Ο παλιός και ο σύγχρονος τρόπος!
Συνεχίζω εγώ στο ίδιο μοτίβο της προηγούμενης ανάρτησης… Της επεξεργασίας και της διατήρησης
των καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών. Βλέπετε, παρόλο που ζούμε στον παράδεισο
των κηπευτικών, με την έννοια ότι ακόμη και το καταχείμωνο βρίσκουμε
μελιτζάνες, κολοκύθια, πιπεριές ακόμη και αγγουράκια, δεν συνηθίζουμε να καταναλώνουμε
προϊόντα εκτός εποχής . Άλλο όμως τα εκτός εποχής, κι άλλο τα διατηρημένα
προϊόντα.
Ανέκαθεν η διατήρηση των τροφίμων
που περίσσευαν ήταν το ζητούμενο
των παραγωγών και -στις μέρες μας- των καταναλωτών. Οι τρόποι διατήρησης έχουν πολλαπλασιαστεί με τη χρήση της τεχνολογίας
κι έτσι μπορούμε να έχουμε όποτε θέλουμε τρόφιμα που μας αρέσουν, αλλά που
έχουν παραχθεί στην εποχή τους.Η αποξήρανση και η κονσερβοποίηση, έχουν δώσει τη θέση τους στην κατάψυξη. Αλλά πόσα πια να χωρέσουν και οι έρμες καταψύξεις! Έτσι καλό είναι να θυμόμαστε και τους παλιότερους τρόπους…
που περίσσευαν ήταν το ζητούμενο
των παραγωγών και -στις μέρες μας- των καταναλωτών. Οι τρόποι διατήρησης έχουν πολλαπλασιαστεί με τη χρήση της τεχνολογίας
κι έτσι μπορούμε να έχουμε όποτε θέλουμε τρόφιμα που μας αρέσουν, αλλά που
έχουν παραχθεί στην εποχή τους.Η αποξήρανση και η κονσερβοποίηση, έχουν δώσει τη θέση τους στην κατάψυξη. Αλλά πόσα πια να χωρέσουν και οι έρμες καταψύξεις! Έτσι καλό είναι να θυμόμαστε και τους παλιότερους τρόπους…
Σήμερα λοιπόν η πρότασή μου αφορά τη διατήρηση των κολοκυθιών. Ο πρώτος τρόπος –η αποξήρανση-
είναι ο παλιός. Προ καταψύξεων. Τα κολοκύθια που προσφέρονται για αποξήρανση
πρέπει να είναι μεγαλούτσικα και να κοπούν σε λεπτές φετούλες.
είναι ο παλιός. Προ καταψύξεων. Τα κολοκύθια που προσφέρονται για αποξήρανση
πρέπει να είναι μεγαλούτσικα και να κοπούν σε λεπτές φετούλες.
Επειδή είναι
υλικό με αρκετή υγρασία, αλατίζονται ελαφρά πριν αποξηρανθούν . Το αλάτι «τραβά»
την υγρασία ως γνωστόν.
υλικό με αρκετή υγρασία, αλατίζονται ελαφρά πριν αποξηρανθούν . Το αλάτι «τραβά»
την υγρασία ως γνωστόν.
Παλιότερα τα αποξήραιναν σε μεγάλες ξύλινες τάβλες ή
καλαμωτές σκεπασμένες με πανί ή περασμένα σε κλωστή σε μακριές κολαΐνες (έτσι
λέμε στην Κρήτη τα κολιέ διαφόρων υλικών, ακόμη και εκείνα τα μαγιάτικα με τις μαργαρίτες).
Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά τι κάνουμε:
καλαμωτές σκεπασμένες με πανί ή περασμένα σε κλωστή σε μακριές κολαΐνες (έτσι
λέμε στην Κρήτη τα κολιέ διαφόρων υλικών, ακόμη και εκείνα τα μαγιάτικα με τις μαργαρίτες).
Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά τι κάνουμε:
Αποξήρανση
Υλικά:
Κολοκύθια
Αλάτι
Επί το έργον:
Πλένουμε καλά τα κολοκύθια και τα κόβουμε σε μικρές ροδέλες.
