Vegan/vegetarian

Γλιστρίδα γιαχνί με ρύζι

Γλιστρίδα γιαχνί με ρύζι

Σαλάτα ή συμπλήρωμα αλλά και κυρίως πιάτο!

Η σημερινή ανάρτηση αφορά ένα νόστιμο νηστίσιμο πιάτο με ελάχιστα υλικά. Υπερπαραγωγή γλιστρίδας φέτος στο περβόλι μας (τα υπόλοιπα λόγω καιρικών συνθηκών, δεν πρόκοψαν όσο θα θέλαμε…) και την αξιοποιήσαμε με όλους τους γνωστούς τρόπους.

Γλιστρίδα γιαχνί με ρύζι

Δεν υπήρξε χωριάτικη σαλάτα στο τραπέζι μας που να μην έχει μια γενναία ποσότητα γλιστρίδας! Και βέβαια κλείσαμε κάποιες ποσότητες και σε βαζάκια γιατί και η γλιστρίδα τουρσί δίνει τη φρεσκάδα της κάππαρης και της αλμύρας όπου προστεθεί. Και με γιαούρτι και αγγουράκι φάγαμε αρκετή, και με κοτόπουλο την ταιριάξαμε… Το έχω ξαναγράψει, η γλιστρίδα είναι ένα πολύ χρήσιμο και ωφέλιμο «ζιζάνιο»!

Γλιστρίδα γιαχνί με ρύζι

Αυτή εδώ η συνταγή είναι μια άλλη εκδοχή της γλιστρίδας γιαχνί ενός σχεδόν ξεχασμένου παραδοσιακού πιάτου. Μου το είχαν αναφέρει ηλικιωμένες φίλες κάποια στιγμή όταν συζητούσαμε για το κοτόπουλο με γλιστρίδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν το είχα φτιάξει ποτέ, ούτε η μάνα μου το έφτιαχνε στο πατρικό μου. Φέτος με την υπερπαραγωγή  που προανέφερα ήρθε στο μυαλό μου όταν σε κάποιο από τα προτεινόμενα βιντεάκια του youtube μια κυρία σε τούρκικο κανάλι έδειχνε αυτό το πρωτότυπο πιλάφι.

Γλιστρίδα γιαχνί με ρύζι

Όπως είδα επρόκειτο για τούρκικο κανάλι και ως συνήθως τα cookies με παρέπεμψαν τελικά σε δεκάδες αντίστοιχα βίντεο. Θεώρησα λοιπόν καλό να δοκιμάσουμε το πιάτο με το συμπλήρωμα του ρυζιού και όχι σκέτο γιαχνί. Το σέρβιρα ως συμπλήρωμα στη μέση του τραπεζιού, αλλά και αργότερα που κρύωσε ήταν πολύ νόστιμο και θεωρήσαμε ότι θα μπορούσε να έχει και τον ρόλο της σαλάτας.

Γλιστρίδα γιαχνί με ρύζι

Αλλά ας δούμε πώς διαμόρφωσα τελικά τη συνταγή εγώ, μεταμορφώνοντας τη δική μας γλιστρίδα γιαχνί σε ένα νόστιμο και χορταστικό νηστίσιμο και vegan πιάτο (άντε vegetarian 😉 αν επιλέξετε τον τρόπο σερβιρίσματος που προτείνω στις παρατηρήσεις και που φαίνεται στις φωτογραφίες) που μπορεί να θεωρηθεί και ως πρωτότυπη ρυζοσαλάτα με γλιστρίδα.

 

Γλιστρίδα γιαχνί με ρύζι

Παρατηρήσεις

  1. Μπορούμε να μη βάλουμε κρασί. Δεν το περιλαμβάνουν οι τούρκικες συνταγές που είδα, ίσως για τους γνωστούς θρησκευτικούς λόγους. Θεωρώ όμως ότι πάει σε τέτοιου είδους πιάτα. Τότε θα διαλύσουμε τον πελτέ σε λίγο νερό ή απ’ ευθείας στο ελαιόλαδο στο τηγάνι (εγώ τελευταία μετά από συμβουλή γνωστού μου σεφ τον διαλύω στο ελαιόλαδο, φαίνεται στη φωτογραφία της παρασκευής παραπάνω).
  2. Μπορούμε να αυξήσουμε το ρύζι αν προορίζουμε το πιάτο για συνοδευτικό ή για κυρίως πιάτο. Φυσικά θα αυξήσουμε ανάλογα και το νερό. Για σαλάτα θεωρώ ότι είναι αρκετές οι 2-3 κουταλιές για να μη χάσουμε την υπόξινη γεύση του τελικού αποτελέσματος.
  3. Σερβίραμε το πιάτο με ξύγαλο Σητείας! Απίστευτος συνδυασμός! Πιστεύω ότι κι ένα καλό στραγγιστό γιαούρτι θα είναι ό,τι πρέπει για όσους δεν νηστεύουν αυτήν την εποχή.
  4. Πιστεύω ότι εκτός από ρύζι το πιάτο θα είναι εξαιρετικό και με σπασμένο στάρι, τον χόντρο που συνηθίζουμε εμείς εδώ στην Κρήτη. Έτσι κι αλλιώς τον συνδυάζουμε με όλα τα καλοκαιρινά λαχανικά, ειδικά τώρα στη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου. Θα συμπληρώσω την ανάρτηση μόλις γίνει αυτή η δοκιμή…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο