Ντολμαδάκια του Μάη και της Άνοιξης!
Μπακλαβάς, χαλβάς, μπουρέκι, ντολμάς, μπουγάτσα, πιλάφι, τζατζίκι, τι άλλο να πρωτοθυμηθώ από δικά μας καθημερινά φαγητά και γλυκά που έχουν τούρκικες ονομασίες.
Οι ερευνητές -τουλάχιστον όσοι είχα την ευκαιρία να διαβάσω κατά καιρούς- ισχυρίζονται ότι πολλά από τα εδέσματα αυτά έχουν ελληνική καταγωγή και πιθανόν άλλες ονομασίες αλλά μετά την περίοδο της τουρκοκρατίας πήραν τις ονομασίες με τις οποίες τα γνωρίζουμε σήμερα.
Το τελευταίο δημοσίευμα που διάβασα επί του θέματος είναι η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Andrew Dalby στον Δημήτρη Ποταμιάνο, που δημοσιεύεται στο τελευταίο Gourmet της Ελευθεροτυπίας. Αναφέρεται στις εξωτερικές επιρροές στην ελληνική κουζίνα ,που να σημειωθεί ότι τη χαρακτηρίζει ως την αρχαιότερη της Ευρώπης, και λέει χαρακτηριστικά:
«Διαφαίνονται τριών ειδών επιρροές: Στις ονομασίες των πιάτων, στα νέα υλικά, και στους τρόπους μαγειρέματος. Πολύ γνωστό παράδειγμα οι ντολμάδες. Τουρκική ονομασία για μιαν αρχαία ελληνική ιδέα (το παλιό τους όνομα ήταν “θρία”. Βλέπουμε εδώ πως οι επιρροές είναι διπλής κατευθύνσεως, καθώς έχουμε μιαν ελληνική ιδέα που υιοθετείται από τους Τούρκους ενώ οι Έλληνες πάλι “αντιδανείζονται” το νέο τουρκικό όνομά της»
Εξάλλου, στην «Κρητική κουζίνα» των Ν.και Μ. Ψιλάκη , οι δύο έγκριτοι ερευνητές της κουζίνας μας, σημειώνουν ότι η κρητική κουζίνα ελάχιστα επηρεάστηκε από την τουρκική παρά την μακρόχρονη παραμονή των Τούρκων στο νησί. Παρ’ όλα αυτά έδωσαν τούρκικες ονομασίες σε πολλά εδέσματα της κρητικής κουζίνας που υιοθέτησαν τελικά στην δική τους κουζίνα. Μάλιστα υποχρέωναν τους υπόδουλους να χρησιμοποιούν τις τούρκικες ονομασίες.
Τα ντολμαδάκια μας λοιπόν παρά το τούρκικο όνομά τους είναι ελληνικό φαγητό. Παραλλαγές πολλές και από τόπο σε τόπο, και από σπίτι σε σπίτι. Τα κρητικά είναι λίγο παραπάνω διάσημα από τα υπόλοιπα, και δεν εννοώ τα δικά μου… Μέχρι για συμμετοχή σε πολιτικές ίντριγκες έχουν κατηγορηθεί και για μέσο αποπλάνησης πολιτικών αν θυμάστε… Εκείνη βέβαια η συνταγή είναι μυστική…
Η αλήθεια είναι ότι αυτή την εποχή τα αμπέλια μας έχουν τόσο τρυφερά φυλλαράκια που τα ντολμαδάκια που φτιάχνουμε με την εμπλουτισμένη με χίλια δυό μυρωδικά γέμιση (του Μαγιού οι μυρωδιές βλέπετε ) , τα διαφοροποιεί από τα συνήθη γιαλαντζί. Όπως συνήθως, η κρητική κουζίνα ακολουθεί την εποχικότητα των πρώτων υλών. Έτσι αυτή την εποχή στη γέμιση θα βάλουμε μπόλικες αγκινάρες και άνιθο εκτός των άλλων, ενώ στους καλοκαιρινούς ντολμάδες θα ψιλοκόψουμε κολοκυθάκι και μελιτζάνα και περισσότερο μαϊντανό.
Κρητικά ντολμαδάκια λοιπόν με φρέσκα αμπελόφυλλα.