Τα αλατίζουμε ελαφρά (βάζουμε λιγότερο αλάτι απ’ όσο θα χρησιμοποιούσαμε αν τα
μαγειρεύαμε). Τα αφήνουμε σε στραγγιστήρι να «ιδρώσουν» και να στεγνώσουν
ελαφρά (2-3 ώρες) .
Τα αλατίζουμε ελαφρά (βάζουμε λιγότερο αλάτι απ’ όσο θα χρησιμοποιούσαμε αν τα
μαγειρεύαμε). Τα αφήνουμε σε στραγγιστήρι να «ιδρώσουν» και να στεγνώσουν
ελαφρά (2-3 ώρες) .
Τα απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί κουζίνας και
προσπαθούμε να μην σκεπάζει η μια φετούλα την άλλη όσο είναι δυνατόν. Τα
αφήνουμε πάλι για λίγο ώστε το χαρτί να τραβήξει την περισσότερη υγρασία.
Βγάζουμε το χαρτί γιατί αν στεγνώσουν εντελώς πάνω του θα κολλήσει και δεν θα βγαίνει εύκολα.
προσπαθούμε να μην σκεπάζει η μια φετούλα την άλλη όσο είναι δυνατόν. Τα
αφήνουμε πάλι για λίγο ώστε το χαρτί να τραβήξει την περισσότερη υγρασία.
Βγάζουμε το χαρτί γιατί αν στεγνώσουν εντελώς πάνω του θα κολλήσει και δεν θα βγαίνει εύκολα.
Τα αφήνουμε στον
ήλιο σκεπασμένα με τούλι μέχρι να ξεραθούν εντελώς, να μην έχουν ίχνος
υγρασίας. Η συρρίκνωσή τους είναι
εντυπωσιακή, αλλά όταν ενυδατωθούν αποκτούν ξανά τον όγκο τους.
ήλιο σκεπασμένα με τούλι μέχρι να ξεραθούν εντελώς, να μην έχουν ίχνος
υγρασίας. Η συρρίκνωσή τους είναι
εντυπωσιακή, αλλά όταν ενυδατωθούν αποκτούν ξανά τον όγκο τους.
Όταν είναι έτοιμα
τα αποθηκεύουμε σε γυάλινα δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς. Παλιότερα τα
αποθήκευαν σε πάνινα σακούλια, σαν μαξιλάρια. Το χειμώνα θα χρησιμεύσουν σε ομελέτες
, λαδερά και άλλες εφαρμογές (επιφυλάσσομαι…).
τα αποθηκεύουμε σε γυάλινα δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς. Παλιότερα τα
αποθήκευαν σε πάνινα σακούλια, σαν μαξιλάρια. Το χειμώνα θα χρησιμεύσουν σε ομελέτες
, λαδερά και άλλες εφαρμογές (επιφυλάσσομαι…).
Ας δούμε τώρα μια πιο σύγχρονη μέθοδο, την κατάψυξη. Προσφέρεται
για κολοκύθια κομμένα σε στρογγυλές ή σε μακρόστενες φέτες, που θα χρησιμοποιήσουμε
το χειμώνα σε σφουγγάτα (τις στρογγυλές) ή σε μουσακάδες (τις μακρόστενες).
Επειδή τα «περνάμε» από το φούρνο, οι φετούλες τώρα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο
πάχος . Η διαδικασία που συνηθίζω είναι αντίστοιχη με εκείνη που κάνουμε στις μελιτζάνες. Ας την υπενθυμίσω:
για κολοκύθια κομμένα σε στρογγυλές ή σε μακρόστενες φέτες, που θα χρησιμοποιήσουμε
το χειμώνα σε σφουγγάτα (τις στρογγυλές) ή σε μουσακάδες (τις μακρόστενες).
Επειδή τα «περνάμε» από το φούρνο, οι φετούλες τώρα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο
πάχος . Η διαδικασία που συνηθίζω είναι αντίστοιχη με εκείνη που κάνουμε στις μελιτζάνες. Ας την υπενθυμίσω:
Κατάψυξη
Υλικά:
Κολοκύθια
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Επί το έργον:
Πλένουμε τα κολοκύθια και τα κόβουμε σε φέτες πάχους ενός εκατοστού
περίπου. Τα απλώνουμε σε μια στρώση στη σχάρα του φούρνου που την έχουμε
καλύψει με χαρτί ψησίματος. Με ένα πινέλο τα αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τα βάζουμε
στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
περίπου. Τα απλώνουμε σε μια στρώση στη σχάρα του φούρνου που την έχουμε
καλύψει με χαρτί ψησίματος. Με ένα πινέλο τα αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τα βάζουμε
στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά,
λαδώνουμε και ξαναπερνάμε από το γκριλ. Προσέχουμε να μη σπάσουν στο γύρισμα
γιατί , επειδή έχουν περισσότερη υγρασία από τις μελιτζάνες , οι ψημένες φέτες
κολοκυθιού είναι πιο μαλακές.
