Σαλάτα ή συμπλήρωμα αλλά και κυρίως πιάτο!
Η σημερινή ανάρτηση αφορά ένα νόστιμο νηστίσιμο πιάτο με ελάχιστα υλικά. Υπερπαραγωγή γλιστρίδας φέτος στο περβόλι μας (τα υπόλοιπα λόγω καιρικών συνθηκών, δεν πρόκοψαν όσο θα θέλαμε…) και την αξιοποιήσαμε με όλους τους γνωστούς τρόπους.
Δεν υπήρξε χωριάτικη σαλάτα στο τραπέζι μας που να μην έχει μια γενναία ποσότητα γλιστρίδας! Και βέβαια κλείσαμε κάποιες ποσότητες και σε βαζάκια γιατί και η γλιστρίδα τουρσί δίνει τη φρεσκάδα της κάππαρης και της αλμύρας όπου προστεθεί. Και με γιαούρτι και αγγουράκι φάγαμε αρκετή, και με κοτόπουλο την ταιριάξαμε… Το έχω ξαναγράψει, η γλιστρίδα είναι ένα πολύ χρήσιμο και ωφέλιμο «ζιζάνιο»!
Αυτή εδώ η συνταγή είναι μια άλλη εκδοχή της γλιστρίδας γιαχνί ενός σχεδόν ξεχασμένου παραδοσιακού πιάτου. Μου το είχαν αναφέρει ηλικιωμένες φίλες κάποια στιγμή όταν συζητούσαμε για το κοτόπουλο με γλιστρίδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν το είχα φτιάξει ποτέ, ούτε η μάνα μου το έφτιαχνε στο πατρικό μου. Φέτος με την υπερπαραγωγή που προανέφερα ήρθε στο μυαλό μου όταν σε κάποιο από τα προτεινόμενα βιντεάκια του youtube μια κυρία σε τούρκικο κανάλι έδειχνε αυτό το πρωτότυπο πιλάφι.
Όπως είδα επρόκειτο για τούρκικο κανάλι και ως συνήθως τα cookies με παρέπεμψαν τελικά σε δεκάδες αντίστοιχα βίντεο. Θεώρησα λοιπόν καλό να δοκιμάσουμε το πιάτο με το συμπλήρωμα του ρυζιού και όχι σκέτο γιαχνί. Το σέρβιρα ως συμπλήρωμα στη μέση του τραπεζιού, αλλά και αργότερα που κρύωσε ήταν πολύ νόστιμο και θεωρήσαμε ότι θα μπορούσε να έχει και τον ρόλο της σαλάτας.
Αλλά ας δούμε πώς διαμόρφωσα τελικά τη συνταγή εγώ, μεταμορφώνοντας τη δική μας γλιστρίδα γιαχνί σε ένα νόστιμο και χορταστικό νηστίσιμο και vegan πιάτο (άντε vegetarian 😉 αν επιλέξετε τον τρόπο σερβιρίσματος που προτείνω στις παρατηρήσεις και που φαίνεται στις φωτογραφίες) που μπορεί να θεωρηθεί και ως πρωτότυπη ρυζοσαλάτα με γλιστρίδα.
Υλικά
200 γλιστρίδα (ζυγισμένη καθαρισμένη)
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
2-3 κουταλιές κρασί
2 μέτριες τριμμένες ή ψιλοκομμένες ντομάτες
Αλάτι
Πιπέρι
3-4 κουταλιές ρύζι καρολίνα ή νυχάκι
Προαιρετικά, 1-2 σκελίδες σκόρδο
Το κουταλάκι μου είναι 5ml και η κουταλιά μου 15ml
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τη γλιστρίδα από τα σκληρά κομμάτια του βλαστού και τη βάζουμε σε νερό με ελάχιστο ξίδι ή αλάτι για να βγάλει ανεπιθύμητα έντομα και σκόνες. Την πλένουμε καλά και χωρίζουμε τα μπουκετάκια των φύλλων από τους τρυφερούς βλαστούς τους οποίους κόβουμε σε κομματάκια 2-3 εκατοστά. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε πλατιά ρηχή κατσαρόλα μαραίνουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο ανακατεύοντας σε μέτρια θερμοκρασία. Αν θέλουμε προσθέτουμε το σκόρδο σε φετάκια.
Προσθέτουμε και τα κομματάκια των βλαστών και όταν αρχίσουν να τσιγαρίζονται σβήνουμε με το κρασί μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τον πελτέ. Προσθέτουμε και τη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία 5 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε ½ κούπα νερό και όταν πάρει βράση προσθέτουμε το ρύζι ξεπλυμένο σε στραγγιστήρι. Ανακατεύουμε, ξανασκεπάζουμε και όταν είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτουμε τα τρυφερά μπουκετάκια της γλιστρίδας και ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό ενδιάμεσα. Αποσύρουμε από το μάτι, σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα όπως κάνουμε σε όλα τα πιλάφια μας (φωτογραφία εδώ) και σερβίρουμε σε ένα δεκάλεπτο.
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να μη βάλουμε κρασί. Δεν το περιλαμβάνουν οι τούρκικες συνταγές που είδα, ίσως για τους γνωστούς θρησκευτικούς λόγους. Θεωρώ όμως ότι πάει σε τέτοιου είδους πιάτα. Τότε θα διαλύσουμε τον πελτέ σε λίγο νερό ή απ’ ευθείας στο ελαιόλαδο στο τηγάνι (εγώ τελευταία μετά από συμβουλή γνωστού μου σεφ τον διαλύω στο ελαιόλαδο, φαίνεται στη φωτογραφία της παρασκευής παραπάνω).
- Μπορούμε να αυξήσουμε το ρύζι αν προορίζουμε το πιάτο για συνοδευτικό ή για κυρίως πιάτο. Φυσικά θα αυξήσουμε ανάλογα και το νερό. Για σαλάτα θεωρώ ότι είναι αρκετές οι 2-3 κουταλιές για να μη χάσουμε την υπόξινη γεύση του τελικού αποτελέσματος.
- Σερβίραμε το πιάτο με ξύγαλο Σητείας! Απίστευτος συνδυασμός! Πιστεύω ότι κι ένα καλό στραγγιστό γιαούρτι θα είναι ό,τι πρέπει για όσους δεν νηστεύουν αυτήν την εποχή.
- Πιστεύω ότι εκτός από ρύζι το πιάτο θα είναι εξαιρετικό και με σπασμένο στάρι, τον χόντρο που συνηθίζουμε εμείς εδώ στην Κρήτη. Έτσι κι αλλιώς τον συνδυάζουμε με όλα τα καλοκαιρινά λαχανικά, ειδικά τώρα στη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου. Θα συμπληρώσω την ανάρτηση μόλις γίνει αυτή η δοκιμή…