Vegan/vegetarian

Φασολάκια μαυρομάτικα ντελμπιέ (αλευρολέμονο)

Φασολάκια μαυρομάτικα ντελμπιέ (αλευρολέμονο)

Πιάτο για όλες τις εποχές!

Τα μαυρομάτικα φασολάκια για πολλά χρόνια τα είχα για ανοιξιάτικο όσπριο. Βλέπετε δένουν τόσο ωραία με τα μάραθα που τα συνηθίζουμε εδώ στην Κρήτη! Ακόμα και τώρα δεν τα φτιάχνω το καταχείμωνο, προτιμούμε την χυλωμένη κλασική φασολάδα στα μεγάλα κρύα. Όμως τα φτιάχνω πια όλες τις υπόλοιπες εποχές, συνδυασμένα πάντα με τα βρισκούμενα χορταρικά ή λαχανικά (εδώ με καρότα ή πιπεριές).

Φασολάκια μαυρομάτικα ντελμπιέ (αλευρολέμονο)

Η φασολάδα όμως και περισσότερο χρόνο θέλει και μας πέφτει λίγο πιο βαριά κάποιες φορές. Άλλωστε, αν τηρούμε τον διατροφικό κανόνα που λέει «όσπρια ακόμη και δυο φορές την εβδομάδα», χρειαζόμαστε ποικιλία οσπρίων και συνταγών για να μη γίνεται μονότονη η εναλλαγή φασολάδα-ρεβιθάδα-φακές. Τα μαυρομάτικα είναι μια επιλογή που εξασφαλίζει το πιο εύκολο και γρήγορο πιάτο οσπρίων, και διατροφικά είναι εξαιρετικά κατά τους ειδικούς!

Φασολάκια μαυρομάτικα ντελμπιέ (αλευρολέμονο)

Στη σημερινή συνταγή  το μόνο χορταρικό είναι λίγος μαϊντανός στο σερβίρισμα. Έχω ξαναμιλήσει για το ντελμπιέ ή ντερμπιέ όπως λέμε το αλευρολέμονο στην περιοχή μας. Το συνηθίζουμε σε πολλά παραδοσιακά πιάτα και πολύ συχνά με όσπρια. Η αλήθεια είναι πως δεν το συνηθίζω με μαυρομάτικα αν έχω μάραθα, αλλά αυτή την εποχή τους πηγαίνει τέλεια και είναι μια εύκολη πρόταση, με ελάχιστα υλικά!

Φασολάκια μαυρομάτικα ντελμπιέ (αλευρολέμονο)

Αν σας αρέσουν τα λεμονάτα πιάτα, είμαι σίγουρη ότι θα απολαύσετε και έτσι τα μαυρομάτικα. Με ρεβίθια και με μπίζα (μαναρόλια) είναι καθιερωμένος ο τρόπος, αλλά όπως προανέφερα στα μαυρομάτικα δεν το συνηθίζουμε πολύ. Είναι όμως τόσο εύκολος και γρήγορος τρόπος, και γίνονται τόσο νόστιμα που προσφέρεται για μαγειρέματα express! Δείτε την 4η παρατήρηση για να καταλάβετε τι εννοώ!

Φασολάκια μαυρομάτικα ντελμπιέ (αλευρολέμονο)
Οι ψευτοκεφτέδες που το συνοδεύουν σε άλλη ανάρτηση 😉 !

Παρατηρήσεις

  1. Το φασουλόρυζο με τα φασολάκια που μας έμειναν ήταν επίσης εξαιρετικό.
  2. Αντί φλούδα, μπορούμε να βάλουμε ξύσμα λεμονιού για περισσότερο άρωμα.
  3. Φίλη μου είπε ότι φτιάχνει το ντελμπιέ και για τα μαυρομάτικα με χυμό πορτοκαλιού ή νεραντζιού. Θα είναι η επόμενη δοκιμή μου, άλλωστε στα ρεβίθια έχουμε ήδη δοκιμάσει την παραλλαγή και ενθουσιαστήκαμε. Το ίδιο μου λένε και όσες φίλες την έχουν δοκιμάσει!
  4. Συνήθως βράζω μισό κιλό μαυρομάτικα και κρατάω τα μισά στην κατάψυξη σε μπολ. Έτσι είναι ζήτημα ελάχιστου χρόνου το μαγείρεμά τους με αυτόν τον τρόπο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο