Όταν είδα στο blog της Ριρής την συνταγή για το συκώτι με τα καραμελωμένα κρεμμυδάκια, θυμήθηκα μια αντίστοιχη παραδοσιακή κρητική συνταγή που είχα καιρό να φτιάξω. Το στιφάδο με συκώτι. Τα εντόσθια είναι αγαπημένος μεζές όλων των κρητικών και τα μαγειρεύουμε με διάφορους τρόπους. Στα πλαίσια της αξιοποίησης και του τελευταίου κομματιού κρέατος από τα σφάγια , συνήθως βέβαια δικής τους ιδιοκτησίας στο παρελθόν, οι συνταγές για μεζεδάκια με εντόσθια είναι πολλές.
Όχι μόνο τηγανητά, αλλά και κοκκινιστά, και φρικασέ φτιάχνουμε τα συκωτάκια στην Κρήτη. Ακόμη και το συκώτι αίγας συνηθιζόταν να γίνεται κοκκινιστό με μπόλικη ντομάτα το καλοκαίρι ή πελτέ ντομάτας το χειμώνα και μπόλικο πιπεράκι. Το δε χοιρινό όπως έχω ξαναγράψει θεωρείται “εκ των ων ουκ άνευ” στο χριστουγεννιάτικο μας τραπέζι.
Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ χριστουγεννιάτικο τραπέζι στο σπίτι μας χωρίς συκώτι σαβόρε.
Και για τη σημερινή συνταγή, κατσικίσιο ή αρνίσιο συκώτι συνηθιζόταν. Εγώ το έφτιαξα με μοσχαρίσιο συκώτι γιατί κι εγώ δεν παίρνω συκώτι από μεγάλα σε ηλικία ζώα.Δεν ξέρω και αν πωλούνται πλέον. Αν εμπιστεύεστε τον χασάπη σας, μη φοβάστε το συκώτι. Έχει τόσα θρεπτικά συστατικά που σε πολλές περιπτώσεις (κυρίως αναιμίες), συστήνεται και από γιατρούς. Αρκεί το ζώο από το οποίο προέρχεται να είναι υγιές και να μην έχει «ποτιστεί» με αντιβιοτικά και ορμόνες…
Για το στιφάδο με συκώτι χρησιμοποιούμε πάλι τα μπαχαρικά που συνηθίζουμε σε όλα τα στιφάδα στην Κρήτη, δηλαδή το κύμινο και τη δάφνη. Αναλογικά, τα κρεμμύδια είναι λιγότερα απ’ ότι στο στιφάδο με κρέας
γιατί παίζουν περισσότερο το ρόλο σάλτσας. Περίπου τα μισά σε βάρος από το συκώτι.
Υλικά
¾ κιλού συκώτι μοσχαρίσιο
350 -500 γραμμάρια ξερά κρεμμύδια
½- ¾ κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ντομάτα (καλύτερα σπιτική σάλτσα ή κονκασέ )
2 κουταλιές σούπας ξύδι από κρασί
3 φυλλαράκια δάφνης
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι γλυκού μαύρο πιπέρι
2-3 κόκκους μπαχάρι
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτά φετάκια. Τα μαραίνουμε με το λάδι σε μια κατσαρόλα μέχρι να γίνουν διάφανα και προσθέτουμε το συκώτι πλυμένο και κομμένο σε μικρές μεριδούλες. Δεν αλατίζουμε ακόμη. Προσθέτουμε την σάλτσα, τα μπαχαρικά και το ξύδι και μόλις πάρουν βράση σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσει το φαγητό μας μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα κρεμμυδάκια και να μελώσει η σάλτσα.
Αν χρειάζεται, προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Δεν ανακατεύουμε αλλά κουνάμε την κατσαρόλα πέρα δώθε για να αποφύγουμε αφενός το πιάσιμο, αφετέρου το λιώσιμο των κρεμμυδιών που πρέπει να είναι πολύ μαλακά αλλά να φαίνονται στο πιάτο.Λίγο πριν το κατεβάσουμε προσθέτουμε το αλάτι, και αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμη το φαγητό μας. Αφήνουμε να μαρουβίσει και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
1)Το συκώτι στιφάδο είναι ένας πολύ νόστιμος κρασομεζές. Ταιριάζει με κόκκινο κρασί και μπορεί να μπει στη μέση του τραπεζιού σαν μεζεδάκι αλλά να συμπληρωθεί με τηγανητές πατάτες και να αποτελέσει κύριο πιάτο (κυρίως μεσημεριανό βέβαια για να μη μας πέσει βαρύ).
2)Επηρεασμένη από τη συνταγή της Ριρής έβαλα βαλσάμικο ξύδι αυτή τη φορά. Του έδωσε ιδιαίτερη γεύση και του πήγαινε πολύ η ελαφρά γλυκάδα που άφησε στη σάλτσα.
3)Στιφάδο μπορούμε να κάνουμε και με συκώτι χρονιάρικου αρνιού (ζυγούρι το λέμε στην Κρήτη) ή ακόμη και με συκώτι από μικρό αρνάκι ή κατσικάκι. Μπορώ να πω μάλιστα ότι είναι νοστιμότερο με αρνίσιο ή κατσικίσιο.
Καλά…το συκώτι όντως είναι από τα αγαπημένα μου και μένα ..με όποιον τροπο και να μαγειρέψουμε ειναι πόλυ νόστιμο…και όπως λές…το καλήτερο του είναι τηγανιτό με δεντρολίβανο και ξύδι…μμμ!!! φιλιά και καλά μαγειρέματα .. καλό βράδυ..
Αμαν αμαν αμαν!!! Vita μου με αποτελείωσες! Το λατρέυω το συκώτι αλλά εδώ δεν υπάρχει.. Τι τέλειο φαγητό!!!
Φιλάκια πολλά!
Vita μου εγώ να πω την αμαρτία μου οτιδήποτε έχει να κάνει με ετόσθια δεν μπορώ να το φάω με τίποτα.
Να φανταστείς ούτε κοκορέτσι ή μαγειρίτσα δεν τρώω το Πάσχα, δεν ξέρω γιατί το χω πάρει έτσι στραβά.
Δεν τρώω μεν, τα μαγειρεύω όμως συχνά δε, γιατί έχω τρεις άντρες στο σπίτι που τα λατρεύουν.
Γι αυτό κρατάω την συνταγή σου ως πολύ ενδιαφέρουσα (γι αυτούς βεβαίως χα χα χαα)
Φιλάκια, καλό μεσημέρι!
Πόσο μ αρεσει το συκωτι… αλλα δυστυχως δεν το μαγειρευω ποτε γιατι κανεις αλλος δεν το τρωει!
Φατε ματια ψαρια λοιπον!
Σήμερα φρόντισα να έχω φαέι πριν διαβάσω!!!χαχαχα
Θα το δοκιμάσω την επόμενη εβδομάδα που το μενού προβλέπει συκώτι.
Πολλά φιλιά!!Χειμώνιασε!!!!
Νόστιμο που θα γίνεται έτσι!
Greetings. This is my first time on your blog, but you have a terrific one. I am always on the look out for new blogs, new ideas. I especially appreciate all the details you do. Great photos makes it seem like anyone can replicate the recipe!
I am asking, would you please consider posting a few of your favorite recipes on erecipecards.com
http://erecipecards.com/
It is a tool for bloggers to see and to be seen. Your posts would fit in perfectly.
in addition, all photos, recipe titles as well as your blog name would link directly back to your blog. Thus giving you new attention and potentially new readers.
Or, if you just want to take a look at a lot of fellow food bloggers all in one place. A great learning experience to get ideas about how to establish your own blogging voice!
We have a very easy to follow step by step photo guide to help you get started…
http://erecipecards.com/content/?id=42
Please take a look. If you have any ideas or questions, please do not hesitate to write
Dave
http://erecipecards.com/
Contact@eRecipeCards.com
Το συκώτι μου αρέσει ΠΑΡΑ πολύ και πάντα ψάχνω καινούριους τρόπους να το μαγειρέψω. Πολύ ωραίο φαίνεται Βαγγελιώ!
Αυτή τη συνταγή την είχα βάλει στο μάτι εδώ και καιρό, αλλά τώρα δεν μου γλυτώνει!!γιατί τα εντόσθια μου αρέσουν πάρα πολύ και είναι απίστευτο!!ότι όλα αυτά που είπες για το συκώτι, ισχύουν και για το δικό μας σπίτι.