Υλικά
Για μισό κιλό αμπελόφυλλα:
½ κιλό φρέσκα αμπελόφυλλα
2 κούπες ρύζι (συνήθως βάζω μισό νυχάκι -μισό καρολίνα)
2 μεγάλα ή 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη ή ψιλοκομμένα στο χέρι(όχι αλεσμένα στο multi)
1 ματσάκι (5-6) πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κούπα ελαιόλαδο (η μισή στη γέμιση και η άλλη μισή στην κατσαρόλα)
1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο (να βγει περίπου μια κούπα)
1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο (να βγει περίπου μια κούπα ή λίγο λιγότερο)
1 μικρό μάτσο μάτσο αβάρσαμο (δυόσμο) (να βγει ½ κούπα ή λίγο παραπάνω)
1 μεγαλούτσικη ντομάτα τριμμένη .
2 αγκινάρες ψιλοκκομένες ( ή 1 κολοκύθι τριμμένο στον τρίφτη και μια μελιτζάνα ψιλοκομμένη)
Αλάτι
Πιπέρι
Το χυμό ενός λεμονιού για την κατσαρόλα και 1-2 λεμόνια για το σερβίρισμα.
Επί το έργον
Ξεπλένουμε τα αμπελόφυλλα και κόβουμε τα κοτσανάκια τους. Τα κάνουμε ματσάκια. Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό να βράσει, και τα βάζουμε λίγα λίγα (καμιά δεκαριά).
Τα σπρώχνουμε στο νερό και τα αναποδογυρίζουμε όλα μαζί να αλλάξουν χρώμα. Τα αμπελόφυλλα αυτής της εποχής είναι τόσο τρυφερά που θέλουν ελάχιστο ζεμάτισμα.
Αριστερά τα ζεματισμένα… |
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια , τα μυρωδικά ,τα λαχανικά και την ντομάτα , προσθέτουμε το αλατοπίπερο και τη μισή κούπα λάδι, και τα τρίβουμε λίγο με το χέρι να μαραθούν λίγο τα μυρωδικά και να αναμειχθούν οι μυρωδιές τους. Ακόμη θυμάμαι τη γιαγιά μου να βάζει σ’ ένα κουταλάκι λίγο από το ζουμί που άφηνε το μείγμα για να ελέγχει το αλατοπίπερο σ’ αυτή τη φάση.Προσθέτουμε το ρύζι.
Βάζουμε στην κατσαρόλα μια δυό κουταλιές λάδι και τη στρώνουμε με αμπελόφυλλα. Παίρνουμε ένα-ένα φυλλαράκι και βάζουμε λίγη γέμιση- ένα γεμάτο κουταλάκι περίπου- στη θέση που ήταν το κοτσάνι .
Τη σκεπάζουμε με το πάνω μέρος του φύλλου, γυρνάμε τα πλαϊνά και τα τυλίγουμε σαν μικρά μπουρεκάκια. Τα στρώνουμε με τάξη στην κατσαρόλα με το μέρος που έχει σταματήσει το τύλιγμα προς τα κάτω.
Όταν τελειώσουμε , τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, λίγο αλάτι ακόμη ,και το χυμό του λεμονιού.Σκεπάζουμε πάλι με φύλλα, και από πάνω βάζουμε ένα βαρύ πιάτο. Προσθέτουμε νερό τόσο όσο να φτάσει περίπου στη μέση της τελευταίας σειράς.
Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράζει το φαγητό. Χρειάζεται να είναι χαμηλή η θερμοκρασία αφενός για να μην ξετυλίξουνε και αφετέρου για να μη πιάσουν και μας τσικνώσουν. Προσθέτουμε κατά διαστήματα νεράκι (κατά προτίμηση ζεστό) ως ότου ολοκληρωθεί το φαγητό μας (αυτή τη φορά πρόσθεσα 3 ή 4 κούπες ακόμη!).
Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε σκεπασμένο το φαγητό μας να μαρουβίσει. Σερβίρουμε βγάζοντάς ένα ένα τα ντολμαδάκια μας και τα συνοδεύουμε με λεμόνι. Συνδυάζονται ιδανικά με γιαούρτι, με φέτα, με μικρά τηγανητά ψαράκια ή με χοχλιούς βραστούς ή μπουμπουριστούς. Για σαλάτα, αρκεί σκέτο αγγουράκι με λαδόξυδο.
