Εποχή για ψητά στα κάρβουνα (και όχι μόνο!) από τώρα και μετά. Όλο και κάποια ψησταριά θα στήνουμε στις βεράντες και στις αυλές μας αν επιτέλους καλοκαιριάσει. Τα ψητά στα κάρβουνα, στο γκριλ, στο τηγάνι, τα αγαπούμε οι περισσότεροι.
Κι έτσι όπως είναι ιδανική τροφή και για όσους κάνουν δίαιτα –εποχικό φαινόμενο κι αυτή- λίγοι θα αντισταθούν στη νοστιμιά τους. Επειδή θα ακολουθήσουν σε επόμενες αναρτήσεις κάποιες συνταγές για ψητά έτσι όπως τα συνηθίζω , γράφω σήμερα τον τρόπο για να
φτιάξουμε τις ροδέλες που σερβίρουν μαζί με τα ψητά και το γύρο τα ψητοπωλεία.
Μου την είχε δώσει πολύ παλιά επαγγελματίας. Eμείς τα θεωρούμε απαραίτητο συνοδευτικό σε όποιο κρεατικό κι αν ψήνουμε! Απορώ μάλιστα για τι δεν την είχα γράψει ακόμη εδώ!
Ψάχνοντας στις φωτογραφίες μου τα βρήκα να συνοδεύουν σπιτικό γύρο
και μπιφτέκια
και ψητά λουκάνικα και mixed grill ,
αλλά και πιάτα με ψητά ψάρια και θαλασσινά. Με τον τρόπο αυτό φεύγει το σπίρτο τους και είναι πιο ελαφριά και στην γεύση και στην μυρωδιά και στην …πέψη!
Εμείς έχουμε -όπως έχω ξαναγράψει- μια θαυμάσια ποικιλία κρεμμυδιών στην περιοχή μας , τα λεγόμενα κασσανιώτικα κρεμμύδια (δείτε τα κρεμμυδοκαλίτσουνα) που έχουν το πλεονέκτημα να είναι πολύ τρυφερά και να μην «καίνε» τον ουρανίσκο. Μοιάζουν και στο σχήμα και στη γεύση με τα eshallots. Τα έχω φτιάξει όμως και με άλλες ποικιλίες (ακόμη και με εισαγόμενα που δεν μπορούσαμε να τα φάμε ωμά με κανένα άλλο τρόπο)
και ήταν πολύ καλά!
Δείτε τη διαδικασία που ακολουθήσαμε για να γαρνίρουμε τον γύρο κοτόπουλο:
Κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τα κρεμμύδια. Βάζουμε τις ροδέλες σε ένα μπολ και τις αλατίζουμε.
Προσθέτουμε νερό να καλυφθούν και αφήνουμε να μείνουν 3-4 ώρες . Τις βγάζουμε από το νερό και αφαιρούμε τις πράσινες φύτρες αν υπάρχουν.
Ψιλοκόβουμε πάνω τους το μαϊντανό και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Ο μαϊντανός ας είναι πολύ λεπτοκομμένος και κατά προτίμηση μόνο φυλλαράκια.
Ελέγχουμε αν θέλουν λίγο αλάτι , αν και μπορεί να προσθέσει καθένας στο πιάτο του.Ανακατεύουμε με το χέρι τρίβοντας ελαφρά τα υλικά μας. Να μη μαραθούν εντελώς αλλά να χάσουν κάπως τη σκληράδα τους .
Γαρνίρουμε τα ψητά μας, και αν μας αρέσουν –όπως συμβαίνει με μας- βάζουμε κι ένα πιάτο στη μέση για συμπλήρωμα…
Παρατηρήσεις
1)Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ρίγανη με θυμάρι. Ιδιαίτερα ταιριάζει το λεμονοθύμαρο κυρίως αν πρόκειται να συνοδεύσουμε κοτόπουλο. Επίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον μαϊντανό με φρέσκο κόλιανδρο . Γενικά μυρωδικά και μπαχαρικά επιλέγουμε με βάση τις προτιμήσεις μας και το κρεατικό ή το ψαρικό που πρόκειται να συνοδεύσουμε. Κάποιοι
ας πούμε θέλουν και λίγο πιπέρι πάντα!
2)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λευκά ή κόκκινα κρεμμύδια. Προτιμούμε ζουμερά κρεμμύδια, νεροκρέμμυδα ας πούμε, που ούτως ή άλλως είναι πιο νόστιμα ωμά.
3)Τα δικά μας ντόπια κρεμμύδια έχουν πράσινες φύτρες συνήθως αυτή την εποχή επειδή οι παραγωγοί δεν βάζουν φάρμακα που να αποτρέπουν την δημιουργία τους. Ισχυρίζονται βέβαια –όσοι έχω ρωτήσει- ότι δεν είναι βλαβερές. Εγώ πάντως τις βγάζω…
4)Συνήθως φτιάχνω όσα θα καταναλώσουμε. Μαζί με την προετοιμασία του ψητού μου φτιάχνω και τα κρεμμύδια.Αν ξεχαστώ, μπορεί να τα αφήσω λιγότερη ώρα στο νερό, αλλά τότε τα τρίβω λίγο παραπάνω… Διατηρούνται βέβαια στο ψυγείο αλλά θεωρώ ότι είναι καλύτερα την πρώτη μέρα.
Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!
μας τρεχουν τα σαλια πρωι πρωι!!!!
ακριβως ετσι, εκτος απο την ριγανη, τα φιαχνει και η γιαγια της κορης μου με καταγωγη περιοχη Bologna.
καλη σου μερα
ειρηνη
Έτσι ακριβώς τα έμαθα από την πεθερά μου που είχε ψησταριά..!! Χάνουν την αψάδα τους και γίνονται ελαφριά!
Το φύτρο δεν είναι βλαβερό παρά μόνο δύσπεπτο..
Πολλές φορές κόβω τα κρεμμύδια σε ροδέλες για σαλατικά ή ως συνοδευτικό σε ψητά ή σπιτικό γύρο, αλλά το κολπάκι με το νερό δεν το ήξερα.
Πολύ ωραία ανάρτηση Βαγγελιώ μου!
Φιλιά, καλό μεσημέρι!
Ο πατέρας μου τα έτριβε καλά με αλάτι και τα πρόσθετε έτσι και στις σαλάτες.