Αναζητείστε τα και δοκιμάστε τα!
Για τα μπίζα σας έχω ξαναμιλήσει. Ένα παλιό, ξεχασμένο όσπριο που τα τελευταία χρόνια έχει επανακάμψει δυναμικά, τουλάχιστον στην δική μας, την κρητική κουζίνα. Το βρίσκουμε πια σχετικά εύκολα σε πολλά παραδοσιακά μπακάλικα και όλο και περισσότεροι αγρότες το συμπεριλαμβάνουν στις καλλιέργειές τους. Όπως και νάχει όμως τα μπίζα δεν είναι τόσο πολλά που να μπορούμε να τα προμηθευτούμε ολοχρονίς. Πέρυσι ας πούμε δεν πρόλαβα να προμηθευτώ. Όταν τα αναζήτησα είχαν εξαντληθεί.
Είχα δημοσιεύσει πριν από 4 χρόνια τη συνταγή για μπίζα με ντομάτα μαζί με αρκετές λεπτομέρειες για το φυτό και το όσπριο. Ευχαριστώ όσα sites αναφέρουν ως πηγή την ανάρτηση εκείνη στις δημοσιεύσεις τους ή στις φωτογραφίες που χρησιμοποιούν, έστω κι αν δεν ρωτήθηκα… Είναι σημαντικό αν αναλογιστώ τι συμβαίνει με την αντιγραφή και την αναπαραγωγή συνταγών και πληροφοριών σε όλα τα μέσα.
Παρόλο που τα έχω ξαναφτιάξει με αλευρολέμονο δεν είχε γίνει εφικτή η δημοσίευση της συνταγής. Την είχα όμως υποσχεθεί κι έτσι μόλις πληροφορήθηκα ότι κυκλοφόρησαν τα φετινά καλόψητα μπίζα έσπευσα να κάνω τις προμήθειές μου!
Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι για σας που παρακολουθείτε τις αναρτήσεις μας να προμηθευτείτε μπίζα –ειδικά αν είστε εκτός Κρήτης- αλλά αναζητείστε τα σε καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων! Είναι από τα όσπρια που χυλώνουν όμορφα και όπως κι αν τα μαγειρέψετε θα τα απολαύσετε.
Όπως είχα γράψει στην προηγούμενη ανάρτηση για το συγκεκριμένο όσπριο η προετοιμασία τους αλλά και ο τρόπος μαγειρέματος, μοιάζει με των ρεβιθιών. Όπως κάνουμε τα ρεβίθια ντερμπιέ (ή ντελμπιέ) δηλαδή αλευρολέμονο, έτσι κάνουμε και τα μπίζα. Την τελευταία φορά έκανα 1-2 προσθήκες στην παραδοσιακή συνταγή που θεωρώ ότι πρόσθεσαν γεύση στο πιάτο μου. Δεν είναι κάτι παράξενο, είναι υλικά που συνηθίζονται στις ρεβιθάδες στην Κρήτη και αλλού, οπότε τόλμησα να τα συνδυάσω με τα μπίζα και το αποτέλεσμα με δικαίωσε.
Χρησιμοποίησα 250 gr μπίζα και βγήκαν 4 μερίδες! Δηλαδή μηδαμινό κόστος για ένα τόσο θρεπτικό και νόστιμο πιάτο.
Υλικά
250 gr μπίζα (μαναρόλια)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι (ή ένα μεγάλο αν δεν βάλουμε τα πράσα που προτείνονται παρακάτω)
120-150 ml ελαιόλαδο
Χυμός ενός ζουμερού λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
Αλάτι
Προαιρετικά (αλλά συστήνονται)
2 πράσα (το λευκό μέρος)
2 κομμάτια φλούδα πορτοκαλιού ή νεραντζιού
Λίγο κύμινο ή ένα κλαδί αρισμαρί (δεντρολίβανο)
Επί το έργον
Αποβραδίς καθαρίζουμε από ξένα σώματα και πλένουμε τα μπίζα. Τα βάζουμε στο νερό να φουσκώσουν (για 12 ως 14 ώρες). Την επομένη τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό που να τα σκεπάζει .
Τα βάζουμε να βράσουν και μόλις κοχλάσουν καλά τα σουρώνουμε και πετάμε το πρώτο νερό.
Τα ξαναβάζουμε σε κατσαρόλα με 4 κούπες κρύο νερό (1 λίτρο) κατά προτίμηση εμφιαλωμένο και μόλις πάρουν βράση κόβουμε το κρεμμύδι και τα πράσα.
Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν πολύ . Αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο νερό. ΔΕΝ αλατίζουμε σε αυτή τη φάση.Όταν έχουν πια μαλακώσει εντελώς αλλά δεν έχουν λιώσει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την πορτοκαλόφλουδα , το κύμινο και το αλάτι και τα βράζουμε – σε μέτρια πάντα θερμοκρασία – μέχρι να χυλώσουν ελαφρά.
Φροντίζουμε να υπάρχει ζουμί στην κατσαρόλα, ανάλογα με το πόσο ζουμερό θέλουμε το πιάτο μας. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε το χυμό λεμονιού με το αλεύρι και τα χτυπάμε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε λίγο λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας στο αλευρολέμονο όπως κάνουμε στο αυγολέμονο και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα.
Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια δυο βράσεις και αποσύρουμε. Όταν μαρουβίσει, σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Όπως όλα τα όσπρια τα μπίζα βράζουν καλύτερα αν το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε για το βράσιμό τους δεν είναι σκληρό. Έτσι αν έχουμε αμφιβολία για την σκληρότητα του νερού στο μέρος που είμαστε καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε εμφιαλωμένο νερό. Έτσι έκανα κι εγώ αυτή τη φορά και πραγματικά, έχει διαφορά!
- Όπως όλα τα όσπρια δεν αλατίζουμε από την αρχή αλλά αφού έχουν μαλακώσει αρκετά.
- Όπως όλα τα όσπρια, το φαγητό σηκώνει αρκετό ελαιόλαδο. Τα 120 ml στα 4 πιάτα είναι περίπου 2 κουταλιές της σούπας ανά πιάτο. Δηλαδή μη θεωρήσετε πολύ ακόμη και τα 150 που προτείνουμε…
- Όπως σε όλα τα όσπρια μπορούμε να επισπεύσουμε το βράσιμο αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας. Τη συστήνω μέχρι το σημείο που θα προσθέσουμε το ελαιόλαδο. Τα θέλουμε χυλωμένα σ’ αυτή τη συνταγή και αν δεν έχουμε υπομονή ας τα κλείσουμε στη χύτρα για ένα εικοσάλεπτο.
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.
[…] πριν λίγες μέρες δημοσίευσα την συνταγή για τα μπίζα, πολλές φίλες και φίλοι παρατήρησαν στις φωτογραφίες […]