Παρατηρήσεις
Παρατηρήσεις:
1) Πιστεύω ότι η μεγάλη τέχνη στους ντολμάδες δεν είναι η γέμιση. Γέμιση νόστιμη υπάρχει σε πολλές εκδοχές. Η τέχνη τους είναι στο μαγείρεμα. Πρέπει το ρύζι να μαλακώσει χωρίς να λασπώσει. Δεν πρέπει να είναι ξεροί αλλά «βλασεροί» δηλαδή να είναι υγροί.
2) Ένα πολύ ιδιαίτερο υλικό που προσθέτουμε στη γέμιση στους ντολμάδες στην Κρήτη είναι ο χόντρος (το σπασμένο στάρι). Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ρύζι κατά ένα μέρος ή εξ ολοκλήρου με χόντρο. Η μητέρα μου λέει ότι στην κατοχή τους έφτιαχναν με σκέτο χόντρο. Είναι πολύ νόστιμοι κι έτσι.Επίσης όταν δεν νηστεύουμε βάζουμε μια χούφτα τριμμένο ξινόχοντρο.
3) Οι ντολμάδες με αμπελόφυλλα πολλές φορές «εμπλουτίζονται» και με άλλα γεμιστά λαχανικά στην κατσαρόλα ιδιαίτερα να υπάρχουν παιδιά στο σπίτι.
Πατάτες , ντομάτες, μελιτζάνες μπαίνουν μαζί με τους φυλλένιους στην κατσαρόλα και παίρνουν γεύση από τα αμπελόφυλλα. Το καλοκαίρι γεμίζονται και ανθοί κολοκυθιάς και έχουμε τους λεγόμενους αθουλένιους ντολμάδες.
4) Οι ντολμάδες μπορούν να αποτελέσουν κύριο πιάτο ή ορεκτικό. Αν τους κάνουμε για ορεκτικό τους κάνουμε συνήθως πιο μικρούς . Η μάνα μου έχει να λέει πως τους πιο «ψημιδευτούς» (δηλαδή καλοφτιαγμένους) ντολμάδες τους έχει φάει στο Σγουροκεφάλι του ν. Ηρακλείου στο σπίτι μιας θειάς της που την είχε για μεγάλη νοικοκυρά (έχουμε μια ρίζα κι από κει).Αν τα φύλλα είναι μεγάλα τα κόβουμε στα δύο.
Σερβίρονται όμορφα τοποθετημένοι όρθιοι με την βοήθεια ενός τσερκιού και φέτες λεμονιού.
5) Αν τα φύλλα είναι διατηρημένα σε άλμη προσέχουμε το αλάτι. Δεν αλατίζουμε καθόλου στην κατσαρόλα. Τα τελευταία χρόνια διατηρούμε τα φύλλα στην κατάψυξη και είναι πολύ καλύτερα από τα αλμυρά.
6) Αν περισσέψουνε φύλλα, γιατί έχει να κάνει και με πόση γέμιση βάζουμε, φυλάσσονται στην κατάψυξη. Αν περισσέψει γέμιση ανοίγουμε 1-2 ντομάτες και τις γεμίζουμε. Δεν μου αρέσει η γέμιση όταν μένει στην κατάψυξη…
7) Τις πληροφορίες τις πήρα από:
α) από το Gourmet της Ελευθεροτυπίας, τεύχος 89, Μάιος 2011, σελ.27. (Ο Αndrew Dalby είναι – εκτός των άλλων- συγγραφέας σειράς βιβλίων για την ιστορία του φαγητού και θα συμμετέχει στο συμπόσιο με θέμα «Αρχαία ελληνική και βυζαντινή γαστρονομία» που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Μαΐου στο κτήμα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι Αττικής).
β) Από το βιβλίο «Κρητική παραδοσιακή κουζίνα» των Ν.και Μ. Ψιλάκη, σελ. 62, Ε΄ Έκδοση , Εκδόσεις Καρμάνωρ, Ηράκλειο 1997.
Μαζεύψατε κιόλας φρέσκα αμπελόφυλλα Vita μου; Πω-πω ένα πιατάκι πολύ θα το ήθελα με λίγο γιαουρτάκι από δίπλα.
Καλό βράδι εύχομαι. Κι ευχαριστώ σε, ιδιαίτερα για το σχόλιό σου στην σημερινή μου ανάρτηση.
Η πλούσια γέμιση πραγματικά με εντυπωσίασε!!
Σίγουρα διαφορετικά και πολύ νόστιμα!
Καλή βδομάδα Vita μου!
Θέλω και εγώ πιατάκι! Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!
Καλό Μήνα!! Πολύ μου άρεσαν οι πληροφορίες σου.
Κρατώ στην κατάψυξη φύλλα κι έχω ακόμη περσινά.
Δον έχω προσθέσει όμως διάφορα λαχανικά όπως λες, συνήθως αυτά τα προσθέταμε στα άλλα γεμιστά.
Όταν ξαναφτιάξω θα δοκιμάσω με αγκινάρες.
Μεγάλος κόπος χρειάστηκε, όχι για να κάνεις τα ντολμαδάκια, αλλά για να συλλέξεις τις πληροφορίες και σου αξίζουν συγχαρητήρια!!
Εγώ ξέρω από την γιαγιά μου την Κωνσταντινουπολίτισσα, ότι τα πραγματικά ντολμαδάκια είναι με κυμά. Γιαλαντζί θα πει ψεύτικο.
Η γέμιση σου πολύ μυρωδάτη. Εμείς κάνουμε κάτι πιο απλό.
Καλή Εβδομάδα!
Καλώς σε βρήκα…και καλό μήνα…υπέροχα τα ντολμαδάκια σου…μου τρέχουν τα σάλια…Από ποιο μέρος της Κρήτης είσαι??
Καλησπέρα! Όντως τα ντολμαδάκια μας είναι ελληνικά. Να σου πω την αλήθεια έχω βαρεθεί να διαβάζω σε ξένα μπλογκς για τα "τούρκικα" ντολμαδάκια. Πολύ σημαντικές πληροφορίες μας δίνεις.
Τα ντολμαδάκια τα έχω συνδέσει με την γιαγιά μου η οποία τα φτιάχνει καταπληκτικά (είναι Σμυρνιά). Υπεροχα φαίνονται τα δικά σου Vita!
Παρεπιπτόντως, να πω και συγχαρητήρια για την αναφορά του μπλογκ σου στο Ωστρ3, το οποίο περιοδικό δεν γνώριζα πριν το δαιβάσω στο μπλογκ σου. Τώρα όμως το ανακάλυψα!
Καλό μήνα!
Ντολμαδάκιοα φρέσκα πρωτοέφαγα στην πεθερά μου και τα λάτρεψα. Εδώ έχω δοκιμάσει να κάνω μια φορά και μου βγήκαν σχετικά καλά αλλά δεν ξαναδοκίμασα γιατι μου λειπε το σάμερ φεελινγκ, να κάθομαι κάτω από την κληματαριά, δίπλα στην θάλασσα, με λιγο ούζο και να τυλίγω ώρες ολόκληρες ντολμαδάκια……. Τελικλά με εμπνέεις και λέω να τα ξαναδοκιμάσω!!!
Στα γιαλαντζή ντολμαδάκια η μαμά ήταν μαστόρισσα.
Μπόλικο λάδι, κρεμυδάκι φρέσκο και δυόσμο ήταν η συνταγή συν το ρύζι βέβαια.
Ήταν απαραίτητα στο προ-Πασχαλινό τραπέζι δίπλα στην σούβλα, συνοδευόμενα πάντα από σπέσιαλ τζατζίκι. Ακολουθώ τις αναμνήσεις μου στην πράξη -χωρίς σούβλα:))-
Τώρα θα δοκιμάσω και την δική σου συνταγή από τις φημισμένες Κρητικές.
Συγχαρητήρια για την παρουσίαση.
Αμάν !!! Είναι το ΚΑΛΎΤΕΡΌ ΦΑΓΗΤΌ. Τρελαίνομαι.
ααααα τα αγαπημένα μου….ποτέ δε τα φάγαμε με κιμά στο σπίτι!
ψψψψ σου έχω μυστικό….μάλλον θα κατέβω Κρήτη να παραθερίσω :)))))) ακόμα όμως δεν ειναι τίποτα σίγουρο
καλημέρα
Τα βάζα που μου έφτιαξε η μαμά μου πέρσι τα κατανάλωσα όλα! Τώρα λέει μου ετοιμάζει τα φρέσκα!
Έφτιαξα μια μέρα με φύλλα του εμποριου, στην άλμη και ήταν αίσχος! Και λύσσα στο αλάτι και σκληρά!!!
Λατρεύω και τους γεμιστούς κολοκυθοανθούς!
Αχ να'χαμε λίγους τώρα!!!
Χριστός Ανέστη και καλό μήνα!!!
Από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά, ιδίως αυτά που φτιάχνει η πεθερά μου!!! Όταν νιώσω πολύ θαρραλέα κάποτε, θα δοκιμάσω να τα φτιάξω!!!
