την ωμή. Μέχρι και 6 φορές πιο πλούσιες σε λυκοπένιο είναι οι κόκκινες σάλτσες. Όσο για τις θερμίδες; Αυτές οφείλονται περισσότερο στα λιπαρά που προσθέτουμε… Δεν πρέπει λοιπόν να τις φοβόμαστε τις σάλτσες .
Υλικά
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 αυγό
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ως 3/4 κούπας ρύζι
(γλασέ ή καρολίνα)
2 -3 κουταλιές ελαιόλαδο για τον κιμά
Αλάτι
Πιπέρι
Για την κατσαρόλα:
1/3 -1/2 κούπας ελαιόλαδο για την κατσαρόλα
¼ κούπας κρασί
3 μέτριες ώριμες ντομάτες (να έχουμε ένα βαθύ πιάτο τριμμένη ντομάτα)
Λίγο αλάτι
Λίγο πιπέρι
Επί το έργον
Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά και πάνω του όλα τα υλικά του μείγματος. Ζυμώνουμε πολύ καλά να ενσωματωθούν και πλάθουμε στρογγυλά γιουβαρλάκια στο μέγεθος μεγάλου κεφτέ. Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και όταν κάψει (χωρίς να καπνίσει) βάζουμε τα γιουβαρλάκια κατά προτίμηση σε μια στρώση. Όταν αλλάξουν χρώμα από τη μια πλευρά τα γυρίζουμε και από την άλλη.
Πρέπει να ξεκολλάνε μόνα τους από την κατσαρόλα και να μη διαλύονται. Όταν σωταριστούν και από την άλλη πλευρά τα σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε και μισή κούπα νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Τρίβουμε τις ντομάτες και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε.
Μόλις αρχίσει το φαγητό μας να ξαναβράζει σκεπάζουμε την κατσαρόλα για 10-15 λεπτά ώστε να μη φύγουν τα υγρά και να φουσκώσει το ρύζι. Την ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί το φαγητό μας. Σ’ αυτή τη φάση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία να μην έντονος ο βρασμός .
Κουνάμε πέρα δώθε την κατσαρόλα πότε πότε και μαγειρεύουμε μέχρι να μείνουν μόνο με τη σάλτσα τους τα γιουβαρλάκια μας. Όταν ετοιμαστούν, περιμένουμε για λίγο να μαρουβίσουν και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
1)Η συνταγή για τον κιμά είναι η ίδια με τη συνταγή για τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο. Έκανα copy-paste στο δικό μου post, μόνο που αποφεύγω τον άνηθο στα κοκκινιστά γιουβαρλάκια. Φυσικά αυτά είναι γούστα… Αλλάζει βέβαια ο τρόπος μαγειρέματος.
2)Αν έχουμε χρόνο αφήνουμε τον ζυμωμένο κιμά να ξεκουραστεί λίγο πριν πλάσουμε τα γιουβαρλάκια. Πάντως δεν είναι και καθοριστικό αυτό (όπως π.χ. στα μπιφτέκια) .
3)Αντί να βάλουμε όλη την ποσότητα της ντομάτας τριμμένη, μπορούμε να ψιλοκόψουμε ένα μέρος με το μαχαίρι και να τη βρίσκουμε κομμάτια στο πιάτο μας. Επίσης πολύ ωραία ταιριάζουν τα μικρά ντοματάκια ολόκληρα . Δηλαδή βάζουμε λιγότερη τριμμένη ντομάτα και μια χούφτα πλυμένα ντοματάκια . Γαρνίρουν πολύ ωραία το πιάτο μας.Καλή σας μέρα και καλό Παρασκευοσαββατοκύριακο!
απλά τα λατρεύω έτσι καλοκαιρινά…κ με τηγνητές πατατούλες…γιαμ!
Κι εμείς! Είναι πιο …εποχής από το αυγολέμονο.
Πολύ νόστιμο!!!
Και καλοκαιρινό!
καλησπερα.πολυ ωραια ιδεα.ομως εχω μια απορια.το ρυζι δεν καιγεται στο τηγανισμα;
Όχι , δεν τηγανίζεται . Σωτάρουμε τα γιουβαρλάκια . Εξάλλου ελάχιστα σπυριά έρχονται σε επαφή με το ελαιόλαδο, και αυτά φουσκώνουν με το κρασί, το νερό και την ντομάτα που προσθέτουμε. Δεν τα αφήνουμε βέβαια να καούν τα γιουβαρλάκια μας. Μόλις "θωρακιστούν" τα γυρίζουμε και προσθέτουμε τα υγρά.
Κοκκινιτά μαγείρευε πάντα η μαμά μου τα γιουβαρλάκια, έτσι τα γνώρισα και έτσι τα αγάπησα.
Υπέροχη συνταγή!
Τα φιλιά μου!
Υπέροχα και αγαπημένα τα γιουβαρλάκια !!!
Κοκκινιστά και λεμονάτα τα λατρεύω!!!
[…] τα γιουβαρλάκια μας. Πιο «εποχής» θεωρώ τα κόκκινα γιουβαρλάκια πια. Και τι δεν νοστιμίζουν οι ευλοημένες! Κι εκεί […]