Νόστιμο και εύκολο πιλάφι για καθημερινά (και όχι μόνο) πιάτα!
Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα που να μην ξέρουν το κρητικό πιλάφι ακόμη κι αν δεν το έχουν ακόμη δοκιμάσει. Οι εκτός Κρήτης και τελευταία και αρκετοί εντός, τον ονομάζουν μάλιστα γαμοπίλαφο, δεν ξέρω γιατί. Ίσως οι πανωμερίτες το ονόμασαν έτσι επειδή τύχαινε να το πρωτοδοκιμάσουν σε γάμους και σε βαφτίσια, αλλά εμείς; Εμείς που το φτιάχνουμε συχνά πυκνά στα σπίτια μας και είναι ένα από τα πιο καθιερωμένα κυριακάτικα και εορταστικά πιάτα της Κρήτης; Η αλήθεια είναι ότι εμείς δεν το λέμε ποτέ γαμοπίλαφο μεταξύ μας…
Πιλάφι το λέμε και εννοούμε το παρασκεύασμα στο οποίο το ρύζι βράζεται σε ζωμό κρέατος. Πιο συχνά χρησιμοποιείται ωζίστικο κρέας (αιγοπρόβειο) και όρνιθας, αλλά πολύ νόστιμο γίνεται και με μοσχαρίσιο ή βοδινό, κατάλληλο για βραστό. Δεν έχω ακούσει να φτιάχνουν πουθενά στην Κρήτη πιλάφι με ζωμό από χοιρινό κρέας.
Εκτός όμως από τα εορταστικά πιλάφια μας, επειδή αγαπάμε το ρύζι πολλές φορές φτιάχνουμε πιλάφι για συνοδευτικό κάποιων πιάτων. Ήδη τις λέξεις ψευτοπίλαφο και ψευτοπιλαφάκι τις έχετε ξαναδιαβάσει εδώ μέσα. Έτσι λέμε τα πιλάφια που δεν γίνονται σε ζουμί κρέατος εμείς εδώ.
Παλιότερα (η μάνα μου ακόμα και τώρα), το έφτιαχναν με την ίδια διαδικασία που έφτιαχναν το κανονικό πιλάφι μόνο που στη θέση του ζωμού έβαζαν νερό. Δηλαδή: βράσιμο νερού με λαχανικά, προσθήκη ρυζιού, κάψιμο με βούτυρο. Εγώ έχω αλλάξει τη διαδικασία. Πάντως το φτιάχνω πολύ συχνα ως συνοδευτικό. Δείτε τις συνταγές: Πιλάφι γαρνιρισμένο με συκωτάκια, φιλέτα ψαριού με σάλτσα κάππαρης , κεφτέδες με σάλτσα , μπουτάκια κοτόπουλου στη γάστρα!
Κι εδώ στην πιο πρόσφατη παρασκευή με ποικιλία λαχανικών, γαρνιρισμένο με σάλτσα θαλασσινών (στα προσεχή η συνταγή της).
Α, να εξηγηθώ, δεν εννοούμε το λαπά. Ο λαπάς είναι νερόβραστο ρύζι, λασπωμένο και άνοστο που προορίζεται για αρρώστους. Ετούτο εδώ έχει το βουτυράκι του και πολλές φορές και το κατιτίς του από λαχανικά. Ετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα και συνοδεύει τέλια πρωτεϊνούχα πιάτα αντικαθιστώντας τηγανητές πατάτες, πουρέ ή ζυμαρικά.
Υλικά
1 κουταλιά βούτυρο
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1,5 κούπα ρύζι νυχάκι
4 κούπες νερό (και λίγο ακόμη για το βράσιμο των λαχανικών)
1 κούπα ανάμεικτα: αρακά, καρότο σε καρεδάκια, καλαμπόκι, μανιτάρια φρέσκα ή από κονσέρβα, φασολάκια πράσινα, κλπ (2 ή όλα από τα προηγούμενα)
Αλάτι
Πιπέρι
Προαιρετικά, 1 κύβο λαχανικών κατά προτίμηση σπιτικό ή βιολογικό
Επί το έργον
Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι με το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα ανακατεύουμε να τα πιάσει το λάδι.