πολύ πλούσια απ'όλες τις πλευρές της η αναρτησή σου Vita μου!!! ευχαριστούμε !!
καλό απόγευμα
Πόσο υπέροχο συνταγή. Συνταγές όπως λέτε όλοι αρχαία καταγωγή τους από τα ονόματά τους. Περιγράψτε πώς ο πηλός είναι μια χώρα γεμάτη από παλιές ιστορίες που, λόγω των ικανοτήτων σας σε vita.Grazie που αναφέρετε.
σε κάθε εκδοχή τους είναι ευπρόσδεκτα!! γεια στα χέρια σου
Πηνελόπη από τη μεγαλοβδομάδα έχουν κυκλοφορήσει αλλά στην τιμή των 20 ευρώ! Περιμέναμε τα δικά μας όμως 🙂
Έλενα εκεί πιστεύω ότι είναι η διαφορά των δικών μας από τους υπόλοιπους. Στην γέμιση…
Σοφία μου αργά είδα την παραγγελία :-). Την επόμενη φορά…
Ξανθή κι εμείς στην κατάψυξη τα κρατάμε τα τελευταία χρόνια Είναι πολύ καλύτερα από τα παστά αλλά βέβαια όχι σαν τα φρέσκα!
Δύσπιστε άμα πάρεις το κολάι δεν έχουν κόπο :-).
Νόστιμα και γιαλαντζί νόστιμα και τα κιμαϊλίδικα έτσι δεν είναι;
Εva καλώς όρισες! Δεν φαίνεται από που είμαι; 🙂
Μάγδα αυτό συμβαίνει τελικά με πολλά εδέσματα! Και χάρηκα που καταγράφεται και από ξένους ερευνητές. Δεν είναι πολύ ενδιαφέρον περιοδικό το Ωσ3; Εγώ έγινα τακτική αναγνώστριά του (και όχι λόγω της δημοσίευσης).
Royal το πιστεύεις ότι σπάααανια τρώγω ντολμαδάκια με διατηρημένα φύλλα αν και πολλές φορές τα σερβίρουμε ακόμη και σε χειμωνιάτικα τραπέζια; Κάθε πράμα στον καιρό του!
Θαλασσένια είναι η εποχή τους. Σ' εμάς είναι κλασικό φαγητό της Μεγάλης Πέμπτης αν το Πάσχα είναι όψιμο. Φέτος΄με τον κακό καιρό είχαμε μια δεκαήμερη καθυστέρηση στα φύλλα
Ellada και φαγητό και ορεκτικό με ουζάκι. Μυρωδάτο και νόστιμο!
Και λοιπόν κλπ. Και μένα οι δικοί μου τα γιαλαντζί προτιμούν. Εγώ πάλι τα πάντα…
Με το καλό να μας έλθεις. Θα χαρώ να συναντηθούμε αν σε βγάλει ανατολικά ο δρόμος σου 🙂
Μαρίνα με κολοκυθοανθούς είναι άπαιχτα! Έχεις δίκιο!
Olive μου ! κι είσαι κι έγγυος και σου μύρισαν! Πώς να σου έστελνα μερικά 🙂
Μαρία μου εγώ σ' ευχαριστώ!Και για την επίσκεψη και για τον καλό σου λόγο…
annamaria Αν και η μετάφραση του google αυτή τη φορά δεν ήταν η καλύτερη, σ' ευχαριστώ (για όσα μπόρεσα να αντιληφθώ 🙂 )
Γαστερόπληκτη και τα δικά σου ωραιότατα δείχνουν. Εγώ τα σερβίρω όρθια αφού τα μαγειρέψω 🙂
Καλημέρα και καλό μήνα
Μου αρέσει πολύ η προσθήκη της αγκινάρας!!!!
Είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά! Νομίζω ότι σε μας τόσο νωρίς δεν γίνονται τα φύλλα. Ίσως κάνω λάθος και θα κοιτάξω! Δεν ειχα ακούσει ποτέ να βάζουν μέσα αγκινάρα, κολοκύθια κλπ!
Μανουσίνα αυτή την εποχή βάζουμε αγκινάρα. Το καλοκαίρι κολοκυθάκι και μελιτζάνα. Κάνουν τη διαφορά!