λαδώνουμε και ξαναπερνάμε από το γκριλ. Προσέχουμε να μη σπάσουν στο γύρισμα
γιατί , επειδή έχουν περισσότερη υγρασία από τις μελιτζάνες , οι ψημένες φέτες
κολοκυθιού είναι πιο μαλακές.
Αφήνουμε
να κρυώσουν εντελώς. Τα βάζουμε σε σακουλάκια κατάψυξης σε ποσότητες μιας δόσης
και τα καταψύχουμε.
να κρυώσουν εντελώς. Τα βάζουμε σε σακουλάκια κατάψυξης σε ποσότητες μιας δόσης
και τα καταψύχουμε.
Αν έχουμε τη δυνατότητα (δηλαδή αν υπάρχει χώρος στην
κατάψυξή μας) βάζουμε για 1-2 ωρίτσες τις ψημένες φέτες σε δίσκους στην
κατάψυξη και μετά τις μαζεύουμε σε σακουλάκια. Έτσι διατηρούν καλύτερα το σχήμα
τους.
κατάψυξή μας) βάζουμε για 1-2 ωρίτσες τις ψημένες φέτες σε δίσκους στην
κατάψυξη και μετά τις μαζεύουμε σε σακουλάκια. Έτσι διατηρούν καλύτερα το σχήμα
τους.
Διατηρείστε λίγα καλοκαιρινά κολοκύθια με όποιον τρόπο
θέλετε.Είναι καλύτερα από τα εκτός εποχής χειμωνιάτικα ούτως ή άλλως…
θέλετε.Είναι καλύτερα από τα εκτός εποχής χειμωνιάτικα ούτως ή άλλως…
Καλό Παρασκευοσαββατοκύριακο!
Πέρυσι που είχα ένα σωρό δεν ήξερα τι να τα κάνω, έβαλα λίγο τριμένο στην κατάξυψη αλλά δεν ήταν το καλύτερο. Φέτος δεν πέτυχαν καθόλου. Θα ξέρω όμως στο μέλλον…..τα αποξηραμένα είναι στο βάζο σκέτα? Όπως τα φύλλα για ντολμάδες?
Με την ίδια τεχνική μπορείς να διατηρήσεις μελιτζάνες ντομάτες πιπεριές?
Καλημέραααα
Τα κολοκύθια ωμά στην κατάψυξη γίνονται σαν παγάκια, έχεις δίκιο :-). Τα αποξηραμένα τα βάζουμε σκέτα στο βάζο.Όπως τα αποξηραμένα μανιτάρια!
Αλλη μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάρτησή σου Βαγγελιώ μου!
Θα ρωτήσω κι εγώ αν τα αποξηραμένα κολοκυθάκια τα φυλάς στο βάζο σκέτα, χωρίς να προσθέσεις δηλαδή τίποτε άλλο.
Φιλιά!
Ναι Έλενα! Σκέτα, όπως τα μαζεύουμε από τον ήλιο! Πώς είναι τα αποξηραμένα μανιτάρια; Παρομοίως και τα κολοκύθια!
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες, θα προτιμήσω τον δεύτερο τρόπο!
Φιλιά πολλά.
Ευχαριστώ Μαρία. Καλός είναι, αλλά πόσα να χωρέσει πια μια κατάψυξη αν δεν έχει κάποιος καταψύκτη;
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!
Φιλάκια!
