Vegan/vegetarian

Μπίζα (μαναρόλια) με αλευρολέμονο (ντερμπιέ)

Μπίζα (μαναρόλια) με αλευρολέμονο (ντερμπιέ)

Αναζητείστε τα και δοκιμάστε τα!

Για τα μπίζα σας έχω ξαναμιλήσει. Ένα παλιό, ξεχασμένο όσπριο που τα τελευταία χρόνια έχει επανακάμψει δυναμικά, τουλάχιστον στην δική μας, την κρητική κουζίνα.  Το βρίσκουμε πια σχετικά εύκολα σε πολλά παραδοσιακά μπακάλικα  και όλο και περισσότεροι αγρότες το συμπεριλαμβάνουν στις καλλιέργειές τους.  Όπως και νάχει όμως τα μπίζα δεν είναι τόσο πολλά που να μπορούμε να τα προμηθευτούμε ολοχρονίς. Πέρυσι ας πούμε δεν πρόλαβα να προμηθευτώ.  Όταν τα αναζήτησα  είχαν εξαντληθεί.

Μπίζα (μαναρόλια) με αλευρολέμονο (ντερμπιέ)

Είχα δημοσιεύσει πριν από 4 χρόνια τη συνταγή για μπίζα με ντομάτα  μαζί με αρκετές λεπτομέρειες για το φυτό και το όσπριο. Ευχαριστώ όσα sites αναφέρουν ως πηγή την ανάρτηση εκείνη στις δημοσιεύσεις τους ή στις φωτογραφίες που χρησιμοποιούν, έστω κι αν δεν ρωτήθηκα… Είναι σημαντικό αν αναλογιστώ τι συμβαίνει με την αντιγραφή και την αναπαραγωγή συνταγών και πληροφοριών σε όλα τα μέσα.

Μπίζα (μαναρόλια) με αλευρολέμονο (ντερμπιέ)

Παρόλο που τα έχω ξαναφτιάξει  με αλευρολέμονο δεν είχε γίνει εφικτή η δημοσίευση της συνταγής. Την είχα όμως υποσχεθεί κι έτσι μόλις πληροφορήθηκα ότι  κυκλοφόρησαν τα φετινά καλόψητα μπίζα έσπευσα να κάνω τις προμήθειές μου!

Μπίζα (μαναρόλια) με αλευρολέμονο (ντερμπιέ)

Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι για σας που παρακολουθείτε τις αναρτήσεις μας να προμηθευτείτε μπίζα –ειδικά αν είστε εκτός Κρήτης- αλλά αναζητείστε τα σε καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων! Είναι από τα όσπρια που χυλώνουν όμορφα και όπως κι αν τα μαγειρέψετε  θα τα απολαύσετε.

Μπίζα (μαναρόλια) με αλευρολέμονο (ντερμπιέ)

Όπως είχα γράψει στην προηγούμενη ανάρτηση για το συγκεκριμένο όσπριο η προετοιμασία τους αλλά και ο τρόπος μαγειρέματος, μοιάζει με των ρεβιθιών.  Όπως κάνουμε τα ρεβίθια ντερμπιέ (ή ντελμπιέ) δηλαδή αλευρολέμονο, έτσι κάνουμε και τα μπίζα.  Την τελευταία φορά έκανα 1-2 προσθήκες στην παραδοσιακή συνταγή που θεωρώ ότι πρόσθεσαν γεύση στο πιάτο μου. Δεν είναι κάτι παράξενο, είναι υλικά που συνηθίζονται στις ρεβιθάδες  στην Κρήτη και αλλού, οπότε τόλμησα να τα συνδυάσω  με τα μπίζα και το αποτέλεσμα με δικαίωσε.

Μπίζα (μαναρόλια) με αλευρολέμονο (ντερμπιέ)

Χρησιμοποίησα 250 gr μπίζα και βγήκαν 4 μερίδες! Δηλαδή μηδαμινό κόστος για ένα τόσο θρεπτικό και νόστιμο πιάτο.

Παρατηρήσεις

  • Όπως όλα τα όσπρια τα μπίζα βράζουν καλύτερα αν το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε για το βράσιμό τους δεν είναι σκληρό. Έτσι αν έχουμε αμφιβολία για την σκληρότητα του νερού στο μέρος που είμαστε καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε εμφιαλωμένο νερό. Έτσι έκανα κι εγώ αυτή τη φορά και πραγματικά, έχει διαφορά!
  • Όπως όλα τα όσπρια δεν αλατίζουμε από την αρχή αλλά αφού έχουν μαλακώσει αρκετά.
  • Όπως όλα τα όσπρια, το φαγητό σηκώνει αρκετό ελαιόλαδο. Τα 120 ml στα 4 πιάτα είναι περίπου 2 κουταλιές της σούπας ανά πιάτο. Δηλαδή μη θεωρήσετε πολύ ακόμη και τα 150 που προτείνουμε…
  • Όπως σε όλα τα όσπρια μπορούμε να επισπεύσουμε το βράσιμο αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας. Τη συστήνω  μέχρι το σημείο που θα προσθέσουμε το ελαιόλαδο. Τα θέλουμε χυλωμένα σ’ αυτή τη συνταγή και αν δεν έχουμε υπομονή ας τα κλείσουμε στη χύτρα για ένα εικοσάλεπτο.

 

Καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο