πικρο αλλα ωραιο
Θεέ μου σιελόρροια μ'επιασε ενώ ακόμη δεν είναι έτοιμο…μοσχομύρισε μέχρι έξω. Καλά δεν το συζητώ … το καλύτερο γλυκό του κουταλιού μακράν όμως , και όταν λέμε <>, εννοούμε πολλά χιλιόμετρα κορίτσια μου και αγόρια μου…λατρεμένο μου περγαμόντο…
ΥΠΕΡΟΧΟ, ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ
Χαίρομαι! Θεωρώ το άρωμα του περγαμόντου το πιο φίνο από όλων των εσπεριδοειδών! Καλοφάγωτο!
υπεροχο περγαμοντο!!!θα φτιαξω την συνταγη σας αυριο με ενα ειδος περγαμοντου που ειναι πρασινο με ροζους!!ελπιζω να πετυχει οπως η δικη σας!!
Αυτό το περγαμόντο που λέτε είναι το πιο αρωματικό κατά τη γνώμη μου μόνο που είναι πιο δύσκολο στο καθάρισμα. Καλή επιτυχία!
Υπέροχο!!!!!έκανα τη συνταγή και βγήκε τέλειο!!!!!!!!!
ετοιμο!!!!μοσχομυρισε ολο το σπιτι!!!πολυ ωραια η συνταγη ευκολη και γρηγορη!!ευχαριστω πολυ!!
Πριν 2χρ. είχα φτιάξει άγριο γλυκό του κουταλιού περγαμόντο.Ομως οι πληροφορίες για να το ετοιμάσω ήταν ελλειπής(απέτυχε λοιπόν το γλυκό και απο περιέργεια όταν ξανα είδα την κυρία στην λαική τι ρώτησα τι δεν έκανα σωστά;Η απάντηση που πήρα ήταν ''εννοείτε παιδί μου έπρεπε να τα ξεπικρήσης τα περγαμόντα''Τρελάθηκα έκανα τόσο κόπο και δυστηχώς δεν τρωγονταν παρα μόνο η ψίχα τους.Φύλαξα όμως ένα βαζάκι και όταν δεν είχα κέφια άνοιγα το βάζω και καθόμουν απο πάνω του.Η καλύτερη αρωματοθεραπεία ever.
πραγματικά είναι πολύ ωραίες οι συνταγες
Γεια σας να ρωτησω για τα δικά μου περγαμοντα είναι πράσινα και πυ λυ άνω.αλά η διαδικασία είναι ίδια?? Ευχαριστω
Και επίσεις πολύ θέλω να βάζω φωτο αλλά δεν ξέρω βοήθησε με ευχαριστω
synarpastiko
Τη συνταγή του περγαμόντο την έψαχνα καιρό. Τέλεια. Μπρaβο που μας ξεστραβώνετε εμάς τις νεότερες νοικοκυρές♥♥
Πολυ ωραιο γλυκο! Το πρωτοφτιαξα περυσι και εμεινε μονο λιγο σιροπι.Σε τραπεζια μου ζητουσαν γλυκο περγαμοντο με γυαουρτι και αφηναν τα γλυκα!!! Τωρα ηθελα να κανω μια ερωτηση.Στο τελος της σελιδας του γλυκου,μιλας για φρουι γλασε,η σελιδα ομως δεν υπαρχει.Πως μπορω να βρω τη συνταγη; Ευχαριστω πολυ και να εισαι παντα καλα να μας δινεις τοσο ωραιες συνταγες απο την Κρητη μας!!!!!!!!!
[…] ραβδάκια του κυδωνιού και τα κιτρινοπράσινα του περγαμόντου θα ενθουσιαστείτε και με τα πορτοκαλόχρυσα του […]
Κυρία Βαγγελιώ, καλησπέρα! Έφτιαξα το περγαμόντο και μου βγήκε (νομίζω) λίγο το σιρόπι. Τι μπορώ να κάνω πριν τα βάλω στα βαζάκια; Δεν πρέπει το φρούτο να καλύπτεται από σιρόπι; Να συμπληρώσω σιρόπι, αν ναι πόσο; Έχω πελαγώσει λίγο… Σ’ευχαριστώ γι’αυτην την τόσο ευωδιαστή συνταγή!!!