Καλή σας μέρα!!!! Είμαι καινούργια στην παρέα σας κι οφείλω να ομολογήσω πως είμαι κατενθουσιασμένη με τις τόσο χρήσιμες συμβουλές και αναρτήσεις σας!!! Θα ήθελα παρακαλώ μια διευκρίνηση για την φύλαξη των κολοκυθιών στην κατάψυξη………..τα βαζουμε απευθείας πανω στη λαδόκολλα και τα ψήνουμε στο γκρίλ; Δεν κάνουμε το βάπτισμα στο αλατόνερο όπως στις μελιτζάνες; Μπερδεύτικα γιατι στα υλικά αναφέρεται το αλάι αλλά στην εκτέλεση δεν υπάρχει. Ευχαριστώ πολύ!!!
Καλώς όρισες Δήμητρα. Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Έχεις δίκιο, ξέχασα να γράψω για το αλάτι. Όχι δεν τα βάζουμε σε αλατόνερο αυτά. Τα αλατίζουμε στη λεκανίτσα όπως εκείνα που αποξηραίνουμε. Το βύθισμα της μελιτζάνας σε αλατόνερο έχει στόχο και το ξεπίκρισμά της, πράγμα που δεν το έχουν ανάγκη τα κολοκύθια…
τελεια θα τα δοκιμασουμαι
να εισαι καλα
τελεια να εισαι καλα θα τα δοκιμασουμαι
Καλησπέρα κι από εμένα. Συγχαρητήρια για το μπλόγκ σας το οποίο συμβουλεύομαι εδώ κ 2 περίπου χρόνια. Χθές κ προχθές μαγείρεψα τα γεμιστά κολοκυθάκια και την αλμυρή κολοκυθόπιτα αντίστοιχα. Και τα 2 έγιναν πολύ πετυχημένα. Θα ήθελα να ρωτήσω πώς μπορώ να καταψύξω κολοκυθάκια για γέμισμα καθότι μου περισσεύουν αρκετά ακόμη. Ευχαριστώ πολύ, καλή συνέχεια στο έργο σας.
Καλησπέρα και απο εμένα. Συγχαρητήρια για την δουλειά σας. Αποξήρανα κολοκυθάκια και μου βγήκαν αρκετά καλά. Κάποια τα έψησα στο φούρνο και τα φύλαξα σε βάζα με ελαιόλαδο. Λόγω έλλειψης χώρου θα ήθελα να δοκιμάσω και τα κολιέ. Έχω κάποιες απορίες. Τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια τα βάζουμε σε σκιερό μέρος μέσα στο σπίτι ή έξω; Τα βάζουμε στον ήλιο ή σε σκιερό μέρος ωστε να μην καούν; Τα τυλίζουμε με τούλι; Πόσο καιρό περίπου χρειάζονται; Σας ζάλισα το ξέρω αλλα τώρα προσπαθώ να μάθω 🙂
Καλημερα χρυσοχερα μου.Τα εφτιαξα οπως τα λες και εγιναν υπεροχα,εφτιαξα και μελιτζανες, με τον παραδοσιακο τροπο βεβαια κατι ηξερε ο σοφος λαος μας,ο Ηλιος τα νοστιμευει τα γλυκαινει.Λατρευω ολη αυτη την παναρχαιη σοφια που χαρη σε ανθρωπους σαν και σενα τη μαθαινουμε και μεις βρες κιαλλες συνταγες σε παρακαλω.Θυμαμαι μια παλια εκπομπη μαγειρικης,το σκηνικο ηταν φυσικο απο τηνΜακεδονια μας Κρεμασμενος ολος ο Παραδεισος της γης μας ντοματες,κολολυκακιακτλ .ο πααρουσιαστης αντι να ρωτησει πως τα φτιαχνουν εδειχνε ασχετες συνταγες,νομιζω ειχαν και κρεμασμενες Φλωρινης προσπαθησα να αποξηρανω και γω τις ψιλοεκοψα αλλα ξεχασα να τις αλατισω,την δευτερη μερα σαπισαν ηταν μες το νερο,ποιος ηταν το λαθος μου;Επισης σε παρακαλω πολυ μαγειρεψε μας εν καιρω τα αποξηραμενα κολολυθακια σου.Σευχαριστω πολυ.
Ευχαριστούμε για τις λύσεις που μας δίνεις….Έμαθα αρκετά καινούρια πράγματα….
Σας ευχαριστώ πολύ για το τόσο όμορφο σχόλιο! Να είστε καλά!
Μπράβο. Παιδιά…. είμαι. Απο Κρήτη. Και έχω κήπο και μου αρέσουν οι συμβουλές. Σας
Καλησπέρα σας!