Φιλιά πολλά
Φέρε κι' ένα ποτηράκι κοκκινέλι και κάτσε να το φάμε οι δυό μας Βαγγελιώ μου!
Τι μου θύμισες τώρα βρε παιδί μου και κανείς άλλο δεν το τρώει μέσα στο σπιτικό μου…
Καλή εβδομάδα καλή μου.
Λατρεύω το μοσχαρίσιο συκώτι. Απλά, αν μου επιτρέπεις, μετά από τόση ώρα στην κατσαρόλα δεν θα γίνει στεγνό? Η το κόβεις σε μεγάλα κομμάτια? Ρωτάω επειδή στο τηγάνι που το κάνω, θέλει το πολύ δέκα λεπτά και πάλι είναι στα όρια… Ειδάλλως στο stifao έχω βάλει και εγώ Μπαλσάμικο και συμφωνώ ότι του πάει.
Το συκωτάκι είναι ένα από τα φαγητά των παιδικών μου χρόνων αλλά ποτέ δεν το έχω φάει έτσι. Σίγουρα θα το δοκιμάσω αφού το αγαπώ.
Ρούλα κι εγώ απ' όλες τις συνταγές θεωρώ κορυφαία το σαβόρε. Αλλά για το χοιρινό. Το κατσικίσιο (αίγας) μόνο στην κατσαρόλα!
Έρι το ξέρω πως εκεί δεν βρίσκεις :-). Έχουμε ακόμη κάποια πλεονεκτήματα εδώ 🙂
Έλενα πολλοί έχουν τα ίδια γούστα με σένα όσον α
φορά τα εντόσθια. Εγώ απλώς απορώ 🙂
Ελπινίκη εγώ τους έμαθα από μικρούς και τώρα το λατρεύουν!
Ξανθή μη ξεχάσεις το κύμινο :-). Μου είχες πει πως εσύ δεν βάζεις στο στιφάδο.Εδώ πηγαίνει πολύ!
Ναι Κική πράγματι γίνεται νόστιμο αλλά λίγο βαρύ σαν όλα τα στιφαδάκια
Inspired by eRecipeCards: Thank you for the invitation. Ι will visit the site and I will respond.
Μαρί εσύ πρέπει να έχεις δοκιμάσει αφού περνάς από τα μέρη μας έτσι δεν είναι;
Μάγδα αφού σου αρέσει το συκώτι είμαι σίγουρη πως θα το απολαύσεις έτσι!
Πηνελόπη μη μου πεις ότι το κάνετε και στα μέρη σας! Έχει διαφορές από το δικό μας;
Royal μου έχει πει ένας παλιός χασάπης ότι στο τηγάνι ή στη σχάρα θέλει 3 λεπτά το πολύ από κάθε μεριά και αλάτισμα μετά το ψήσιμο. Στην κατσαρόλα θέλει αρκετή ώρα για να γίνει καλό. Σ' αυτή τη συνταγή όπως λέω πηγαίνει καλύτερα το αρνίσιο αλλά και με το μοσχαρίσιο μας αρέσει. Αν το "φοβάσαι" μπορείς να αφήσεις τα κρεμμυδάκια να μαλακώσουν εντελώς μαζί με την ντομάτα και στο τελευταίο δεκάλεπτο να το προσθέσεις. Πολλοί το κάνουν έτσι. Πάντως ο συνδυασμός κρεμμυδιών-συκωτιού-συγκεκριμένων μπαχαρικών είναι πολύ ωραίος.
Μανουσίνα μου να το δοκιμάσεις. Αφού σ' αρέσει γενικά το συκώτι θα το απολαύσεις μ' αυτό τον τρόπο.
Πολυ νοστιμο.Συγχαρητηρια απο Δραμα !
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε.
θα το δοκιμασω και θα σου πω ποσο νοστιμο εγινε
Ελπίζω να σας άρεσε ανώνυμε! Ευχαριστώ για το σχόλιο!
Where to buy male enhancement About men concur that their obsession with their penis happens, you cannot get it little
again.
Look at my site : web page
Theѕe modern daу fitness devices are wοrn around the waist, pоsіtioned appгoρriate about the abs аnd then
using what is гecognizeԁ аѕ еlectroniс muscle stimulation.
Lоοk intο my webpage … Full Write-Up
Anybody who is prepared to get a nicely-toned stomach can use this belt.
My site – http://www.marsvenusatwork.com