Γεμίστε κανονικά τα βαζάκια και αν είναι λίγο αυτό που θα περισσέψει διατηρείστε το για λίγο στο ψυγείο ή βάλτε το σε κέικ. Είναι εξαιρετικό στα κέικ. Αν είναι πολύ αυτό που θα περισσέψει κάντε σιρόπι σε αναλογία ζάχαρης νερού 2:1 (π.χ. 1 κούπα ζάχαρη 1/2 κούπα νερό, ή 2 ζάχαρη 1 νερό ανάλογα την ποσότητα που έχετε ), βράστε το μέχρι να δέσει και προσθέστε το περγαμόντο να πάρει 1-2 βράσεις. Αν δεν είναι καλοδεμένο αφήστε το πάλι για 1 βράδυ και τελειώστε το την επομένη. Καλή επιτυχία!
[…] ότι έφτιαξα γλυκό κουταλιού περγαμόντο, αλλά μιας και είχα πολλά έφτιαξα και μαρμελάδα και […]
Καλησπερα κ.Βαγγελιω οταν παραμενει πολυ πικρο το γλυκο περγαμοντο και μετα την ολοκληρωση του γλυκου μπορουμε να διορθωσουμε την πικριλα; ευχαριστω
Δυστυχώς Λίλιαν η πικρίλα δεν υποχωρεί με τη ζάχαρη! Μένει ως επίγευση. Τουλάχιστον εγώ δεν ξέρω κάποιο τρόπο για να βελτιωθεί η κατάσταση. Θα μπορούσε όμως να χρησιμοποιηθεί σε κέικ.
Πρώτη φορά επιχείρησα να φτιάξω γλυκό περγαμόντο…..υπέροχο άρωμα και γεύση…τέλειο!!!
Ευχαριστώ που εμπιστευτήκατε τη συνταγή μου για την πρώτη φορά και χαίρομαι που σας πέτυχε! Καλοφάγωτο!
συγχαρητήρια,,, πολύ ωραία η συνταγή σας,,, να ρωτήσω κάτι??? το σιρόπι μου βγήκε λίγο??? διωρθώνεται?? αν ναι πως???
Ευχαριστώ πολύ! Το παραβράσατε; Τι έγινε; Συνήθως εμένα μου περισσεύει. Υπάρχουν δύο λύσεις: Κάντε λίγο σιρόπι ακόμη (ανά 500gr ζάχαρη 1 κούπα=250ml νερό). Τα βράζετε 5 λεπτά, αδειάζετε το γλυκό και ξαναδόκιμάζετε το δέσιμο. Η πιο εύκολη και η καλύτερη είναι να φτιάξετε κάποια βάζα με κανονικό σιρόπι και όσα περισσέψουν να τα βάλετε στεγνά στο ψυγείο και να τα χρησιμοποιήσετε εντός λογικού διαστήματος ( 2-3 εβδομάδες) για γαρνίρισμα σε κέικ ή σε κρέμες. Ταιριάζουν πάρα πολύ!
[…] φλούδες γίνανε κατά ένα μέρος γλυκό με το γνωστό τρόπο, το ξύσμα έγινε τέσσερις «πάρτες»*. Η μια φυλάχτηκε […]
ΤΙ ΦΙΝΟ ΓΛΥΚΟ ! ΤΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟ! ΤΙ ΓΕΥΣΗ ! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ… ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ! ! ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΑΙ ΚΟΛΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗ… ΣΕ ΒΑΖΑΚΙ ΜΙΑ ΕΛΑΦΡΙΑ ΣΤΡΩΣΗ ΖΑΧΑΡΗ ΜΙΑ ΠΙΟ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΣΤΡΩΣΗ ΞΥΣΜΑ , ΕΝΑΛΛΑΞ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΞΥΣΜΑ . ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΒΑΖΑΚΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ. ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ! ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΛΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΜΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ…
Ευχαριστώ για την ιδέα! Το έκανα! Να είσαι καλά Φρόσω μου!
Σας ευχαριστώ θερμά για τις συνταγές σας. Έχω ήδη φτιάξει λεμόνι (απ΄ τα Χανιά), νεράντζι από τον κήπο μας στον Άλιμο και τώρα περγαμόντο (αυτό αγοραστό αλλά δεν πειράζει).Όλα σωστά και με σίγουρη επιτυχία. Να είστε καλά!
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη! Καλοφάγωτα τα γλυκά σας, και του χρόνου!