Προσθέτουμε λίγο νεράκι για να βράσουν και να μαλακώσουν ελαφρά. Όταν το απορροφήσουν προσθέτουμε τις 4 κούπες νερό και τον κύβο αν βάλουμε αλλιώς το αλάτι. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει προσθέτουμε το ρύζι αφού το ξεπλύνουμε πολύ καλά σε στραγγιστήρι και το ανακατεύουμε να μη κολλήσει. Χαμηλώνουμε ελαφρά τη θερμοκρασία μόλις πάρει βράση (από το 9 στο 7) και συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας πότε πότε.
Σε 20 λεπτά περίπου από την ώρα που προσθέσαμε το ρύζι αποσύρουμε από το μάτι και σκεπάζουμε το πιλάφι με πετσέτα υφασμάτινη. Αφήνουμε να μείνει 5-10 λεπτά και σερβίρουμε με λίγο πιπέρι αν θέλουμε. Μπορεί να μπει σε κάθε πιάτο αλλά φορμάρεται πολύ ωραία για το κέντρο του τραπεζιού.
Παρατηρήσεις
- Με δεδομένο ότι το ρύζι χρειάζεται 20 λεπτά, ρυθμίζουμε και το χρόνο που θα βράσουν πριν την προσθήκη του τα λαχανικά μας. Για παράδειγμα, αν βάλουμε αρακά και καρότα θα τα βράσουμε λίγο περισσότερο από τα 10 λεπτά που αναφέρω, αλλά δεν θέλουμε και να λιώσουν. Αν βάλουμε λαχανικά που βράζουν σε διαφορετικούς χρόνους δεν θα τα βάλουμε όλα μαζί αλλά σταδιακά.
- Εμείς εδώ χρησιμοποιούμε στακοβούτυρο και σ’ αυτό το πιλάφι (όσοι βέβαια το αγαπούν). Πάντως οποιοδήποτε βούτυρο ταιριάζει, κατά προτίμηση αιγοπρόβειο. Αν υπάρχουν ειδικοί λόγοι (νηστεία, δίαιτα, κλπ κλπ) μπορούμε να το παραλείψουμε εντελώς και να αυξήσουμε λίγο το ελαιόλαδο.
- Οι παραπάνω ποσότητες επαρκούν για 4-5 μερίδες ως συνοδευτικό. Οι αναλογίες είναι 1-3 ρύζι: νερό αλλά εξαιτίας των λαχανικών ελαττώνω ελάχιστα το νερό. Αν χρειαστεί θα το προσθέσω ενδιάμεσα, πάντα όμως βραστό για να μη διακοπεί ο βρασμός.
- Αν μας αρέσει πιο κρεμώδες χρησιμοποιούμε ρύζι καρολίνα. Οι περισσότεροι όπως το αγαπούν σπυρωτό αυτό το ψευτοπίλαφο. Η μάνα μου ας πούμε έβαζε νυχάκι ανάμεικτο με κίτρινο ρύζι.
- Πολλές φορές δεν βάζουμε καθόλου λαχανικά όπως φαίνεται στις φωτογραφίες των συνταγών που παραπέμπω. Σ’ αυτή την περίπτωση εγώ βάζω ένα σπιτικό κύβο λαχανικών ο οποίος μαζί με το βούτυρο δίνει τη γεύση που χρειάζομαι.
Εμένα πάλι μου αρέσει πολύ το αρωματικό ρύζι-γιασεμί, jasmine rice. 1 κούπα ρύζι με 1.5 νερό ή ζωμό. Μετά το κρεμμύδι, αν θέλω σωταριζω και κάποια λαχανικά (πιπεριές, μανιτάρια), ρίχνω το ρύζι αυτό και το ανακατεύω/σωταριζω να ασπρίσει. Ρίχνω το ζωμό ή νερό (προσοχή στην αρχή το πίνει γρήγορα), στη βράση χαμηλώνω στο πιο χαμηλό, καπακωνω τελείως καλά, έτοιμο σε ακριβώς 20 λεπτά! Αφήνω 5 λ., ανακατεύεις έτοιμο.
Ναι, τα αρωματικά ρύζια δίνουν υπέροχα πιλαφάκια! Απλά δεν έχουμε πάντα στο σπίτι και ειδικά για καθημερινή κατανάλωση… Ευχαριστούμε που μοιραστήκατε τη συνταγή σας!