Εξαιρετικό μπουρέκι με κολοκύθι, εύκολο και νόστιμο!
Συνταγή της φίλης μου της Νίκης έχω ξαναδημοσιεύσει εδώ μέσα. Ήταν το νηστίσιμο τσουρέκι με κολοκύθα, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα αρτοσκευάσματα αυτού του τύπου. Άλλωστε, ό,τι έχω δοκιμάσει από τη Νίκη είναι νόστιμο και καλοφτιαγμένο.
Αλλά η Νίκη είναι και πολύ δοτικός άνθρωπος, οπότε δίνει τις συνταγές της χωρίς ενδοιασμούς. Φιλότιμη κι ευγενική, ποτέ στα χρόνια που γνωριζόμαστε (από παιδιά, συμμαθήτριες είμαστε…) δεν θυμάμαι να έχουμε ανταλλάξει κακή κουβέντα. Με μεγάλη προθυμία μας είχε κανονίσει συνάντηση με τον συχωρεμένο τον πατέρα της πριν από χρόνια όταν ετοιμάζαμε εκδήλωση για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Είχα αναφερθεί και παλιότερα στην εκδήλωση (στη συνταγή για τη σμυρναίικη βασιλόπιτα), γιατί το «κομμάτι» το δικό μου στη διοργάνωση ( το κύριο μέρος της είχε αναλάβει μια ιδιαίτερα ικανή φίλη και συνάδελφος), αφορούσε τη μικρασιάτικη κουζίνα και πώς επηρέασε την κουζίνα της περιοχής μας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πόσο πρόθυμα ο ηλικιωμένος μικρασιάτης μάς είχε δώσει πληροφορίες σημαντικές και γι αυτό το κομμάτι της εκδήλωσης. Δεν θα ξεχάσω πώς έλαμπαν τα μάτια του όταν μας μιλούσε για τα εδέσματα που έφεραν στην περιοχή οι μικρασιάτες, πόσο περήφανος ήταν για την σχετικά πολύπλοκη και εκλεπτυσμένη κουζίνα τους. Εδέσματα πρωτόγνωρα στους ντόπιους με τη λιτή κουζίνα της ενδοχώρας εκείνης της εποχής.
Συγκέντρωσα τότε κι άλλες συνταγές, από φίλες με μικρασιάτικη καταγωγή αλλά και από μαθητές και μαθήτριές μου που πρόθυμα συμμετείχαν στην εκδήλωση. Η κρητική κουζίνα έχει ιδιαίτερα πολλές επιρροές από τη μικρασιάτικη και αυτά τα 100 χρόνια από την εγκατάσταση των μικρασιατών στα μέρη μας ήταν αρκετά για να γίνουν οι ζυμώσεις αφομοίωσης. Δεν είναι τυχαίο που στο site υπάρχει πια κατηγορία με μικρασιάτικες συνταγές!
Θα ήθελα λοιπόν να ήμουν την προηγούμενη Κυριακή στην εκδήλωση του Πολιτιστικού μας Συλλόγου για τη Μικρασιάτικη κουζίνα το ελάχιστον ως επισκέπτρια. Αλλά… Άλλα λογαριάζει ο Μάρτης κι άλλα η Σαρακοστή! Ας όψεται ο covid και οι συνέπειές του στη ζωή μας. Εδώ λοιπόν έρχεται η φίλη μου η Νίκη με τη δοτικότητα και την προθυμία της! «Μη στεναχωριέσαι, θα σου δώσω εγώ τις συνταγές που θα φτιάξουμε»! Έτσι κι έγινε! Την επομένη αμέσως μου έστειλε δυο συνταγές μπουρεκιών, αυτές που παρασκεύασαν στην εκδήλωση με την ξαδέλφη της. Δημοσιεύω σήμερα το κολοκυθομπούρεκο που μας ενθουσίασε και θα καθιερωθεί γιατί είναι εύκολο και νόστιμο!
Υλικά
3 μέτρια κολοκύθια (περίπου ½ κιλό)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
150 gr φέτα
100 gr ξινομυζήθρα
3 κουταλιές δυόσμο
3 αυγά
500 ml γάλα
110 gr ρύζι καρολίνα ή γλασέ
125 ml ελαιόλαδο
3-4 κουταλιές κεφαλοτύρι ή άλλο σκληρό τυρί
Αλάτι
Πιπέρι
2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά για την επιφάνεια
Επί το έργον
Τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας τα κολοκύθια και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά, το γάλα, το ελαιόλαδο και το ρύζι ξεπλυμένο σε σουρωτήρι. Αλατοπιπερώνουμε.
Ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά τα υλικά μας και αδειάζουμε το μείγμα σε ελαφρά λαδωμένο σκεύος με διαστάσεις 35Χ24. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις) και ψήνουμε το μπουρέκι μας αφού σβήσει το φωτάκι της θερμοκρασίας, λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα, για 50-60 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο), να ροδοκοκκινίσει.
Περιμένουμε κανένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε. Είναι πολύ νόστιμο σε όποια θερμοκρασία κι αν το γευτούμε!
Παρατηρήσεις
- Η Νίκη σημειώνει ότι στη θέση της ξινομυζήθρας στην αυθεντική συνταγή είναι η κοπανιστή, αλλά είναι δυσεύρετη στην περιοχή μας οπότε κι αυτή βάζει μυζήθρα και κάποιο πικάντικο τυρί για να την αντικαταστήσει. Εγώ έβαλα 100 gr ξινομυζήθρα (αντί 50gr γλυκιά +50gr κοπανιστή). Στην ερώτησή μου «πού έβρισκε η μαμά της κοπανιστή», μου απάντησε ότι την έφτιαχνε μόνη της!
- Προσέχουμε το αλάτι της συνταγής επειδή τα τυριά έχουν ήδη αρκετό…
- Η συνταγή όπως αναγράφεται παραπάνω, είναι η μισή δόση της αρχικής. Η Νίκη ψήνει ολόκληρη τη δόση στο ταψί της ηλεκτρικής κουζίνας.
- Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της συνταγής είναι ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε τα κολοκύθια να βγάλουν τα υγρά τους. Ξεκινάμε την παρασκευή του μπουρεκιού μόλις τα τρίψουμε.
- Το μείγμα του μπουρεκιού είναι αραιό αν το συγκρίνουμε με το μείγμα που έχουν άλλες κολοκυθόπιτες. Μη σας φοβίσει, τα υγρά θα απορροφηθούν από το ρύζι και η τελική υφή είναι όπως πρέπει!