Πάντα νόστιμα, πάντα υγιεινά!
Το ξέρατε ότι τα μαυρομάτικα φασολάκια εκτός από ιδιαίτερα νόστιμα, είναι από τις πιο υγιεινές ποικιλίες φασολιών; Επί πλέον δεν θέλουν μούλιασμα από την προηγούμενη, δεν έχουν παχιά φλούδα που να βαραίνει στο στομάχι και μπορούν να καταναλωθούν τόσο σε ζεστά όσο και σε κρύα πιάτα!
Επί πλέον, έχουν λιγότερες θερμίδες από τα άλλα φασόλια, περιέχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών (μια μερίδα περιέχει πρωτεΐνη, όση περίπου μισή μπριτζόλα) και βιταμίνης Β1 και πολλοί διατροφολόγοι τα κατατάσσουν στις υπερτροφές. Καρδιά, μάτια, μνήμη, και γενικά φυσική κατάσταση ωφελούνται λένε από την κατανάλωσή τους ενώ οι θερμίδες τους είναι λίγες οπότε συστήνονται και για διαιτολόγια αδυνατίσματος.
Ο ιδανικός τρόπος μαγειρέματος των μαυρομάτικων φασολιών για μας εδώ στην Κρήτη είναι ο συνδυασμός τους με μάραθα, γιαχνί και όχι σούπα. Τα μάραθα πολλές φορές (τις περισσότερες) χρησιμοποιούνται σκέτα, αλλά συνδυάζονται και με γούλα (σέσκουλα), σπανάκι ή άλλα γιαχνερά χόρτα.
Πού να τα βρει κανείς όμως αυτά τα χορταράκια καλοκαιριάτικα; Ακόμη και οι προμήθειες της κατάψυξης έχουν τελειώσει πια! Ακόμη κι αν έχει ξεμείνει κανένα σακουλάκι μάλλον σε χορτόπιτες θα προτιμήσουμε να το χρησιμοποιήσουμε παρά στα φασολάκια. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα φάμε μαυρομάτικα όλο το καλοκαίρι και το Φθινόπωρο! Τα μαυρομάτικα είναι όσπριο παντός καιρού!
Γίνονται τόσο νόστιμα και με άλλα μυριστικά και λαχανικά που δεν υπάρχει λόγος να μην τα μαγειρέψουμε και όλο το καλοκαίρι και τώρα! Εμείς τα φτιάξαμε 2-3 φορές όλο το καλοκαίρι αφού σε όλα σχεδόν τα βδομαδιάτικα μενού μας θέλουμε κάποιο όσπριο, και τα απολαύσαμε με διάφορους συνδυασμούς. Οι μικρές εγγονούλες μου μάλιστα δήλωσαν ότι τους άρεσαν καλύτερα από τα κλασικά άσπρα φασολάκια (μπορεί να έφταιγε και η θάλασσα που είχε ανοίξει η όρεξή τους, πάντως τα τσάκισαν…θα μου πει η μαμά τους αν εξακολουθήσει η προτίμηση!).
Παρακάτω παραθέτω 2 τρόπους που συνηθίζουμε να μαγειρεύουμε τα μαυρομάτικα. Προσωπικά συνηθίζω πιο συχνά τον δεύτερο τρόπο. Έχουμε και λέμε λοιπόν, για 3- 4 κανονικά πιάτα (είναι αρκετά τα λαχανικά οπότε φτουρούν…).
Υλικά
Για κάθε 1 κούπα (250 ml) μαυρομάτικα φασολάκια
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε καρεδάκια
2-3 σκελίδες σκόρδο
3-4 μέτρια καρότα
4-5 κουταλιές σούπας μαϊντανό ή σέλινο
300-400 gr (1,5 κούπα) τριμμένη ντομάτα
Προαιρετικά, αλλά ταιριάζουν καταπληκτικά 2-3 πιπεριές Φλωρίνης σε μεγάλες λωρίδες
Επί το έργον
Πλένουμε τα φασολάκια και τα βάζουμε σε ΚΡΥΟ νερό να βράσουν. Αφού βράσουν 2-3 λεπτά (από τη στιγμή που αρχίσει ο βρασμός) τα σουρώνουμε. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να μαλακώσουν αρκετά. Για την παραπάνω ποσότητα βάζω 2,5 κούπες νερό και είναι αρκετό για να μαλακώσουν. Από δω και πέρα έχουμε δύο επιλογές:
Α. Ψιλοκόβουμε πάνω από τα φασολάκια το κρεμμύδι και τα άλλα λαχανικά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και την ντομάτα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς και να χυλώσουν, Λίγο πριν τα αποσύρουμε τα αλατίζουμε.
Β.Ενώ βράζουν τα φασολάκια με σκέτο νερό, ετοιμάζουμε σε άλλη κατσαρόλα τη σάλτσα: Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα λαχανικά, την ντομάτα και και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νεράκι. Όταν έχουν μαλακώσει και τα φασολάκια, τα αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με τα λαχανικά, αλατίζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να χυλώσουν.
Σερβίρουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
- Αν περισσέψουν, δίνουν πεντανόστιμο φασουλόρυζο.
- Προτιμώ στα μαυρομάτικα το μαϊντανό από το σέλινο. Τους ταιριάζει καλύτερα κατά τη γνώμη μας.
- Πάντα βάζουμε τα όσπρια σε κρύο νερό για να τα μαγειρέψουμε, και προτιμάμε όσπρια νέας εσοδείας. Και πιο νόστιμα είναι και πιο γρήγορα βράζουν.
- Κανονίζουμε τα υγρά της συνταγής ανάλογα αν τα θέλουμε σούπα ή πιο σταγνά, σαν γιαχνερά. Αυτή την εποχή εμείς δεν τα προτιμούμε ως σούπα, γι αυτό και το πιρούνι στις φωτογραφίες.
- Αν χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας προτιμούμε τον δεύτερο τρόπο μαγειρέματος, δηλαδή μαγειρεύουμε τη σάλτσα χωριστά και προσθέτουμε τα μισοβρασμένα φασολάκια. Γίνονται πολύ νόστιμα!