Είναι η πρώτη φορά που σας διαβάζω και χαίρομαι πολύ που σας βρήκα.
Εχω 2 απορίες
1. μπορώ να τα αποθηκεύσω σε μεταλλικό τενεκέ? σαν αυτούς της φέτας?
2 μπορούμε να τα μαγειρέψουμε όπως θέλουμε? αμ πχ θέλω να κάνω κολοκυθοκεφτέδες? υπάρχει κάποια διαδικασία πριν ξεκινήσουμε να τα μεγειρέψουμε? πχ πρέπει να τα βάλουμε στο νερό?
ευχαριστώ κ συγνώμη αν είναι χαζέςοι ερωτήσεις είμαι άσχετη
Καλώς ορίσατε λοιπόν! Δεν έχω φτιάξει ποτέ τόσα πολλά, αλλά δεν έχει σκουριά και κλείνει καλά δεν βλέπω το λόγο να μην το κάνετε. Παλιά χρησιμοποιούσαν μεταλλικά κουτιά για το φύλαγμα αν δεν ήταν οξειδωμένα ή αν οι τροφές που αποθήκευαν δεν είχαν υγρασία για να τα οξειδώσουν. Όταν μαγειρεύουμε αποξηραμένα λαχανικά, δεν μπορούμε να κάνουμε όσα με τα φρέσκα. Αυτά μπαίνουν πρώτα στο νερό (συνήθως αποβραδίς) και τα χρησιμοποιούμε σε ομελέτες (σφουγγάτα) , σε σούπες, σε ριζότα, σε σάλτσες για ζυμαρικά (αυτά μου έρχονται τώρα στο μυαλό). Όλοι είμαστε άσχετοι πριν ασχοληθούμε με κάτι, και σίγουρα υπάρχουν πολλά στα οποία θα είμαστε πάντα άσχετοι ;-)! Να είστε καλά, ευχαριστώ για την επίσκεψη και είμαι στη διάθεσή σας για όποια απορία έχετε και μπορώ να λύσω…
[…] Έτσι φέτος είπα ότι το πρώτο post του Σεπτέμβρη να είναι οι λιαστές ντομάτες. Όπως προανέφερα παλιότερα τις έλεγαν παστές, όπως παστά έλεγαν και άλλα αποξηραμένα λαχανικά όχι κατ’ ανάγκη αλατισμένα. Υπάρχει ήδη ανάρτηση για τα παστά φασολάκια και τα κολοκύθια. […]
Αγαπητή Vita
Φέτος εχουμε κι εμείς ενα μωρό και προσπαθω να του διατηρησω όσα περισσότερα απο τα δικα μας καλοκαιρινα λαχανικα γινεται για τα χειμωνιατικα του γεύματα . Μήπως εχεις καμια ιδεα για το πως να διατηρήσω κολοκυθάκια? Σκέφτομαι να τα κοψω φετουλες χοντρές και να τα καταψυξω, αλλα αραγε να ζεματισω πρώτα? Υποθετω οτι οταν αλεστουν για το γευμα του δεν θα εχουν πρόβλημα ετσι ή αλλιώς. Ευχαριστω πολυ!
Υπάρχει κατηγορία στο site αγαπητή μου Μαίρη με διατήρηση υλικών και προϊόντων και θα σου πρότεινα να τα δεις. Ειδικά τα κολοκυθάκια τα περνώ με λίγο ελαιόλαδο από το γκριλ αλλά θα έλεγα για μωρό καλύτερα να τα ζεματίσεις. Έχω τον τρόπο στην αντίστοιχη ανάρτηση. Εδώ είναι η κατηγοριά που αναφέρω: https://staging.cretangastronmy.gr/category/sintages_main_menu/sygxrones_main_menu/alla_sygxrona/diatirisi_sygxrona/
Μου έφεραν πεσκέσι κάτι κολοκύθια χειμωνιάτικα με αγκάθια (σαγιότ)!!!! Έχετε καμία ιδέα πως να τα μαγειρέψω? Ευχαριστώ πολύ!
Μόνο σε φωτογραφίες τα έχω δει και δεν έχω καμία ιδέα πώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν! Κάντε μια αναζήτηση στην google 😉 !