Κική είναι η διαφορά των δικών μας από τα υπόλοιπα αυτές οι προσθήκες… Και μάλλον πρέπει να είμαστε πιο πρώιμοι στα φύλλα 🙂
Αγαπημένο φαγάκι! Ιδιαίτερα αν τα φυλλαράκια είναι τόσο τρυφερά!
Αγγελική μου τα συγκεκριμένα ήταν σαν μεταξωτά. Έχει τη σημασία του το φύλλο. Έχεις απόλυτο δίκιο!
Γεια σας,
Θα ήθελα να με πληροφορήσετε πόσο χρονικό διάστημα μπορούν να διατηρηθούν τα ντολμαδάκια γιαλαντζί σε συνθήκες περιβάλλοντος.
Ευχαριστώ
stavrosakritidis@yahoo.gr
Τέλειο
Ευχαριστώ!
[…] παλιότερα στην Κρήτη, ήταν το μέγεθος για τα ντολμαδάκια με κληματόφυλλα που έπρεπε να είναι μικρά μικρά . Στους […]
[…] και η παρασκευή είναι όπως ακριβώς στα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα. Διαλέγουμε μεγάλα και γερά αλλά τρυφερά φύλλα […]
[…] γιαλαντζί λαχανοντολμάδες σε αντίθεση με τα ντολμαδάκια με κληματόφυλλα μου αρέσουν μεγαλούτσικοι. Δηλαδή τι μεγαλούτσικοι, […]
[…] αμπέλι σουλτανί, σαν μεταξωτά. Πολύτιμο υλικό για ντολμαδάκια και όχι μόνο… Αλλά αυστηρά […]
Γειά σας! Όταν λέτε κούπα τι εννοείτε? Του καφέ?
Γειά σας. Εννοώ την τυπική δοσομετρική κούπα εκτός αν αναφέρω κάτι άλλο.
Είναι περίπου 250ml
Αγαπημενος!!!! ηταν, ειναι ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ για παρα μα παρα πολλα χρονια ακομη…. αναφερομαι στον υπεροχο Νικο Ξυλουρη, που τον αγαπαμε ιδιαιτερα και απο την υπολοιπη Ελλαδα!!!! οσο για την συνταγουλα σας, ειναι πολυ ενδιαφερουσα, οσο και οι πληροφοριες που μας δινετε,ευχαριστουμε πολυ απο καρδιας!!!!
[…] Ποιος είπε ότι τα κληματόφυλλα είναι μόνο για τα ντολμαδάκια;Είναι η εποχή τους και μπορούμε να τα […]
[…] ντομάτες και φρόντιζε να έχει και παρά δίπλα μερικά αμπελόφυλλα και […]
[…] ντολμάδες που μαζί τους φυλλένιους (έτσι λέμε τους ντολμάδες με αμπελόφυλλα) αποτελούν κλασικό πιάτο της […]
[…] παλιότερα στην Κρήτη, ήταν το μέγεθος για τα ντολμαδάκια με κληματόφυλλα που έπρεπε να είναι μικρά μικρά . Στους […]
[…] γιαλαντζί λαχανοντολμάδες σε αντίθεση με τα ντολμαδάκια με κληματόφυλλα μου αρέσουν μεγαλούτσικοι. Δηλαδή τι μεγαλούτσικοι, […]
Καλησπέρα. Έφτιαξα τα γιαλαντζιδάκια μόνο με νυχάκι αυτή τη φορά. Στον πάτο της κατσαρόλας αντί για αμπελόφυλλα έβαλα λεπτές φέτες πατάτας, συμβουλή της μάνας μου…Έτσι έγιναν πιο στητά και δεν έλιωσαν αυτά της πρώτης σειράς. Πάντως η συνταγή σου αξεπέραστη!
Κυρία Βαγγελιώ κάνει να ανεκατώσω ξυνόχοντρο με ρύζι; Και ποια είναι η αναλογία τους
Μπορείτε! Η μαμά μου το έκανε με χόντρο…Σε όποια αναλογία θέλετε!
Καλημέρα, τα φύλλα από ποικιλία Ροζακί είναι βρώσιμα ;
Βρώσιμα είναι, αλλά πρέπει να τα μαζέψουμε πολύ τρυφερά γιατί μόλις μεστώσουν γίνονται πολύ τραχιά!
θρια λέγονται όχι ντολμαδες. σταματήστε να μιλάτε τουρκικά
Δεν θέλω να απαντήσω σε άνευ νοήματος σχόλια… Να είστε καλά!