Πιάτο για όλες τις εποχές!
Τα μαυρομάτικα φασολάκια για πολλά χρόνια τα είχα για ανοιξιάτικο όσπριο. Βλέπετε δένουν τόσο ωραία με τα μάραθα που τα συνηθίζουμε εδώ στην Κρήτη! Ακόμα και τώρα δεν τα φτιάχνω το καταχείμωνο, προτιμούμε την χυλωμένη κλασική φασολάδα στα μεγάλα κρύα. Όμως τα φτιάχνω πια όλες τις υπόλοιπες εποχές, συνδυασμένα πάντα με τα βρισκούμενα χορταρικά ή λαχανικά (εδώ με καρότα ή πιπεριές).
Η φασολάδα όμως και περισσότερο χρόνο θέλει και μας πέφτει λίγο πιο βαριά κάποιες φορές. Άλλωστε, αν τηρούμε τον διατροφικό κανόνα που λέει «όσπρια ακόμη και δυο φορές την εβδομάδα», χρειαζόμαστε ποικιλία οσπρίων και συνταγών για να μη γίνεται μονότονη η εναλλαγή φασολάδα-ρεβιθάδα-φακές. Τα μαυρομάτικα είναι μια επιλογή που εξασφαλίζει το πιο εύκολο και γρήγορο πιάτο οσπρίων, και διατροφικά είναι εξαιρετικά κατά τους ειδικούς!
Στη σημερινή συνταγή το μόνο χορταρικό είναι λίγος μαϊντανός στο σερβίρισμα. Έχω ξαναμιλήσει για το ντελμπιέ ή ντερμπιέ όπως λέμε το αλευρολέμονο στην περιοχή μας. Το συνηθίζουμε σε πολλά παραδοσιακά πιάτα και πολύ συχνά με όσπρια. Η αλήθεια είναι πως δεν το συνηθίζω με μαυρομάτικα αν έχω μάραθα, αλλά αυτή την εποχή τους πηγαίνει τέλεια και είναι μια εύκολη πρόταση, με ελάχιστα υλικά!
Αν σας αρέσουν τα λεμονάτα πιάτα, είμαι σίγουρη ότι θα απολαύσετε και έτσι τα μαυρομάτικα. Με ρεβίθια και με μπίζα (μαναρόλια) είναι καθιερωμένος ο τρόπος, αλλά όπως προανέφερα στα μαυρομάτικα δεν το συνηθίζουμε πολύ. Είναι όμως τόσο εύκολος και γρήγορος τρόπος, και γίνονται τόσο νόστιμα που προσφέρεται για μαγειρέματα express! Δείτε την 4η παρατήρηση για να καταλάβετε τι εννοώ!
Υλικά
Για 250 gr μαυρομάτικα φασολάκια
1/3-1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
Αλάτι
Χυμός και φλούδα ενός λεμονιού
1 -1,5 κουταλιά αλεύρι
Για το σερβίρισμα, ψιλοκομμένος μαϊντανός και λίγο πιπέρι προαιρετικά
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τα φασολάκια από ξένα σώματα αν υπάρχουν και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό που να τα σκεπάζει. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι και μόλις πάρουν μια βράση τα σουρώνουμε (αυτό το στάδιο μπορούμε να το παραλείψουμε, αλλά αυτό το πρώτο σούρωμα κάνει τα όσπρια πιο ελαφριά).
Τα ξαναβάζουμε σε κρύο νερό που να τα σκεπάζει και τα ξαναβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Τα κρατάμε στην άκρη σε ένα μπολ ή σε άλλη κατσαρόλα μαζί με το νερό τους. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε ελαφρά με το ελαιόλαδο. Μόλις μαραθεί, προσθέτουμε τα φασολάκια μαζί με το νερό που έχουν. Όταν βράσουν, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία, προσθέτουμε τη φλούδα του λεμονιού, και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να χυλώσουν. Αλατίζουμε. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νεράκι πότε πότε, ώστε να έχουμε τόσα υγρά όσα μας αρέσουν.
Όταν είναι έτοιμα, χτυπάμε σε ένα πιάτο το αλεύρι με το χυμό του λεμονιού και λίγο νερό και προσθέτουμε λίγο λίγο από το ζουμί του φαγητού σαν να ήταν αυγολέμονο. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, αφήνουμε να βράσει περίπου 5 λεπτά και αποσύρουμε. Στο σερβίρισμα προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Παρατηρήσεις
- Το φασουλόρυζο με τα φασολάκια που μας έμειναν ήταν επίσης εξαιρετικό.
- Αντί φλούδα, μπορούμε να βάλουμε ξύσμα λεμονιού για περισσότερο άρωμα.
- Φίλη μου είπε ότι φτιάχνει το ντελμπιέ και για τα μαυρομάτικα με χυμό πορτοκαλιού ή νεραντζιού. Θα είναι η επόμενη δοκιμή μου, άλλωστε στα ρεβίθια έχουμε ήδη δοκιμάσει την παραλλαγή και ενθουσιαστήκαμε. Το ίδιο μου λένε και όσες φίλες την έχουν δοκιμάσει!
- Συνήθως βράζω μισό κιλό μαυρομάτικα και κρατάω τα μισά στην κατάψυξη σε μπολ. Έτσι είναι ζήτημα ελάχιστου χρόνου το μαγείρεμά τους με αυτόν τον τρόπο!
Εδω και χρονια, οταν καθομαι χαζευω τη σελιδα σας. Μαθαινω, γλυκαινομαι με τη γραφή σας, μπαινω σε εναν ομορφο χωροχρόνο. Σημερα έπεσα απανω σε αυτή τη συνταγη. Δεν ειχα σκεφτει να τα κανω ποτε σουπα. Ειχα λοιπον απο το προσφατο ταξιδι στα πατρια εδαφη μια μαξιλαροθηκη με μαυροματικα απο τη μαμα ( ετσι τα εχουμε εμεις τα οσπρια), τα εβαλα στυ χυτρα, ενα κρεμμυδι, μετα κυμινο, καρδαμο και στο τελις αλευρολεμονο και φρεσκο λαδακι και εκανα μια σούπα σαν αγκαλιά γιαγιας στο χωριο… Να ειστε καλα… χιλια ευχαριστώ για το εργο και την προσφορα σας τοσα χρόνια
Σχόλια σαν το δικό σας με ενθαρρύνουν να συνεχίζω τόσα χρόνια με την ίδια όρεξη. Είναι όμορφο να εκτιμούν αυτό που κάνεις όταν προσπαθείς πολύ γι αυτό! Σας ευχαριστώ που στέκεστε και στο “άλλο κομμάτι” των αναρτήσεων και όχι μόνο στη λίστα των υλικών! Να είστε καλά!